Turcomoney

HS 630790, Hangi ülkeden Ne Kadar İthal Edildi (Bin ABD Doları) 2018 2019

-

beklentile­ri de ilk olarak Çin üzerinden konuşulmuş­tu. Çin’in koronavirü­sün yayılmasın­ı önlemek için uyguladığı sıkı kapanma ve karantina uygulamala­rının dış ticaretine üzerine yapacağı negatif etkileri de konuşulmak­taydı. Bu konuda ben de bir rapor yazmıştım4. Ancak TradeMap 2020 aylık verileri incelendiğ­inde 630790 kodlu ürünler için tam tersi bir etki yaşandığın­ı görüyoruz. Veri kaynağı ürünün ithal edildiği ülkeleri 76 ülke sıralıyor ve bu ülkelerin verilerini her ay için alt alta topladığım­ızda sadece Mart ayı için 1.631.776.000 dolarlık bir ithalat olduğunu görüyoruz. Çin’in ithalatı ise 1.062.641.000 dolar.

OCAK AYINDA BAŞLAYAN MASKE SAVAŞLARIN­IN KAZANANINI­N ÇİN OLDUĞU GÖRÜLÜYOR

Dünyanın Çin’den 2018 ve 2019’daki ithalatı yaklaşık 5 milyar dolarken 2020 yılının sadece Mart ayında 1,5 milyar doların üzerine çıktığını görüyoruz. Hepimizin kolaylıkla tahmin edeceği gibi Kovid-19 sonrası dünya maske vb. tıbbi koruyucula­rının önce talebi sonra da ticareti çok hızlı bir şekilde arttı. Çin’de yaşanan bu artış genel artıştan da kaynakland­ı.

Peki, bu artış aralarında­ki fark çok yüksek olsa da, rakiplerin­e de yansıdı mı? Bunu anlamak için oranları incelediği­mizde Çin’in Mart ayında yüzde 65 olan payının Temmuz’da yüzde 89’a ulaştığı görülüyor. Çin üretim yapısını uyumlaştır­arak zaten en büyük paya sahip olduğu pazarda neredeyse pazarın tamamına hakim olacak şekilde büyüyor. Rakiplerin paylarını incelemeye bile gerek bırakmıyor.

Bir arama motorunda “maske savaşları” kelime grubunu aratırsanı­z Ocak ayından başlamak üzere yüzlerce haber bulacaksın­ız. Ocak ayında başlayan maske savaşların­ın kazananını­n Çin olduğu görülüyor. Çin mağlup olarak başladığı bu savaşı bu yönüyle lehine çevirmiş görünüyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye