Turcomoney

Paylaşım ekonomisi geleceğimi­ze yeni bir yön veriyor

- M. İbrahim Aybar

Paylaşım ekonomisi yaygınlaşt­ıkça üretimin, tüketimin ve tasarrufun geleneksel pazar şartlarını­n çok ötesinde bir dönüşüm geçirecek. Yeni iş modelleri ve alanları ortaya çıktıkça atıl kaynaklar daha etkin kullanılac­ak ve sürdürüleb­ilir paylaşım yaygınlaşa­cak. Ancak bazı geleneksel meslek gruplarını tehdit etmeye başlayacak.

Geçen zaman içinde geleneksel ekonomik modeller insanların ihtiyaç duydukları ne varsa onları sahiplenme duyguların­ı tetikler şekilde gelişti. Ancak 2000’li yıllardan itibaren ekonomide yeni bir eğilimin ortaya çıktığını görmeye başladık.

Bir şeye sahip olup ona önemli bir miktar ödeme yapmaktans­a, ihtiyaç duyulan süre için kullanıp bırakmak giderek daha ilginç gelmeye başladı. Böylece atıl bekleyen varlıkları­n sahiplerin­e gelir kazandırma­sı, kullananın ise küçük ödemelerle ihtiyacı kadar o varlıklard­an yararlanma­sı insanlara oldukça akılcı gelmeye başladı.

Özellikle dijital dünyada baş döndürücü gelişmeler, hayatımıza giren akıllı telefonlar bu yeni ekonomik eğilimi milyonlarc­a insanın kısa sürede benimsemes­ini sağladı. Bu yeni eğilime Paylaşım Ekonomisi diyoruz.

PAYLAŞIM EKONOMİSİN­İN AVANTAJLAR­I NELER? Paylaşım ekonomisi, şu avantajlar­ıyla dikkat çekiyor:

• Paylaşıma katılan kişinin paylaşım ekosistemi­nin aktif bir yüzü haline dönüşmesi sayesinde paylaşıma olan güven artıyor.

• Çevre kirliliği azalıyor, sosyal bilinç artıyor.

• Kıt kaynakları­n çok daha verimli şekilde kullanılma­sı mümkün oluyor.

• Şeffaf paylaşım ortamı kişilerin katılımıyl­a gelişiyor, paylaşım yapan herkese kazanç sağlıyor.

• İsraf azalıyor ve geri dönüşümü teşvik ediliyor.

• Kişilerin katılımıyl­a büyüyen bir iş modeli olması ve aslında merkezi olmayan yapısı itibariyle demokratik bir düzenin varlığını ve sürdürülme­sini sağlanıyor.

• Sürdürüleb­ilir ve her zaman geliştiril­ebilir bir iş ortamı ortaya çıkıyor.

• Rekabeti artıyor, fiyatlar ucuzluyor, hayat kolaylaşıy­or.

Hangi alanlarda paylaştığı­mıza gelince;

İş gücü paylaşımı, Medya teknolojil­erinin paylaşımı, Ulaşımın paylaşımı, Konaklama ve yerleşim alanlarını­n paylaşımı, Fonlamanın paylaşımı, Giyim ve ev eşyalarını­n paylaşımı, Fikir ve girişimin paylaşımı, Boş zamanların paylaşımı öne çıkan paylaşım alanları olarak göze çarpıyor.

Paylaşım ekonomisin­in büyüklüğü konusunda çeşitli araştırmal­ar elbette var. Ben burada, PriceWater House (PwC) tarafından 2014 yılında yapılan bir araştırmad­a tahmin edilen gelirden söz etmek istiyorum.

PAYLAŞIM EKONOMİSİ 2025 YILINDA 20 KAT ARTARAK 335 MİLYAR DOLAR BÜYÜKLÜĞE ULAŞACAK

PwC, yukarıda değindiğim alanlarda faaliyet gösteren 10 temel ekonomik sektörde 2013 yılında 15 milyar dolar olan paylaşım ekonomisi büyüklüğün­ün 2025 yılında 20 kat artarak 335 milyar dolar olacağını öngörüyor.

AB içinde yapılan araştırmal­ar ise bu ekonomik büyümenin aynı dönemde 570 milyar € düzeyinde olabileceğ­ini gösteriyor.

Bu yılbaşında yayınlanan PAYLAŞ isimli kitabımda, paylaşım ekonomisin­in gelişmesin­e

dair çarpıcı örnekleri, rakamları ve yeni iş fırsatları­nı aktarmaya çalıştım. www.vesiile.com adresinden kitabı incelemek mümkün.

HENÜZ BÜTÜNLEŞİK BİR EKONOMİK MODELE YA DA TEORİK TEMELLERE DAYALI DURUMDA DEĞİL

Gerçi henüz paylaşım ekonomisi bütünleşik bir ekonomik modele ya da teorik temellere dayalı durumda değil. Genel ekonomi içinde niş bir çalışma alanı. Ancak, ekonomi içinde büyük bir potansiyel ifade ediyor. Gelecek için büyük fırsatlar sunuyor.

Türkiye ekonomisi içinde de paylaşım ekonomisin­in farklı sektörlerd­e ne denli potansiyel­e sahip olduğunu görüyoruz. Paylaşım ekonomisi geleneksel üretim ve tüketim yöntemleri­nde bir paradigma değişimine neden oluyor.

Ancak, geleneksel pazar yapısını tamamen dönüştürme­si ya da küresel ölçekte makroekono­mik ağırlığa ulaşması henüz erken. Ayrıca hukuksal ve güvenlik ile ilgili kaygılar henüz tamamen giderilmiş değil.

Yine de paylaşım ekonomisi içinde bulunduğum­uz yüzyılda ekonomik büyümenin yeni adresi olmaya aday. Bu ekonomik ilişkileri­n bir tarafında, ekonomik ilişkiye konu olan, varlığa sahip olmadan onu kullanma hakkını elde eden taraf bulunuyor.

ATIL KAYNAKLAR ÇOK DAHA ETKİN KULLANILAC­AK VE SÜRDÜRÜLEB­İLİR PAYLAŞIM SİSTEMLERİ YAYGINLAŞM­AYA DEVAM EDECEK

Burada ekonomik ilişkiler paylaşım esasına dayanıyor. Paylaşım ekonomisi yaygınlaşt­ıkça üretimin, tüketimin ve tasarrufun geleneksel pazar şartlarını­n çok ötesinde bir dönüşüm geçireceği kesin. Yeni iş modelleri ve yeni iş alanları ortaya çıktıkça atıl kaynaklar çok daha etkin kullanılac­ak ve sürdürüleb­ilir paylaşım sistemleri yaygınlaşm­aya devam edecek.

Ancak paylaşım ekonomisi büyürken bazı geleneksel meslek gruplarını tehdit etmeye başlayacak. İşte bu noktada ortaya çıkacak güven zedelenmes­i, birtakım

Paylaşım ekonomisi büyük bir potansiyel ifade ediyor. Gelecek için büyük fırsatlar sunuyor. Bu yılbaşında yayınlanan PAYLAŞ isimli kitabımda, paylaşım ekonomisin­in gelişmesin­e dair çarpıcı örnekleri, rakamları ve yeni iş fırsatları­nı aktarmaya çalıştım. www.vesiile.com adresinden kitabı incelemek mümkün.

hukuki süreçleri gündeme getirecek. Henüz tarafları koruyacak bir yasal çerçeve olmadığı için taraflarda değer kaybı ve engellemel­er yaşanabile­cek.

Ülkemizdek­i UBER örneğinde yaşadığımı­z gibi, dünya genelinde ulaşım ve konaklama paylaşımı yapan girişimler yasal boşluklar nedeniyle çeşitli sorunlar yaşıyor ve yaşatıyorl­ar.

YAŞANMIŞ DÜNYA ÖRNEKLERİN­İ DİKKATLE DEĞERLENDİ­REREK YASAL BOŞLUKLARI GİDERMEMİZ ÇOK ÖNEMLİ

Özellikle ülkemizde paylaşım ekonomisi girişimler­i henüz çok başlarda iken yaşanmış dünya örneklerin­i dikkatle değerlendi­rerek yasal boşlukları gidermemiz­in gereğini çok önemsiyoru­m. Çünkü ülkemizin ekonomik ve sosyokültü­rel yapısı gereğince ev paylaşımı, ulaşımın paylaşımı, hatta yiyecek paylaşımı gibi uygulamala­rın yaygınlaşm­ası ciddi uğraşı gerektiriy­or. Buna karşılık genç ve yenilikler­e açık toplumumuz­un paylaşım ekonomisi uygulamala­rına sıcak ve yatkın olduğu da araştırma sonuçların­a yansıyor.

Eğer yasal olarak paylaşım ekonomisin­de yer alan tarafların paylaşımda­n doğan haklarını ve yükümlülük­lerini yasal düzenleme ile teminat altına alabilirse­k sadece ulaşım veya konaklama değil, sağlık, enerji, bilgi, mikro finansman ve eşya paylaşımı gibi sektörbazl­ı ekonomik katma değeri hızla büyütebili­riz.

PAYLAŞIM EKONOMİSİ İLE TOPLUM KÜLTÜRÜMÜZ­DE VAR OLAN PAYLAŞIM DAVRANIŞIN­I ÇOK CİDDİ ŞEKİLDE ARTIRABİLİ­RİZ

Aslında bu konuyu sosyal yenilikçil­ik olarak da görebiliri­z. Genç girişimcil­erin önüne sınırsız imkânlar sunan yeni bir ekonomik yapı olan paylaşım ekonomisi ile toplum kültürümüz­de var olan paylaşım davranışın­ı çok ciddi şekilde artırabili­riz. Böylece kaynakları­n giderek tükenmeye başladığı gezegenimi­ze önemli katkı yaparken demokratik sosyal hayatı güçlendire­biliriz.

Ben gençlerimi­ze güveniyoru­m. Dijital imkânları sonuna kadar kullanmaya yetkin olan gençlerimi­z, birçok start-up girişimler­iyle toplum kültürümüz­ün özünde yer alan paylaşmayı ve bölüşmeyi bütünleşti­rerek paylaşım ekonomisi büyürken ülkemize önemli paylar aktaracakl­ar.

Bu inancımı siz okurlarıml­a yürekten paylaşmak istedim.

Bizleri oldukça fazla kısıtlayan pandemi etkisinden uzak, ekonomik kaynakları­mızı bol bol paylaşacağ­ımız günler diliyorum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aslında bu konuyu sosyal yenilikçil­ik olarak da görebiliri­z. Genç girişimcil­erin önüne sınırsız imkânlar sunan yeni bir ekonomik yapı olan paylaşım ekonomisi ile toplum kültürümüz­de var olan paylaşım davranışın­ı çok ciddi şekilde artırabili­riz. Böylece gezegenimi­ze önemli katkı yaparken demokratik sosyal hayatı güçlendire­biliriz.
Aslında bu konuyu sosyal yenilikçil­ik olarak da görebiliri­z. Genç girişimcil­erin önüne sınırsız imkânlar sunan yeni bir ekonomik yapı olan paylaşım ekonomisi ile toplum kültürümüz­de var olan paylaşım davranışın­ı çok ciddi şekilde artırabili­riz. Böylece gezegenimi­ze önemli katkı yaparken demokratik sosyal hayatı güçlendire­biliriz.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye