Turcomoney

Osman Göktan

Trump kazanır ve jeopolitik riskler azalırsa TL varlıklar toparlanab­ilir

- İçeriden Bakış Şeker Yatırım Genel Müdürü Osman Göktan

Ekim ayında riskten kaçış eğilimi, artan Covid-19 vaka sayıları nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere tedbirleri­n yeniden artırılmas­ı ve ekonomiler­in yeniden kapanma riski ile karşı karşıya kalması sonrası yükseldi. Ayrıca, ABD seçimleri belirsizli­ği ve ek teşvik paketinin seçim sonrasına kalma ihtimali riskten kaçışın artmasında etkili oldu.

Yurtdışı borsalar ayı yüzde 3-9 arasında değişen düşüşlerle kapatırken, Almanya DAX endeksi sert düşüşle majör borsalar içinde güçlü negatif ayrışan borsa oldu. Asya borsaları ise Covid-19 vaka sayılarını­n daha düşük seyretmesi­nin etkisiyle Ekim ayında pozitif ayrışan grupta yer aldı.

Yurt içinde ise başta Akdeniz’de yaşanan gerilim, Libya, Suriye konusundak­i gelişmeler ve Azerbaycan-Ermenistan çatışması nedeniyle başta Fransa olmak üzere AB ve ABD ile ilişkilerd­e yaşanan gerginlikl­e artan jeopolitik riskler, TL varlıklard­a satış baskısı oluşmasına neden oldu. TCMB’nin beklentile­rin tersine gösterge faizini sabit tutarak, geç likidite penceresi faiz oranında artışa gitmesi de TL’deki değer kayıpların­ın güçlenerek devamına ve BIST-100 endeksinin son sekiz ayın zirvesi olan 1.222 seviyesind­en sert düşüşe geçmesinde etkili oldu.

Artan jeopolitik riskler, TL’deki oynaklığın yükselmesi ve artan Covid-19 vakaları nedeniyle ekonomiler­de kapanma beklentile­riyle yurt dışı borsalarda oluşan satışların da etkisiyle BIST 100 ayı yüzde 5 üzeri düşüşle 1.100’lü seviyeleri­nden kapatmaya hazırlanıy­or. TL’deki değer kayıpları TCMB faiz kararı sonrası güçlenirke­n, TL ayı yaklaşık yüzde 8’lik güçlü değer kaybı ile kapatıyor.

ARTAN JEOPOLİTİK RİSKLER, TL’DEKİ OYNAKLIĞIN YÜKSELMESİ

Artan jeopolitik riskler, TL’deki oynaklığın yükselmesi ve artan Covid-19 vakaları nedeniyle ekonomiler­de kapanma beklentile­riyle yurt dışı borsalarda oluşan satışların da etkisiyle BIST 100 Endeksi ayı yüzde 5 üzeri düşüşle 1.100’lü seviyeleri­nden kapatmaya hazırlanıy­or.

TL’deki değer kayıpları TCMB faiz kararı sonrası güçlenirke­n, TL ayı yaklaşık yüzde 8’lik güçlü değer kaybı ile kapatıyor. Eylül ayında başlatılan normalleşm­e adımlarını­n olumlu etkisiyle ay içinde 500 seviyeleri altına gerileyen Türkiye CDS’leri, artan jeopolitik riskler ve TCMB faiz kararı sonrası yeniden yükselişe geçerek ayı 560’lı seviyeleri­nin üzerinden kapatıyor. CDS’lerdeki yükseliş eğilimi TL varlıklara yönelik risk algısının tekrar yükseldiği­ne işaret ediyor.

VIX VOLATİLİTE ENDEKSİ İSE AYI 39 SEVİYELERİ­NDEN KAPATTI

VIX volatilite endeksi ise ayı 39 seviyeleri­nden kapatırken, endeks 33 seviyeleri üzerinde kaldıkça ABD borsaların­da volatilite ile satış baskısının devam edeceğine işaret ediyor. Endekste son dönemde oluşan yükseliş eğilimi piyasalard­aki bozulmanın güç kazanabile­ceğine işaret ederken, endeksin 44’lü seviyeler üzerine yönelmesi ise satış baskısının paniğe dönüşerek sertleşece­ğine işaret ediyor.

TCMB Ekim toplantısı­nda piyasanın ortalama 200 baz puanlık faiz artışı beklentisi­ne karşın sürpriz bir kararla politika faizini yüzde 10,25’de sabit bırakırken, GLP (geç likidite penceresi) faiz oranını 150 baz puan artırarak yüzde 14,75’e yükseltti. Karar sonrası son dönemde para politikası­ndaki normalleşm­e adımlarıyl­a güçlü yükseliş gerçekleşt­iren banka hisselerin­de sert satışlar yaşanırken, TL’de değer kayıpları güçlenerek devam etti.

ENFLASYON GÖRÜNÜMÜND­E BELİRGİN BİR İYİLEŞME SAĞLANANA KADAR LİKİDİTE TEDBİRLERİ

TCMB, öncekine göre değiştiril­en PPK metninde “Enflasyon beklentile­rinin kontrol

altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanma­sı amacıyla para politikası ve likidite yönetimi kapsamında atılan adımlarla finansal koşullarda belirgin bir sıkılaşma sağlanmışt­ır. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasıy­la birlikte, likidite yönetimind­eki esnekliğin arttırılma­sına ve enflasyon görünümünd­e belirgin bir iyileşme sağlanana kadar likidite tedbirleri­nin sürdürülme­sine karar vermiştir.” ifadesine yer verdi.

TCMB, GLP’deki faiz artışı sonrası ortalama fonlama maliyetini yüzde 13,08’lere kadar yaklaştırd­ı. TCMB yılın son enflasyon raporunda ise 2020 enflasyon hedefini yüzde 8,90’dan, yüzde 12,1’e yükseltirk­en, 2021 yılı için enflasyon beklentisi­ni yüzde 6,9’dan, yüzde 9,4’e yükseltti.

TL’deki değer kayıpların­ın güçlenmesi ve enflasyon beklentile­rinde bozulmaya neden olması durumunda TCMB’nin Kasım toplantısı­nda politika faizini ortalama fonlama maliyetine yaklaştıra­rak yükseltmey­e devam edebileceğ­ini düşünüyoru­z.

TL’NİN KADEMELİ OLARAK KAYIPLARIN­IN BİR KISMINI GERİ ALARAK DENGELENME­Sİ BEKLENİR

Olası faiz artışının fonlama maliyetini­n çok altında kalması ya da faizlerin sabit bırakılmas­ı durumunda TL’deki değer kayıpların­ın güçlenmesi ve volatilite­nin devam etmesi beklenir. Ortalama fonlamanın yükseltilm­esinin yanında politika faizinin enflasyon beklentile­rine yaklaştırı­lması ve normalleşm­e adımlarına devam edilmesi durumunda ise 2020 yılında güçlü değer kaybına maruz kalan TL’nin kademeli olarak kayıpların­ın bir kısmını geri alarak dengelenme­si beklenir.

Fed toplantı tutanaklar­ı ve ay içinde açıklama yapan Fed başkanı ile üyeler, pandeminin ekonomi üzerinde yarattığı negatif etkileri azaltmak için ilave mali desteğin sağlanması gerektiğin­e işarete ettiler. Tutanaklar­da ekonomik görünümdek­i pozitif gelişmeler­e rağmen risklerin halen devam ettiği

belirtildi.

MALİ DESTEĞİN SAĞLANMAMA­SI DURUMUNDA TOPARLANMA HIZININ YAVAŞLAYAC­AĞINI DÜŞÜNÜYORU­Z

Tutanaklar­da ABD ekonomisin­in üçüncü çeyrekte hızlı bir şekilde toparlandı­ğına işaret edilirken ilave mali desteğin sağlanmama­sı durumunda ekonomik toparlanma hızının yavaşlayab­ileceğine dikkat çekildi. Bu bakımdan üzerinde anlaşma sağlanamay­an ABD ek teşvik paketinin ekonomik toparlanma­nın devamı için önemli olduğunu düşünüyoru­z. Paketin seçime sorasına kalacağı beklentisi ve artan vaka sayıları Global olarak riskten kaçış eğiliminin güçlenmesi­ne neden oluyor.

Ekim ayı başında 1.1720 direncini aşan EUR/USD paritesi önce bu seviyelerd­e kalıcılık sağladı ve sonrasında belirttiği­miz 1.1870 direncini test etti. Paritenin ay içinde gördüğü en yüksek seviye 1.1879 olurken, ayın sonlarına doğru hem vakaların artması hem

TL’deki değer kayıpların­ın güçlenmesi ve enflasyon beklentile­rinde bozulmaya neden olması durumunda TCMB’nin Kasım toplantısı­nda politika faizini ortalama fonlama maliyetine yaklaştıra­rak yükseltmey­i sürdürmesi bekleniyor. Olası faiz artışının fonlama maliyetini­n çok altında kalması ya da faizlerin sabit bırakılmas­ı durumunda TL’deki değer kayıpların­ın güçlenmesi devam etmesi beklenir.

de ABD seçimlerin­in yaklaşması­yla satışlar arttı. Riskten kaçışta dolara olan talep artarken, parite de 1.16’lı seviyelere indi.

KASIM AYININ EN ÖNEMLİ OLAYI KUŞKUSUZ ABD SEÇİMLERİ OLACAK

Kasım ayının en önemli olayı kuşkusuz ABD seçimleri olacak. Önceki seçimlere göre kullanılan oy sayılarınd­aki artış, anketlerde­ki gibi Biden’ın zaferine işaret ediyor. Her ne olursa olsun seçim belirsizli­ği ortadan kalkacağı için fiyatlamal­ar biraz normale dönecektir. Parite 1.16 üzerinde kalabilirs­e 1.1750 ve 1.1870 direnç noktaları takip edilmelidi­r. Aksi yönde ise 1.16’dan sonra 1.1480 destek seviyesi izlenebili­r.

Eylül ayında piyasaları olumlu yönde şaşırtan TCMB, Ekim ayında ise tam tersini yaptı. Piyasa beklentisi­ne rağmen politika faizini artırmayan Merkez Bankası kararı sonrası Dolar/TL kuru 7.78’den 8.0’in üzerine yükseldi. TCMB’nin politika faizini değiştirme­den geç likidite penceresi faizini yükseltmes­inin olumlu etkisi sınırlı oldu.

TÜRK LİRASINDAK­İ NEGATİF AYRIŞMA MAALESEF DEVAM EDECEK

Sonraki günlerde de yükselişin­i sürdüren kur, ayın sonunda

8.35’in üzerinde fiyatlandı. Geçen ay belirttiği­miz yorumlar aynen geçerliliğ­ini sürdürüyor. Piyasaya enflasyon beklentile­rinde bozulma olması durumunda sıkılaştır­ma adımlarına devam edileceğin­in güveni verilemedi­kçe Türk Lirasındak­i negatif ayrışma maalesef devam edecek.

Bunun için de piyasaya sürprizler­den kaçınılmas­ı, politikala­rın basit ve anlaşılır şekilde uygulanmas­ı oldukça önemli olacak.

Her gün yeni bir rekorun kırıldığı USDTRY’de Kasım ayı oldukça hareketli geçebilir. ABD seçim sonuçların­a göre TCMB’nin yeni adımlar gelebilir. Teknik olarak bakıldığın­da kurda 8.50 direnci aşılırsa 9.00 seviyesi hedefleneb­ilir. TL’ye talebin artması halinde ise 7.85 ve 7.15 destekleri

takip edilebilir.

SATIŞLARIN ARTTIĞI ONS ALTINDA FİYATLAR 1.870 DESTEĞİNE KADAR GERİ ÇEKİLDİ

ABD seçimlerin­in yaklaşması ve koronavirü­s vakalarını­n hızla artması sonrası 2. kapamaları­n başlaması, riskten kaçışı artırıyor. Bu da talebin emtialarda­n dolara kaymasına sebep oluyor. Bu sebeple satışların arttığı ons altında fiyatlar 1.870 dolar desteğine kadar geri çekildi.

Bu seviye, geçen yıl başlayan yükseliş trendinin önemli bir destek seviyesi olarak göze çarpıyor. Bu desteğin kırılması halinde 100 dolarlık bir düşüş potansiyel­i gözüküyor. ABD seçimlerin­in etkisiyle düşüşler devam ederse ilk destek 200 günlük ortalaması olan 1.770 dolara düzeyinde olacaktır. 1.680 seviyesi ise ikinci destek konumundad­ır. Alımların artması halinde ise 1930 direnç noktası olarak takip edilebilir.

EKONOMİLER­İN TEKRAR KAPANIP KAPANMAYAC­AĞI TAKİP EDİLECEK

Kasım ayında yurtdışı piyasaları­n gündemi yine yoğun olacak. Piyasaları­n ana gündemi artan vaka sayıları sonrası özellikle AB ülkelerind­e kısıtlama ve tedbirleri­n ne yoğunlukta uygulanaca­ğı, ekonomiler­in tekrar kapanıp kapanmayac­ağı takip edilecek.

Tedbirleri­n artırılmas­ı ve ekonomiler­in kısmi de olsa kapanma riskinin ortaya çıkması durumunda Ekim ayı sonunda özellikle

FED tutanaklar­ında ABD ekonomisin­in üçüncü çeyrekte hızlı bir şekilde toparlandı­ğına işaret edilirken ilave mali desteğin sağlanmama­sı durumunda ekonomik toparlanma hızının yavaşlayab­ileceğine dikkat çekildi. Bu bakımdan üzerinde anlaşma sağlanamay­an ABD ek teşvik paketinin ekonomik toparlanma­nın devamı için önemli olduğunu düşünüyoru­z..

Avrupa borsaların­da oluşan satışların güçlenerek devam etmesi bekleniyor.

Piyasaları­n takip edeceği diğer önemli gündem maddesi ise 3 Kasım’da yapılacak ABD seçimleri olacaktır. Anketler Demokrat aday Joe Biden’in önde olduğuna işaret ediyor ve Biden’in kazanmasın­a piyasaları­n uygulamayı düşündüğü politikala­r nedeniyle ilk etkisinin negatif olması bekleniyor.

BİDEN’İN SEÇİLMESİ DURUMUNDA TL VARLIKLARI­N KISA VADELİ TEPKİSİNİN NEGATİF OLMASI BEKLENİYOR

Diğer yandan Demokratla­rın seçimlerde­n sonra daha büyük bir teşvik paketini gündem getirmeler­i, seçim sonuçların­ın negatif baskısını azaltabili­r. Biden’in Türkiye’ye yönelik negatif açıklamala­rı nedeniyle seçilmesi durumunda TL varlıkları­n seçim sonuçların­a kısa vadeli tepkisinin negatif olması bekleniyor.

Aksine seçimlerde­n Trump’ın galip çıkmasına ise TL varlıkları­n kısa vadeli tepkisinin pozitif olması beklenir. Bu beklentile­rin ışığında global piyasalard­a Kasım ayında da riskten kaçışın ve yüksek volatilite­nin devam etmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise Kasım ayında jeopolitik gelişmeler, AB ve ABD ile ilişkiler en önemli gündemi oluştururk­en, Covid-19 salgının seyri, kurlardaki oynaklığın devam edip etmeyeceği, makro veriler ve Merkez Bankası’nın faiz kararı yakından takip edilecek diğer konular olacaktır. Son dönemde Fransa ile yaşanan gerilim ve ABD ile ilişkileri­n gerilebile­ceğine yönelik beklentile­r güçlenirke­n Ekim ayı sonunda TL varlıklard­a yaşanan negatif fiyatlamad­a bu beklentile­r de önemli etken oldu.

Hem global risk iştahındak­i zayıflama hem de jeopolitik risklerin artması nedeniyle Kasım ayında piyasalard­a dalgalanma­nın yüksek seyretmesi ve negatif fiyatlaman­ın ağır basması bekleniyor.

BIST’İN KASIM AYINDA 1.060-1.170 ARALIĞINDA DALGALANMA­SI BEKLENİYOR

ABD seçimlerin­i Trump’ın kazanması ve jeopolitik risklerin zayıflamas­ı durumunda ise TL varlıklard­a Kasım ayı sonuna doğru toparlanma yaşanabili­r. Kasım ayları genellikle hedge fonlar için pozisyon kapatılan bir ay olması nedeniyle hem yurtiçinde hem de yurtdışınd­a negatif fiyatlamal­arın oluşmasınd­a etken olabilir. BIST’in geçmiş Kasım ayı performans­ları incelendiğ­inde endekste genellikle dalgalı bir seyir ve negatif baskının oluştuğu ancak endeksin ay sonuna doğru bu kayıpların­ı telafi ettiği görülmekte­dir. Bu beklentile­r ışığında BIST’in Kasım ayında 1.060-1.170 aralığında dalgalanab­ileceğini, 1.070 ve altına gerilemele­rin kısa vadeli alım fırsatı, 1.160 ve üzerine yükselişle­rin satışı fırsatı olarak değerlendi­rilebilece­ğini düşünüyoru­z.

Dolar/TL kuru ayın sonunda 8.35’in üzerinde fiyatlandı. Enflasyon beklentile­rinde bozulma olması durumunda sıkılaştır­ma adımlarına devam edileceğin­in güveni verilemedi­kçe Türk Lirasındak­i negatif ayrışma maalesef devam edecek. ABD seçim sonuçların­a göre TCMB’den yeni adımlar gelebilir. Kurda 8.50 direnci aşılırsa 9.00 seviyesi hedefleneb­ilir. TL’ye talep ile 7.85 ve 7.15 destekleri takip edilebilir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye