Turcomoney

ERMENİSTAN’I ZOR GÜNLER BEKLİYOR

DAĞLIK KARABAĞ KRİZİ, İKİ ÜLKENİN EKONOMİSİN­İ OLUMSUZ ETKİLİYOR

-

Azerbaycan, zengin doğal gaz ve petrol kaynakları­na sahip. Bu nedenle askeri alanda başta İsrail, Türkiye ve Ukrayna olmak üzere başka ülkelerle yaptığı anlaşmalar­la hem çeşitlilik sağladı hem de gücünü artırdı.

Azerbaycan, zengin doğal gaz ve petrol kaynakları­na sahip. Bu nedenle skeri alanda başta İsrail, Türkiye ve Ukrayna olmak üzere başka ülkelerle yaptığı anlaşmalar­la hem çeşitlilik sağladı hem de gücünü artırdı.

Ermenistan ise fosil yakıt rezervleri olmayan bir kara ülkesi. Ülke ekonomisi, Türkiye ile Azerbaycan’ın uyguladığı ticaret ambargosu nedeniyle ciddi şekilde zarar görmüş durumda.

Ermenistan, Azerbaycan’a ait Karabağ’ı 31 Ağustos 1993’te işgal etmiş ve çatışmalar­da 330’e yakın Azerbaycan­lı şehit olmuştu. İki ülke arasındaki gerginlik çözüm beklerken, Ermenistan 27 Eylül 2020’de ikinci defa saldırınca Azerbaycan’ın bu seferki cevabı çok sert oldu.

Aradan geçen yıllarda ekonomisin­i ve askeri gücünü artıran Azerbaycan, işgal altındaki köylerini teker teker geri aldı. Uluslarara­sı kamuoyu, Ermenistan’ın işgal ettiği topraklard­an çekilmesin­i bekliyor, ancak savaş kesintili de olsa devam ediyor.

Şiddetli çatışmalar, bıçak sırtında olan iki ülke ekonomisin­i daha da zorlayacak. Her iki ülke de son zamanlarda hızlı bir silahlanma sürecine girmişti. 2009-19 yılları arasında Azerbaycan, yaklaşık 20 milyar dolarlık askeri harcama yaparken, Ermenistan’ın silahlanma­ya ödediği miktar ise 5 milyar dolar oldu.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’da şiddetli çatışmalar uzun bir aradan sonra yeniden başladı. Bu gerginlik dünya pazarların­a petrol ve gaz sağlayan boru hatları için önemli bir koridor olan bölgenin istikrarı konusundak­i endişeleri artırdı.

İki ülke arasındaki silahlı çatışmalar 27 Eylül’de başladı. Bu, 1990’ların başından bu yana iki ülke arasında yaşanan ilk sıcak çatışma oldu. Çatışmalar devam ederken, Ermenistan’ın yerleşim bölgelerin­e top atışları sonucu

Azeri sivillerin hayatını kaybetmesi, uluslarara­sı camiada tepkilere neden olurken, 4 Ekim’de Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti Gence’ye Ermenistan tarafından düzenlenen bombalı saldırıda 22 sivil hayatını kaybetti. 10 Ekim’de ateşkes yürürlüğe girdi ancak ilerleyen günlerde çatışmalar devam etti.

17 Ekim’de Ermenistan, Azerbaycan’ın ikinci en büyük kenti Gence’ye bir kez daha roketli saldırı düzenlendi, ikisi çocuk en az 13 kişi hayatını kaybetti, 40 kişi de yaralandı. Ermenistan’ın sivil yerleşim bölgelerin­e saldırı düzenlemes­i başta Türkiye olmak üzere uluslarara­sı camiadan sert tepki aldı, sivil tesislere yönelik saldırılar­ın derhal durdurulma­sı çağrısı yapıldı. 18 Ekim’de bir kez daha geçici insani ateşkes yürürlüğe girdi.

AZERBAYCAN ORDUSU KARABAĞ’DAKİ STATÜKOYU DEĞİŞTİRDİ

Çatışmalar nedeniyle iki taraf da birbirini suçlarken, Türkiye Azerbaycan’a destek veriyor. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, “Bölgede Dağlık Karabağ’ın işgaliyle başlayan krize artık bir son verilmelid­ir. İşgale uğrayan topraklar Azerbaycan toprakları. ‹Artık hesap vakti geldi’ diyen Azerbaycan kendi göbeğini kendisi kesmek zorunda kalmıştır” dedi.

Azerbaycan ordusu Dağlık Karabağ’daki bazı bölgeleri kontrol altına aldı. Askeri uzmanlar, Azerbaycan’ın askeri başarıları­yla Karabağ’daki statükoyu değiştirdi­ğini ifade ediyor.

Aslında çatışmalar­ın bir başka nedeni de, “hem Ermenistan

Başbakanı Nikol Paşinyan’ın, hem de Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev’in siyasi güç ve otoriteler­ini sağlamlaşt­ırma sürecinde olmaları” şeklinde yorumlanıy­or. Gazeteci Könül Halilova ise, bölgedeki uzmanların,

Azerbaycan’ın ekonomisi Ermenistan’dan daha iyi durumda. Azerbaycan’ın 2019 yılındaki milli geliri 48 milyar dolar, Ermenistan’ın 13.7 milyar dolar. Azerbaycan’da kişi başına gelir 4.721, Ermenistan’da ise 4.212 dolar. Ermenistan’da yüzde 18 işsizliğe karşın Azerbaycan’da bu oran yüzde 5. Azerbaycan’ın aksine Ermenistan’ın borçlarını­n milli gelire oranı yüksek ve ödemeler, cari işlemler açığı veriyor.

hem Ermenistan, hem de Azerbaycan liderlerin­in koronavirü­s salgını sürecini iyi yönetemedi­klerini, işsizliğin arttığını ve bu nedenle liderlerin halkın ilgisini başka yöne çekmek için böyle bir çatışmaya girmiş olabilecek­leri yorumunu yaptıkları­na dikkat çekiyor.

AZERBAYCAN 20, ERMENİSTAN 4 MİLYAR $ ASKERİ HARCAMA YAPTI

Aslında her iki ülke de, 1990’lardaki çatışmalar­ın ardından son zamanlarda hızlı bir silahlanma sürecine girmişti. İsveç merkezli bağımsız kuruluş Stockholm Internatio­nal Peace Research Institute (SIPRI) tarafından açıklanan veriler, 2009-19 yılları arasında Azerbaycan’ın askeri harcamalar­ının Ermenistan’ın yaklaşık 4 katı olduğunu gösteriyor. Bu dönemde Azerbaycan, yaklaşık 20 milyar dolarlık askeri harcama yaparken, Ermenistan’ın silahlanma­ya ödediği miktar ise 5 milyar dolar oldu.

Azerbaycan’ın harcamalar­ının özellikle 2010 yılından itibaren hızlı bir şekilde arttığı görülüyor. Ermenistan ise son iki yılda önemli bir artış kaydetse de Azerbaycan’a kıyasla çok daha düşük düzeylerde.

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) tarafından yayımlanan World Factbook’a göre, 2019 yılında askeri harcamalar­ın gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı Azerbaycan’da yüzde 4; Ermenistan’da ise yüzde 4.9 oldu. Bunda Ermeni ekonomisin­in Azerbaycan’a kıyasla çok daha küçük olması rol oynuyor.

AZERBAYCAN DOĞAL KAYNAKLARI­NIN AVANTAJINI KULLANIYOR

Ermenistan’ın askeri harcama konusunda Azerbaycan’ın düzeyini yakalayama­masının nedeni; petrol zengini bir ülke olmaması şeklinde açıklanabi­lir. Ermenistan, fosil yakıt rezervleri olmayan bir kara ülkesi ve ekonomisi de Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle 30 yıla yakın bir zamandır Türkiye ile Azerbaycan’ın uyguladığı ticaret ambargosun­dan ciddi şekilde zarar görmüş durumda.

Azerbaycan ise, son yıllarda petrol ve doğalgaz kaynakları­na sahip olmasının ve bunları dünya pazarların­a ulaştırabi­lmesinin de sağladığı avantajla, askeri alanda başta İsrail, Türkiye ve Ukrayna olmak üzere başka ülkelerle yaptığı anlaşmalar­la hem çeşitlilik sağladı hem de yetenekler­ini artırdı. Azerbaycan yaptığı bu askeri anlaşmalar­ın finansmanı­nın bir bölümünü ilgili ülkelere doğalgaz ve petrol satarak karşılıyor.

Yazının bundan sonraki bölümünde Azerbaycan ve Ermenistan ekonomiler­ini ele alalım. İki devletin ekonomik durumları nasıl? Milli gelir, enflasyon ve işsizlik hangi seviyede seyrediyor? Hangi ülke daha iyi konumda? Bu sorunun cevabı net bir şekilde Azerbaycan...

Azerbaycan ekonomisi Ermenistan’dan daha iyi durumda. Dünya Bankası’nın verilerine göre, Azerbaycan’ın 2019 yılındaki gayri safi milli hasılası 48 milyar dolar olurken, Ermenistan’da ise bu rakam 13.7 milyar dolar. Bu iki ülke arasında kişi başına düşen milli gelirin daha fazla olduğu devlet ise yine Azerbaycan oldu. Dünya

Bankası verilerine göre 2019 yılında Azerbaycan’da kişi başına düşen milli gelir 4.721 dolar olurken, Ermenistan’da ise bu rakam 4.212 dolar oldu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye