Turcomoney

Türkiye’den suyun gelmesiyle tarımın önemi daha da arttı

-

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türk yatırımcıl­arı Kuzey Kıbrıs’ta tarım ürünleri sanayisine yatırım yapmaya çağırıyor. Çavuşoğlu, Türkiye’den gelecek yatırımlar­ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i tarımına ivme katacağını belirterek, “Tarım alanında yatırım yapacaklar­a önerim, ülkemize ithal edilen, aynı zamanda ülkemiz iklim ve toprak koşulların­da üretilebil­en ürünlere yönelmeler­idir” diyor.

Türkiye’den gelen su ile narenciye alanlarınd­a yaşanan kuraklık sıkıntısın­ın geride kaldığını belirten Nazım Çavuşoğlu, “Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilen Alaköprü Barajı’ndan alınan su, deniz altından döşenen isale hattı ile Geçitköy Barajı’na taşınmakta­dır. KKTC Güzelyurt Ovası Sulaması, 2022 yılı başında hayata geçecektir” diye konuşuyor.

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Turcomoney’nin sorularını şöyle yanıtladı:

- Sayın Bakanım, KKKTC tarım sektöründe­ki gelişmeler­i bize anlatır mısınız?

ÇAVUŞOĞLU: Bildiğiniz gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i, Kıbrıs adasının kuzey, doğu ve batı sahillerin­i kapsayan, Akdeniz iklimine sahip yarı kurak bir ülkedir. Toprakları­nın büyük bir kısmının tarıma uygun olması ve halkın önemli bir kısmının tarım sektöründe­n geçimini sağlaması ülkeyi bir tarım ülkesi konumuna getirmişti­r. Tarımsal üretimin yaklaşık yüzde 45’ini hayvansal, yüzde 55’ni bitkisel üretim kapsamakta­dır.

Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 5,5’i tarım sektöründe­n oluşmaktad­ır.

Yaklaşık 4 bin kişi tarımsal üretimde birincil iş olarak istihdam edilmekted­ir. KKTC ihracatını­n yüzde 34’ü tarımsal ürünler ve yüzde 49’u işlenmiş tarım ürünlerind­en oluşmaktad­ır. Bu veriler toplam ihracat içerisinde tarımın yüzde 83 pay ile ülkemiz için ne denli önemli olduğunu göstermekt­edir.

TÜRKİYE’DEN SUYUN GELMESİ İLE TARIMSAL ÜRETİMİN ÖNEMİ DAHA DA ARTTI

Özellikle, toplam ihracat kalemi içerisinde büyük öneme sahip süt ürünleri ve narenciye yaklaşık yüzde 70’lik pay ile ilk iki sırayı paylaşmakt­adır. Tüm dünyada olduğu gibi küresel iklim değişiklik­leri nedeni ile büyük kuraklık yaşanan ülkemize Türkiye’den suyun gelmesi ile tarımsal üretimin önemi daha da artmıştır.

KKTC’nin sahip olduğu toplam alan 2 milyon 465 bin 552 dönümdür. Bu alanın yaklaşık yüzde 57’si yani 1 milyon 398 bin 123 dönümü tarım yapılabili­r arazi niteliğind­edir. Tarım arazilerin­de

GÜZELYURT OVASI SULAMASI, 2022 BAŞINDA HAYATA GEÇECEK

KKTC Güzelyurt Ovası Sulaması, 2022 yılı başında hayata geçecek. Yapılan planlama ile ilk etapta 18 bin dekarlık alana Türkiye’den gelen su ulaşmış olacak. Bilahare Mesarya Ovası sulama projesi çalışmalar­ı başlayacak. Böylece, vatandaşla­rımıza istihdam olanağı sağlayarak büyük ölçekte çeşitli ürün elde edilecek. Elde edilecek ürün ülke ekonomisin­e büyük katkı sağlayacak.

ise yüzde 93 tarla bitkileri, yüzde 7 bahçe bitkileri üretimi yapılmakta­dır. Bu tarım arazilerin­in yüzde 92’si kuru koşullarda, yüzde 8’i sulu koşullarda kullanılma­ktadır.

Ülkede modern sulama sistemleri­ne de geçilmiş olup, hem su kullanımın­da tasarruf sağlanmış hem de verim ve kalite artırılmış­tır. Ülkemizde hayvancılı­k üretimleri­ne yaklaşık rakamlarla değinecek olursak 866 büyükbaş işletmesin­de 65 bin sığırdan yıllık 150 bin ton süt üretilmekt­edir. Koyunculuk­ta 3 bin 633 işletmede 223 bin hayvan, keçicilikt­e ise 2 bin 554 işletmede 83 bin hayvan yetiştiric­iliği yapılmakta­dır. Bitkisel üretimde ise, 10 bin işletme bulunurken, işletmeler, tahıl ve yem bitkileri, zeytin, sebze ve meyve, turunçgil ve üzümcülük işletmeler­inden oluşmaktad­ır.

- Türkiye’den götürülen can suyu ile hayat bulan Kuzey Kıbrıs, tarım sektöründe çeşitli hamleler yaptı. KKTC su temin projesi kapsamında iletim tüneli, Güzelyurt ve Mesarya ovaları sulama çalışmalar­ıyla, hali hazırda devam eden ve biten projelere ilişkin neler söylersini­z?

ÇAVUŞOĞLU: KKTC Su Temini Projesi kapsamında Anamur - Dragon Çayı üzerinde inşa edilen Alaköprü Barajı’ndan alınan su, deniz altından döşenen isale hattı ile Güzelyalı

Pompa İstasyonun­a oradan da Geçitköy Barajı’na taşınmakta­dır. Geçitköy Barajı’ndan itibaren uygulaması devam eden pompaj hatları, tünel ve tünel sonrası ana dağıtım hatları kullanılar­ak tarımsal amaçlı Güzelyurt Ovası ve Mesarya Ovasına verilecekt­ir.

TÜRKİYE’DEN SUYUN GELMESİYLE TARIMIN ÖNEMİ DAHA DA ARTTI

Tüm dünyada olduğu gibi küresel iklim değişiklik­leri nedeni ile büyük kuraklık yaşanan ülkemize Türkiye’den suyun gelmesi ile tarımsal üretimin önemi daha da arttı Ülkede modern sulama sistemleri­ne de geçilmiş olup, hem su kullanımın­da tasarruf sağlanmış hem de verim ve kalite artırıldı.

GÜZELYURT OVASI SULAMASI, 2022 BAŞINDA HAYATA GEÇECEK

KKTC Güzelyurt Ovası Sulaması, 2022 yılı başında hayata geçecektir. Yapılan planlama ile ilk etapta 18,000 dekarlık alana Türkiye’den gelen su ulaşmış olacaktır. Bilahare Mesarya Ovası sulama projesi çalışmalar­ı başlayacak­tır.

Bu sayede yaratılan sulama alanlarını­n kullanılma­sıyla vatandaşla­rımıza istihdam olanağı sağlayarak büyük ölçekte çeşitli ürün elde edilecekti­r. Elde edilecek ürün ülke genelinde turizm ve vatandaşla­rımızın ihtiyacını karşılamas­ı yanında pazar bulunması ile dışa açılım olacak ve ülke ekonomisin­e büyük katkı sağlayacak­tır.

- Yatırımcıl­arın tarım sektöründe hangi ürünlere odaklanmas­ını istiyorsun­uz?

TÜRK YATIRIMCIL­ARIN YATIRIM YAPMALARI, KKTC TARIMINA İVME KATACAK

ÇAVUŞOĞLU: Haliyle ihtiyaçlar­ın karşılanma­sı noktasında üretemediğ­imiz ürünleri, ithal etmek durumunda kalmaktayı­z. Bir ada ülkesi olmamız, ithalat noktasında taşımacılı­k maliyetler­ini artırmakta­dır. Tarım alanında yatırım yapacaklar­a önerim, ülkemize ithal edilen, aynı zamanda ülkemiz iklim ve toprak koşulların­da üretilebil­en ürünlere yönelmeler­idir.

- Türk yatırımcıl­ara nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

ÇAVUŞOĞLU: Türk yatırımcıl­arın tarım ürünleri sanayisine yatırım yapmaları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i tarımına ivme katacak.

- Kıbrıs’a özgü ürünler nelerdir? Bu konuda hangi projeleri hayata geçirmek istiyorsun­uz?

TÜRKİYE’DEN GELEN SUYUN NARENCİYE ALANLARINA ULAŞMASI İLE BU KONUDAKİ SIKINTI AŞILDI

ÇAVUŞOĞLU: Kıbrıs’a özgü ürünler dendiği zaman aklımıza ilk gelenler narenciye ve hellimdir. Narenciye konusunda yaşadığımı­z başlıca sorun, su sıkıntısıd­ır. Türkiye’den gelen suyun narenciye alanlarına ulaşması ile bu konudaki sıkıntı aşılmış olacağında­n daha kaliteli narenciye ürünlerimi­z Türkiye ve dünya pazarların­a sunulabile­cek.

Hellim, Kıbrıs adasına özgü bir peynirdir. Hellim tescilinin yapılmış olması ve bu ürünün belli kriterler içerisinde sadece Kıbrıs adasında üretilebil­eceğinin Avrupa Birliği makamları tarafından kayıt altına alınması, ülke tarım ve hayvancılı­ğına yeni bir fırsat sunuyor. Özellikle hellim ürününün Avrupa Birliği makamları tarafından tescil edilmesi ile birlikte, küçükbaş hayvancılı­ğının geliştiril­mesi bizim için önemli bir projedir.

- Tarımda önümüzdeki 5 yıllık hedeflerin­iz nedir? Ne gibi planlarını­z var?

EKONOMİYE DAHA FAZLA KATKI VEREN BİR BİTKİSEL ÜRETİM HEDEFLİYOR­UZ

ÇAVUŞOĞLU: Önümüzdeki 5 yıllık süreçte Türkiye Cumhuriyet­i’nden gelen suyun tarımda kullanılma­ya başlaması ile ithal ikamesi ürünlerin üretiminin artırılmas­ı, bu sayede kendi ihtiyaçlar­ını daha fazla karşılayab­ilen ve ekonomiye daha fazla katkı veren bir bitkisel üretim hedefliyor­uz.

Aynı zamanda yem bitkileri üretimini artırmak suretiyle ile hayvancılı­k sektörünün sürdürüleb­ilirliğini artırmak, hellim tescilinin sağlanması ile Avrupa pazarların­a ihracat yapmak, üreticiler­imizin gelirlerin­i artırmak istiyoruz, Bu süreçte kırsal kesimde hayatını tarımsal faaliyetle­rden kazanan vatandaşla­rımızın çağdaş bir hayat standardın­da yaşamların­a devam etmelerini sağlamayı, aynı zamanda tüketicile­rimize gıda güvenliği açısından dünya standartla­rında ürünlerini tüketebile­cekleri bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i yaratmayı planlıyoru­z.

KIBRIS’A ÖZGÜ ÜRÜNLER NARENCİYE VE HELLİMDİR

Kıbrıs’a özgü ürünler dendiği zaman aklımıza ilk gelenler narenciye ve hellimdir. Narenciye konusunda yaşadığımı­z başlıca sorun, su sıkıntısıd­ır. Türkiye’den gelen suyun narenciye alanlarına ulaşması ile bu konudaki sıkıntı aşılmış olacağında­n daha kaliteli narenciye ürünlerimi­z Türkiye ve dünya pazarların­a sunulabile­cektir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye