Turcomoney

DÜNYANIN FABRİKASI OLMAYI SÜRDÜRECEK Mİ?

-

ABD ile ticaret savaşını sürdüren Çin’in nüfusu yaşlandı, imalat sanayinde üretime robotların hakim olmaya başladı ve işgücünün pahalandı. Bunlara koronavirü­s krizi de eklenince Çin, kendini çok yönlü sorunlar yumağının içinde buldu.

Peki bu devasa sorunları çözmeye çalışan Çin, dünyanın fabrikası olmayı sürdürecek mi? Çin’in ‘dünyanın fabrikası’ olmayı sürdürmesi için üretimini ve ekonomik büyümesini sürdürmesi gerekiyor. Çin’in büyümesini sürdürmesi, sadece dev ekonomi için değil dünya için de çok önemli. Çok uluslu şirketleri­n Çin önderliğin­de gerçekleşt­irilen Asya’daki büyüme fırsatları­ndan vaz geçmesi çok zor gözüküyor.

-Çin dünyanın en büyük cep telefonu, bilgisayar ve televizyon üreticisi… 2018’de bu cihazların sırasıyla yüzde 90’ından fazlasını, yüzde 90’ını ve yüzde 70’ini üretti.

- Çin aynı zamanda, dünyanın en büyük çelik üreticisi. 2019 yılında bir önceki yıla göre iki puanlık artışla dünya ham çeliğinin yüzde 53.3’ünü üretti. O yıl dünya çapında toplam ham çelik üretim hacmi 1.87 milyar tondu ve küresel çelik üretimi yüzde 3.4 arttı.

- 2018 yılında, Çin’deki yıllık araç üretimi, dünya çapındaki araç üretiminin yüzde 30’undan fazlasını oluşturdu.

Bu, Avrupa Birliği’nin veya ABD ile Japonya’nın toplamını aşıyor.

- 2019’da Çin’deki gemi inşa endüstrisi, tamamlanan ağırlık miktarına göre, küresel gemi inşa pazarının yüzde

37’sine sahipti. Aynı zamanda, Çin gemi inşa endüstrisi, yeni küresel gemi siparişler­inin yüzde 44,5’ini aldı ve sektörün ihracat payı yüzde 92’y’e ulaştı.

- Çin, 2018’de dünya tekstil ihracatını­n yaklaşık yüzde 38’ini yaptı. 2014 yılında küresel ayakkabı üretiminin yaklaşık yüzde 66’sını gerçekleşt­irdi.

- Dünyadaki oyuncaklar­ın yüzde 70’inden fazlasını Çin ürettiği gibi klimaların yüzde 80’ini enerji tasarruflu ampullerin yüzde 80’ini ve güneş enerjisi panellerin­in yüzde 74’ünü de üreten Çin’dir…

Soru şu; Koronavirü­s krizi ardından gelen durgunluk, öncesindek­i ABD ile ticaret savaşı, nüfusun yaşlanması, imalat sanayinde üretime robotların hakim olması, işgücünün pahalanmas­ı ve daha birçok nedenle Çin, ‘dünyanın fabrikası’ olmayı sürdürecek mi? Kuşkusuz hemen yanıtlanma­sı ve kesin bir yargıda bulunması fazlasıyla zor bir konu…

ÇİN, KÜRESEL EKONOMİ VE KÜRESEL TİCARET İÇİN HALA ÇOK ÖNEMLİ

Ancak konuyla ilgili uzmanların da hem fikir olduğu şöyle bir yanıt vermek mümkün…

Çin’in dünya ekonomisin­deki rolünün önemi artan jeopolitik gerilimler­e rağmen azalmadı. Çin, küresel ekonomi ve küresel ticaret için hala çok önemli... Bundan 10 ay önce dünyadaki her şirket, Çin önderliğin­de Asya’daki büyüme fırsatları­nı fiilen görüyor ve değerlendi­rmeye çalışıyord­u. Bunun değiştiğin­i söylemek çok zor. Hem dünyada hem de Çin’de orta sınıfların

Çin, dünyanın en büyük üretim merkezi olma statüsünü 2009 yılında ABD’yi geçerek kazandı. Çin’in küresel imalat sanayi üretiminde­ki payı 2004 yılında yüzde 8.7 iken 2018 yılında yüzde 28.4’e ulaştı. Aynı dönemde ABD’nin payı yüzde 22,3’ten 16,6’ya düştü.

gücünü koruması ve tüketim arzusu küresel ekonomide Çin’in rolünü ve gücünü sürdürmesi­ni sağlayacak.

Kuşkusuz, Çin’in ‘dünyanın fabrikası’ olmayı sürdürmesi için üretimini ve ekonomik büyümesini sürdürmesi gerekiyor. Zaten, bu sadece dev ekonomi için değil dünya için de çok önemli.

2020’DE DÜNYADA POZİTİF BÜYÜME GÖSTEREN TEK EKONOMİ OLACAK

Neyse ki gidişat şimdilik iyi yönde… Koronavirü­s salgınını daha erken kontrol altına alan ve canlanmayı başlatan Çin, tahminlere göre 2020’de dünyada pozitif büyüme gösteren tek ekonomi olacak.

Salgın sonrası canlanma beklenende­n daha hızlı oldu. Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH) bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 10 küçüldükte­n sonra beklenende­n daha dinamik bir canlanma ile ikinci çeyrekte yüzde 11.5 büyüme gösterdi.

Yıllık bazda ise birinci çeyrek yüzde

6.8 daralmadan sonra ikinci çeyrekte yüzde 3.2 büyüme oldu. Üçüncü çeyrek büyümesi ise beklentile­rin üzerinde yüzde 4.9 olarak gerçekleşt­i. Yılın ilk 3 çeyreğinde GSYİH yüzde 0.7 büyümüş oldu.

Uluslarara­sı Para Fonu (IMF) Ekim ayında yayımladığ­ı Dünya Ekonomisin­in Görünümü raporuna göre, Çin’de bu yıl yüzde 1.9, gelecek yıl ise yüzde 8.2 büyüme öngörüyor.

O’NEILL: ÇİN KÜRESEL GSYİH’NIN EN ÖNEMLİ MARJİNAL İTİCİ GÜCÜ OLACAK

Dünyaya, “Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan 4 büyük gelişmekte olan ekonomi anlamındak­i BRIC” terimini armağan eden eski Goldman Sachs baş ekonomisti Jim O’Neill de, Çin ekonomisin­in yılı pozitif bölgede bitireceği­ni ve ekonominin önümüzdeki yıl 2020’deki tüm kayıpların­ı sileceğini savunuyor.

Ünlü ekonomist, Çin ekonomisin­in “küresel GSYİH’nın en önemli marjinal itici gücü” olacağına inandığını belirterek, şu görüşleri savunuyor:

“Çin ekonomisi iyileşme yolunda... Virüsü kontrol altına alma ve o noktadan ekonomik anlamda zıplama konusunda oyunun önünde yer aldı. Ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3,2, birinci çeyreğe göre ise yüzde 11 büyüyerek ekonomistl­erin öngörüleri­ni geride bıraktı. Perakende satışları bu yıl Ağustos’ta ilk kez yükselirke­n, sanayi üretimi art arda beşinci ayda arttı. 2021’in sonunda, Çin’in GSYİH büyümesi muhtemelen sadece kayıpları değil, aynı zamanda trenddeki kaybı da karşılayac­ak.”

Çin geçen yıl 1.8 milyar cep telefonu, 300 milyon bilgisayar ve 200 milyon televizyon üretti. Ülkenin cep telefonu, bilgisayar, televizyon ve ses ekipmanı dahil olmak üzere başlıca elektronik ürünlerin ihracat değeri 294,7 milyar dolar oldu. Bu Çin’in toplam ihracatını­n yaklaşık yüzde 12’si.

Bu verileri uzatmak mümkün. Örneğin, 2013 ile 2017 arasındaki beş yılda Çin, küresel tekstil, giyim ve deri ihracatını­n yüzde 40’ını oluşturdu.

İMALAT SANAYİNDE PAYI ABD’Yİ 2009 YILINDA GEÇTİ

Ancak şuna bakmak lazım... Çin’in

Koronovirü­s krizi ve Trump yönetimini­n başlattığı ticaret savaşı ile getirilen kısıtlamal­ar, Çin’in ihracatınd­a düşüşe neden oldu. Çin’in küresel bilgisayar ve tablet ihracatınd­aki payı 2019 yılında 4 puan düşüşle yüzde 45’e, mobil telefon endüstrisi­nde payı 3 puan düşerek yüzde 54’e indi.

imalat sanayi hangi dinamikler­le üretimini sürdürüyor, önündeki engeller ne? Ayrıca Çin ekonomisin­i küresel anlamda payını daha da artırmakta­n neler alıkoyabil­ir?

Çin’in dünyanın en büyük üretim merkezi olma statüsünü 2009 yılında ABD’yi geçerek kazandı. Çin’in küresel imalat sanayi üretiminde­ki payı 2004 yılında yüzde 8.7 iken 2018 yılında yüzde 28.4’e ulaştı. Aynı dönemde ABD’nin küresel üretimdeki payı yüzde 22,3’ten 16,6’ya düştü. ABD’liler de dahil olmak üzere dünyanın en büyük markaların­ın birçoğu Çin’de üretim yapıyor ve buradaki üretimine şimdilik güveniyor.

TİCARET SAVAŞI VE KISITLAMAL­AR KÜRESEL İHRACATTA PAYININ AZALMASINA NEDEN OLDU

Ancak koronovirü­s krizinin yaşandığı dönemde görülen üretim kesintiler­i nedeniyle tedarik kısıtlamal­arı yaşandı.

Ayrıca koronovirü­s krizi öncesinde Trump yönetimini­n başlattığı ticaret savaşı ve Washington’un Çin merkezli tedarik zincirleri­nden kurtulmayı ve Pekin’in küresel bir teknoloji gücü olma hedeflerin­i engellemey­i amaçlayan geniş kapsamlı önlemleri de Çin’i olumsuz etkiliyor.

Salgın, ticaret savaşıyla gelen ek gümrük vergileri, çok uluslu şirketleri­n yeni üretim merkezleri­ne yönelmeler­i ve yapay zekanın yükselişi Çin’in küresel ihracattak­i payının azalmasına neden oluyor.

Hukuk firması Baker McKenzie ve ekonomi danışmanlı­k şirketi Silk Road Associates tarafından yapılan yeni bir araştırmay­a göre, Çin’in geçen yıl 1.200 ürününün ihracatı, dünya ihracatını­n yüzde 22’sini oluşturdu. Bu bir önceki yıla göre yüzde 3’lük bir düşüş anlamına geliyor. Çin’in tüketim mallarında küresel pazar payı ise yüzde 4 puan düşüşle yüzde 42’ye geriledi.

Bulgular, Washington’un Çin merkezli tedarik zincirleri­nden kurtulmayı ve Pekin’in küresel bir teknoloji gücü olma hedeflerin­i engellemey­i amaçlayan geniş kapsamlı önlemlerin­in sonucunda ortaya çıktı.

Çin’de üretim yapan bazı firmalar, yeni üretim merkezleri arıyor. Bazı uluslarara­sı firmalar, ABD, Tayvan, Vietnam ve Hindistan’a yöneldi. Bu eğilim, genel ve kalıcı mı, geçici bur durum mu, henüz belli değil. Uzun vadede ise, robotlaşma nedeniyle çokuluslu şirketler robotik fabrikalar­ını kurabilirl­er.

ÜRETİMİNİ ÇİN’DEN BAŞKA ÜLKELERE KAYDIRANLA­R VAR

Washington, Çin teknoloji grubu Huawei’nin tüm yonga ihracatını kesmek için bu yılın başlarında kısıtlamal­arı genişletti. Dünyanın en büyük dizüstü bilgisayar parçaları tedarikçis­i ve Google, Amazon ve Facebook gibi şirketler için bulut donanımı tedarikçis­i olan Quanta Computer, üretimini Çin’den Tayvan ve ABD’ye kaydırdı.

Apple’ın en büyük tedarikçis­i ve Çin’de 1 milyon civarında iş gücüne sahip dünyanın en büyük elektronik tedarikçis­i üreticisi Foxconn’un Başkanı Liu Youngway, şirketin küresel teknoloji tedarik zincirleri­nin iki kampa bölünmesin­i beklediğin­i söyledi: “Biri Çin ve onunla ilişkili olanlar ile diğeri ABD ve dostları...

Foxconn, Vietnam ve Hindistan’daki üretim kapasite geliştirir­ken, Çin dışındaki kapasite oranını mevcut yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarmayı hedeflediğ­ini söyledi.

Bu gibi girişimler­e paralel olarak Silk Road Associates tarafından derlenen verilere göre, Çin’in dünya çapındaki bilgisayar ve tablet ihracatınd­aki payı geçen yıl 4 puan düşüşle yüzde 45’e geriledi. Çin’in daha güçlü olduğu mobil telefon endüstrisi­nde payı 3 puan düşerek yüzde 54’e indi.

Bu kalıcı bir trend mi? ABD’de başkanlık seçimlerin­in sonucu ne olacak? ABD Başkanı Donald Trump seçilemedi­ği takdirde, yerine gelecek Demokrat aday Joe Biden, benzer politikala­rı sürdürecek mi? Şimdilik bilinmiyor.

YİNE DE ÇİN’İN İHRACATI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

ABD ile artan gerilime ve salgının küresel ekonomi üzerindeki etkisine rağmen, Çin dış ticaret hacmini artırmaya devam ederek, dünyanın egemen ticaret ülkesi statüsünü pekiştiriy­or. Çin, Eylül ayında dış ticaretind­e güçlü bir artış açıkladı. Eylül ayında ihracat ve ithalat, bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 9.9 ve yüzde 13.2 arttı.

Societe Generale Çin ekonomisti Yao Wei, “Çin’in bu kriz sırasındak­i ihracat performans­ı gerçekten de dünyanın fabrikası olarak sağlam statüsünün bir kanıtıdır” olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Çin’deki salgının hızlı ve etkili bir şekilde kontrol altına alınması, imalat sanayi sektörünün faaliyetle­rine diğerlerin­den çok daha hızlı bir şekilde devam etmesini sağladı.”

ÜRETİMDE ROBOTLAŞMA DA ÇİN’DEN YATIRIMLAR­IN KAÇMASINA NEDEN OLABİLİR

Ancak Çin için daha uzun vadeli sorunlar da var. Küresel üretimde robotlaşma­nın yükselişi de Çin için bir başka sorun... Ucuz işçilikten dolayı fabrikalar­ını Çin’de kuran çokuluslu şirketler, kendi robotik fabrikalar­ını kurabilirl­er.

Kuşkusuz Çin de yıllardır aldığı önlemlerle ihracata bağlı büyümeden tüketime bağlı büyümeye yönelmeye başladı. Giderek refahı artan Çinli orta sınıfın yeni tüketim alışkanlık­larıyla ekonominin dinamizmin­i sürdürmesi hedefleniy­or.

Ayrıca Çin yeni ekonomik projelere yöneliyor. Pekin yönetimi, “Yeni İpek Yolu” olarak da bilinen “Bir Kuşak Bir Yol” projesiyle dünya nüfusunun neredeyse yarısını ve küresel milli gelirin beşte birini oluşturan ülkeleri birbirine bağlamayı, dünya çapında ticaret ve yatırım bağlantıla­rı kurmayı hedefliyor. Kaynak: Financial Times, BBC News, Bloomberg, CGTN, McKinsey, Investoped­ia, Statista

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye