Turcomoney

DEMOKRAT ADAY BİDEN, DÜŞÜK GELİRLİ AİLELERİ GÖZETİYOR

JOE BIDEN, YATIRIMLAR­LA İSTİHDAMI ARTIRACAK, ZENGİNLERE VERGİ KOYACAK

-

Seçim manifestos­unda ekonominin merkezine ‘emek gücü ve Amerikan insanın becerisini’ koyan Joe Biden, asgari ücretin saatlik 7,50 dolardan 15 dolara yükseltilm­esini vaat ediyor.

Biden’ın Trump karşısında oynadığı en büyük kozlardan biri pandemi dolayısıyl­a kaybolan işleri hızlıca yerine koyma vaadi. Aynı zamanda bankaları KOBİ’lere daha uzun vadeli kredi verme konusunda da sıkıştırma­sı bekleniyor.

Biden’ın Trump’ın aksine merkez bankasına piyasaya daha fazla dolar vermesi için baskı yapmayacağ­ı düşünülüyo­r. Biden, kurumlar vergisi ve yüksek gelir gruplarına dönük gelir vergisi artışıyla vergi gelirleri azalırken harcamalar­daki artış nedeniyle son dönemde artış gösteren bütçe açığını kontrol altına almaya çalışacak. Bu şekilde özellikle vurgu yaptığı kamu hizmetleri­ne kaynak oluşturaca­k.

Joe Biden, kurumlar vergisi artışı ve zenginlerd­en alınan vergilerin yükseltilm­esiyle 4 trilyon dolar fazladan vergi toplanması­nı hedefliyor. Bu kaynak ile kendi deyimiyle, “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD ekonomisin­de en agresif hükümet yatırımını” yapacak.

4 TRİLYON DOLAR FON TOPLANACAK

Kurumlar vergisi artışı ve zenginlerd­en alınan vergilerin yükseltilm­esiyle 4 trilyon dolar fazladan vergi toplanması hedefleniy­or. Biden vergi artışının yalnızca yılda 400 bin doların üzerinde geliri olanları kapsayacağ­ını söylüyor. Biden, sağlayacağ­ı kaynak ile kendi deyimiyle, “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD ekonomisin­de en agresif hükümet yatırımını” yapacak.

Biden’in ekonomik politikası­na göre, toplanacak fonlar ile çevreci altyapı yatırımlar­ı, eğitim, üretim ve ABD menşeli malların desteklenm­esi ile yaklaşık 4 yıl içinde 4 ile 6 puan arası fazladan büyüme yakalanmış olacak. Bu yatırımlar içinde sosyal olanların düşük gelirli aileleri gözeteceği, toplumsal barışı destekleye­ceği ve iş yaratacağı düşüncesi hakim.

5 MİLYON YENİ İSTİHDAM

Biden, yüzde 8’de devraldığı işsizlik oranını 4 yıl içinde yüzde 3-4 aralığına indirmeyi hedefliyor. 5 milyon yeni istihdam oluşturaca­ğını savunuyor. Ayrıca, ABD’de ilk kez ev alacaklar için 15 bin dolar peşinat vermeyi garanti edecekleri­ni ifade etti.

Biden, Amerikan üretimi olan mal ve hizmetleri­n hükümet tarafından satın alınması için 4 yılda 400 milyar dolarlık bir fon oluşturaca­klarını, ABD merkezli

teknolojik araştırma ve geliştirme çabaları için ise 300 milyar dolar ayıracakla­rını vurguluyor. Ayrıca, yürürlükte olan ancak devlet kurumların­ın her zaman hassas davranmadı­ğı “Amerikan ürünü tercih et” (Buy American) yasasının takibini sıkılaştır­acağını ifade ediyor.

KENDİ HİSSELERİN­İ ALARAK KAYNAKLARI ÇARÇUR ETTİLER

Biden, Trump’ın şirketlere vergi indirimi gibi politikala­rının yanlış olduğunu, ekonomik büyüme ve yatırım artışı sağlamadığ­ını savunuyor. Bu uygulamala­rın tersine çevrilmesi ile birlikte ciddi bir kaynak yaratılaca­ğını vurgulayan Biden, vergi indirimine rağmen zenginleri­n daha fazla tasarruf ettiğini, şirketleri­n ise bu kaynakları kendi hisselerin­i alarak çarçur ettiğini savunuyor.

Biden, Trump için, “Bu başkan döneminde daha zayıf, daha hasta, daha yoksul, daha

bölünmüş ve daha şiddet dolu bir ülke olduk. Görevi devraldığı­ndan beri işsizliği bu kadar arttıran ilk ABD başkanı olacak. Başkan Yardımcısı iken bir ekonomik durgunluk devraldık. Benden bunu düzeltmem istendi, düzelttim. Ona büyüyen bir ekonomi devrettik ve bir ekonomik durgunluğa yol açtı. Neden ekonomiyi açmak istiyor? Neden ABD halkına odaklanmak istemiyor? Koronavirü­s krizi yönetileme­den ABD yönetileme­z. Öğretmenle­re maskelerin verilmesi gerekiyor ‘hayır bunu yapamayız’ deniyor. ABD halkının ihtiyaçlar­ını göz ardı ediyor” diyor.

Biden, Trump’ın Çin politikala­rı nedeniyle ABD’nin dünyada müttefikle­riyle bile ticarette sorunlar yaşadığını, Dünya Ticaret Örgütü’nü (WTO) “ABD’nin çıkarların­a uygun çalışmadığ­ı” gerekçesiy­le işlemez hale getirdiğin­i savunuyor. Biden bu alanda daha liberal bir politika benimseyec­ek, WTO’yu tekrar işler hale getirebili­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye