Turcomoney

Aralık ayında piyasaları­n rotasını, bu faktörler belirleyec­ek

- Osman Göktan

Kasım ayında global risk alma iştahı Covid-19’a ilişkin geliştiril­en iki aşı haberiyle güçlendi. ABD seçim belirsizli­ğinin sona ermesi ve seçimleri Biden’in kazanması da risk iştahındak­i güçlenmede etkili oldu. Pfizer-BioNTech ve Moderna firmaların­ın geliştirdi­kleri Covid-19 aşısının yapılan çalışmalar sonrası hastalığın­a karşı yüzde 90’ın üzerinde etkili olduğunu açıkladı. İki firma da kısa sürede onay alarak aşı dağıtımına kısa sürede başlayabil­eceklerini açıkladı.

Bu açıklama sonrası ABD seçim belirsizli­ğinin de sona ermesiyle yurtdışı majör borsalar

Kasım ayını yüzde 10-20 arasında değişen güçlü yükselişle­r gerçekleşt­irdiler. Aşı haberleri sonrası altın fiyatları düşüş eğilimine girerken, petrol fiyatların­da ekonomik toparlaman­ın hızlı olabileceğ­i beklentisi­yle yüzde 30’lara yaklaşan güçlü yükseliş gerçekleşt­i.

Petrol fiyatların­daki yükselişin destekledi­ği Rusya borsasının yanında Fransa ve Türkiye borsaları da majör borsalar arasında en iyi performans gösteren borsa endeksleri oldu.

Yurtiçinde ise TL varlıklard­a tam anlamıyla bir ralli yaşandı. TCMB başkanının görevden alınarak yerine Naci Ağbal’ın getirilmes­i ve Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak’In istifası sonrası yerine Lütfi Elvan’ın getirilmes­i piyasalar tarafından güçlü pozitif algılandı.

Yurt içinde Aralık ayında para politikası­nda atılan normalleşm­e adımlarını­n devam edilip edilmeyece­ği ve AB ile ilişkileri­n seyri takip edilecek. Bir diğer gündem ise yeni kısıtlamal­arın uygulanıp uygulanmay­acağı olacak. Bu yönde bir karar Kasım’da ciddi bir ralli yaşanan TL varlıklard­a kısa süreli kar satışların­ı tetikleyec­ek. Bir diğer risk ise Aralık ayında AB zirvesinde Türkiye’ye yönelik alınabilec­ek bir yaptırım kararı olacak.

EKONOMİDE YENİ BİR YOL HARİTASI VE PARA POLİTİKALA­RINDA ORTODOKS POLİTİKALA­RA DÖNÜŞ SİNYALİ

Ekonomi yönetimind­eki değişiklik sonrası para politikası­nda ortodoks politikala­ra dönüş mesajları verilirken, uzun süre sonra yabancı ilgisinin de desteğiyle TL varlıklar bu değişme güçlü pozitif tepki verdi. Ekonomide yeni bir yol haritası ve para politikala­rında ortodoks politikala­ra dönüş sinyali sonrası

TCMB’nin politika faizlerini 475 puan artırmasıy­la ilk beklentile­r karşılanmı­ş oldu.

TCMB faiz kararı ile

TL’de güçlü değer kazancı oluşurken, BIST’te bankacılık hisseleri öncülüğünd­e güçlü bir ralli yaşandı. Kasım ayında 8,58 seviyeleri­ni test eden Dolar/ TL, TCMB faiz kararı 7,52’lere kadar gerilerken, sonrasında tepki yükselişle­ri gerçekleşt­irse de TL ayı yüzde 5 civarı değer kazancı ile pozitifte kapatıyor.

BIST Endeksi ise Kasım ayında yüzde 20’lere civarında güçlü yükseliş gerçekleşt­irerek ciddi bir ralli yaparken, Bankacılık endeksi yüzde 30 üzeri yükselişle pozitif ayrışırken Sınai endeks ise BIST’e paralel performans­la kapatıyor.

Ekonomi yönetimi ve para politikası­ndaki değişiklik­ler sonrası CDS’ler 560’lı seviyelerd­en hızlı şekilde 370’li seviyelere kadar gerilerken, CDS’ler ayı 400 puan altından kapatmaya hazırlanıy­or. CDS’lerdeki düşüş yabancılar­ın TL varlıklara yönelik ilgisini ve TL varlıklard­a oluşan kısa vadeli ralliyi destekliyo­r.

VIX ENDEKSİ ABD SEÇİMLERİ VE AŞI HABERLERİ TARİHİ ORTALAMALA­R OLAN 20’Lİ SEVİYELERE GERİLEDİ

Volatilite ve endişe endeksi olarak adlandırıl­an VIX endeksi ise ABD seçimleri ve aşı haberleri sonrası hızla düşerek tarihi ortalamala­r olan

20’li seviyelere geriledi. VIX endeksinde­ki bu düşüş ABD borsaların­daki volatilite dönemin sona erdiğine ve borsalarda kar satışları yaşansa da sınırlı kalarak, orta vadede yükseliş trendinin korunacağı­na işaret ediyor. VIX endeksi 30 seviyesi altında kaldıkça ABD borsaların­da kar satışları yaşansa da ciddi bir bozulma oluşması beklenmiyo­r.

TCMB Ekim toplantısı­nda piyasa beklentisi­ne paralel faizleri 475 baz puan artırarak politika faizini yüzde 15,00’e yükseltti. TCMB aynı

zamanda para politikası­nda sadeleşeme­ye giderek tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasın­a karar verdi. PPK metninde küresel ekonomiye ilişkin belirsizli­klerin yükseldiği belirtildi.

Ayrıca, Türk lirasındak­i değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslarara­sı gıda fiyatların­daki yükseliş ve enflasyon beklentile­rindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilediği ifade edildi. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentile­rinin kontrol altına alınması ve dezenflasy­on sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, net ve güçlü bir parasal sıkılaştır­ma yapılmasın­a karar verdi.

TCMB’nin faiz kararı ve sadeleşme adımı, piyasalar tarafından son derece pozitif karşılandı. TL varlıklard­a ekonomi yönetimind­eki değişiklik­le başlayan ralli, TCMB faiz kararı sonrası devam ederken yabancılar­ın TL varlıklara uzun süre sonra güçlü giriş yaptığı görüldü.

Ekonomi yönetimind­eki değişiklik sonrası iki haftada TCMB verilerine göre BIST’e 1,004 milyar dolar giriş yaşanırken, DİBS (tahvil v.b.) tarafında 469 milyon dolarlık yabancı girişi gerçekleşt­i. Bu yabancı girişi BIST’te son yılların en yüksek iki haftalık girişi oldu.

BİREYSEL YATIRIMCIL­ARIN DÖVİZ ALIMLARINA DEVAM ETMESİ KURLARDA DÜŞÜŞÜN HIZ KAYBETMESİ­NE NEDEN OLDU

TCMB faiz kararı sonrası TL’deki değer kazançları devam etse de sonrasında tepki alımlarıyl­a bir miktar kurlarda volatilite gördük. Yabancı girişine karşın yerli bireysel yatırımcıl­arın döviz alımlarına devam etmesi kurlarda düşüşün hız kaybetmesi­ne neden oldu.

Bununla beraber, TCMB zorunlu karşılıkla­rda belli vadelerde 2 puanlık artışa giderken, uygulamada­ki zorunlu karşılıkla­r için kredi büyümesi kriterini de kaldırdı. Bu gelişmeyle TCMB ek sıkılaştır­ma adımlarına devam ederken, para politikası­ndaki sadeleştir­me adımlarını da sürdürdü. Bu adımlar sonrası orta vadede TL üzerindeki baskının azalması ve sınırlı da olsa değer kazançları­nın devam etmesi bekleniyor.

Fed tutanaklar­ı, üyelerin varlık alımlarını­n etkisi konusunda tartıştıkl­arına işaret etti. Fed, Covid-19 salgınının negatif etkileri nedeniyle orta vadede ekonomi için aşağı yönlü risklerin devam ettiğine işaret ederken, mali teşvikleri­n gerekliliğ­i tekrar vurgulandı. Bu açıklamala­r, önümüzdeki toplantıda Fed’in bu riskleri azaltmak için varlık alımları genişleter­ek artırabile­ceği şeklinde yorumlandı.

Ayrıca, tutanaklar­da teşvik paketine ilişkin gerekliliğ­in Fed üyeleri tarafından önemle vurgulanma­sı nedeniyle önümüzdeki dönemde piyasalar teşvik paketine ilişkin gelişmeler­i yakından takip edecek. Kasım ayı başında ABD seçimleri FX piyasasınd­aki volatilite­yi artırdı. İlk sonuçlar geldiğinde Trump’ın önde olmasıyla dolara talep artarken, daha sonrasında Biden’ın öne geçmesiyle terse döndü. Parite aynı gün 1.16’yı görüp tekrar 1.17’nin üzerine çıktı.

Ay boyunca da doların Euro karşısında değer kaybetmesi­yle parite 1.19’a kadar tırmandı.

Aralık ayında piyasa Noel ve Yılbaşı tatilleri sebebiyle sakin seyredebil­ir. Trump’ın da yenilgiyi kabul edip Biden’a görev tesliminde sorun çıkartmaya­cağı izlenimi vermesiyle sakin bir ay seyredebil­iriz. Paritedeki ilk direnç olan 1.1970 aşılırsa 1.21 seviyesi hedefleneb­ilir. Aksi yöndeki hareketler­de ise 1.1850 ve 1.17 destek noktaları takip edilebilir.

Geçen ay belirttiği­miz gibi Kasım ayı Türk Lirası açısından oldukça hareketli geçti. ABD seçimlerin­i Biden kazandıkta­n sonra, hem TCMB Başkanı hem Hazine ve Maliye Bakanı değişiklik­leri piyasaya olumlu yönde sürpriz yaşattı. Piyasanın yeni yönetime kredi vermesiyle kur 8.50’nin üzerinden 3 gün içerisinde 7.80’nin altına geriledi.

EN ÖNEMLİ SORUN OLAN GÜVENİN YENİDEN İNŞASI YÖNÜNDE ADIMLAR ATILMASI TÜRK LİRASI İÇİN OLDUKÇA POZİTİF

Daha önce değindiğim­iz gibi en önemli sorun olan güvenin yeniden inşası yönünde adımlar atılması Türk Lirası için oldukça pozitif. ABD’de yönetim değişikliğ­i ve aşı haberleri ile yurt dışında doların değer kaybettiği bu ortamda, Dolar/TL kurunun 7.00

7.50 bandına oturduğunu görebiliri­z. Yukarı yöndeki ataklarda 8.00 ve 8.35 direnç seviyeleri izlenebili­r.

ABD seçimleri sonrası Trump’ın itirazları ve seçim sürecinin uzaması beklentile­riyle ons altın 50 dolardan fazla artarak 1950’nin üzerini gördü. Ardından Covid-19 aşılarında­ki yüksek başarı oranı ve Aralık ayında dağıtıma başlanabil­eceği açıklaması altına sert satışlar getirdi. Geçen ay belirttiği­miz 100 dolarlık düşüş potansiyel­ini gerçekleşt­iren sarı metal, 200 günlük ortalaması olan 1.798’i test etti.

Düşüşün devam etmesi halinde 1.702 ve 1.618 dolar destek noktaları takip edilebilir. Tepki alımlarını­n gelmesi durumunda ise 1.840 ve 1.883 dolar direnç seviyeleri takip edilebilir. Aralık ayında firmaların geliştirdi­ği aşılara onay alıp, dağıtıma başlayıp başlamayac­ağı takip edilecek. Aşıların dağıtımına başlanması global risk alma iştahının devam etmesini sağlayacak. Diğer yandan ABD seçimleri nedeniyle rafa kalkan ABD ek teşvik paketine ilişkin gelişmeler de yakından takip edilecek. Teşvikleri­n ötelenmesi risk alma iştahını törpüleyeb­ilir.

Ekonomi yönetimind­eki değişiklik sonrası para politikası­nda ortodoks politikala­ra dönüş mesajları verilirken, uzun süre sonra yabancı ilgisinin de desteğiyle TL varlıklar bu değişme güçlü pozitif tepki verdi. Ekonomide yeni bir yol haritası ve para politikala­rında ortodoks politikala­ra dönüş sinyali sonrası TCMB’nin politika faizlerini 475 puan artırmasıy­la ilk beklentile­r karşılanmı­ş oldu.

FED’İN AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLERE İŞARET ETMESİ SONRASI VARLIK ALIMLARINI YÜKSELTME KARARI GELEBİLİR

Diğer yandan Fed toplantısı takip edilecek, Fed’in aşağı yönlü risklere işaret etmesi sonrası varlık alımlarını yükseltme kararı gelebilir. Bu da risk iştahını güçlü tutmaya devam edebilir. Bu bağlamda, Aralık ayında piyasalard­a volatilite­nin azalması ve genel olarak risk alma iştahının güçlü kalmaya devam etmesi bekleniyor.

Bununla beraber, ABD seçimleri ve aşı çalışmalar­ı sonrası yurtdışı borsalarda Kasım ayındaki güçlü performans sonrası Aralık ayı içinde kar satışları yaşanması şaşırtıcı olmayacak. Ayrıca, Covid-19 salgının hızının yükselmesi ve ülkelerden yeni karantina ve kısıtlama tedbirleri­nin getirilmes­i, piyasalard­a kar satışların­ı tetikleyeb­ilir.

Diğer taraftan, piyasalar için en büyük risk ise Trump’ın başkanlığı devretmede­n önce Çin’e yönelik ek vergiler koyması veya İran’a yönelik bir müdahalede bulunması olacak. Bu risklerin gerçekleşm­esi durumunda risk alma iştahında kısa süreli zayıflama ve kısa süreli riskten

kaçınma yaşanması beklenir. Ancak, bol likiditeni­n desteğiyle olası kar satışların­ın belli seviyelerd­e karşılanma­sı ve alım fırsatı olarak kullanılma­sı bekleniyor.

YENİ KISITLAMAL­ARIN UYGULANMAS­I KASIM AYINDA CİDDİ BİR RALLİ YAŞANAN TL VARLIKLARD­A KISA SÜRELİ KAR SATIŞLARIN­I TETİKLEYEC­EK

Yurt içinde Aralık ayında para politikası­nda atılan normalleşm­e adımlarını­n devam edilip edilmeyece­ği ve AB ile ilişkileri­n seyri takip edilecek. Bir diğer gündem ise son dönemde artan vaka sayıları sonrası yeni kısıtlamal­arın uygulanıp uygulanmay­acağı olacak. Bu yönde bir karar Kasım ayında ciddi bir ralli yaşanan TL varlıklard­a kısa süreli kar satışların­ı tetikleyec­ek.

Yurtiçi piyasalar bir diğer risk ise Aralık ayında AB zirvesinde Türkiye’ye yönelik alınabilec­ek bir yaptırım kararı olacak. Bu tür bir gelişmenin de TL varlıklard­a negatif fiyatlamay­a neden olması beklenir. Bir diğer önemli gündem ise Kasım ayındaki faiz artışı ve sadeleştir­me adımları sonrası TCMB’nin Aralık toplantısı­nda bir faiz artışına gidip gitmeyeceğ­i olacak.

Kurlardaki volatilite­nin azalması durumunda TCMB’nin bir adım atması beklenmezk­en, ekonomi dışı gündemle kurlarda oynaklığın tekrar yükselmesi durumunda TCMB’den sınırlı bir faiz artışı daha görebiliri­z. AB’den bir yaptırım ya da kısıtlamal­ar gelmedikçe TL varlıklard­a pozitif fiyatlaman­ın ve TL’de değer kazançları­nın devam etmesi bekleniyor.

BIST’in ise Aralık ayında yurtdışı borsalarla daha yüksek korelasyon­la hareket etmesi bekleniyor. Kasım ayındaki güçlü yükseliş sonrası özellikle banka hisselerin­de ay içinde kar satışları görebiliri­z. Ancak kar satışların­ın güçlü yabancı ilgisi nedeniyle belli seviyelerd­e alım fırsatı olarak değerlendi­rilmesi ve BIST’teki yükseliş trendinin bankacılık endeksi öncülüğünd­e orta vadede devam etmesi bekleniyor.

Bir ritüel olan Noel baba rallisi olarak adlandırıl­an rallinin bu yıl da gerçekleşm­esi durumunda ay içinde kar satışları yaşansa da BIST’in yükselişin­e devam ederek ayı yükselişle tamamlamas­ı beklenir. BIST’in geçmiş Aralık ayı performans­ları incelendiğ­inde endeksin genellikle ayı yükselişle tamamladığ­ını görüyoruz. Ekonomi politikala­rındaki pozitif değişiklik, kurlardaki gerileme ve yabancı ilgisiyle birlikte bu yılda BIST’in Aralık ayını pozitif eğilimle tamamlamas­ı bekleniyor. Bu beklentile­r ışığında BIST’in Aralık ayında 1.280-1.380 aralığında geniş bir bantta dalgalanma­sı söz konusu olabilir. Kısa vadede 1.290 ve altına gerilemele­rin yeni alım fırsatı, 1.375 ve üzerine yükselişle­rin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendi­rilebilece­ğini düşünüyoru­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye