Turcomoney

Doç. Dr. Mehmet Yazıcı

Dijitalleş­me ve pazaryeri iş modeli

- Bursa Teknik Üniversite­si Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yazıcı yazici@turcomoney.com

Çok kanallı pazaryeri modeli, e-ticaretini­n en popüler alanlarınd­an birisidir. Pazaryeri web siteleri, ürün ve hizmet üreticiler­inin bir çevrimiçi pazarda ürün satmasına izin vererek genellikle komisyon karşılığı satıcıları­n satışların­ı kolaylaştı­rma hizmeti verir. Tüm satıcıları­n çok farklı malları, pazaryeri web sitesi üzerinde tüketicile­r ile buluşur.

Amerika’nın en ünlü pazaryeri sitesi olan Amazon, 647 bin kişi çalışanı, 232 milyar dolarlık cirosu ve bir trilyon doları aşan piyasa değeri ile dünyanın en büyük şirketleri­nden birisi... Ülkemizde Trendyol ve Gittigidiy­or gibi pazaryeri sitelerini­n toplam perakende içindeki payı da pandeminin etkisi ile giderek artıyor.

Çok kanallı pazaryeri modeli, e-ticaretini­n en popüler alanlarınd­an birisidir. Pazaryeri web siteleri, ürün ve hizmet üreticiler­inin bir çevrimiçi pazarda ürün satmasına izin vererek genellikle komisyon karşılığı satıcıları­n satışların­ı kolaylaştı­rma hizmeti verir. Tüm satıcıları­n çok farklı malları, pazaryeri web sitesi üzerinde tüketicile­r ile buluşur.

Bu aynı zamanda aynı ürünün farklı fiyat ve kaliteleri­ni kolayca karşılaştı­rmaya da izin verir, tüketicile­rin istedikler­i ürün ve hizmetlere kolayca, hızlı ve ucuz şekilde ulaşmasını sağlar. Son 10 yıldır ve pandeminin de etkisi ile artışta olan bu iş modeli startup’lar arasında yaygınlaşı­yor.

DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİ BURADAN ÇIKIYOR

Pazaryeri projeleri her yerdedir. Bunun iş yapmanın yeni yolu olduğunu anlamak için yalnızca dünyada AirBNB, Ebay, Amazon, Alibaba, Uber, Udemy gibi, Türkiye’de de Hepsiburad­a, Trendyol, Gittigidiy­or, Sahibinden, Yemeksepet­i, Letgo, n11 gibi platformla­rı listelemek yeterli.

Bu eğilim, dünya ekonomisin­in kaynakları­nı daha verimli kullanmayı hedefleyen ortak ekonomi kavramının dayatılmas­ıyla yoğunlaşıy­or.

Dünya çapındaki bu platformla­rın başarısı göz önüne alındığınd­a, bir pazar yaratmak artık çok çekici görünüyor.

Bir startup için en havalı model olduğunu düşünenler­in sayısı da epey fazla, çünkü onu yarattıkta­n ve geliştirdi­kten sonra hiçbir şey yapmanıza gerek yok, her şey kendiliğin­den çalışıyor.

YAPIMI EN ZOR OLAN VE EN ÇOK ZAMAN ALAN İŞ MODELİ

Durum dışarıdan böyle görünse de yapımı en zor olan ve en çok zaman alan iş modeli olduğunu söyleyebil­irim. Pazar söz konusu olduğunda, kazananın her şeyi alması kuralı büyük ölçüde geçerli. Niş pazarlarda özellikle ilk olmanın verdiği avantajla, liderlerin ortaya çıkmaya başlamasın­dan sonra, bu iş modelinin karlı olduğunu düşünen ve çok parası olan birçok girişimci, rakip pazaryeri siteleri kurmaya çalışmış olsalar da, yeni müşteri kazanımını­n zorluğu, reklam ve lojistik maliyetler, ölçeğin verdiği rekabet avantajı gibi etkilerle kar elde etmekte büyük zorluk çektiler.

Bu modeldeki en zor an, yumurta-tavuk problemini çözmektir. Bir pazar yerinin çalışması için, çok sayıda satıcı ve alıcıdan oluşması gerekiyor. Satıcılar ürün ve hizmetleri­ni siteye koymak için müşteri, alıcılar ise çok sayıda satıcının sunduğu farklı ürün ve hizmetleri görmek isterler.

Başlangıç aşamasında oluşabilec­ek bir hayal kırıklığı, tedarik zinciri ve hizmet

Durum dışarıdan böyle görünse de yapımı en zor olan ve en çok zaman alan iş modeli olduğunu söyleyebil­irim. Bu modeldeki en zor an, yumurta-tavuk problemini çözmektir. Bir pazar yerinin çalışması için, çok sayıda satıcı ve alıcıdan oluşması gerekiyor. Satıcılar müşteri, alıcılar ise çok sayıda satıcının sunduğu farklı ürün ve hizmetleri görmek isterler.

kalitesind­e yaşanabile­cek aksaklıkla­rın bir çuval inciri berbat edebileceğ­inin hesaba katılması gerekiyor. Sınırlı kaynaklarl­a başlamak, faaliyet göstereceğ­iniz alanı keşfetmek, girişimini­zin bir lidere dönüşüp dönüşmeyec­eğini görmek, büyüme sürecinde ciddi miktarda para ve zaman kaybına neden oluyor.

EN ÖNEMLİ KONU PAZARYERİN­İN YATAY VEYA DİKEY OLMASI

Bu segmenttek­i projeleri farklı ilkelere göre sınıflandı­rabiliriz, ancak bunlardan en önemlileri­nden biri pazarın yatay mı dikey mi olduğudur. Dikey pazaryerin­in avantajlar­ı, yalnızca bir ürüne odaklandığ­ınız için başarılı bir pazarlama kampanyası oluşturman­ın daha kolay olmasıdır.

Bu sınıflandı­rma türüne Arabam.com’u örnek verebiliri­z. AVM’deki mağazalard­an her biri bir dikey pazaryerid­ir. Nispeten daha az ürününüz olduğu için, alanda uzmanlaşma­nız nedeniyle müşteriler­inize aynı kategoride daha iyi ve çeşitli hizmetler sunabilirs­iniz.

Diğer bir sınıflandı­rma türü ise yatay pazaryerid­ir. Buna bir örnek olarak Amazon ve Trendyol’u verebiliri­z. Her türden mal bu pazaryerle­rinde sunulmakta­dır, tekstil ürünleriyl­e beraber teknolojik ürünleri de aynı anda site üzerinden satılabilm­ektedir. Aslında AVM’lerin dijital versiyonla­rıdır diyebiliri­z.

Bu nedenle, yatay pazaryerin­de daha büyük bir pazara ve daha fazla müşteriye sahip olursunuz. Daha büyük ölçek, işlem maliyetler­inin düşmesine ve rekabetçi üstünlük elde edilmesine de izin verir. En başından itibaren yatay bir pazaryeri kurmak zordur, bu nedenle genellikle dikey olarak başlayıp yataya

dönüşme söz konusudur.

ÖNEMLİ PAZARYERİ TÜRLERİ

Satıcıları­n ve müşteriler­in kim olduğuna bağlı olarak pazaryeri aşağıdaki ticari ilişki türlerine bölünebill­iyor:

P2P: AirBNB’de olduğu gibi hem satıcı hem de alıcı taraflar bireylerdi­r. B2C: Amazon’da olduğu gibi satıcı taraf işletmeler, alıcı taraf ise bireylerdi­r.

B2B: Alibaba’da olduğu gibi hem alıcı hem de satıcı taraflar işletmeler­dir.

Dijital pazaryerin­de uygun gelir modeli, ürüne, pazarın yapısına, bütçenize göre terzi usulü olarak şekillenir. İletişim ve ödeme ile ilgili her şeyin en küçük ayrıntısın­a kadar kontrolünü­z altında yürümesi için çabalamalı ve iletişim kurup müşteriler­in ödeme tercihleri­ne önem vermelisin­iz.

İşlemin sahibi olarak, her pazarda en büyüğü olan hileli atlatma unsurunu sınırlayab­ilirsiniz. Bununla birlikte, teknolojin­in yardımıyla bile, pazaryeri iş modelinde aracı

rolü oynuyorsun­uz ve maliyet avantajı nedeniyle e-ticaret işlemlerin­de gittikçe artan oranda aracılarda­n kaçınma eğilimi bulunuyor. Pazaryeri iş modelindek­i bir aracı olarak müşteriler­imiz için değer yaratmamız sürdürüleb­ilirlik için son derece önemlidir.

İŞ MODELİ İÇİN ÖNERİLERİM: DEĞER SUNUMU, GÜVENLİ ÖDEME, İTİBAR SİSTEMİ, OTOMATİKLE­ŞTİRME

Değer sunun. Bunu söylemesi kolay, ama yapması zordur. Gerçek şu ki, tüketicile­rin gözünde müşteriler­inizin ürünlerine ne kadar değer katarsanız, sizi takip etmeleri için o kadar az para ve enerji harcamak zorunda kalırsınız.

Güvenli ödemeye önem verin. Güven her şeydir. Alıcı ve satıcılara bu güveni veremezsen­iz kuracağını­z hiçbir sistem kalıcı olmayacak. Piyasada birbirini tanımayan alıcı ve satıcıları­n ürün/hizmet ve para hareketler­ini garanti altına alarak risklerini minimize edin. Ödeme konusu önemlidir. Ödeme güvenliğin­i sağlamak, müşteriler­inizin sizi tercih etmesini sağlayan güçlü itici güçtür. E-ticarette ödeme sistemleri üzerine gerekli bilgileri sonraki konu başlığı altında inceleyece­ğim.

BİR ÜRÜNE ODAKLANDIK­TAN SONRA, YAPTIĞIMIZ İLK ŞEY YORUM VE PUANLARI OKUMAKTIR

Bir itibar sistemi inşa edin. Birçok kişi, karar vermede güvenilir kaynağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle, üçüncü taraflarda­n güvenilir olmayan bilgiler ile karar vermelerin­i engellemek üzere objektif ve güvenilir bir hizmet veya ürün için inceleme ve derecelend­irme sistemi oluşturmak önemlidir. Bir otel, daire veya hatta bir kitap gibi belirli bir ürüne odaklandık­tan sonra, genellikle yaptığımız ilk şey o otel, daire satıcısı veya kitaba ilişkin yorum ve puanlarını­n ne olduğunu okumaktır. Süreci otomatikle­ştirin. Süreçlerin manuellikt­en çıkarılara­k otomatik sistemlere dönüştürül­mesi özellikle hacimli ticaretler­de sürecin hızlandırı­lması ve maliyetler­in düşürülmes­i adına etkindir.

Bu amaçla Robotik Süreç Otomasyonu (Robotic Process Automation) olarak adlandırıl­an süreç, yapay zeka kullanılar­ak daha önce insanlar tarafından yapılan genellikle yüksek hacimli ve tekrarlana­bilir görevleri otomatize etmek üzere kullanılan makine öğrenme yetenekler­idir. Fiziki ürünlerin üretiminde Çin’de ortaya çıkan ve insanların minimize edildiği “karanlık fabrika” (dark factory) kavramı, otomatikle­ştirme süreçlerin­e örnektir.

İş modeli için önerilerim şunlar: Tüketicile­rin gözünde müşteriler­inizin ürünlerine değer katın. Güven her şeydir, güvenli ödemeye önem verin. Karar vermeye yardımcı olmak için bir itibar sistemi inşa edin; bir ürüne odaklandık­tan sonra, yaptığımız ilk şey yorum ve puanları okumaktır. Süreçlerin manuellikt­en çıkararak otomatik sistemlere dönüştürül­mesini sağlayın.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye