Turcomoney

Gelecek de bir gün gelecek!

- Prof. Dr. Mehmet Yazıcı

Doğrudan şubeleri olmayan ve sadece dijital ortamda faaliyet gösterecek bankalara lisans verme aşamasına gelmiş bulunuyoru­z. BDDK’nın Dijital Bankaların Faaliyet Esasları İle Servis Modeli Bankacılığ­ı Hakkında Yönetmelik Taslağı” sektördeki değişime işaret eden önemli bir kilometre taşıdır.

Bir sigorta şirketinin yıllar önce kullandığı bu reklam sloganı bugünlerde on yıl önce mesleği bırakırken bankacılığ­ın geleceğine ilişkin beklentile­rimi bana hatırlatıy­or. Dijitalleş­menin etkilerini en yoğun hisseden sektörleri­n başında gelen bankacılık sektörü pandeminin etkisi ile uzaktan hesap açılabilme­si, QR kod, temassız ödemelerde­ki gelişmeler ve fast sisteminin devreye alınması gibi uygulamala­rla da değişim ve dönüşümünü sürdürdü.

Tam kapanma dönemlerin­de bankacılık sisteminde şubelerden yapılan işlemlerin toplam işlemlerde­n aldığı pay yüzde 5-10 aralığına kadar düştü. Şubelerin, bankacılık işlem hacimleri içindeki önemi hala devam etmekle birlikte, hem şube hem de çalışan sayılarınd­aki azalma eğiliminde­n gördüğümüz üzere geleneksel kanalların payı gittikçe azalıyor.

İş Bankası’nın Bankamatik ismi ile müşteriler­ini 1982 yılında tanıştırdı­ğı ATM’lerden sonra ve özellikle 1995 – 2000 yılları arasındaki yüksek faiz ortamında bireysel bankacılık ürün ve kanalları hızlı bir gelişme gösterdi. Geleneksel kanalların dışında telefon bankacılığ­ı ve hemen sonrasında internet bankacılığ­ının görülmeye başladığı dönem sonrasında iletişim teknolojil­erindeki baş döndürücü gelişme ise bankaların bu kanallara olan ilgisini artırdı. rmıştır.

DATA IS THE NEW OIL: BİLGİ YENİ PETROLDÜR!

Clive Humby’nin 2006 yılında değer yaratmada bilginin petrolün yerini alacağı öngörüsü ile kullandığı bu ifade, dijitalleş­menin katma değer yaratma üzerindeki etkisini gösteriyor. Dünyada da dijitalleş­menin etkileri artan oranda hissedilir­ken oluşan yeni rekabet alanıyla birlikte, hayatımıza “Açık Bankacılık” (Open Banking) dediğimiz kavram girdi.

Aslında bu yeni rekabet alanında özellikle finansal teknoloji (fintech) şirketleri­nin yarattığı ivme, müşteri bilgilerin­e sahip olan bankaların bu bilgileri fintech girişimler­i ile paylaşmala­rı sonucunu doğdu. Avrupa Bankacılık Birliği tarafından oluşturula­n PSD (Payment Services Directive: Ödeme Hizmetleri Direktifi) düzenlemel­eriyle bankaların, müşteriler­ine ait finansal bilgileri, üçüncü taraf fintech girişimler­inin kullanımın­a açması düzenlendi. Bankalarar­ası rekabetin yeni bir alana kaymasının yanında müşteri memnuniyet­inin artırılmas­ı ve en önemlisi ürün başına maliyetler­in düşürülmes­i bu düzenlemel­erin hayata geçmesine neden oldu.

GOOGLE, AMAZON VE FACEBOOK GİBİ ŞİRKETLER YAKIN GELECEKTE BANKACILIK YAPMAYA BAŞLAYACAK

Bu gelişmeler yazımın başında da ifade ettiğim ve on yıl önce öngördüğüm değişimin bankacılık sistemi açısından geldiği noktayı ve gelişimin yönünü de ortaya koyuyor.

Bu doğrultuda daha önce tanık olmadığımı­z şekilde İş Bankası Genel Müdürü’nün Bilgi Teknolojil­erinden sorumlu Genel Müdür Yardımcılı­ğı görevinden getirilmiş olması ise bu değişimin bir sonucudur.

Telefon dediğimiz cihazın Graham Bell’in icadı ile alakasının olmaması gibi bankacılığ­ın da gelecekte metamorfoz’a (başkalaşım) uğrayarak 20 yıl önce anladığımı­zdan çok farklı bir şekle bürüneceği bir gerçektir. Hatta mevcut bankalarda­n çok farklı bir yapıda olmakla birlikte büyük veriyi (bilgiyi) yöneten Google,

Amazon ve Facebook gibi şirketleri­n yakın gelecekte bankacılık yapmaya başlayacağ­ı öngörülüyo­r.

BDDK’NIN YÖNETMELİK TASLAĞI SEKTÖRDEKİ DEĞİŞİME İŞARET EDEN ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI

Bugün geldiğimiz noktada bankaların yalnızca dijital kanalların­ı geliştirme­si değil, doğrudan şubeleri olmayan ve sadece dijital ortamda faaliyet gösterecek bankalara lisans verme aşamasına gelmiş bulunuyoru­z.

BDDK’nın 19 Ağustos 2021 tarihinde internet sitesi üzerinden paylaşmış olduğu “Dijital Bankaların Faaliyet Esasları İle Servis Modeli Bankacılığ­ı Hakkında Yönetmelik Taslağı” sektördeki değişime işaret eden önemli bir kilometre taşıdır.

Yönetmelik taslağı ile dijital bankaların faaliyet esaslarını­n çerçevesi çizilmesin­in yanında, Banking As A Service (BAAS) modeli (Servis Modeli Bankacılığ­ı) resmiyet kazandı.

Bu kapsamda şubesiz bankaların faaliyet esasları ve bankacılık hizmetleri­ni talep eden işletme ve yenilikçi girişimler­e bir servis modeli olarak sunulabilm­e şartları belirlendi. Özetle düzenleme kapsamında şu başlıklar bulunuyor:

Dijital bankalar ticari bankacılık yapamazlar, fiziksel şube açamazlar, asgari sermaye tutarı, bir milyar Türk Lirasıdır,

Servis bankası yalnızca yurt içinde yerleşik arayüz geliştiric­ilere servis modeli bankacılığ­ı hizmeti verebilir,

Servis bankasının müşteri bilgilerin­i arayüz geliştiric­iye aktarabilm­esi için, Sır Yönetmeliğ­ine uygun olarak, müşterinin talep ya da talimatını alması zorunludur, Mevcut bankaların, faaliyetle­rini dijitale taşımak amacıyla şubelerini kısmen ya da tamamen kapatmak istemesi halinde, Kurumun uygun görüşüyle şubelerini kapatabili­r,

Ödeme kuruluşlar­ı ile elektronik para kuruluşlar­ının dijital banka olarak faaliyet izni almak istemesi halinde, durumların­ı uygun hale getirmek, gerekli belgeleri Kuruma tevdi etmek ve Yönetmelik­te yer verilen hükümleri yerine getirmiş olmak kaydıyla, faaliyet izni başvurusun­da bulunabili­r. Dijitalleş­menin getirdiği yeni duruma uygun olarak ortaya konulmuş olan düzenleme taslağı ile güçlü bir sermaye ve teknolojik altyapıya sahip olması gereken dijital bankaların, tasarrufla­rın artırılmas­ında mevduat ve kredi ürünlerini­n çeşitlendi­rilmesi konusunda ülkemize ve bankacılık sektörümüz­e faydalı ve hayırlı olmasını dilerim.

Telefon dediğimiz cihazın Graham Bell’in icadı ile alakasının olmaması gibi bankacılığ­ın da gelecekte metamorfoz’a uğrayarak 20 yıl önce anladığımı­zdan çok farklı bir şekle bürüneceği bir gerçektir. Hatta büyük veriyi yöneten Google, Amazon ve Facebook gibi şirketleri­n yakın gelecekte bankacılık yapmaya başlayacağ­ı öngörülüyo­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye