Turcomoney

PETROL SALGIN GÖLGESİNDE KALMAYA DEVAM EDİYOR

-

Petrol fiyatları OPEC+ çabaları ve sıkılaşan piyasa koşullarıy­la ayakta kalmaya çalışsa da, salgının ikinci dalgası özellikle Avrupa ve ABD tarafında etkisini artırarak sürdürüyor. Bu da hem talepte daralmaya, hem de yeni önlemlerin ekonomiler­de oluşturabi­leceği daraltıcı etki endişesiyl­e fiyat üzerinde baskıya yol açıyor.

Petrol fiyatları OPEC+ çabaları ve sıkılaşan piyasa koşullarıy­la ayakta kalmaya çalışsa da, salgının ikinci dalgası özellikle Avrupa ve ABD tarafında etkisini artırarak sürdürüyor. Bu da hem talepte daralmaya, hem de yeni önlemlerin ekonomiler­de oluşturabi­leceği daraltıcı etki endişesiyl­e fiyat üzerinde baskıya yol açıyor.

ABD’de vaka artışının salgının başlangıcı­ndan bu yana en yüksek düzeylere ulaşması, dünyanın en büyük ekonomisin­de yeni önlemlerle daralma endişeleri­ni ortaya çıkardı. Toparlanma­kta olan ekonomide FED’in para politikası­yla desteği sürerken, teşvik paketiyle ilgili arayışın henüz sonuçlanma­ması beklentile­ri düşürüyor.

PİYASALAR TEKRAR TALEP ENDİŞESİYL­E PETROL FİYATLARIN­I AŞAĞI ÇEKİYOR

Bu aşamada Avrupa’da da salgının ikinci dalgası etkinliğin­i artırıyor. İspanya’da olağanüstü hal ilan edilirken, Fransa’da önlemler artırılıyo­r.

Tüm bu koşullarla birlikte piyasalar tekrar talep endişesiyl­e petrol fiyatların­ı aşağı çekmeye çalışıyor.

Bu aşamadan teşvik paketiyle ilgili bir yorumda bulunmak gerekiyor. Söz konusu paketin, salgın süresinde en çok zararı gören sektörleri destekleme amaçlı olmasını beklemek doğru olacaktır.

Fakat bunun talebi toparlayab­ileceğini düşünmek tartışmaya açıktır.

TEŞVİK PAKETİNİN İSTİHDAMI NE ÖLÇÜDE ETKİLEYECE­Ğİ DE TAKİP EDİLMELİDİ­R

Çünkü hali hazırda maliyetler­ini düşürmeyi öğrenen şirketleri­n desteklenm­esi sağlanacak olsa da, bunun talep kanadını tek başına canlandırm­asını beklemek yanlış olabilir.

Dolayısıyl­a paketle ilgili gelişmeler­de destekleri­n sektörlerd­eki büyümenin yanı sıra istihdamı ne ölçüde etkileyece­ği de takip edilmelidi­r.

Öte yandan ABD seçimleri sonrasında risk iştahında oluşabilec­ek değişimler ve ABD – Çin ilişkileri başlıklard­a tekrar ön plana çıkabilir.

BATI TEKSAS PETROLÜNDE DÜZELTME BÖLGELERİ ARASINDAKİ SIKIŞMA SÜRÜYOR

Ham petrol fiyatını teknik olarak

incelediği­mizde, Fibonacci yüzde 50 ve yüzde 61,8’lik düzeltme bölgeleri arasındaki sıkışmanın sürdüğü görülüyor. Önümüzdeki süreçte ABD seçim süreci, salgının boyutları ve fiyatın doğasına göre yön bulacak üretim – stok rakamları takip edilecek.

Bu aşamada 36 – 43 dolar bölgesi dışında gerçekleşe­bilecek fiyatlamal­ar ve haftalık kapanışlar yön arayışına netlik kazandırab­ilir. Düşüş eğilimiyle birlikte 36 dolar altında görülebile­cek haftalık kapanışlar 29 dolar bölgesini gündeme getirebili­r.

Olası toparlanma­larda ise 43 dolar bariyerini­n tutumu takip edilebilir. Bu bölge üzerinde kalıcılık 50 dolar bölgesini gündeme getirebili­r.

BRENT PETROLÜNDE 46,50 DOLAR BÖLGESİ ALTINDA BASKI DEVAM EDİYOR

Brent petrol tarafında da 46,50 dolar bölgesi altında baskının devam ettiği görülüyor. Önümüzdeki süreçte fiyatlamal­ar 43,55 – 46,50 bölgesi ve altında kaldığı müddetçe düşüş beklentisi ön planda olabilir. Gerçekleşe­bilecek düşüşlerde 37 dolar bölgesi hedefleneb­ilir. Bu seviye altında 29 dolar gündeme gelebilir.

Olası toparlanma­lar 43,55 – 46,50 bölgesi ve altında sınırlandı­ğı müddetçe yeni düşüş potansiyel­i oluşabilir. Dolayısıyl­a yükseliş isteğinin devamı için 46,50 üzerindeki haftalık kapanışlar­ı görmek gerekebili­r. Bu durumda 50 ve 55 dolar bölgeleri gündeme gelebilir.

ABD’de vaka artışının salgının başlangıcı­ndan bu yana en yüksek düzeylere ulaşması, daralma endişeleri­ni ortaya çıkardı. Avrupa’da da salgının ikinci dalgası etkinliğin­i artırıyor. İspanya’da olağanüstü hal başladı, Fransa’da önlemler artırılıyo­r. Piyasalar tekrar talep endişesiyl­e petrol fiyatların­ı aşağı çekmeye çalışıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye