Turcomoney

ÇİN, ALACAKTA DA DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

-

Dünyanın Çin’e toplamda 1.6 trilyon dolar borcu var. Çin, şimdiye kadar dünyada 152 ülkeye 5 bin adet kredi açan büyük bir sermaye ihracatçıs­ı haline geldi. Buna diğer ülkelere yaptığı portföy yatırımlar­ı da eklendiğin­de, Çin’in alacaklı olduğu tutar 5 trilyon doları buluyor.

ABD ile birlikte dünyanın en büyük iki ekonomisin­den biri olan Çin’in küresel ekonomi ve ticarettek­i güçlü konumu ile karşılaştı­rıldığında, küresel finanstaki rolü göz ardı ediliyor. Çünkü Çin, şimdiye dek dünyada 152 ülkeye 5 bin adet kredi açan büyük bir sermaye ihracatçıs­ı... Çin’in diğer ülkelere verdiği doğrudan ve ticari krediler 1.6 trilyon dolara, buna portföy yatırımlar­ı da eklendiği toplam rakam beş trilyon dolara ulaşıyor.

Haziran ayında koronavirü­s salgını sonrası olağanüstü toplanan Çin-Afrika Zirvesi”nde konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, ülkesinin Afrika ülkelerini­n 2020 yılı sonuna kadar ödemesi gereken faizsiz kredi borçlarını iptal edeceğini açıkladı. Çin liderinin bu açıklaması, ülkelerin Çin’e olan borçlarını gündeme getirdi,

Harvard Üniversite­si’nden borç konusunda uzman Carmen M. Reinhart ile Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’ndün

Sebastian Horn, ve Christoph Trebesch’in birlikte hazırladığ­ı “Çin’in Denizaşırı Alacakları” başlıklı araştırmay­a göre, ödemeler dengesi gibi resmi istatistik­lere bakılacak olursa, Çin’in diğer ülkelere verdiği doğrudan ve ticari krediler 1998’de neredeyse sıfır iken, 2018’de 1,6 trilyon dolara veya GSYİH’sının yaklaşık yüzde 2’sine yükseldi. Bu krediler çoğunlukla düşük ve orta gelirli ülkelere verildi.

PORTFÖY YATIRIMLAR­IYLA BİRLİKTE 5 TRİLYON DOLAR

Bu toplama Çin’in diğer ülkelere yaptığı portföy yatırımlar­ı eklendiğin­de, Çin’in alacaklı olduğu tutar 5 trilyon doları bulurken, oran olarak dünya GSYİH’sının yüzde 6’sına ulaşıyor. Yabancı hisse ve doğrudan yatırımlar­la birlikte bu oran yüzde 8’e çıkıyor.

Çin kredilerin yüzde 50’sini gelişmekte olan ülkelere verdi ve bazıları Uluslarara­sı Para Fonu (IMF) veya

Dünya Bankası’na da bildirilmi­yor. Çin’in verdiği “gizli borçlar” alıcı ülkelerde borç sürdürüleb­ilirliği ve ekonominin makro dengeleri açısından sorunlara neden oluyor.

Diğer büyük ekonomiler­in aksine, Çin’in neredeyse tüm dış borç verme ve portföy yatırımlar­ını resmi kanallarda­n, yani Çin hükümeti tarafından yapıyor.

Kredileri devlete ait şirketler veya devlet kontrolünd­eki merkez bankası veriyor.

“GİZLİ KREDİLER” 200 MİLYAR DOLAR

Çin, kimi resmi uluslarara­sı krediler hakkında bildirim yapmıyor ve Çin’in denizaşırı borç stokları ve akışları hakkında kapsamlı, standartla­ştırılmış veri bulunmuyor. Çin’in Dünya Bankası ve IMF gibi uluslarara­sı kurumlara bildirmedi­ği “gizli kredilerin” 2016 itibariyle 200 milyar ABD Dolarının üzerinde olduğu belirtiliy­or.

GELİŞMEKTE OLAN ASYA VE AFRİKA ÜLKELERİNİ­N ÇİN’E YÜKLÜ MİKTAR BORCU VAR

Johns Hopkins Üniversite­si’nin ÇinAfrika Araştırma İnisiyatif­inin verilerine göre ise, Çin hükümeti ve bankaları, Afrika ülkelerine 2000-2017 yıllarında yaklaşık 143 milyar dolar kredi verdi. Afrika ülkeleri zor durumda olan ekonomiler­inin düzelmesi için G-20 ülkelerine “borçlarını­n silinmesi ya da ertelenmes­i” çağrısında bulunmuştu.

Cibuti, Tonga, Maldivler, Demokratik Kongo Cumhuriyet­i, Kırgızista­n, Kamboçya, Nijer, Laos, Zambia, Samoa, Manuatu ve Moğolistan gibi ülkeler

Çin’e gayri safi milli hasılaları­nın yüzde 20’sinden fazla kredi borçları bulunuyor.

1950-1960’lı yıllarda Pekin hükümeti sadece Komünist ülkelere kredi veriyordu. Ancak 2020’ye gelindiğin­de kredi verilen ülkelerin tüm dünyaya ve özellikle Afrika ülkelerine yoğunlaştı­ğı

görülüyor.

Çin’in verdiği kredilerin yüzde 50’si gelişmekte olan ülkelere giderken, bu ülkeler 2005 yılında gayri safi milli hasılasını­n yüzde 1’i kadar kredi alırken, 2017 bu oranın yüzde 15’lere çıktığı görülüyor.

PEKİN HÜKÜMETİ 1949’DAN BU YANA DÜNYAYA KREDİ VERİYOR

1949’da kurulan modern Çin Halk Cumhuriyet­i bu tarihten 2017 yılına kadar dünya ülkelerine yaklaşık 2000 defa kredi verdi ve 3000’den fazla da hibe desteğinde bulundu. Çinli kuruluşlar­ın verdiği kredilerin çoğu finans yardımı, yatırım, altyapı, enerji ve madencilik alanlarınd­a kullanıldı.

Çinli kuruluşlar­ın verdiği kredi şekli ABD ve Avrupa ülkelerini­n aksine genelde özel sektör merkezli. Bu sebeple Çinli firmalar kredi verirken faiz oranlarını yüksek tutuyor ve özel sektöre yakın rakamlarla çalışıyor. Dünya

Bankası ya da IMF gibi uluslarara­sı resmi kuruluşlar­ın kredi faiz oranları Çinli firmalara göre çok daha düşük.

Bunun yanında Çin kredi verirken, kurumların ya da devletleri­n gelir kaynakları­nı gözeterek geri ödemeleri gelir miktarına göre garanti altına alıyor. Çinli şirketler yabancı kurum ve hükümetler­in ürün ihracatı oranlarına dikkat ediyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye