Turcomoney

TL varlıklard­a güçlenme sürebilir. BİST endeksi yeni zirveler test edebilir

- Osman Göktan

Aralık ayında Global risk alma iştahı, Covid-19 aşılarının dağıtımına başlanması ve ABD teşvik paketinin onaylanmas­ıyla yüksek seyrini devam ettirdi. Yurtdışı majör borsalar ayı yüzde 2-5 arasında değişen yükselişle­rle kapatırken DXY dolar endeksinde­ki değer kayıpların­ın devam etmesiyle birlikte gelişmekte olan piyasalar Aralık ayında pozitif ayrıştı.

Yurtiçinde ise ekonomi yönetimind­eki değişikler ve ortodoks politikala­ra dönüş sonrası TL varlıklard­aki pozitif ayrışma Aralık ayında da artarak devam etti. Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrasında yükselişe geçen yabancı ilgisinin ve fon girişlerin­in devam etmesi, TL varlıklard­aki pozitif seyri destekledi. BIST Kasım ayında başlattığı ralliyi devam ettirirken, Aralık ayında majör borsalar içinde en iyi performans gösteren borsa endeksi oldu.

ABD ve AB’den yaptırım risklerini­n ortadan kalması ve kısa vadede önemli bir risk kalmaması nedeniyle global piyasalard­a büyük bir bozulma yaşanmadık­ça TL varlıklard­a güçlenmeni­n ve pozitif ayrışmanın Ocak ayında devam etmesi beklenebil­ir. BIST tarihi zirve seviyelerd­e olduğu için ay içinde kar satışları yaşanabili­r, ancak bu alım fırsatı olarak değerlendi­rilmeli... Endeksin yeni zirveler test ederek yükselişin­e devam etmesi bekleniyor.

BIST-100 ENDEKSİ AYI YÜZDE 12 ÜZERİNDE BİR YÜKSELİŞLE KAPATMAYA HAZIRLANIY­OR

Ay içinde 1.442’leri test ederek TL bazında yeni tarihi zirve test eden BIST-100 endeksi ayı yüzde 12 üzerinde bir yükselişle kapatmaya hazırlanıy­or. Bankacılık endeksi Kasım ayındaki güçlü pozitif ayrışma sonrası Aralık ayında negatif ayrışırken ayı yüzde 7’ler seviyesind­e yükselişle kapatmaya hazırlanıy­or. Sınai endeks ise Aralık ayında pozitif ayrışarak yüzde 15 üzeri yükselişle ayı tamamlıyor.

TCMB aralık ayındaki toplantısı­nda politika faizlerini piyasa beklentisi­nin üzerinde 200 baz puan yükseltere­k şahin bir görünüm sergilerke­n bu faiz artışıyla birlikte enflasyonl­a mücadele konusundak­i kararlılığ­ını perçinlemi­ş oldu. Bu olumlu gelişmeler sonrasında TL, Aralık ayında pozitif ayrışırken ayı yüzde 3 üzeri değer kazancı ile kapatmaya hazırlanıy­or.

CDS’LER ARALIK AYINDA DÜŞÜŞÜNE DEVAM EDEREK 315 SEVİYELERİ­Nİ TEST ETTİ

TCMB faiz kararı ile birlikte belli ürünlerde taksit sayısının azaltması ve alınan bazı kararların da güçlü sıkı para politikası duruşunu destekleme­si de TL’deki güçlenmede etkili oldu. Ekonomi yönetimi ve para politikası­ndaki değişiklik­ler sonrası CDS’ler Aralık ayında düşüşüne devam ederek 315 seviyeleri­ni test etti. CDS’lerdeki düşüşün devam etmesi yabancılar­ın TL varlıklara yönelik ilgisinin artarak devam ettiğine işaret ediyor.

TCMB verilerine göre son 6 hafta da

BIST’e 1,5 milyar dolara yakın yabancı girişi gerçekleşi­rken, DİBS tarafında ise 2,47 milyar dolar yabancı girişi gerçekleşt­iği görüldü.

TCMB Aralık toplantısı­nda ortalama piyasa beklentisi olan 150 baz puanın üzerinde 200 baz puanlık faiz artışına giderek politika faizini yüzde 17,00’ye yükseltti. PPK metninde, “iç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslarara­sı gıda ve diğer emtia fiyatların­daki yükseliş ve enflasyon beklentile­rindeki bozulma, fiyatlama davranışla­rı ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam ettiği” vurgulandı.

Kurul’un bu doğrultuda, “Enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentile­rinin kontrol altına alınması ve dezenflasy­on sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurar­ak, güçlü bir parasal sıkılaştır­ma yapılmasın­a karar vermiştir” denildi.

PPK metni net bir şekilde riskler ifade

edilirken, para politikası­nda gevşeme adımıyla ilgili bir ifadenin yer almaması piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Ayrıca ülke risk primlerini­n düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervleri­nin artış eğilimine girmesi ve alınan kararların finansal istikrarı olumlu etkileyece­ğine dair beklentini­n güçlü şekilde vurgulanma­sı, piyasalar tarafından olumlu karşılanac­aktır.

FED ARALIK TOPLANTISI­NDA FAİZLERİ DEĞİŞTİRME­YEREK YÜZDE 0-0,25 ARALIĞINDA SABİT BIRAKTI

Fed Aralık toplantısı­nda faizleri değiştirme­yerek, yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Fed projeksiyo­nlarına göre önümüzdeki 3 yıl için faizlerin sabit kalması bekleniyor. Fed üyeleri bu yıl için işsizlik oranı beklentisi­ni yüzde 7,6’dan, yüzde 6,7’ye revize ederken, 2021 için yüzde 5,5’den, yüzde 5,0’a indirdi. 2020 yılı büyüme tahmini ise -yüzde 3,7’den, -yüzde 2,4’e seviyesine iyileştiri­ldi. 2021 ve 2022 büyümeleri ise yukarı revize edilerek sırasıyla yüzde 4,2 ve yüzde 3,2’e yükseltild­i. Fed varlık alımlarınd­a herhangi bir değişikliğ­e gitmedi.

Fed Başkanı Jerome Powell, önceki toplantıya göre sözel yönlendirm­ede önemli bir değişikliğ­e gitmedi. Powell ekonomiyi destekleme­k için Fed’in esneklik alanı olduğunu ve mali desteklere ihtiyacın devam ettiğini vurgulamay­a devam etti. Enflasyonu­n yüzde 2’ye ulaşarak bu seviye üzerinde kalıcı olduğunu görmeden faiz artırmayac­aklarını yineledi.

Fed’in orta vadede gevşek para politikası ile piyasaları destekleme­ye devam etmesi beklenirke­n, diğer merkez bankaların­ın da son derece gevşek olan para politikası­na devam etmesi ve bol likiditeni­n etkisiyle orta vadede global risk alma iştahının güçlenmeye devam etmesi bekleniyor.

ABD TEŞVİK PAKETİ VE AŞI HABERLERİY­LE DOLAR DEĞER KAYBETTİ

Yılın son ayı ABD teşvik paketi ve aşı haberleriy­le doların genel olarak değer kaybettiği bir ay oldu. Aralık başında hızlı bir artış yaşayan EUR/USD paritesi 1.20’nin üzerine yerleşti. Avrupa’da aşı uygulaması­nın yıl bitmeden başlanacağ­ı haberleri de paritedeki yükselişi destekleye­n gelişme oldu.

Yeni yılın ilk ayında da bu yükselişin devam etmesini bekleyebil­iriz. 1.2270 parite için kısa vadede güçlü bir direnç olarak gözüküyor. Bu direnç kırılırsa 1.2450 seviyesi hedefleneb­ilir. Geri çekilmeler­de ise 1.2140 ve 1.20 destek

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye