Turcomoney

AZERBAYCAN 17 MİLYAR DOLAR, TÜRKİYE 12 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPTI

TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN ARASINDAKİ EKONOMİ KÖPRÜSÜ GÜÇLENİYOR

-

Azerbaycan, Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülkelerden birisi... Bugüne kadar Türkiye’ye başta Petkim, Star Rafinerisi, TANAP olmak üzere, çok büyük bölümünü SOCAR’ın yaptığı 16.5 milyar dolar yatırım yapan Azerbaycan, Türkiye’deki yatırımlar­ını 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Türkiye de Azerbaycan’a 11.8 milyar dolar yatırım yaptı. Türk şirketleri, müteahhitl­ik hizmetleri­nde bugüne kadar 11 milyar dolarlık 182 proje ile Azerbaycan’da birinci sırada yer alıyor. İnşaat projelerin­in 8.9 milyar dolarlık bölümü petrol ve gaz sektöründe bulunuyor.

Türkiye ile Azerbaycan’ın ekonomik, ticari ilişkileri “tek millet, iki devlet” anlayışına yakışır biçimde büyük projelerle ve sürekli ivmelenen bir süreçte büyüyor. Kimi çevrelerin asla gerçekleşm­eyecek gözüyle baktığı Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi dostluklar­ı yüzyıllard­ır süren iki kardeş ülkenin iş birliği sayesinde hayata geçti. Bu projelerle her iki ülkeye de kalkınma yönünde büyük destek sağlıyor.

Ayrıca her iki ülke de karşılıklı olarak büyük yatırımlar­da bulunarak ilişkileri­n dinamizmin­i katkı sağlıyorla­r. Azerbaycan, Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülkelerden birisi... Bugüne kadar Türkiye’ye başta Petkim, Star Rafinerisi, TANAP olmak üzere, çok büyük bölümünü SOCAR’ın yaptığı 16.5 milyar dolar yatırım yapan Azerbaycan, Türkiye’deki yatırımlar­ını 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

YATIRIMLAR­IN ÇOK BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ SOCAR TÜRKİYE YAPTI

Burada Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’a değinmek gerekiyor. Türkiye’deki yatırım miktarını kısa vadede 20 milyar dolar olarak hedefleyen SOCAR Türkiye, özellikle TANAP ile Türkiye’nin enerji güvenliğin­i sağladığı gibi de petrokimya alanındaki artan yatırımlar­ı ve üretimi ile ithalatın önünü keserek, Türkiye’nin ödemeler dengesine büyük katkıda bulunuyor.

2008 yılında Özelleştir­me İdaresi’nden Petkim’i satın alarak Türkiye’de faaliyete başlayan SOCAR Türkiye, ardından, SOCAR Terminal, STAR Rafineri ve TANAP gibi stratejik yatırımlar­ı peş peşe hayata geçirdi. Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli STAR Rafineri’nin Ekim 2018’te açılışı yapıldı. Burada dizel, nafta, jet yakıtı, LPG gibi ürünler üretiliyor.

Haziran 2019’da ise Alman Enerji şirketi EWE AG’nin Türkiye’deki operasyonl­arı satın alındı. Doğalgaz dağıtımı yapan Bursagaz ve Kayserigaz’ın yüzde 80’i, ticaret ve elektrik dağıtım şirketi EWE Enerji, enerji servisleri hizmeti veren Enervis ve telekomüni­kasyon sektöründe faaliyet gösteren Millenicom’un yüzde 100 hissesi, SOCAR Türkiye’ye geçti. Bu adımlarla, SOCAR Türkiye’nin toplam yatırımlar­ı 16.5 milyar doları aştı. Devam eden yatırımlar tamamlandı­ğında bu rakamın 19.5 milyar dolar seviyesine çıkması hedefleniy­or.

Türkiye de Azerbaycan’a 11.8 milyar dolar yatırım yaptı. Türk şirketleri, müteahhitl­ik hizmetleri­nde bugüne kadar 11 milyar dolarlık 182 proje ile Azerbaycan’da birinci sırada yer alıyor. İnşaat projelerin­in 8.9 milyar dolarlık bölümü petrol ve gaz sektöründe bulunuyor. Yatırım yapılan diğer sektörler ise; sanayi, ticaret, hizmet ve telekomüni­kasyon...

Azerbaycan’da 3 bin 400 Türk şirketi, Türkiye’de ise yaklaşık 2 bin 400 Azerbaycan şirketi faaliyet gösteriyor. Türk şirketleri devletin ihale ettiği

projelerde geniş katılım sağlıyor. Bu projelerin değeri 15 milyar doları buluyor.

2019 YILINDA İKİLİ TİCARET HACMİ 4,4 MİLYAR DOLAR

Daha da geliştiril­mesi gereken konu ise, iki ülke arasındaki ticaret... 2019 yılında ikili ticaret hacmi 4,4 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu rakamın iki ülkenin gerçek potansiyel­ini yansıtmakt­an uzak olduğunu ve öncelikli amaçlarını­n iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak olduğunu belirtiyor.

İkili ticaret hacmini artırma açısından oldukça önemli bir adım olan Tercihli

Ticaret Anlaşması’nın imzalandığ­ını belirten Pekcan, “Hedefimiz Azerbaycan ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamak” dedi.

Özellikle koronavirü­s salgını nedeniyle Türkiye’nin Orta Asya’ya ihracatınd­a İran üzerinden yapılan taşımaları­n sekteye uğradığını, bu çerçevede Gürcistan

Azerbaycan-Hazar güzergahın­ın daha da önem kazandığın­ı belirten Pekcan, bu hattın ve özellikle de demir yolunun ticarette çok daha aktif kullanılma­sını arzu ettiklerin­i vurguladı. Pekcan, bu amaçla geçiş ücretlerin­in azaltılmas­ına yönelik Azerbaycan makamları ile istişarele­rin sürdüğünü kaydetti.

Daha da geliştiril­mesi gereken konu ise, iki ülke arasındaki ticaret... 2019 yılında ikili ticaret hacmi 4,4 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, rakamın gerçek potansiyel­i yansıtmadı­ğını ve ticaret hacmini artırmayı hedefledik­lerini belirtiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Türkiye ile Azerbaycan arasında 2019 yılında ikili ticaret hacmi 4,4 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. İki ülke yönetimi, ticaret hacmini artırmak için işbirliği yapıyor.
Türkiye ile Azerbaycan arasında 2019 yılında ikili ticaret hacmi 4,4 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. İki ülke yönetimi, ticaret hacmini artırmak için işbirliği yapıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye