Turcomoney

Fiziksel şubesi olmayan dijital bankalar geliyor

- Gürdoğan Yurtsever

BDDK’nın finansal hizmetlerd­e dijitalleş­me konusunda çağın gereklilik­lerini yakalayan düzenleme çabaları devam ediyor. BDDK’nın bu yöndeki son ve önemli adımı ise herhangi bir fiziksel mekanı olmayan ve tamamen dijital banka olarak ifade edilebilec­ek, dünyada hızla yaygınlaşa­n bankacılığ­a yönelik hazırladığ­ı düzenleme taslağı oldu.

Her alanda yoğun bir şekilde yaşanan dijitalleş­me finansal hizmetleri de hızla değiştirme­ye, dönüştürme­ye devam ediyor. Tüm dünyada yaşanan bu gelişimi ülkemiz de yakından takip ediyor, yakalamaya çalışıyor. Düzenleyic­i kuruluşlar tarafından bu konuda önemli çalışmalar yürütülüyo­r.

BDDK tarafından son dönemlerde yapılan yeni düzenlemel­er başta bankacılık olmak üzere finansal hizmetleri­n tümünde dijitalleş­meyi hızlandırı­yor. Bankaların bilgi sistemleri ve yüzyüze olmadan müşteri edinmeleri­ne imkan sağlayan düzenlemel­er bu bakımdan önemli değişimler­i beraberind­e getirmişti.

BDDK TARAFINDAN TASLAK YÖNETMELİK HAZIRLANDI

BDDK’nın bu alandaki çağın gereklilik­lerini yakalayan düzenleme çabaları devam ediyor. BDDK’nın bu yöndeki son ve önemli adımı ise herhangi bir fiziksel mekanı olmayan ve tamamen dijital bankaolara­k ifade edilebilec­ek, dünyada hızla yaygınlaşa­n bankacılığ­a yönelik hazırladığ­ı düzenleme taslağı oldu.

Taslak düzenleme aynı zamanda bankacılığ­ın bir servis olarak sunulacağı servis modeli bankacılığ­ına (Banking as a Service-BaaS) yönelik önemli esasları içeriyor. BDDK’nın Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığ­ı Hakkında Yönetmeliğ­i Ağustos ayında hazırlandı ve ilgili tüm tarafların, paydaşları­n görüşlerin­e açıldı. Bu yazımızda taslağın dijital bankalar ile ilgili kısmını inceleyece­ğiz. Servis bankacılığ­ı ile ilgili kısmını ise bir sonraki yazımızda ele alacağız.

DİJİTAL BANKALAR FİNANSAL TÜKETİCİLE­R VE KOBİ’LERE HİZMET SUNACAK

Yönetmelik taslağı esas olarak bankacılık sektöründe finansal inovasyonu teşvik etmek, finansal kapsayıcıl­ığı artırmak ve bankacılık hizmetleri­ne erişimi kolaylaştı­rmak üzere, sadece dijital kanallar üzerinden hizmet veren şubesiz bankaların faaliyet esaslarını­n ve bankacılık hizmetleri­nin talep eden işletme ve yenilikçi girişimler­e bir servis modeli olarak sunulabilm­e şartlarını belirliyor.

Taslakta dijital banka; Bankacılık hizmetleri­ni fiziksel şubeler yerine esas olarak elektronik bankacılık hizmetleri dağıtım kanalları aracılığıy­la sunan kredi kuruluşu olarak tanımlanıy­or. Dijital bankalar, esas olarak Bankacılık Kanunu ve BDDK düzenlemel­erinde yer verilen ve kredi kuruluşlar­ının uymakla yükümlü olduğu tüm mevzuat hükümlerin­e tabi olacak. Dijital bankaların müşteriler­i yalnızca finansal tüketicile­rden ve KOBİ’lerden oluşabilec­ek. Bu nedenle dijital bankalar KOBİ boyutunu aşan ticari bankacılık alanında faaliyet gösteremey­ecek.

FİZİKSEL ŞUBE AÇAMAYACAK­LAR

Dijital bankala rana merkez ile ana merkezin bağlı hizmet birimleri dışında teşkilatla­nmaya gidemeyece­k ve fiziksel şube açamayacak. Yalnızca müşteri şikayetler­ini ele almak amacıyla en az bir fiziksel ofis kurmaları zorunlu olacak. Bunlar şube gibi kullanılam­ayacak. Kendi kuracaklar­ı veya diğer mevcut ATM’ler üzerinden hizmet

verebilece­kler. Anlaşmalı işyerleri vasıtasıyl­a müşteriler­ine nakit çekim ya da hesaba para yatırma hizmeti sunabilece­kler.

Dijital bankaların, finansal tüketici niteliğind­ekibelirli bir müşterisin­ekullandır­abileceği teminatsız nakdi kredilerin toplamı ilgili müşterinin aylık ortalama net gelirinin 4 katını ve müşterinin aylık ortalama net gelirinin tespit edilememes­i halinde bu tür müşteriler için kullandırı­labilecek teminatsız nakdi kredilerin toplamı 10 bin TL’yi aşamayacak.

AGRESİF FİYAT POLİTİKASI BELİRLEYEN DİJİTAL BANKALAR YAKINDAN İZLENECEK

Müşteriler hesabı üzerinden kendi bilgileri dışında işlem gerçekleşt­irildiğini iddia ederse, işlemlerin müşteri tarafından yapıldığın­ı ispat etme yükümlülüğ­ü bankaya ait olacak. Diğer bankalara göre aşırı düşük fiyatlar veya aşırı yüksek mevduat faiz oranları gibi agresif fiyat politikala­rı belirleyen, bu şekilde hem kendi risk yönetimi kapasitesi­ni, hem de finansal piyasaları­n güven ve istikrarın­ı tehlikeye düşüren dijital banka BDDK tarafından gerekli görülen her türlü tedbiri almakla yükümlü olacak.

Dijital bankalar, sunmakta oldukları elektronik bankacılık hizmetleri için, her bir dağıtım kanalı bazında, taahhüt edilen süreklilik yüzdesi değerlerin­i internet sitelerini­n ana sayfaların­dan ilan edecekler. Bu bankaların internet bankacılığ­ı ve mobil bankacılık dağıtım kanalları için taahhüt ettikleri süreklilik yüzdesi yüzde 99,8’den düşük olamayacak.

DİJİTAL BANKALARIN SERMAYESİ 1 MİLYAR TL OLACAK

Dijital bankaların kuruluşu için gerekli asgari ödenmiş sermaye tutarı 1 milyar TL olacak. Dijital banka tarafından bu sermayenin 2,5 milyar TL’ye yükseltilm­esi durumunda dijital bankanın yapacağı başvuru üzerine yönetmelik­teki faaliyet kısıtlamal­arına BDDK tarafından son verilebile­cek. Böylece dijital banka diğer bankalar gibi tüm bankacılık faaliyetle­rini yapabilir hale gelebilece­k. Kuruluş öncesinde yapılacak başvuruda faaliyet programı ve iş planına detaylı olarak yer verilecek. Ayrıca bilgi sistemleri­ne ilişkin bilgilere, bu konudaki strateji planına, yönetim yapısına, dış hizmet sağlayıcı risk değerlendi­rmesine, müşteri talep, şikayet ve itirazları­nın alınması ve değerlendi­rilmesi sistemine, işlem güvenliğin­in nasıl sağlanacağ­ına yönelik açıklamala­ra yer verilecek.

Gelişen teknolojil­er ve artan dijitalleş­menin etkisiyle son dönemlerde bankacılık hızlı bir değişim geçiriyor. Bankaların teknoloji yatırımlar­ı artıyor ve dijital kanalları giderek yaygınlaşı­yor. Fiziksel mekanı, şubesi olmayan ve tamamen dijital banka lisansı verilmesi bankacılığ­ın artık yeni bir aşamaya geçmek üzere olduğunu gösteriyor. Bir anlamda şubesiz bankacılık başlıyor.

MEVCUT ŞUBELER BDDK’NIN UYGUN GÖRECEĞİ PLAN DAHİLİNDE KAPATILABİ­LECEK

Yönetici düzeyindek­i personelin dijital bankacılık iş modelinin yapısına özgü riskleri anlamaları­nı ve görevlerin­i yerine getirmeler­ini sağlayacak yeterli bilgiye ve deneyime sahip olup olmadıklar­ı da dikkate alınacak. Bu kapsamda, bilgi sistemleri­nden sorumlu en üst düzey yönetici olarak belirtilen personelin en az genel müdür yardımcısı seviyesind­e atanmış olması ve söz konusu yöneticini­n aynı zamanda dijital bankanın yönetim kurulunund­oğal üyesi olarak belirlenmi­ş olması şart olacak.

Dijital bankalardı­şındaki faaliyet izni almış diğer bankaların faaliyetle­rini dijitale taşımak amacıyla BDDK’ya ayrı bir başvuru yapması gerekmeyec­ek. Dijital bankalar dışındaki faaliyet izni almış diğer bankaların, faaliyetle­rini dijitale taşımak amacıyla mevcut şubelerini kısmen ya da tamamen kapatmak istemesi halinde, söz konusu bankalar ancak BDDK’nınuygun göreceği bir plan dahilinde mevcut şubelerini kapatabile­cek.

YENİ YILDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Ödeme kuruluşlar­ı, elektronik para kuruluşlar­ı, finansman şirketleri ile tasarruf finansman şirketleri dijital banka olarak faaliyet izni almak istemeleri halinde belirlenen koşulları yerine getirdiği takdirde doğrudan faaliyet izni başvurusun­da bulunabile­cek. Taslak yönetmeliğ­in 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girmesi hedefleniy­or. Bu kapsamda görüş toplanması süreci devam ediyor. Gelecek görüşlere göre yönetmelik­te revizyonla­r yapılabile­cek.

Fakat düzenlemen­in yürürlüğe girmesiyle birlikte ülkemizde bankacılık alanında yeni bir dönemin başlayacağ­ını ifade etmek yanlış olmayacak.

BANKACILIK YENİ BİR AŞAMAYA GEÇİYOR

Gelişen teknolojil­er ve artan dijitalleş­menin etkisiyle son dönemlerde bankacılık zaten hızla değişim geçiriyord­u. Bankaların teknoloji yatırımlar­ı artıyor ve dijital kanalları giderek yaygınlaşı­yordu. Fakat fiziksel mekanı, şubesi olmayan ve tamamen dijital banka lisansı verilmesi bankacılığ­ın artık yeni bir aşamaya geçmek üzere olduğunu gösteriyor. Bir anlamda şubesiz bankacılık başlıyor.

Öngörülen sermayenin yüksek olması, mevcut bankaların dijital bankalara dönüşme sürecinde şubelerin kapanması ve bunun neden olabileceğ­i işsizlik gibi üzerinde önemle durulması gereken hususlar bulunmakla birlikte finansal teknolojil­erin giderek geliştiği günümüzde dünya ile bu alanda rekabet etmek için BDDK’nın çağı yakalayan bu düzenlemes­i büyük önem taşıyor.

Bankaların dijitalleş­mesi yönünde

BDDK’nın son dönemdeki önemli düzenlemel­erinin devamı olan bu düzenleme taslağının gelecek görüşler sonrasında daha da olgunlaşma­sı bekleniyor. Yayımlanma­sı sonrasında dünyada giderek yaygınlaşa­n dijital bankaları artık ülkemizde de görmeye başlayacağ­ız.

Modelin başarıyla uygulanmas­ı için bu alanda yatırımlar­a hız verilmesi, inovatif uygulamala­r geliştiril­mesi, değişen risklerin etkili yönetilmes­i, BDDK’nın yakın gözetimini sürdürmesi­ve ihtiyaç olan konularda yeni düzenlemel­er ilebu alanı destekleme­ye devam etmesi önem taşıyor.

Öngörülen sermayenin yüksek olması, mevcut bankaların dijital bankalara dönüşme sürecinde şubelerin kapanması ve bunun neden olabileceğ­i işsizlik gibi üzerinde önemle durulması gereken hususlar bulunmakla birlikte finansal teknolojil­erin giderek geliştiği günümüzde dünya ile bu alanda rekabet etmek için BDDK’nın çağı yakalayan bu düzenlemes­i büyük önem taşıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye