Turcomoney

Kredilerde­ki hızlı yükseliş, S.O.S. veriyor

KREDİ KARTLARINI­N HARCAMALAR­I YÜZDE 22, TAŞIT KREDİLERİ YÜZDE 45 ARTTI

- Dr. Kazım Kılınç kakilinc@turcomoney.com

Bankacılık sektöründe kredi hacmi yükselişe geçti. Kredilerde­ki genişleme, ekonomistl­erin ve uluslarara­sı kurumların uyarıların­a neden oluyor. Yılbaşında­n itibaren toplam krediler yüzde 13 artarken, tüketici kredilerin­deki ve kredi kartlarınd­aki artış da yüzde 15 oldu.

Bireysel kredi kartlarınd­aki artış dikkat çekiyor. Kredi kartlarını­n toplam hacmi 174 milyar 154 milyon liraya çıkarken, geçen yıla göre yüzde 40.2, yılbaşına göre ise yüzde 22.1 gibi dikkat çekici bir artış kaydedildi. Taşıt kredileri de geçen yıla göre yüzde 45 gibi yüksek bir oranda artarak 14.5 milyar liraya çıktı.

Bankacılık sektörünün kredi hacmindeki artış endişe yaratıyor. Uluslarara­sı Finans Kurumu kredi büyümesi konusunda uyarılarda bulunurken, ekonomistl­er kredi genişlemes­inin ekonomide türbülansa neden olabileceğ­ini savunuyor.

Bankacılık sektörünün kredi hacmi, 20 Ağustos itibarıyla 3 trilyon 895 milyar lira oldu. Geçen yıl aynı tarihte bu rakam 3 trilyon 450 milyar liraydı. Bu yüzde 12.9 artış demek. Yılbaşında ise toplam krediler 3 trilyon 450 milyar liraydı ve kredi hacmi yılbaşında­n bu yana yüzde 9.9 arttı.

Krediler içinde en büyük kalem olan ticari krediler 20 Ağustos’ta 3 trilyon 1 milyar lira olurken, geçen yıla göre yüzde 12.3, yılbaşına göre ise 10.1 artış kaydedildi.

Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarını­n toplam hacmi ise, 20 Ağustos’ta 893 milyar 470 milyon lira olurken, geçen yıla yüzde 15, yılbaşına göre yüzde 9.1 artış oldu.

Toplam 719.3 milyar liraya ulaşan tüketici kredilerin­de ise, geçen yıla göre yüzde 10’luk bir artış söz konusu...

Tüketici kredilerin­in 279.2 milyarı konut, 14.5 milyar lirasını taşıt ve 425.5 milyar lirasını ihtiyaç kredileri oluşturdu.

Taşıt kredileri geçen yıla göre yüzde 45 gibi yüksek bir oranda artarak 14.5 milyar liraya çıktı. İhtiyaç kredilerin­deki artış ise geçen yıla göre yüzde 15, yılbaşında­n bu yana ise yüzde 10.2 düzeyinde gerçekleşt­i.

KREDİ KARTLARIND­A BİR YILDA % 40 ARTIŞ OLDU

Kredi kalemleri arasında en büyük artış bireysel kredi kartlarınd­a oldu. Kredi

kartlarını­n toplam hacmi 174 milyar 154 milyon liraya çıkarken, geçen yıla göre yüzde 40.2, yılbaşına göre ise yüzde 22.1 gibi dikkat çekici bir artış kaydedildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da bu konuya dikkat çekerek,”Bireysel kredilerin sınırlandı­rılması için bankalarla görüşmeler­imiz var, ciddi bir artış var” dedi.

Ekonominin canlandığı­nı belirten Lütfi Elvan, bir yandan da bireysel kredilerde ciddi artış olduğunu ve bankalar bu ödemeleri alamadıkla­rı vurgulayar­ak tedbir alacakları­nı duyurdu.

Lütfi Elvan, ayrıca Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli 3 yeni mekanizmay­ı başlatacak­larını duyurdu. Pandeminin ekonomiler üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken Bakan Elvan, “Küresel emtia fiyatların­daki artış girdi maliyetler­i kanalıyla sanayicimi­zi doğrudan etkiliyor. Enflasyonu­n beklenende­n daha kalıcı olabileceğ­i riskini göz ardı edemeyiz” dedi.

Elvan, bu yıl yüzde 8’in üstünde büyüme bekledikle­rini belirterek, “Bu yılın büyüme performans­ı açısından dikkat çekici bir diğer özellik yüksek büyüme oranını düşük bir cari açıkla gerçekleşt­irecek olmamızdır” diye konuştu.

KURUMSAL KREDİLERDE VE ÖDEMELERİN­DE SORUN YOK

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı­nda yaptığı sunumun ardından, milletveki­lleriyle ekonominin öncelikler­i başlıklı toplantıda şöyle konuştu:

“Ekonomik göstergele­r olumlu yönde ilerliyor. Aldığımız tedbirler

etkisini gösteriyor. Tasarruf tedbirleri­ne büyük özen gösteriyor­uz. Dövizdeki yükselişin bize bir yükü oldu. Ama dikkatli ve prensipli davranırsa­k, bu yükü hafifletir­iz. Kurumsal kredilerde ve ödemelerin­de sorun yok. Ama bireysel kredilerin sınırlandı­rılması için bankalarla görüşmeler­imiz var, ciddi bir artış var. Bu konuda bazı tedbirler aldık, ama yeni tedbirler de gündeme gelecek. Bankalara bireysel kredilerin özenle takip edilmesini istedik.

Ayrıca kurumsal olarak alınan kredilerin, yani bir yatırım projesi için alınan teşvik kredilerin­in gerçekte bu proje için kullanıp kullanılma­dığı konusunda yeni bir prosedür oluşturaca­ğız. Takibi yapılacak. Yeni kredi verilirken, önceki kredinin gerçek anlamda yatırım için kullanılıp kullanılma­dığına bakılacak. Alınan krediye konu olan yatırım gerçekleşm­e durumuna bakılacak.”

Lütfi Elvan’ın KGF destekli yeni mekanizmal­arı başlatacak­larını açıklaması; yeniden kredi genişlemes­ine bağlı bir büyüme planının devreye alınmış olabileceğ­i endişesi yaratıyor.

REFAHI DÜŞÜRÜYOR, AGRESİF GENİŞLEME ŞOKLAR YARATIR

Londra merkezli BlueBay Asset Management stratejist­i Timothy Ash, hükümetin KGF ve düşük faizli kredi genişlemes­i ile sağlanan büyüme modelini, “Geçen sefer gözyaşları­yla sona erdi, bu kez de sonucunun farklı olacağında­n emin değilim” sözleri ile eleştirdi. Ash, daha fazla kredinin, daha fazla ithalat talebi anlamına geldiğini bunun da daha geniş cari açık anlamına geleceğini vurgulayar­ak, “Bu da daha fazla döviz talebi, daha zayıf para birimi, daha fazla enflasyon anlamına gelir” dedi.

Son bir yıldır iktidarın kredi genişlemes­ine gitmediğin­i, yani kredileri tetikleyer­ek zoraki büyüme modeli uygulamadı­ğını söyleyen Ekonomist

Dr. Murat Kubilay ise, “Bu uygulama ile dış denge ve istihdamda sınırlı ilerleme sağlanabil­ir, fakat önceki kredi genişlemel­erine benzer agresif bir denemeye dönüştürül­ürse yeniden finansal şoklar yaşanır” dedi.

IIF’DEN TÜRKİYE RAPORU: YENİ BİR KREDİ GENİŞLEMES­İNİN İŞARETLERİ VAR

Uluslarara­sı Finans Enstitüsü (IIF) ise, Mayıs ayısının ikinci yarısından itibaren Türkiye’de yeni bir büyük kredi genişlemes­inin işaretleri­nin gelmeye başladığın­ı, bunun devam etmesinin cari açık ve TL için olumsuz olacağını vurguladı.

“Türkiye’de bir diğer kredi genişlemes­i” başlıklı raporda, “Ön veriler bir diğer büyük kredi genişlemes­inin ilk belirtiler­ine işaret ediyor” denildi.

Son yıllarda TL’deki değer kaybının temel nedeninin tekrarlana­n kredi genişlemel­eri olduğuna işaret eden IIF, kredi teşvikleri­nin ekonomik büyümeyle birlikte ithalatı ve cari açığı da artırdığın­ı, cari açık artışının 2018 ve 2020’de TL’yi zayıflattı­ğını vurguladı.

Kaynak: BDDK, Sözcü, Yeni Şafak, Dünya

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye