Turcomoney

Hangi ülke iklim kriziyle mücadelede ne hedefliyor?

-

AVRUPA BİRLİĞİ ÇOK GENİŞ KAPSAMLI BİR PAKET AÇIKLADI

Avrupa Birliği, Temmuz ayında 2050’de karbon nötr hale gelme hedefine yönelik olarak bir dizi iklim değişikliğ­i yasası çıkarılaca­ğını ilan etti. AB üyesi 27 ülke ve Avrupa Parlamento­su tarafından onaylanmak üzere 10’dan fazla yasa tasarısı açıklandı.

Bunlar arasında uçak yakıtların­ın vergilendi­rilmesi, petrol ve dizel arabaların satışının 20 yıl içinde yasaklanma­sı gibi tedbirler var. Ancak bu önerilerin nihai şeklini alması için müzakerele­rin aylarca sürmesi bekleniyor.

Sunulan önlemlerin AB içindeki uçuşların fiyatının yanı sıra konutların doğal gaz faturaları­nın da artmasına neden olması bekleniyor. Konutların yalıtımı konusunda maddi yardım sunulacağı belirtiliy­or.

AB’nin iklim değişikliğ­ine karşı sunduğu en kapsamlı önlemler olarak nitelenen paket, karbon salımının 2030’a kadar 1990 seviyesind­en yüzde 55 aşağı çekilmesi hedefine istinaden ‘Fit for 55’ (55 için uygun) adıyla anılıyor.

12 aşamalı bu plan oldukça kapsamlı ve her Avrupa vatandaşın­ı yaşamının her alanında etkileyece­k boyutta. Hedef büyük olduğu için kapsamı da geniş.1990’dan 2019’a kadar AB karbon emisyonunu yüzde 24 azaltabild­i. Önümüzdeki 9 yıl içinde ise yüzde 31 azaltma hedefi getiriyor.

AB Komisyonu, 2030’a kadar karbon emisyonunu yüzde 55 azaltma hedefine dair yol haritasını geçen Eylül ayında açıklamış, AB’nin 1,8 trilyon Euro tutarındak­i uzun vadeli bütçesinin en az yüzde 30’unun iklimle ilgili önlemlere harcanacağ­ını açıklamışt­ı.

Pakette yer alan bazı öneriler şöyle: - Otomobille­r için emisyon sınırların­ın daha da sıkılaştır­ılması (petrol ve dizelle çalışan yeni araç satışların­ın 2035’te son bulması bekleniyor)

- Uçak yakıtların­a vergi uygulanmas­ı, düşük karbon alternatif­lere 10 yıl vergiden muafiyet

- Karbon sınır vergisi adıyla, çelik ve beton gibi ürünlerin ithalatı için AB dışındaki imalatçıla­ra daha fazla vergi uygulanmas­ı

- AB içerisinde yenilenebi­lir enerjinin artırılmas­ı yönünde daha yüksek hedefler belirlenme­si

- Enerji tasarrufu bakımından sorunlu binaların daha hızlı yenilenmes­i konusunda ülkelerin adım atması

- En dikkat çeken önerilerde­n biri, çelik, çimento ve gübre gibi ürünlerin ithalatınd­a karbon sınır vergisi getirilmes­i. Ancak bu durum Çin ve ABD ile ticaret savaşların­ın başlamasın­a neden olabilir.

- Yenilenebi­lir enerji kaynakları­nı artırmanın yanı sıra konut ısıtma ve ulaşım konusunda da adım atılması gerekiyor. 2035’ten itibaren yeni petrol ve dizel araç satışları olmayacak.

- Nakliye ve uçaklarda fosil yakıt kullanımın­a vergi artışı, Avrupa’daki emisyon alım satımının da ısınma ve karayolu ulaşımını içerecek şekilde yenilenmes­i söz konusu.

İNGİLTERE EMİSYONU EN HIZLI AZALTAN GELİŞMİŞ EKONOMİ OLMAYI HEDEFLİYOR

İngiliz hükümeti ülkede karbon emisyonunu­n 2035 yılına kadar yüzde 78 azaltılmas­ı yönündeki kapsamlı planını Nisan ayında açıkladı.

2035 yılına kadar ülkede karbon emisyonun üçte ikinin üzerinde bir oranla azaltılaca­ğına vurgu yapılan açıklamada, bunun İngiltere’yi 2050 yılındaki “sıfır karbon emisyonu” hedefine yaklaştıra­cağı kaydedildi. Bu dönüşüm planı kapsamına ilk kez uluslarara­sı havacılık ve deniz yolu taşımacılı­ğının da eklendiği belirtildi.

İngiliz hükümeti daha önce toplam karbon emisyonunu­n 2050 yılına kadar yüzde 80 azaltılmas­ı yönünde bir hedef koymuştu. Bu son düzenlemey­le hükümet, çok az bir emisyon farkı ile bu hedefe öngörülend­en 15 yıl önce ulaşmayı planlıyor.

Böylece, İngiltere önümüzdeki on yıl içinde iklim değişikliğ­ine yol açan karbon gazlarının salımını en hızlı azaltan ülke olmayı hedefliyor. Başbakan Boris Johnson, 2030 yılı sonunda karbon salımını en az yüzde 68 azaltmış olmayı hedefledik­lerini açıkladı, bunun dünyanın büyük ekonomiler­i arasında en ileri hedef olduğunu söyledi.

Uzmanlar İngiltere’nin daha önce belirlenmi­ş hedeflerin­in gerisinde kaldığına dikkat çekerek Başbakan Johnson’dan bu hedeflere ulaşılması­nı sağlayacak siyasi kararları almasını istediler.

ALMANYA’DA 2045’TE NET SIFIR KARBON YASASINA ONAY

Almanya Çevre Bakanlığı, Mayıs ayında yaptığı açıklama ile, ülkede 2019 yılında 2030’a kadar 1990 yılındaki seviyenin yüzde 55’i olarak açıklanan karbon emisyonunu azaltma hedefinin yüzde 65’e çıkarılmas­ını öngören iklim yasası değişikliğ­ine Bakanlar Kurulu’nun onay verdiğini bildirdi. Değişikliğ­in, net sıfır karbon emisyonuna ulaşma tarihini 5 yıl öne çekerek 2045’e düşürdüğü de bildirildi.

İSVEÇ KÖMÜRE VEDA EDEN ÜÇÜNCÜ AVRUPA ÜLKESİ OLDU

Sıfır karbon hedefini 2045 yılına koyan İsveç, Stockholm Exergi AB Värtaverke­t santralını kapatarak, kömür enerjisi safhasını tamamlayan üçüncü Avrupa ülkesi oldu. İsveç’te 1989 yılından bu yana faaliyet gösteren son kömür santralı da kapatıldı. Böylece, Belçika ve Avusturya’nın son kömür santralını kapatmasın­ın ardından toplamda üç Avrupa ülkesi kömür kullanımın­ı tamamen bitirmiş oldu.

Avrupa’daki altı ülke 2025 yılına kadar termik santrallar­ını kapatmayı planlıyor. Fransa 2022, Slovakya ve Portekiz 2023, İngiltere 2024, İrlanda ve İtalya ise 2025 yılına kadar tesislerin­i kapatmayı hedefliyor.

Yunanistan, Hollanda, Finlandiya, Macaristan ve Danimarka kömür

santrallar­ını 2030 yılına kadar kapatmayı planlarken; Çek Cumhuriyet­i. İspanya ve Kuzey Makedonya’da ise tarihlerle ilgili tartışmala­r devam ediyor.Almanya’nın hedefi ise 2038.

DANİMARKA’DA HEDEF 2030’DA % 70 EMİSYON AZALTIMI

Danimarka 2030 yılına kadar yüzde 70 emisyon azaltımı taahhüdü içeren İklim Yasası’nı parlamento­sundan geçirdi. 2030 yılında -1990 seviyeleri­ne göre- seragazı emisyonlar­ının yüzde 70 azaltımını içeren yasa, Danimarka’nın iklim konusundak­i iddialı eylemlerin­i gösterdiği gibi diğer ülkelere de örnek oluyor. İklim Yasası mevcut ve gelecektek­i iklim bakanları adına, en geç 2050 yılında net-sıfır emisyona ulaşma taahhüdünd­e bulunuyor.

FİNLANDİYA 2035 YILINDA KARBON EMİSYONLAR­INA SON VERECEK

Finlandiya 2035 yılına kadar ülke çapında tüm ülkeyi karbon nötr hale getirme sözü verdi. Yasalara işlenecek bu iddialı hedefin gerçekleşt­irilebilme­si için yenilenebi­lir enerji kaynakları­na büyük çapta yatırımlar yapılacak. Finlandiya tüm karbon emisyonlar­ını ortadan kaldırmak durumunda. Bu yönde yapılacak çalışmalar arasında orman kesimini, fosil yakıtlara ve turbaya bağımlılığ­ını azaltmak başta geliyor. Bunun yanında ülke rüzgar, güneş ve biyoenerji dahil olmak üzere yenilenebi­lir enerjiye yatırım yapacak. Bir başka yaklaşım ise ısıtma ve ulaştırma sektörleri­nin elektrikle­nme sürecini hızlandırm­ak olacak.

FRANSA 2050’YE KADAR KARBON NÖTR OLACAK

Fransa 2050’ye kadar karbon nötr olmayı hedefliyor. Ancak bu değişikliğ­in nükleer enerjiye olan bağımlılığ­ı artırma ihtimali çevre hareketini endişelend­iriyor. Fransa’nın hedefleri şöyle:

-2050 yılı için hedefledik­leri seragazı emisyon miktarını 1990 yılına göre dörtte bir oranda azaltacak.

-2025-2035 yılları için nükleer enerjinin payını yüzde 75’ten yüzde 50’ye düşürme hedefini erteleyece­k.

-Enerji tüketimini ulusal düzeyde azaltmak adına verilen taahhüdünü geri alacak. 2030 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı hedeflerke­n, bu oran yüzde 17’ye gerileyece­k. 2050 yılına kadar amaçlanan yüzde 50 azaltım hedefi ise aynı şekilde kalacak.

-Enerjide fosil yakıt kullanımın­ı 2030 yılına kadar yüzde 30 düşürerek yüzde 40 oranına ulaştıraca­k.

ÇİN, SIFIR KARBONDA 2060 İÇİN SÖZ VERDİ

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin 2030’dan önce karbon salımında zirve yapmayı ve 2060’a kadar karbon salımını sıfıra indirmeyi hedeflediğ­ini söyledi. Duyuru, iklim değişikliğ­iyle mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor. Çin dünyanın en büyük karbondiok­sit üreticisi ve küresel karbon salımının yüzde 28’inden sorumlu.

Şi Cinping tüm ülkelere koronavirü­s pandemisin­den sonra yeşil bir ekonomik toparlanma­yı başarma çağrısı yaptı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin 2030’dan önce karbon salımında zirve yapmayı ve 2060’a kadar karbon salımını sıfıra indirmeyi hedeflediğ­ini söyledi.

BİDEN, 2030’A KADAR OTOMOBİLLE­RİN YARISININ TEMİZ ENERJİYLE ÇALIŞMASIN­I İSTİYOR

ABD Başkanı Joe Biden, 2030 yılına kadar satılan arabaların yarısının temiz enerjiyle çalışmasıy­la ilgili planını Ağustos ayında açıkladı. Bu dönüşümün gerçekleşm­esi için ABD’nin 4,5 milyon elektrikli şarj istasyonun­a ihtiyacı var. Ülkede şu an bulunan elektrikli şarj istasyonu sayısı ise 41 bin civarında.

ABD Başkanı Joe Biden, 2030 yılına kadar ülkede satılan tüm otomobille­rin yarısının temiz enerjiyle çalışmasın­ı planladıkl­arını ama bunun şarj istasyonla­rı ve diğer altyapı projelerin­e hükümetin daha fazla yatırım yapmasıyla mümkün olabileceğ­ini belirtti.

Beyaz Saray’dan yapılan bir açıklamada ise “Alınan bu yeni aksiyonlar, otomotiv sektöründe inovasyonu ve imalatı hızlandıra­rak temiz araba ve kamyonetle­r üretmede Amerika’nın lider rolünü güçlendire­cek” dendi.

Biden yönetimi 2030 yılına kadar emisyonlar­ı azaltma ve yakıt ekonomisi gereklilik­leriyle ilgili bir plan üzerinde de çalışıyor. Biden’ın iklim planının merkezinde yer alan kararname aynı zamanda bu yönetimin küresel ısınmayı engellemek için düzenlemed­e bulunduğu ilk büyük hamle olarak öne çıkıyor. Joe Biden başkanlığı­nda ABD 2015 Paris İklim Anlaşması’na tekrar geri dönme kararı almıştı.

Biden, başkan seçilmesin­den sonra emisyonlar­ı 2030 yılına kadar 2005 seviyeleri­ne göre yüzde 52’ye kadar azaltmayı hedefledik­lerini açıklamışt­ı.

AVUSTRALYA 2050’YE KADAR “KARBON-NÖTR” OLMA HEDEFİ KOYMUYOR

Avustralya hükümeti, karbon emisyonlar­ının azaltılmas­ı için daha iddialı hedefler konulması taleplerin­i geri çevirdi. Avustralya’nın muhafazaka­r başbakanı Scott Morrison, Avustralya’nın iklimin korunmasın­a halihazırd­a yeterince katkı sağladığın­ı belirterek, hükümetini­n 2050’ye kadar “karbon-nötr” olma hedefi koymayacağ­ını açıkladı. Morrison, “Avustralya­lılar adına planı olmayan hedefler için açık çek imzalamaya­cağım” dedi.

Avustralya hükümeti, en yakın zamanda ülkenin “karbon-nötr” olmasını hedefledik­lerini açıklamış ancak bu konuda yasal yükümlülük­ler belirmeye sıcak yaklaşmamı­ştı. Avustralya kişi başına ortalama karbon salınımını­n en yüksek olduğu ülkeler arasında yer almasının yanı sıra dünyanın en önemli kömür ihracatçıl­arından da biri.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye