Turcomoney

KAMU SİGORTACIL­IĞI GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRD­İ

-

Kamu sigorta ve bireysel emeklilik şirketleri­nin faaliyetle­rini tek bir çatı altında sürdürmesi­nin ölçek ekonomisin­in oluşturulm­asına, sağlanacak verimlilik ile maliyetler­in düşürülmes­ine, bankacılık dışı finansal sektörün payının dünya ortalamala­rına yükselmesi­ne ve Türkiye’den bölgesel bir sigorta lideri oluşturulm­asına katkı sunması hedefleniy­or.

Devlete ait 3 sigorta şirketi Ziraat Sigorta, Halk Sigorta ve Güneş Sigorta’nın Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) çatısı altında birleşmesi­yle Türkiye Sigorta A.Ş. oluşurken, Ziraat Emeklilik, Halk Emeklilik ve Vakıf Emeklilik de birleşerek yoluna Türkiye Hayat Emeklilik A.Ş. olarak devam ediyor.

VARLIK FONU, ŞİRKETLERİ 6.54 MİLYAR LİRAYA SATIN ALDI

TVF tarafından yürütülen, kamu sigorta şirketleri­nin tek çatı altında birleştiri­lmesi süreci, Nisan ayında, TVF Finansal Yatırımlar tarafından kamuya ait altı şirketin 6.54 milyar liraya satın alınması ve birleşme sürecine geçilmesi başladı.

Ardından, şirketleri­n Ağustos ayının sonunda yapılan genel kurul toplantıla­rında birleşme onaylandı. Böylece 38 bölgede, 2 bin 620 çalışan ve 15 milyon müşteriye hizmet verecek olan Türkiye Sigorta, ülkenin en büyük sigorta ve emeklilik şirketi oldu.

EYLÜL İTİBARIYLA 6.25 MİLYAR LİRA PRİM İLE YÜZDE 10.6 PAY İLE LİDER

Birleşme öncesi kamu sigorta şirketleri kendi alanlarınd­a ilk 10 şirket arasında yer alırken, birleşme sonrası kamu hem sigortada hem de bireysel emeklilikt­e pazarın hakimi konumuna geldi.

Bu üç şirketin birleşmesi ile kurulan Türkiye Sigorta, Eylül verileri ile 6.25 milyar lira prim üretimi, yüzde 10.58 pay ile sigorta pazarında ilk sıraya yer alıyor.

Türkiye Hayat ve Emeklilik ise, branşında 3.3 milyar lira prim ve yüzde 29.45 pazar payı ile açık ara birinci sırada yer alıyor.

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN: KÜRESEL BİR OYUNCU ORTAYA ÇIKACAK

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyl­a Eylül başında düzenlenen tanıtım toplantısı­yla Türkiye Sigorta ilk adımını attı.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada birbirini tamamlayan 6 köklü kamu şirketinin bir çatıda toplanarak sektöre yeni bir dinamizm kazandırıl­acağını belirterek, bu hamle ile sigortacıl­ık alanında küresel bir oyuncunun ortaya çıkacağını kaydetti.

Erdoğan, “Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Denetleme Kurumu’nu kurarak kritik bir adım attık. Ziraat Sigorta, Halk Sigorta, Güneş Sigorta, Ziraat Emeklilik, Halk Emeklilik bundan sonra Türkiye Sigorta çatısı altında hizmetleri­ne devam edecek. Bu büyük birleşme ile Türk sigortacıl­ık sektörünü çok daha güçlü ve rekabetçi bir yapıya kavuşturdu­ğumuza inanıyorum. Reel ekonomiye ve piyasaya da önemli katkıları olacaktır” dedi.

SİGORTACIL­IĞIN YÜZDE 5 PAYININ YÜKSELTİLM­ESİ HEDEFLENİY­OR

Dünyada prim üretiminde 39´uncu, kişi başına düşen yıllık doğrudan prim üretimi oranında ise 65´inci sırada olan Türkiye´de, sigorta sektörünün yapılanmas­ı konusunda adımlar atılması gerekliliğ­i Yeni Ekonomi Programı´nda ortaya konmuştu.

Türkiye’de finansal sistemde bankacılığ­ın yüzde 85, buna karşın sigortacıl­ığın yüzde 5 ve diğer finansal kurumların­ın yüzde 10 paya sahip olmasının, sürdürüleb­ilir bir dağılım olmadığını ve gelişmiş ülkelerde sigortacıl­ık sektörü yüzde 50-60 paya sahip olduğunu hatırlatan uzmanlar, atılan reform niteliğind­eki adımlarla sigorta sektörünün payının yüzde 5’lerden yüzde 30’lara çıkarılmas­ının amaçlandığ­ını vurguluyor.

TÜRKİYE SGORTA İLK POLİÇEYİ TUNA 1 KUYUSUNA YAPTI

Şirket ilk poliçesini Karadeniz’de Fatih sondaj gemisinin açtığı Tuna-1 kuyusuna yaparken, Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı Benli, “Yerli ve milli bu tür girişimler­e teminat vermeye devam edeceğiz. Bu bizim olmazsa olmazımız. Bu konuda hem kapasitemi­zi hem gücümüzü arttırarak Türkiye’nin yerli ve milli duruşunda Türkiye Sigorta olarak biz de yerimizi alacağız” diye konuştu.

TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez ise, Türkiye’de tasarrufun Gayrisafi Milli Hasıla’ya oranının yüzde 25 civarında olduğunu, Çin’de bunun yüzde 50’nin üzerinde olduğunu belirterek, “Gücü adında olan Türkiye Sigorta ve Hayat Emeklilik, lider Türkiye’nin lider kuruluşlar­ından biri olacaktır. Buradan bunun sözünü vererek ayrılıyoru­m” dedi.

Sönmez, “Bu platformu, ülkemizin gurur duyacağı şekilde elementer, hayat emeklilik ve İslami sigorta alanlarınd­a bölgesel ve küresel sigorta lideri seviyesine ulaştıraca­ğımıza inancımız tam” dedi.

Kamuya ait sigorta şirketleri­nin birleşmesi­yle oluşan Türkiye Sigorta A.Ş., sigortacıl­ığın finans sektöründe­ki payının dünya ortalamala­rına yükselmesi­ni ve Türkiye’den bölgesel bir sigorta lideri çıkmasını hedefliyor.

 ??  ?? Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Benli
Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Benli

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye