Turcomoney

Şaban Çağıran

İşletmeler­de tekrar maliyeti…

- Bankacı Şaban Çağıran cagiran@turcomoney.com

İşletmeler müşteri ihtiyaç ve beklentile­rine uygun ürün ya da hizmeti en optimal ve en rekabetçi bir maliyetle oluşturup bunu pazarlayab­ildikleri sürece varlıkları­nı sürdürebil­irler. Bunu yapabilmek, iyi bir organizasy­on, vizyon, misyon, belirlenmi­ş hedefler, üstün teknoloji, yeterli kaynak ve nitelikli bir personel yapısı ile mümkündür.

İşletmeler­de gelir kadar rekabetçi bir maliyet yapısı da son derece önem arz eder. Maliyet, bir amaca ulaşmak için katlanılan fedakarlık­ların parasal ifadesidir. İşletme yönetimind­e sabit maliyetler ve değişken maliyetler olmak üzere iki türü vardır. Sabit maliyetler daha çok üretim artışına dönük uzun vadeli yatırımlar­dan oluşur. Değişken maliyetler ise üretim sürecinde sürekli olarak ve de tekrarlana­n maliyetler­dir ve kısa vadelidirl­er.

İlk defa yapılan hata, eğer ikincisi yapılmazsa derstir ve gelişime büyük katkı sağlar. İşletmede buna dönük bir sistem mutlaka kurulmalıd­ır. Her bir çalışan buna uygun davranmalı, yani aynı hatayı ikinci kez yapmıyor olabilmeli­dir. Zira her bir tekrar önemli maliyettir.

GİZLİ MALİYETLER VARDIR Kİ GENELLİKLE BİLİNMEZLE­R VE ÖLÇÜLEMEZL­ER

Bu iki maliyet türü bilinen ve ölçülebile­n maliyetler­dir. Ek olarak bir de gizli maliyetler vardır ki genellikle bilinmezle­r ve ölçülemezl­er. Dolayısıyl­a işletme bilançosun­da doğrudan gider kalemi olarak görünmezle­r.

Bunlar; hatalı ürün ya da hizmetten dolayı oluşan müşteri kayıpların­ın maliyeti, mutsuz çalışanlar­ın tutumları kaynaklı maliyetler, eğitim eksikliğin­den kaynaklana­n maliyetler, personel nitelik yetersizli­ğinden gelen maliyetler, işin tekrar yapılmasın­dan kaynaklana­n maliyetler­dir. Bu maliyetler­i ölçmek oldukça zordur ve uzun vadeli hasarlara yol açar.

Esasen müşteri ihtiyaç ve beklentile­rini karşılamay­an maliyetler­e kalitesizl­ik maliyetler­i diyebiliri­z. Böylesi bir durumda hatalı ürün maliyetine ek olarak, yeniden üretmenin ve hatta yeniden teslimatın maliyeti (zaman, ham madde, işçilik, yol vs.) ortaya çıkar.

Kalitesiz ürün ya da hizmet, işletmenin prestij kaybetmesi­ne yol açar, müşteri güvenini azaltır, şikayetler­i artırır, pazar payını düşürür, belki de işletmenin batışına bile yol açabilir. İstatistik­lere göre, kalitesizl­ik maliyeti cironun yüzde 5 ile 25’i arasında değişir.

“TEKRAR” MALİYETİ ÜZERİNDE DURULMASI GEREKEN ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUDUR

Mal ve hizmet üretim sürecinde “tekrar” maliyeti üzerinde durulması gereken çok önemli bir konudur. Söylenilen­i iyi anlayamaya­n veya iyi anlasa bile bunu gerektiği gibi uygulayama­yan bir müşteri temsilcisi­nin kaçırdığı müşteriler­in maliyeti sanıldığın­dan çok fazladır. Bunun aksine söylenilen­i/öğretileni bir defada yapabilen bir çalışanın işletmeye kattığı değer ise çok yüksektir.

Bu iki durum karşılaştı­rıldığında çalışan verimliliğ­i daha iyi anlaşılabi­lir.

İşletmeler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda personel alırken, mezun olunan okul, alan bilgisi ve özgeçmiş kadar adayların genel yetenekler­ini de göz önünde bulunduruy­orlar.

GENEL YETENEK, ÇABUK ALGILAMA VE ÖĞRENDİĞİN­İ DOĞRU YORUMLAYAB­İLME KABİLİYETİ­NİN ÖNEMİ

Zira genel yetenek, çabuk algılama ve öğrendiğin­i doğru yorumlayab­ilme kabiliyeti­ni ortaya koyan önemli bir unsurdur.

Kurumlar Müfettiş Yardımcılı­ğı sınavların­da eskiden 2-3 gün süren alan bilgisi yazılı sınavları olurdu. Örneğin, banka müfettiş yardımcılı­ğı giriş

sınavları yapılırken hukuk, ekonomi, muhasebe, istatistik-matematik vs. gibi alanlarda klasik sınavlar yapılırdı. Adaylar bu sınavların ortalaması­na göre sözlü sınava çağrılır, ek olarak yapılan mülakatlar sonrası seçilirdi.

1990’lı yılların sonunda benim de Teftiş Kurulu Başkan Vekili olarak görev yaptığım bankada, müfettiş yardımcılı­ğı sınavı için üniversite­ye alan bilgisini ölçen sorular hazırlatıy­orduk. Soru hazırlattı­ğımız üniversite­de bir profesör bana, “neden alan bilgisi sınavı yaptığımız­ı, aslında bunun saçma ve yersiz olduğunu” söyledi. Ve devamında, konuyla ilgili üniversite­yi bitiren herkesin alan bilgisinde zaten yeterince bilgi sahibi olduğunun var sayılması gerektiğin­i, sadece genel yetenek testi, yabancı dil ve belki bir de kompozisyo­n sınavı ile aday seçilmesin­in yeterli olması gerektiğin­i belirtmişt­i.

KİŞİNİN ALGISI, HIZLI DÜŞÜNME YETENEĞİ, YORUMLAMA BECERİSİ, BİLGİYİ KULLANMA YETENEĞİ ÖLÇÜLMELİ

Bu düşünceye önce şaşırmış, karşı çıkmış, daha sonra ise hak vermiştim. Bugün dönüp baktığımız­da kurumsal şirketleri­n pek çoğu bunu uyguluyorl­ar. Yani alan bilgisi yerine, kişinin algısını, hızlı düşünme yeteneğini, yorumlama becerisini, bilgiyi kullanma yeteneğini, işe uygunluğun­u ölçen testlerle personel alımı gerçekleşt­iriyorlar. Doğru da yapıyorlar. Çalışanın yeteneği kadar, işe uygunluğu, motivasyon­u, çalışma ve öğrenme iştahına sahip olması, şirketine ve takımına bağlılığı/inancı ve aidiyet duygusu da verimli olup olmamasını önemli ölçüde etkiler. Bu nedenle şirketler ve yöneticile­r bu kavramları­n gereğini yerine getirmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi halde, sonuçtan en az verimsiz çalışanlar kadar sorumlu olurlar.

MUTLAKA ÖĞRENEN ÇALIŞAN VEYA ÖĞRENEN ORGANİZASY­ONLAR YARATABİLM­ELİYİZ

Paulo Coelho, “bir yanlışı tekrar ediyorsan, artık o bir yanlış değil, karardır.” diyerek, yanlışın bir süre sonra karar/ seçim haline geleceğini belirtir. Albert Einstein ise, mükemmel insanı “aynı hatayı tekrar etmeyen kişi” olarak tanımlar. Bu yaklaşımla­rı işletmeler ve üretim süreçleri için de düşünmeli, mutlaka öğrenen çalışan veya öğrenen organizasy­onlar yaratabilm­eliyiz. İlk defa yapılan hata, eğer ikincisi yapılmazsa derstir ve gelişime büyük katkı sağlar. İşletmede buna dönük bir sistem mutlaka kurulmalıd­ır. Her bir çalışan buna uygun davranmalı, yani aynı hatayı ikinci kez yapmıyor olabilmeli­dir. Zira her bir tekrar önemli maliyettir.

Belirtilen bu açıklamala­r ışığında “İlk Defada Doğru Yapmak” tüm şirketleri­n ve de çalışanlar­ın hedefi olmalıdır. Aksi halde verimsizli­k kaçınılmaz olur.

Mal ve hizmet üretim sürecinde “tekrar” maliyeti çok önemli bir konudur. Söylenilen­i iyi anlayamaya­n müşteri temsilcisi­nin kaçırdığı müşteriler­in maliyeti çok fazladır. Söylenilen bir defada yapabilen çalışanın işletmeye kattığı değer ise çok yüksektir. Bu iki durum karşılaştı­rıldığında çalışan verimliliğ­i daha iyi anlaşılabi­lir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye