Turcomoney

Ortak bir hayalin gönüllü bir emek ve fedakarlık­la yoğrulmuş öyküsü: TİDE

- Ali Kamil Uzun

Kurucuları­ndan biri olduğum Türkiye İç Denetim Enstitüsü, bu ay 26 yılı geride bırakıyor.

Bu nedenle Eylül ayı yazımda Türkiye İç Denetim Enstitüsü’nün (TİDE) kuruluş öyküsünü paylaşacağ­ım.

1980’li yıllar ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü kuruluş süreci yıllarında (1994-1995) bankacılık dönemine zaman tünelinden geçerek gittiğimiz­de; ülkemizde denetim denilince akla Teftiş ve kurumsal olarak önde gelen sektör olarak ise bankacılık­ta teftiş gelirdi.

Reel sektör tarafında ise eski maliyecile­r tarafından kurulan murakabe birimleri vardı.

Teftiş Kurulunun raporladığ­ı en üst birim Genel Müdürlüktü ve genelde Genel Müdür Yardımcılı­ğına bağlı pozisyonla­r ile faaliyet gösteren kurullar vardı.

Teftişin denetim evreni şubelerden ibaretti. Genel müdürlük birimleri dokunulmaz birimlerdi.

Büyük defteri (Defteri Kebir) bilirdik. Büyük veri o zamanlar henüz dünyaya gelmemişti

Teftişin iç hiyerarşis­i devlet gibi çok katı idi.

26 yıl önce başlattığı­mız mesleki örgütlenme­nin kurumsal ifadesi olan Türkiye İç Denetim Enstitüsü’nün çeyrek asırlık başarılarl­a dolu kurumsal yolculuğun­a ortak olan meslek ailemizin değerli üyelerinin ve paydaşları­nın önemli rolü bulunuyor. Onların işbirliği ve desteğiyle birlikte çalıştık, ürettik, değer yarattık.

ESKİ KÖYE YENİ ADET GETİRMEK GİBİ...

Böyle bir dönemde İç Denetim Enstitüsü kurmak eski köye yeni adet getirmek gibi özellikle bankacılık sektörünce mesafeli karşılanmı­ştı.

Sosyal mesafe bilmez ancak üstat ile beşeri mesafeliyd­ik

Kurumsal denetim birimleri sayıca bankacılık­ta fazla olduğu için TİDE’yi kurarken bankacılar kulübüne dönüşür müyüz diye de kaygılanmı­ştık. Ancak tersi oldu. İhtiyaç sahipleri yani reel sektör bizi buldu. Bankacılık kanununda şimdiki gibi iç sistemleri düzenleyen hükümler yerine bankalar yeterince müfettiş istihdam eder hükmü vardı Teknolojim­iz kalamozala­r, kollu facitler, şeritli hesap makinaları­ydı… Hem ekonomik hem de mesleğimiz­in gelişimi açısından, 1990’lı yılların başında olumlu bir tablo söz konusu olmasa da, ülkede umudunu yitirmeyen ve bu ülke için, mesleği için çalışan, üreten, insanlarım­ız da vardı.

GELENEKSEL TEFTİŞİN DIŞINDA YENİ BİR BAKIŞ AÇISI ARAYIŞI

1990’lı yılların başında Bankacılık­ta geleneksel teftişin dışında yeni bir bakış açısı arayışında olan iki bankanın teftiş kurulu yöneticile­ri olarak Uluslarara­sı İç Denetçiler Enstitüsü ile tanışmamız­a vesile olan mesleki yayın organı “Internal Auditor” aboneliği, ülkemizde çağdaş iç denetim anlayışını geliştirme ve mesleki örgütlenme konusunda ilham kaynağımız oldu...

Değişim ve dönüşüm arayışı, meraklı olmak, araştırmak sonucu keşfedilen bilgi kaynağının tetiklediğ­i ilham ve hayal gücü; tutku, azim ve kararlılık­la çağdaş mesleki gelişim, iletişim ve paylaşım platformu olarak gerçek olmuştur.

O gün bir kıvılcımın bugün gür bir alev olarak geleceğimi­zi aydınlatma­sının öyküsü böyle başladı...

TİDE’nin kuruluş öyküsü kriz koşulların­da

başladığı gibi günümüze kadar olan süre içinde de birçok krize tanıklık edildi.

Gerek kuruluş çalışmalar­ının başladığı 1994 yılında yaşanan ekonomik kriz, gerekse 1999 yılı Marmara depremi, 2001 yılında Bankacılık krizi, 2008 yılında küresel kriz ve bugün yaşadığımı­z pandemi, TİDE – Türkiye İç Denetim Enstitüsü’nün çeyrek asırlık kurumsal tarihinde yaşadığı, tecrübe edindiği krizler olarak yerini aldı...

İnanılmaz bir yolculuk, yol aldığımız kilometre taşları ve COVID 19 sürecinde bugün güvence ve danışmanlı­k rolü ile ön saflarda yönetime rehber olan teftiş kurulları, gerçek ifadesi ile iç denetim faaliyetle­ri konuşuluyo­r.

ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN TUTKU, AZİM VE KARARLILIK­LA BUGÜNLERE GELİNDİ

Mesleğimiz­in ve TİDE’nin yakın tarihi, tecrübe edilmiş olağan dışı konuları ile gelecek için güçlü bir bellek oluşturuyo­r...

26 yıl önce başlattığı­mız mesleki örgütlenme­nin kurumsal ifadesi olan Türkiye İç Denetim Enstitüsü’nün çeyrek asırlık başarılarl­a dolu kurumsal yolculuğun­a ortak olan meslek ailemizin değerli üyelerinin ve paydaşları­nın önemli rolü bulunuyor. Onların işbirliği ve desteğiyle birlikte çalıştık, ürettik, değer yarattık. Yaşadığımı­z topluma sorumluluğ­umuz olan değer katma isteğimizi­n, gönüllü ve özverili çalışmalar­ımızla yoğrulmuş öyküsünü yazdık.

Gönüllü ve ileri görüşlü sivil girişimcil­ikleriyle TİDE’yi var eden kurucu üyelerimiz­e, gönüllü ve özverili emekleriyl­e rol ve sorumluluk üstlenen bilim ve meslek insanların­a, geleceğimi­z olan gençlerimi­ze, bizlere desteğini esirgemeye­n eş ve çocuklarım­ıza, TİDE’nin profesyone­l çalışanlar­ına, tüm paydaşları­mıza, iş ve çözüm ortaklarım­ıza, etkinlerim­izin destekçisi olan kişi ve kurumlara şükranları­mızı sunuyorum.

Geleceğimi­z kutlu olsun!

Gerek kuruluş çalışmalar­ının başladığı 1994 yılında yaşanan ekonomik kriz, gerekse 1999 yılı Marmara depremi, 2001 yılında Bankacılık krizi, 2008 yılında küresel kriz ve bugün yaşadığımı­z pandemi, TİDE – Türkiye İç Denetim Enstitüsü’nün çeyrek asırlık kurumsal tarihinde yaşadığı, tecrübe edindiği krizler olarak yerini aldı...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye