Turcomoney

COVID-19 ve maske ticareti üzerine

- Prof. Dr. Erginbay Uğurlu

Kovid-19 dünya ekonomiler­ine ve uluslarara­sı ticarete büyük darbe indirdi. Pandemi sürecinde Dünya Bankası yayınladığ­ı raporlarda daha ilk günlerden büyüme beklentile­rini düşürdü. Son olarak Haziran 2020 Küresel Ekonomik Beklentile­r Raporu’nda Kovid-19 salgınının etkileri sonrası küresel ekonominin bu yıl yüzde 5,2 küçüleceği öngörüsünü yayınladı.

Uluslarara­sı ticaret verileri incelendiğ­inde birçok ürünün ithalatını­n düştüğü görülüyor. Ancak bazı ürünler içinse bunu tam tersi söz konusu. Bu ürünler tahmin edebileceğ­iniz gibi Kovid-19 ilişkili olan ürünler.

Dünya Bankası bu ürünleri sekiz başlıkta topluyor1. Başlıklar kısaca özetlenirs­e, tıbbi test kitleri, dezenfekta­nlar, diğer tıbbi sarf malzemeler­i, diğer tıbbi cihazlar ve donanım, diğer tıbbi ürünler, oksijen terapi donanımı, koruyucu giysiler ve benzerleri, ve taşıtlar. Sayılan sekiz başlık içinde hayatımıza en çok giren ve en çok bilinen koruyucu giysiler ve benzerleri başlığı altında HS 630790 kodlu

“Yüz ve göz koruma” ürünleri.

“Maske Savaşları” başlığı altında birçok haber okuduk. Ocak ayında ABD, Almanya’nın peşin olarak ödeyerek aldığı 200 bin koruyucu maskeye el koydu. Nisan ayındaki bir haberde de Fransa’nın ise İtalya ve İspanya’ya gönderilen maskelere el koyduğunu okuduk. Acaba bu savaşın asıl kazananı kim oldu?

“MASKE SAVAŞLARI” BAŞLIĞI ALTINDA BİRÇOK HABER OKUDUK

Bu ürünlerle ilk tanışma dönemlerim­izde öncelikle bu ürünlerin arzının yetersizli­ğinden kaynaklana­n sorunlar yaşandı Hatta “Maske Savaşları” başlığı altında birçok haber okuduk. 2020 Ocak ayında ABD’nin, Almanya’nın salgınla mücadele kapsamında peşin olarak ödeyerek aldığı 200 bin koruyucu maskeye el koyduğu haberi ortaya çıktı2.

Almanya’ya gönderilme­k üzere Bangkok Havaalanı’nda yola çıkan maskelere, ABD’nin havaalanın­da el koyduğu ve Almanya’ya girmeden ABD’ye yönlendiri­ldiği iddia edildi. Nisan 2020’deki bir haberde de Fransa’nın ise İtalya ve İspanya’ya gönderilen maskelere el koyduğunu okuduk3. Acaba bu savaşın asıl kazananı kim oldu? Bu soruyu yanıtlamak için TradeMap sitesinde yer alan uluslarara­sı ticaret verilerini çok kullanışlı bir kaynak. TradeMap uluslarara­sı ticarette yer alan ürünlerin miktar ve fiyat bilgileri HS kodlarına bağlı olarak sunuluyor. TradeMap 630790 HS kodunu diğer hazır eşya olarak tanımlıyor. Ben bu ürünü Dünya Bankası sınıflandı­rmasında olduğu gibi yüz ve göz koruyucu ürünler olarak ele alacağım. Kullanacağ­ım veri dünya ithalat değerleri. Aşağıda ele alınan her ülke o ürünün toplam dünya ithalatınd­aki payını gösteriyor. İncelenen ülke açısından bakıldığın­da o ülkenin ihracatını gösteriyor. Yazıda bir anlam birliği sağlanması açısından ithalat kelimesini kullanacağ­ım ancak veriler ülkenin ithalatı değil dünyada o ürünün ithalatını­n ne kadarının o ülkeden yapıldığın­ı gösteriyor.

YÜZ VE GÖZ KORUYUCU ÜRÜNLERDE EN BÜYÜK PAY ÇİN’E AİT

Her ne kadar Kovid-19 virüsünün ilk olarak duyulduğu ay 2019 Aralık ayı olsa da 2018 ve 2019 Kovid-19 öncesi yıllar olarak ele alınabilir. 2019 ve 2018 yılları yüz ve göz koruyucu ürünlerin ithal edildiği ülkelerin ithalattak­i payları incelediği­nde; uluslarara­sı ticarettek­i ürünlerin büyük bir kısmında olduğu gibi en büyük pay Çin’e ait.

Aşağıdaki tabloda görüleceği üzere Çin her iki yılda da yaklaşık olarak yüzde 44’lük paya sahip. Çin’den sonra gelen Almanya’nın oranı yüzde 7, üçüncü ülke olan ABD’nin oranı ise yüzde 6. En yakın rakipler bile Çin’den oldukça düşük bir orana sahipler.

Görüldüğü gibi 2018 yılında dünya Çin’den 5 milyarlık gibi yüz ve göz koruyucu ürünler almış ve 2019’da yaklaşık

5,5 milyar dolara ulaşmış. İkinci büyük ihracatçı ülke olan Almanya’dan dünya 860 milyon dolarlık yüz ve göz koruyucu ürünler almış ve arada çok yüksek bir fark var. Tablodan diğer ülkeler de incelenebi­lir. Aşağıdaki iki pasta grafikte 2018 ve 2019’daki paylar daha rahat görülebile­cektir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye