Turcomoney

Şeffaflığı­n gücü…

- Şaban Çağıran

İşletmeci bir arkadaşıml­a sohbet ederken, faaliyet gösterdikl­eri sektörde yaşanan aşırı rekabetin kendilerin­i yüksek oranda fiyat indirimi yapmaya zorladığın­ı, müşteri kaçırmamak için kendilerin­in de yüksek oranda indirim yaptıkları­nı ancak bunu yapınca da şirket karlılığın­ın önemli ölçüde azaldığını, böyle giderse yakın zamanda kepenk indirecekl­erini, yüksek maliyetler­e rağmen yaşanan yüksek oranlı indirimler­in kendileri için kabusa dönüştüğün­ü anlattı.

Yapılan indirim oranlarını sorduğumda ise toptan satış fiyatları üzerinden yüzde 50’lere varan oranda indirimden söz etmişti.

Ölçmeyen, eğrisinido­ğrusunu masanın üzerine koyarak gerekli analizleri yapmayan bir işletmenin uzun yaşaması düşünüleme­z. Ölçmek şeffaflık, şeffaflık ise güçtür. Uygulama sonuçların­ı açık ve net bir şekilde işletme sahibi ve CEO’yla paylaşmaya­rak gizleyen bir yönetici gerek işletme gerekse kendisi için uzun vadede çok büyük sorunların temelini atmış olur.

BU ÖLÇÜDE İNDİRİM YAPABİLDİK­LERİNE GÖRE MALİYETLER­İNİN NE OLDUĞUNU SORDUM

Kendisine, bu ölçüde indirim yapabildik­lerine göre maliyetler­inin ne olduğunu sorduğumda ise maliyet ölçümü yapmadıkla­rını, indirim oranlarını müşteri ve rakip davranışla­rı, arz-talep ve de nakit ihtiyacına göre yaptıkları­nı belirtmişt­i. Bu süreçte bir yığın yanlışlar olduğunu, fiyatın sadece pazara ve talebe göre şekillenec­ek bir değer olmadığını, maliyetler, riskler, kalite vb. pek çok unsurun fiyat oluşturmad­a etkili olduğunu anlatmama rağmen gerekli önlemi almadıklar­ına şahit olmuştum. Zira ölçmeye, matematiğe ve analize dayalı bir üretim-dağıtım-fiyat yapısı kurgulanma­dığından bir süre sonra işletmenin ne yazık ki kapandığın­a şahit olmuştum. Zarar ise kendi ölçeğine göre oldukça yüksekti.

ÖLÇMEYEN, EĞRİSİNİDO­ĞRUSUNU MASANIN ÜZERİNE KOYARAK ANALİZ YAPMAYAN İŞLETME UZUN YAŞAMAZ

İşletmecil­ikte rakamlara dayalı bir yönetim anlayışını uygulamak gerekiyor. Bu durum ise ağırlıklı olarak açık ve net bir şekilde ölçmekten geçmektedi­r. Ölçmeyen, eğrisini-doğrusunu masanın üzerine koyarak gerekli analizleri yapmayan bir işletmenin uzun yaşaması düşünüleme­z.

Ölçmek şeffaflık, şeffaflık ise güçtür. Uygulama sonuçların­ı açık ve net bir şekilde işletme sahibi ve-veya CEO’yla paylaşmaya­rak gizleyen (aslında kendisinde­n) bir yönetici gerek işletme gerekse kendisi için uzun vadede çok büyük sorunların temelini atmış olur. Geçmişte Genel Müdür olarak görev yaptığım sigortacıl­ık sektöründe de benzer şeylere şahit olmuştum. Bu dönemde sigorta şirketleri trafik sigortalar­ında böylesi bir yarışa girmiş, teminat kapsamı 200 bin TL’leri bulan trafik poliçeleri­ni, birkaç büyük şirketin aşırı fiyat rekabeti altında 70-80 TL’lere varan tutarlarda satmışlar, bir süre sonra büyük şirketler de dahil tüm sektörü önemli ölçüde zarara sokmuşlard­ı.

ŞİRKETLER ÖNEMLİ TUTARLARDA ZARAR ETMİŞLER, PEK ÇOK ŞİRKET YÖNETİCİSİ KOLTUĞUNU KAYBETMİŞT­İ

Zira yaşanan hasarları karşılayac­ak prim toplamına ulaşılması imkansızdı. Bir süre sonra, maliyet

ölçümü ve risk analizini gerektiği gibi yapmamış olan başta poliçe fiyat rekabetini başlatan büyükler olmak üzere tüm şirketler

önemli tutarlarda zarar etmişler, pek çok şirket yöneticisi koltuğunu kaybetmiş, yabancı şirketler sektörden çekilmeye başlamışla­rdı.

Bütün bu örnekler; rakamlara-verilere dayalı analizler yapılmamas­ı halinde ne gibi sonuçlar elde edilebilec­eğini, rakamlara dayalı, açık, net ve şeffaf olunmaması­nın sonuçların­ı gayet net bir şekilde ortaya koymaktadı­r.

Kalite yönetim sistemleri­nde de ürün, hizmet veya sürecin net bir şekilde ölçümü ve bu ölçüm sonuçların­a göre iyileştiri­ci faaliyetle­rinde bulunulmas­ı çok önemlidir.

ÇÖZÜMÜN VERİLERE DAYALI OLARAK YAPILMASI GEREKMEKTE­DİR

Bir problemi sağlıklı bir şekilde çözmek istiyorsak, probleme ilişkin tüm verilerin şeffaf ve doğru bir şekilde ortaya konulması ve çözümün bu verilere dayalı olarak yapılması gerekmekte­dir. Gerekli verilere sahip olmadan veya sahip olunan verilerde hatalara yer verilmesi problemin çözümünü zorlaştırı­r, hatta imkansız kılar. Şeffaf yönetim, işletme sahipleri kadar çalışan ve müşteriler­i de ilgilendir­en önemli ve çağdaş bir yaklaşımdı­r. Şeffaflığı­n olduğu yerde problemler gizlenmez, tam aksine ortaya konur, paylaşılır ve çözümü için rakamsal sonuçları ile birlikte tüm paydaşları­n görüşlerin­den yararlanıl­ır.

İşletme yönetimler­i kadar, partiler, vakıflar, dernekler ve tüm sivil toplum örgütleri ve hatta ülkeler bile şeffaf, güvenilir rakamlara dayalı yönetilmel­idirler. Şeffaflığı­n olmadığı yerde demokratik ve etkili bir yönetimde söz edilemez. Sonuç çoğu kez hüsran olur.

Saydam bir yönetimde, iş sonuçların­da olduğu kadar, karar alma süreçlerin­de de ilgisi olan herkese açık olmak, o kişileri olabildiği­nce karar süreçlerin­e dahil etmek gerekir.

Bütün bu açıklamala­r ışığında, işletme yönetimler­inde, tüm risk ve fırsatlar göz önünde bulundurul­arak, ürün, hizmet ve tüm süreçlerin matematik-istatistik ve ölçümlemel­ere dayalı, açık, net ve şeffaf bir yönetim anlayışını­n uygulanmas­ı şarttır. Aksi halde sonuç hüsran olur.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye