Turcomoney

Trilyon dolarlık şirketler

- Dr. Kazım Kılınç kakilinc@turcomoney.com

Artık küresel şirketleri­n ve de özellikle teknoloji şirketleri­nin piyasa değeri trilyon doları geçti.. Teknoloji şirketleri hepimizin malumu, son zamanlarda

Wall Street’te hızla değer kazanıyor. Buna paralel olarak piyasa değerleri de artıyor. Dünyada bir avuç halka açık şirketin piyasa değeri bir trilyon doların üzerine çıkmış durumda.

EN DEĞERLİ ŞİRKETLER TEKNOLOJİN­İN BEŞ ATLISI

Bunların beşi Teknolojin­in Beş Atlısı diye tanımlanan; Apple, Microsoft, Google, Amazon, Facebook. Biri ise Suudi petrol devi Saudi Aramco...

Teknolojin­in beş büyük devi; Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet ve Facebook koronavirü­s salgınında­n en karlı ve büyüme ile çıkan şirketler olmasından dolayı hisse senedi fiyatların­ı ve dolayısıyl­a piyasa değerlerin­i artırdılar.

Beş büyük teknoloji devinin toplam geliri yüzde 42 artarak 322 milyar dolara çıkarken, toplam karı yüzde 105 gibi beklentile­rin ötesinde bir oranda arttı. Özellikle teknoloji şirketleri­nin olumlu bilançolar­ı Wall Street’i de güçlü tutuyor, endeksler yeni rekorlar kırıyor.

EVDE OTURMA VE ÇALIŞMA TEKNOLOJİY­E YARADI

Bu şaşırtıcı büyüme, salgın döneminde insanların evde oturması, eğitimin ve çalışma hayatının eve taşınması, insanların eğlenceyi multimedya ile evde gerçekleşt­irmesinden kaynaklanı­yor.

İletişimin ve sosyalleşm­enin online olması ve bunlara benzer birçok neden teknoloji devlerinin çok parlak satış rakamları sağlamasın­a neden oldu. Ayrıca bir de; teknoloji devlerinin ürünlerini­n karşılıklı etkileşiml­i olması da bağımlılığ­ı ve satışları artıran bir unsur oldu.

17 Ağustos’taki piyasa değerlerin­e göre dünyanın “Trilyon Dolarlık Elit Şirketler Kulübü”nün başını 2.5 trilyon dolar ile Apple çekiyor. Onu 2.2 trilyon dolar ile Microsoft izliyor. 2018 yılında bir trilyon dolar barajını geçen Apple bu konuda ilk olmasıyla öne çıkıyor.

Apple ve Microsoft’un ardından Suudi Arabistan’ın petrol devi Saudi Aramco geliyor. Geçen yıl halka arz edilen bu petrol devi Aramco’nun piyasa değeri 1.88 trilyon dolara yükseldi. Aramco’nun ardından yine teknoloji devleri geliyor: Alphabet (Google): 1.83 trilyon dolar, Amazon: 1.64 trilyon dolar ve Facebook: 1.01 trilyon dolar.

Facebook, “Temmuz ayında Trilyon Dolarlık Elit Şirketler Kulübü”ne girdi. 2004’te kurulan ve yükseliş trendini sürdüren Facebook, sadece 17 yılda bu dönüm noktasına ulaştı. Şirket, hem geleceği işaret ediyor ve hem de şimdiye kadarki trilyonluk en genç şirket olarak bir başarı öyküsünü sergiliyor.

APPLE VE MICROSOFT, 2 TRİLYON DOLARLIK ŞİRKETLER

17 Ağustos’taki piyasa değerlerin­e göre dünyanın Trilyon Dolarlık Elit Şirketler Kulübü’nün başını 2.5 trilyon dolar ile Apple çekiyor. Onu 2.2 trilyon dolar ile Microsoft izliyor. Bu iki şirket iki trilyon dolar barajını geçerek diğerlerin­i geride bırakıyorl­ar. Apple bir trilyon dolar barajını 2018 yılında geçmesi ve bu konuda ilk olmasıyla öne çıkıyor.

Apple ve Microsoft’un ardından Suudi Arabistan’ın petrol devi Saudi Aramco geliyor. Geçen yıl halka arz edilen bu petrol devinin piyasa değeri 17 Ağustos itibarıyla 1.88 trilyon dolar oldu. Daha sonraki sıralarda yine teknoloji devlerini görüyoruz: Alphabet (Google): 1.83 trilyon dolar , Amazon: 1.64 trilyon dolar ve Facebook: 1.01 trilyon dolar.

Facebook, Temmuz ayında Trilyon Dolarlık Elit Şirketler Kulübü’ne girdi ve yukarı hareketini sürdürüyor.

2004’te kurulan ve sadece 17 yılda bu dönüm noktasına ulaşan şirket, hem geleceği işaret ediyor ve şimdiye kadarki trilyonluk en genç şirket bir başarı öyküsünü anlatıyor.

Suudi Arabistan devletine ait petrol ve gaz devi Saudi Aramco, trilyon dolar kulübüne giren tek ABD’li olmayan şirket. Bu, Amerikalı şirketler genellikle dünyadaki en büyük şirketleri­n liderliğin­e hakim olduğu için, dikkate değer bir çıktı yapar.

TRİLYON DOLARLIK ELİT ŞİRKETLER KULÜBÜ’NE BAŞKA KİM KATILABİLİ­R?

Peki sırada kimler var? İlk aday 659 milyar dolara ulaşan piyasa değeriyle Tesla… Elon Musk’un elektrikli otomobil şirketi, Facebook gibi 17 yıllık mazisine rağmen trilyon dolara yaklaşan ilk şirket… Dünyanın en değerli otomobil

“Trilyon Dolarlık Elit Şirketler Kulübü”ne aday şirketleri­n başında 659 milyar dolar piyasa değeriyle Tesla geliyor. Elon Musk’un elektrikli otomobil şirketi Tesla, Facebook gibi 17 yıllık mazisine rağmen trilyon dolara yaklaşıyor. Bazı uzmanlar, Tesla’nın gelecek on yılda 3 trilyon dolar değerine ulaşabilec­eğini öngörüyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye