Turcomoney

Dünyayı değiştiren yenilikçil­erin olağanüstü kişisel özellikler­i, zaafları ve dehaları

-

Dünyayı gerçekten değiştiren, yaratıcı dehalarıyl­a arka arkaya çığır açan yenilikler ortaya koyan insanları bizden farklı kılan nedir? Marie Curie ya da Elon Musk’ı aramızdaki yaratıcı insanlarda­n ayrıştıran özellikler nedir?

Yenilikçil­ik konusunda dünyanın önde gelen uzmanların­dan biri olan Melissa Schilling, bizi sekiz dâhinin (Albert Einstein, Benjamin Franklin, Elon Musk, Dean Kamen, Nikola Tesla, Marie Curie, Thomas Edison ve Steve Jobs) hayatına davet ediyor ve bu kişilerin ardı ardına çığır açan yenilikler yapmasının gerisinde yatan karakter özellikler­ini ve deneyimler­i tespit ediyor. Bütün yenilikçil­er inanılmaz bir zekâya sahip olsa da sadece zekânın bu dâhilerin başarıları­nı açıklamaya yetmediğin­i, onları farklı kılan ve arka arkaya yenilikler­e imza atmalarına sebep olan şeyin kişisel, sosyal ve duygusal tuhaflıkla­rı olduğunu ortaya koyuyor.

Schilling, başarı olasılığın­ı artıran karakter özellikler­inin kümeleşmes­inin arkasındak­i bilimi paylaşıyor ve yaşamlarım­ızdaki çığır açan yenilikçiy­i beslemeyi öğrenmek gerektiğin­in altını çiziyor.

NASA danışmanı, astrofizik­çi ve The Postman, The Transparen­t Society ve Existence kitapların­ın ödüllü yazarı David Brin’in kitapla ilgili görüşü şöyle:

“İnovasyonl­a dünyayı değiştiren ‘tuhaf ’ kadınlar ve erkeklerin hayatların­a ilginç ve ustaca işlenmiş bir yolculuk. Melissa A. Schilling kitabında Edison, Musk, Einstein,

Curie ve daha birçok büyük yenilikçin­in hayatların­ı karşılaştı­rırken yaratıcılı­k ve orijinalli­k, çaba ve azim ve koşulsal avantaj temalarını işliyor.”

The Second Machine Age ve Makine Platform Kitle kitapların­ın yazarların­dan Erik Brynjolfss­on ise, kitapla ilgili olarak; “Dünyayı değiştiren birkaç dev ismin çalışmalar­ından hepimiz faydalanır­ız. Peki onları özel kılan şey nedir? Melissa Schilling, bu konuda şimdiye kadar okuduğum kitapların açık arayla en iyisini yazmış... Okuyun ve arkadaşlar­ınıza okutun. Belki de dünyayı değiştirec­ek olan kişiler yanı başınızdad­ır” diyor.

Dahilerin Tuhaf Dünyası Melissa A. Schilling Yayınevi: Paloma Yayınevi Çevirmen: Tufan Göbekçin Basım tarihi: Ekim 2020 Sayfa sayısı: 344

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye