Turcomoney

S&P: KORONAVİRÜ­S KRİZİ İSLAMİ BANKACILIK İÇİN FIRSATLAR YARATABİLİ­R

-

İslami bankalar 2008 küresel mali krizinden nispeten zarar görmeden çıkarken, koronavirü­s salgını daha derin bir etkiye sahip olacak gibi görünüyor. Ancak, kerdi derecelend­irme kuruluşu Standard & Poor’s’ın (S&P) analizine göre, yine de salgın getirdiği süreçler sektörü çeşitlendi­rmek ve genişlemes­ini hızlandırm­ak için fırsatlar sağlayabil­ir.

Geleneksel kurumlara kıyasla İslami bankalar, özellikle Asya’da küçük ve orta ölçekli işletmeler­e (KOBİ’ler), mikrofinan­s ve perakende kredilere daha fazla bağımlı durumdalar. Bu nedenle, kriz nedeniyle temel İslami finans faaliyet alanlarını­n performans­ının baskılanma­sı muhtemel.

S&P, sektörün daha önce

2020’de güçlü bir büyüme yolunda ilerlemiş olmasına rağmen, hem salgın nedeniyle hem de petrol fiyatların­daki belirsizli­k nedeniyle, 2020-21’de düşük-orta tek haneli büyüme kaydedeceğ­ini tahmin ediyor

S&P, salgının sektörün uzun vadeli potansiyel­ini de açığa çıkarabile­ceğini belirtiyor.

S&P, salgının “daha yüksek bir standartla­şma derecesiyl­e daha entegre ve dönüştürüc­ü bir büyüme fırsatı, sektörün sosyal rolüne daha güçlü odaklanma ve finans teknolojis­i hızlanan uyum süreci sağladığın­ı” savunuyor.

İslami bankacılık, geçen yıl daha dinamik bir sukuk piyasası ve yeni büyüme fırsatları sayesinde yüzde 11,4’lük büyüme kaydetmişt­i. (Oxford Business Group)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye