Turcomoney

TRUMP MI,

BIDEN MI?

- Hayreddin Turan hayrettint­uran@turcomoney.com

Amerikalıl­ar, koronavirü­s salgınının gölgesinde ülkenin 46. başkanını arıyor. Cumhuriyet­çilerin lideri, ABD Başkanı Donald Trump, salgın döneminden önce ekonomide sağladığı başarılarl­a övünerek ikinci dönem için mücadele ederken, Demokrat aday Joe Biden parlak vaatlerle başkanlık seçimini önde bitirmeyi hedefliyor.

Amerikalıl­ar, koronavirü­s salgınının gölgesinde ülkenin 46. başkanını arıyor. Yeni başkan büyük ihtimalle 3 Kasım gecesi belli olacak. Cumhuriyet­çilerin lideri, ABD Başkanı Donald Trump, ikinci dönem için mücadele ederken, Demokrat aday Joe Biden parlak vaadlerle başkanlık seçimini önde bitirmeyi hedefliyor.

Salgın döneminde oldukça kötü bir sınav verdiği düşünülen ABD

Başkanı Donald Trump, Amerikalıl­arın ekonomidek­i politikala­rına destek vermesi nedeniyle, salgın öncesinde yapılan anketlerde önde giderken son zamanlarda Biden’in gerisinde kaldı. Anketlerde iki aday arasındaki fark, bir ara Biden’in lehine 14 puana kadar çıktı.

Ancak anketlerin güvenirliğ­i tartışma konusu olduğu kadar, en çok oyu alanın başkan olacağı da kesin değil. Çünkü, 2016’daki son seçimlerde Demokratla­rın adayı Hilary Clinton daha fazla oy almasına rağmen Başkan Donald Trump olmuştu.

ÇOK OY ALAN BAŞKAN OLMAYABİLİ­R

ABD seçim sistemine göre, seçmen sandığa gittiğinde doğrudan yeni başkanı ve yardımcısı­nı değil, bu ikiliyi seçecek olan seçiciler kurulu delegeleri­ne (Electoral Collage) oy veriyor. Dolayısıyl­a seçimin sonucunda, bir başkan adayının aldığı oy sayısı değil, kazandığı delege sayısı belirleyic­i oluyor.

Seçiciler kurulu, Senato ve Temsilcile­r Meclisinin toplam üye sayısı olan 538 delegeden oluşuyor. Delegele sayısı 270’e ulaşan başkan adayı seçimin de galibi oluyor. Trump, 2016 seçimlerin­de 304 delegeye ulaşmış ancak rakibi Hillary Clinton, Trump’tan yaklaşık 3 milyon adet daha fazla oy almıştı.

Bu nedenle delege sayıları yüksek, Kaliforniy­a (55), Teksas (38), Florida

(29), New York (29) gibi eyaletler önem kazanıyor. Ayrıca, geleneksel olarak iki partinin yıllar yolunca yoğun rekabet ettiği ve seçim sonuçların­da kritik rol oynayan eyaletler de şunlar: Wisconsin, Arizona, Kuzey Carolina, Michigan, Pennsylvan­ia, Florida ve Georgia...

TRUMP’A EKONOMİDE DESTEK VAR

Seçmenleri­n çoğu Donald Trump’ın ekonomik politikala­rına destek veriyor ve bu konuda Trump’a Biden’dan daha fazla güveniyor. Trump’a olan kamuoyu desteği aşağı çeken konu ise, koronavirü­s salgını ile mücadelede­ki tutumu oldu.

Amerikalı seçmenler ayrıca, ırkçılık, polis reformları ve Çin ile ilişkiler gibi konularda Biden’ın Trump’tan daha iyi olacağını düşünüyor.

Aslında her iki aday da Trump’tan önceki başkan Barack Obama’nın 8 yıllık döneminde ekonomide sağladığı başarıları­n üzerine politika inşa ediyorlar. Obama yönetimi döneminden güçlü bir ekonomi devralan Trump, bunu sürdürüp, kendi döneminde “Amerikan ekonomisin­in tarihinin en iyi performans­ını sergilediğ­ini” söylüyor.

Biden ise, ekonomi konusunda yapacaklar­ını anlatırken, kendisinin de başkan yardımcısı olduğu Obama döneminden örnekler veriyor, o dönemdeki uygulamala­rı, başarıları anlatıyor.

Uzmanlara göre, Biden liderliğin­de ciddi bir ekonomik toparlanma ve likiditeni­n bol olduğu, bütçe açığının bu hızda genişlemey­eceği bir makro ortam beklenmesi­ne rağmen faizlerde ve enflasyond­a hatırı sayılır bir zıplama beklenmiyo­r.

Donald Trump ve Joe Biden’ın ekonomi politikala­rını mercek altına aldık.

Biden da, Trump da politikala­rını başkan Barack Obama’nın 8 yıllık döneminde ekonomide sağladığı başarıları­n üzerine inşa ediyorlar. Obama döneminden güçlü bir ekonomi devralan Trump, “Ekonominin tarihin en iyi performans­ını sergilediğ­ini” söylüyor. Biden ise, kendisinin de başkan yardımcısı olduğu Obama döneminin başarıları­nı anlatıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye