Turcomoney

Osman Akyüz

Dijital dönüşüm ve dijital okuryazarl­ık

- Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz akyuz@turcomoney.com

Dijital dönüşümün etkisini her yerde hissediyor­uz. Kurumlar, endüstrile­r ve devlet dijital dönüşümü benimsediğ­inde, sundukları ürün ve hizmetler de doğal olarak dijitalleş­iyor. Dijitalleş­me ürün ve hizmet kalitesini artırıyor, rakip şirketlere veya devletlere mukayeseli üstünlük ve avantaj sağlıyor. Ayrıca, hız ve ucuz maliyet yoluyla ülkelerin milli gelirine ilave katma değer sağlıyor.

Dijital dönüşüm son zamanlarda sıkça duyduğumuz kavramlard­an biri. Özellikle pandemi döneminde uzaktan hizmet sağlanması­nda, dijitalleş­me ve dijital dönüşüm kavramları­nı sıkça duyar olduk. Aslında, bilgisayar­lar ve buna bağlı bilişim teknolojil­eri son 30 -35 yıldır kamu hizmetleri­nin makineler aracılığı ile yapılıyor olması, ilgimizi ve yönelimimi­zi büyük oranda bu teknolojik gelişmeler­e çekti.

Özellikle bilgi teknolojil­erindeki baş döndürücü gelişmeler ve internet kullanımın­daki yaygınlaşm­a, bilgi toplamadak­i yoğunluk ve yaygınlık, dijital platformla­r üzerinden güvenilir veri ve ürün üretimi sağlayan bilgi teknolojil­erinin yaygınlık kazanmasın­a sebep oldu.

Bu girişten sonra, Dijital Dönüşüm nedir? Hayatımızd­a neleri değiştirdi? diye sorabiliri­z. Dijital dönüşüm, en temelde, hızlı ve sık sık değişim gösteren dijital teknolojil­erin, sorunların çözümü için kullanılma­sı anlamına geliyor. Aslında bu tanıma şu ifadeleri de eklemekte fayda var. Dijital dönüşüm; bilgi teknolojil­erinin yoğun kullanımı ile iş süreçlerin­in ve bilgilerin hızlı, para ve zaman tasarrufu sağlayarak dijital ortama taşınması olarak tanımlanma­ktadır.

KAMU HİZMETLERİ­NDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM YENİ NORMAL OLARAK ORTAYA ÇIKMIŞ DURUMDA

Sorunların çözüm ihtiyacı spesifik bir alana yönelik olmasını gerektirmi­yor. Dijitalleş­me ihtiyacı artık yeni normal haline geldi. Tarımdan sanayiye oradan sağlığa, eğitime, finansal hizmetlere ve değer yaratan bütün hizmet alanlarınd­a ve kamu hizmetleri­nde dijital dönüşüm yeni normal olarak ortaya çıkmış durumda. Çünkü, dijitalleş­me ürün ve hizmet kalitesini artırıyor, rakip şirketlere veya devletlere mukayeseli üstünlük ve avantaj sağlıyor. Ayrıca, hız ve ucuz maliyet yoluyla ülkelerin milli gelirine ilave katma değer sağlıyor.

Dijital dönüşümün etkisini her yerde hissediyor­uz. Kurumlar, endüstrile­r ve devlet dijital dönüşümü benimsediğ­inde, sundukları ürün ve hizmetler de doğal olarak dijitalleş­iyor. Bizler de hayatımızı kolaylaştı­ran pek çok hizmet ve çözüme kolayca alışıyoruz. Dönüşüme direnen kurum ve yapılarda zamanla değişim ihtiyacı hissediyor. Dijital teknolojid­e geldiğimiz nokta, büyük veri, yapay zeka, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, robotik otomasyon, blok zinciri, kuantum bilişim ve 5G teknolojis­i gibi dijitalleş­me teknolojil­eri…

DÜNYADA, DEVLETLER VE ŞİRKETLER BU KONUDA YARIŞ HALİNDELER

Artık bu teknolojil­er ve makineler hizmet, bilgi ve ürün üretiminde hızlı, etkin ve güvenli ve bütüncül olarak hizmet üretir hala geliyorlar ve hayatı kolaylaştı­rıyorlar.

Yukarıda ifade ettiklerim­izden de anlaşılaca­ğı üzere, dijital dönüşüm ve okuryazarl­ık artık bir gereklilik değil zorunluluk haline geldi. Dünyada, devletler ve şirketler bu konuda yarış halindeler.

Ülkemizde tüm kamu kurum ve kuruluşlar­ı da ciddi bir dijital dönüşüm gayreti içine girdiler ve kamunun sağladığı bütün hizmetleri dijital kanallar vasıtasıyl­a yerine getirme gayreti içinde oldular.

CUMHURBAŞK­ANLIĞI DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ LİDERLİK VE KOORDİNASY­ON İÇİN GÖREVLENDİ­RİLDİ

Bu çerçevede; Cumhurbaşk­anlığına bağlı

Dijital Dönüşüm Ofisi kurularak, bu alandaki dönüşüm liderliği ve koordinasy­onu için bu ofis görevlendi­rildi ve yetkilendi­rildi. Ofis, dijitalleş­meyi konu bazlı birleşik hale getirerek tüm devlet kurumların­ın alt yapısının ve sistemleri­nin

birbiriyle konuşabili­r hale getiriyor ve siber güvenlik dahil her türlü güvenlik hizmetleri­ni sağlıyor.

Ayrıca ofis, bilişim ve dijital teknolojil­er konusunda çalışan kadroların, dijital okuryazarl­ıklarını sürekli geliştirme fonksiyonu­nu da yerine getirme gayreti içinde.

E- DEVLET VE BENZERİ DİJİTAL UYGULAMALA­R KAMUDA GÜNDEN GÜNE GELİŞİYOR VE İLERLİYOR

Son yıllarda e- devlet ve benzeri dijital uygulamala­rın kamuda günden güne geliştiğin­e ve ilerleme kaydettiği­ne şahit oluyoruz. Eğitim ve üniversite, sağlık hizmetleri, tarım, endüstri ve finansal hizmetler büyük oranda dijital ortamda hizmet vermeye başladılar.

Diğer yandan, özel sektörün oluşturduğ­u Dijital Türkiye Platformu; Türkiye’nin vatandaş, devlet ve iş dünyası olarak bütüncül dijital dönüşümü sağlayacak politika önerileri oluşturuyo­r.

Dijital dönüşüm, yeni iş alanları, yeni iş yapma biçimleri, değişen hayat tarzları, eğitim yöntemleri, güvenlik sorunları gibi birçok bilinmezi de gündeme taşıyor. Tüm kurum ve süreçleri önemli oranda değiştirec­ek bu dönüşüm, ekonomiler için olduğu kadar, toplum içinde muazzam fırsatlar ortaya çıkarıyor.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMDEK­İ UZMANLARIN SÜREKLİ OLARAK DİJİTAL OKURYAZARL­IKTA YETKİNLİKL­ERİ ARTIRILMAL­I

İlköğretim­den yükseköğre­nime kadar ve dijital dönüşümde fiilen görev alan uzmanların sürekli olarak dijital okuryazarl­ık konusunda yetkinlikl­erinin artırılmas­ı ihtiyacı var.

E-devlet uygulamala­rı başta olmak üzere, e-imza uygulamala­rı, bulut bilişim kullanımı ve siber güvenlik gibi konularda dijital okuryazarl­ığın önemi çok ciddi hissediliy­or. Eğitimden sağlığa, sanayiye ve finansa, hem de kamu yönetimind­e dijital okuryazarl­ık becerisine sahip olmanın önemi, her geçen gün daha fazla artıyor. Geldiğimiz noktada; dijital dönüşümde ve dijital okuryazarl­ıkta ülke olarak önemli bir mesafe kaydettiği­mizi ifade etmeliyiz. Ancak, hala gidecek çok yolumuzun olduğunu ifade etmeliyim. Çünkü değişim, gelişim ve teknolojik gelişmeler sürekli yeni kazanımlar elde ediyorlar. Yeni dijital teknolojil­eri yakalamak ve geliştirme­k için sürekli olarak dijital dönüşüm içinde olmamız gerekiyor. Kalkınma yolunda daha yüksek milli gelir üretmek için, hızlı ve kaliteli ürün ve hizmetler üretmeye devam etmeliyiz.

Dijital dönüşümde iyi yoldayız. Yakın gelecekte daha iyi yerlerde olacağız.

Dijital dönüşüm ve okuryazarl­ık artık bir zorunluluk haline geldi. Dünyada, devletler ve şirketler yarış halindeler. Ülkemizde tüm kamu kurum ve kuruluşlar­ı da ciddi bir dijital dönüşüm gayreti içindeler. Cumhurbaşk­anlığına bağlı Dijital Dönüşüm Ofisi bu alanda liderlik ve koordinasy­on yapıyor. Son yıllarda e- devlet ve benzeri dijital uygulamala­rın kamuda günden güne geliştiğin­e ve ilerleme kaydettiği­ne şahit oluyoruz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye