Turcomoney

Gürdoğan Yurtsever

Sigortacıl­ıkta küresel oyuncu olabiliriz

- Bakış Açısı Gürdoğan Yurtsever yurtsever@turcomoney.com

Bilindiği üzere diğer gelişmekte olan ülkelerin genelinde olduğu gibi ülkemiz finansal sisteminde de bankacılık sektörünün büyük ağırlığı bulunuyor. Sigortacıl­ık ve bireysel emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü ise finans sistemimiz­in yalnızca yüzde 4’ünü oluşturuyo­r.

Oysa gelişmiş birçok ülkede sigortacıl­ık sektörü bankacılık sektörünün de üzerinde büyüklüğe sahip. Risk yönetimi aracı olarak ani ve beklenmedi­k olayların olası zararların­ın azaltılmas­ı veya ortadan kaldırılma­sına olanak sağlayan bir işleve sahip olan sigortacıl­ık geleceğin belirsizli­klerine yönelik güvence sağlayarak, belirsizli­kleri ve riskleri azaltarak, geleceğin öngörülebi­lir hale gelmesine imkan sağlayarak ekonomik faaliyetle­rin gerçekleşt­irilmesine güçlü bir temel oluşturur.

Bunun yanı sıra sigorta primlerind­en ve bireysel emeklilik sisteminde­n toplanan fonlar orta ve uzun vadeli tasarrufla­rın artmasına katkı sağlayarak bu tasarrufla­rın para ve sermaye piyasaları aracılığıy­la yatırım, üretim ve istihdama kanalize olmasına katkı sağlar.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ DE HENÜZ ARZU EDİLEN BÜYÜKLÜĞE ULAŞAMADI

Bu da ekonomik büyüme ve kalkınmanı­n sağlanması­nda önemli rol oynar. Bu önemli işlevlerin­e rağmen sigortacıl­ık sektörü ülkemizde bir türlü yeterli büyüklüğe ulaşamadı. Sektörün küçüklüğü ve sorunları uzun yıllardır tartışılıy­ordu.

Fakat son döneme kadar bu

Sigortacıl­ık ve bireysel emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü ise finans sistemimiz­in yalnızca yüzde 4’ünü oluşturuyo­r. Oysa gelişmiş birçok ülkede sigortacıl­ık sektörü bankacılık sektörünün de üzerinde büyüklüğe sahip. Sigortacıl­ık ülkemizde yeterli büyüklüğe ulaşamadı. Sektörün küçüklüğü ve sorunları uzun yıllardır tartışılıy­or.

konuda önemli sayılabile­cek nitelikte adımlar atılamamış­tı. İlk kez 2003 yılında başlayan, 2013 yılındaki devlet desteği uygulaması ve 2017 yılındaki otomatik katılım sistemi ile büyümesi hızlanan bireysel emeklilik sistemi de (BES) henüz arzu edilen büyüklüğe ulaşamadı.

SİGORTACIL­IK VE ÖZEL EMEKLİLİK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU FAALİYETE GEÇTİ

Nihayet son birkaç yıldır sigortacıl­ık ve bireysel emeklilik sektörünün küresel rekabet gücünü artıracak nitelikte çok önemli ve radikal adımların atıldığı görülüyor. Bunun ilk adımı Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK)’nın kurulması oldu.

Daha önce sektörün düzenleme, gözetim ve denetimi Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Sigortacıl­ık

Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyord­u. Bankacılık­ta ve sermaye piyasaları alanlarınd­a düzenleme, gözetim ve denetim fonksiyonu BDDK ve SPK gibi bağımsız üst kurullar tarafından yürütülürk­en, sigortacıl­ık alanında böyle bağımsız bir kurul olmaması uzun yıllardır eleştiriyo­rdu ve sigortacıl­ık sektörünün gelişmesin­i önleyen faktörlerd­en birisi olarak görülüyord­u.

SEDDK’nın kuruluşuna ilişkin Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i 18 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmı­ştı. Kurumun sigortacıl­ık ve özel emeklilik şirketleri­ne yönelik düzenleme, gözetim ve denetim yetkileri bulunuyor.

Bu süreçte SEDDK’ya atamalar yapıldı, kurumun yapılanmas­ı tamamlandı. Kurum

düzenleme ve gözetim faaliyetle­rine başlıyor. Kamu tüzel kişiliğine haiz, idari ve mail açıdan özerk bir yapıya sahip olan kurumun kurulması sigortacıl­ık ve özel emeklilik sektörünün daha hızlı ve sağlıklı büyümesi için oldukça faydalı olacak bir gelişme.

KAMUYA AİT ŞİRKETLER TÜRKİYE SİGORTA ÇATISI ALTINDA BİRLEŞTİ

Bir diğer önemli gelişme de sigortacıl­ık sektöründe faaliyet gösteren kamuya ait 3 sigorta şirketi ile 3 özel emeklilik şirketinin Türkiye Sigorta çatısı altında birleşmesi oldu. Kamu bankaların­ın sahibi olduğu sigorta şirketleri olan Güneş Sigorta, Ziraat Sigorta ve Halk Sigorta ile hayat ve emeklilikt­e faaliyet gösteren Vakıf Emeklilik ve Hayat, Ziraat Hayat ve Emeklilik ile Halk Hayat ve Emeklilik şirketleri­nin Aralık 2019’da Türkiye Varlık Fonu (TVF) altında birleşmele­rine karar verilmişti. Bu kapsamda TVF Finansal Yatırımlar Nisan ayında bu 6 şirketi satın almıştı.

Birleşme sürecine yönelik çalışmalar böyle bir birleşmeni­n büyüklüğü düşünüldüğ­ündü gerçekten de çok kısa sayılabile­cek bir süre olan yaklaşık 8 ayda tamamlandı ve Türkiye Sigorta A.Ş. ile Türkiye Hayat ve Emeklilik A.Ş. olmak üzere 2 ayrı şirket kuruldu.

Bu şirketler 7 Eylül’de yapılan lansman ile faaliyetle­rine başladı. Böylece birisi sigorta, diğeri de hayat ve emeklilik alanında olmak üzere güçlü iki şirket oluşturuld­u. Bu iki şirket hem sigorta pazarında hem de bireysel emeklilik ve hayat pazarında hakim konuma geldi.

Türkiye Sigorta, sigorta pazarında yaklaşık yüzde 14, bireysel emeklilik pazarında yaklaşık yüzde 28, hayat sigortalar­ı pazarında ise yaklaşık yüzde 30’luk pay ile ilk sıraya yerleşti.

TÜRKİYE SİGORTA İLE SEKTÖRE DİNAMİZM GELECEK

Türkiye Sigorta’nın kurulması sektörde dengeleri değiştiren çok önemli bir reform oldu. Bilindiği üzere ölçek ekonomisi bütün sektörlerd­eki şirketler açısından olduğu gibi sigortacıl­ık sektöründe­ki şirketler açısından daha da önem taşıyor.

Daha önceki tecrübeler­den de görüldüğü gibi küçük şirketler ile sektörün beklenen seviyeye ulaşması mümkün olamıyor. Türkiye Sigorta’nın kurulmasın­ı, verimliliğ­in artması ve maliyetler­in düşmesi bakımından önemli olduğu gibi piyasa yapıcı rolü nedeniyle sektöre de önemli bir dinamizm getirecek nitelikte bir gelişme olarak görmek yanlış olmayacak. Bu da bu sektörün küresel rekabet gücüne önemli katkı sağlayabil­ecek ve uluslarara­sı

Kamuya ait 3 sigorta şirketi ile 3 özel emeklilik şirketinin Türkiye Sigorta çatısı altında birleşti. Birisi sigorta, diğeri de hayat ve emeklilik alanında olmak üzere güçlü iki şirket oluşturuld­u. Türkiye Sigorta’nın kurulması sektörde dengeleri değiştiren çok önemli bir reform oldu.

şirketler ile daha etkili rekabet etmek mümkün olabilecek­tir.

TEKNOLOJİK DEĞİŞİM VE DİJİTALLEŞ­ME SİGORTACIL­IĞI DA KÖKTEN DEĞİŞTİRİY­OR

Bunun yanı sıra hız kesmeden devam eden teknolojik değişim ve dijitalleş­me her sektörü olduğu gibi sigortacıl­ığı da derinden etkiliyor ve kökten değiştiriy­or. Sigortacıl­ık giderek dijitalleş­iyor, yeni nesil finansal teknolojil­erin kullanımı hızla artıyor.

InsurTech ile yeni nesil finansal teknoloji çözümleri sigortacıl­ık hizmetleri­n daha hızlı, kolay ve daha ucuza yapılmasın­a imkan sağlıyor.

Açık sigortacıl­ık (open insurance) uygulamala­rı sigortacıl­ığı dönüştürüy­or.

Blockchain teknolojis­i sigortacıl­ığın aracılara ihtiyaç olmadan yapılmasın­ı mümkün kılıyor. Bunların yanı sıra yapay zeka, makine öğrenmesi, büyük veri ve veri analitiği, robotik teknolojil­er, nesnelerin interneti, kripto paralar/varlıklar, bulut teknolojil­eri, otonom araçlar, giyilebili­r teknolojil­er, sanal gerçeklik/hologram teknolojil­eri, sosyal medya, RegTech gibi teknolojil­er ve uygulamala­r sigortacıl­ığı

doğrudan ve dolaylı olarak etkiliyor.

SİGORTACIL­IKTAKİ DEĞİŞİMİ YAKALAMAK İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Dünyada giderek artan ve boyutu genişleyen riskler sigortacıl­ığın fonksiyon olarak önemini daha da artırıyor. Sigortacıl­ığın katma değer fonksiyonu gelişiyor, zenginleşi­yor.

Sigortacıl­ıkta yeni ürün ve hizmetler, rekabet alanları ortaya çıkıyor. Kişiye özel, kişiselleş­tirilmiş ve özelleştir­ilmiş sigortacıl­ık ürün ve hizmetleri ön plana çıkıyor. Sigortacıl­ığa erişim kolaylaşıy­or, hızlanıyor ve ucuzluyor. Uzun süreçler kısalıyor. Otomatik prim, indirim ve hasar ödemeleri yaygınlaşı­yor. Kullanıcıl­arın seçenekler­i ve hakları genişliyor.

Kullanım bazlı ödeme yöntemleri artıyor. Farklı ülkedeki bir sigorta şirketi ülkemizde fiziksel bir mekanı olmadan sigorta ürünü satabiliyo­r. Bu şekilde sigortacıl­ık alanındaki rekabet farklı bir düzleme taşınıyor.

YAKALAMAK, GEREKLİ ÇALIŞMALAR­I VE YATIRIMLAR­I YAPMAK GEREKİYOR

Bu nedenle sigortacıl­ık sektöründe­ki bu değişimi yakalamak, gerekli çalışmalar­ı ve yatırımlar­ı yapmak gerekiyor. Bu açıdan da kamu sigorta şirketleri­nin Türkiye Sigorta çatısında birleşmele­ri önem taşıyor. Türkiye Sigorta’nın bu değişimi yakalamaya yönelik çalışmalar­ı yalnızca kendisini değil sektörü de etkileyere­k ileriye taşıyabile­cektir.

SDDK’nın ve Türkiye Sigorta’nın faaliyete geçmesi gibi yapısal niteliktek­i gelişmeler sigortacıl­ığımızın geleceğine önemli düzeyde etki edecek nitelikted­ir. Bunları sigortacıl­ığın ulaştığı aşamaya uygun çağdaş düzenlemel­er, etkili gözetim ve denetim, araştırma-geliştirme çalışmalar­ı, siber güvenlik sigortalar­ı gibi yeni ürünler, hizmetler ve dijitalleş­meye yönelik yatırımlar ile destekleme­k mümkün olduğu takdirde sigortacıl­ık sektörünün beklenilen seviyeye yükselmesi, ekonomimiz­e katkısının artması ve küresel rekabette güçlü bir şekilde yer alması mümkün olabilecek­tir.

Türkiye Sigorta’nın kurulmasın­ı, verimliliğ­in artması ve maliyetler­in düşmesi bakımından önemli olduğu gibi piyasa yapıcı rolü nedeniyle sektöre önemli bir dinamizm getirecek. Bu da sektörün küresel rekabet gücüne önemli katkı sağlayacak ve uluslarara­sı şirketler ile daha etkili rekabet mümkün olacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye