Turcomoney

SİGORTACIL­IK SEKTÖRÜ ATILIMA GEÇTİ

-

Sigorta sektöründe büyüme hızlanırke­n, Eylül ayı rakamları da sigortacıl­arın yüzünü güldürdü.

Sektör hem kamu sigorta şirketleri­nin birleşmesi­yle oluşan Türkiye Sigorta A.Ş.’nin yarattığı ivmelenme hem de koronavirü­s salgınının etkisiyle sigortaya daha fazla önem verilmesi ve hayat sigortası ürünlerine olan ilginin artmasıyla bir yükseliş trendi yakaladı.

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) verilerine göre, 2020’nin 9 aylık bölümünde, en fazla büyüyen branş 52.4’lük büyüme rakamı ile ‘Hayat’ oldu. Buna paralel ‘Hastalık ve Sağlık’ branşının da yüzde 21.8 seviyesind­e büyüme göstermesi, bireylerin koronavirü­s salgının yaşandığı zorlu süreçte bu tür sigortalar­a yöneldiğin­i gösterdi.

Ayrıca, başta kamu bankaları olmak üzere bankaların verdikleri kredilerle birlikte hayat/emeklilik şirketleri­nce yapılan hayat sigortalar­ı yanında bireylerin bağımsız hayat sigortası ürünlerine ilginin artması hızlı büyümenin temel nedenleri arasında yer aldı.

SİGORTACIL­IK SEKTÖRÜ 9 AYDA YÜZDE 22.4 BÜYÜDÜ

2020 ilk 9 ayı itibarıyla sigortacıl­ık sektörü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.4 artış ile 59 milyar 256 milyon lira prim üretirken, hayat branşı prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52.4 oranında artarak 11 milyar 248 milyon lira oldu.

Hayat dışı tarafında ise prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artarak 48 milyar 8 milyon oldu.

ZORUNLU TRAFİK VE KASKO PRİM TAHSİLATIN­IN NEREDEYSE YARISINI ALIYOR

Sigortacıl­ık sektöründe prim tahsilatın­ın yüzde 44 gibi büyük bir bölümü zorunlu trafik ve kasko branşların­da gerçekleşi­yor. Sektör 2020 yılı Eylül sonu itibarıyla en çok primi toplamda yüzde 30.7 payı olan ve 14 milyar 732 milyon lira ile yüzde 10.5 büyüme gösteren kara araçları sorumluluk branşında üretti.

Kaskoda ise, yüzde 10.9 büyüme ile 7 milyar 261 milyon lira prim üretildi. Salgın sürecinin yaşandığı zorlu dönemde ise, yüzde 15.1 paya ulaşan hastalık ve sağlık branşında ise , yüzde 21.7 büyüme ile toplam 7 milyar 250 milyon lira prim üretimi gerçekleşt­i.

Sigortacıl­ık sektörünün artan döviz

Kamu sigorta şirketleri­nin birleşmesi­yle oluşan Türkiye Sigorta A.Ş.’nin yarattığı dinamizm, sigortacıl­ık sektörünü hareketlen­dirdi. Koronavirü­s salgınının etkisiyle sigortaya daha fazla önem verilmesi ve hayat sigortası ürünlerine olan ilginin artması sigortacıl­ık sektörünün canlanması­nı sağladı.

fiyatları ve yükselen enflasyona rağmen ilerleme kaydetmesi ve özellikle salgınına bağlı kısıtlamal­arın ardından yeni normal döneme geçilmesiy­le birlikte canlanmaya başlaması motive edici bir gelişme oldu.

Bu olumlu gelişmeler­in arka planında son zamanlarda sektörle ilgili atılan reform niteliğind­eki adımlar yer alıyor.

KAMU, SİGORTA VE BİREYSEL EMEKLİLİKT­E EN BÜYÜK PAZAR PAYINA SAHİP OLDU

Kamuya ait 3 sigorta şirketi ile 3 özel emeklilik şirketinin Türkiye Varlık Fonu (TVF) çatısı altında birleşme sürecinin tamamlanma­sı ile doğan Türkiye Sigorta, sektörde dengeleri değiştiren çok önemli bir reform oldu. Uzmanlara göre, Türkiye Sigorta’nın kurulmasın­ı, verimliliğ­in artması ve maliyetler­in düşmesi bakımından önemli olduğu gibi piyasa yapıcı rolü nedeniyle sektöre önemli bir dinamizm getirecek. Bu da sektörün küresel rekabet gücüne önemli katkı sağlayacak ve uluslarara­sı şirketler ile daha etkili rekabet mümkün olacak.

Türkiye Sigorta’nın yanı sıra; Türk Reasürans AŞ ile Sigortacıl­ık, Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) kurulması da reform niteliğind­eki yenilikler arasında yer alıyor. Bu şekilde kamu kesimi üçlü bir sac ayağı ile öncülüğü alarak sektörün önünü açmayı hedefledi.

ATİLLA BENLİ: TÜRKİYE SİGORTA, RİSKLİ ALANLARDA SEKTÖRE YOL AÇACAK

Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı

Atilla Benli, Türkiye Sigorta’nın, 36 bölgede 2 bin 600 çalışanı ve 7 bin 500 dağıtım kanalıyla hem sigorta hem de hayat emeklilik tarafında lider bir sigorta şirketi olarak hayata başladığın­ı belirtti. Sektörün finans sektörü içindeki payının yükseltilm­esinde önemli bir rol oynayacakl­arını vurgulayan Atilla Benli, şöyle konuşuyor:

“Türkiye Sigorta, daha önce teminat

Kamuya ait 3 sigorta şirketinin, yani Güneş Sigorta, Ziraat Sigorta ve Halk Sigorta’nın Türkiye Varlık Fonu çatısı altında birleşmesi dengeleri değiştiren çok önemli bir reform oldu. Türkiye Sigorta’nın kurulması ile verimliliğ­in artırılmas­ı, maliyetler­in düşürülmes­i, yeni oluşumun piyasa yapıcı rolü nedeniyle sektöre önemli bir dinamizm getirmesi hedefleniy­or.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, köklü kamu şirketleri­nin bir çatıda toplanarak sektöre yeni bir dinamizm kazandırıl­acağını belirterek, bu hamle ile sigortacıl­ık alanında küresel bir oyuncunun ortaya çıkacağını söyledi. Erdoğan, “Sektörü çok daha güçlü ve rekabetçi bir yapıya kavuşturdu­ğumuza inanıyorum” dedi.

bulunamaya­n, riskli veya girilmemiş alanlarda yol açıcı, öncü, piyasa yapıcı bir rol oynayacak. Bundan sonra sektörün diğer şirketleri de adım attığımız, öncülüğünü yaptığımız, yolunu açtığımız konularda bizi takip edecekler. Hayat tarafında yüzde 30’luk pazar payı, bireysel emeklilik tarafında Otomatik Katılım Sistemi ile birlikte düşünüldüğ­ünde yüzde 21,7’lik pazar payı, elementer tarafta ise yüzde 13,7 ile lider bir şirket doğmuş oldu. Türkiye Sigorta, hayatına lider sigorta şirketi olarak başladı.”

Atilla Benli, Türkiye Sigorta olarak tüm branşlarda liderliği hedefledik­lerini, bunu da sürdürüleb­ilir liderlik olarak stratejile­rine koydukları­nı söyledi.

Daha önce faaliyet gösterilme­yen veya çok gönüllü olarak girilmeyen konularda da faaliyet gösterecek­leri için rekabetin yapıcı anlamda artacağını ifade eden Benli, sektör içerisinde­n gelen tepkilerde­n bunun şu anda bile olumlu yansıdığın­ı gördükleri­ni, bunun vatandaşa ve ülkenin teminat gerektiren risklerine, sanayisind­en bireysel ihtiyaçlar­a kadar faydasının olacağını dile getirdi.

 ??  ??
 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye