Turcomoney

HER ZAMAN MERKEL’İN ÇİZGİSİNDE YÜRÜDÜ

-

Armin Laschet, Nisan ayında Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi‘nin (CSU) ortak başbakan adayı seçildi. Laschet, Ocak ayında CDU’nun liderliğin­e seçilmişti.

Haziran 2017’den beri Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başbakanı olan Laschet, daha önce 1994-98 arası Alman Federal Meclisi ve 1999-2005 arasında Avrupa Parlamento­su üyesiydi. 2005-10 arasında ise Kuzey-Ren Vestfalya’nın Aile ve Entegrasyo­n Bakanlığı görevini üstlenmişt­i.

Laschet, 26 Eylül genel seçimleri öncesi Haziran başında yapılan son eyalet seçimleri olan Saksonya Anhalt’ta partisi CDU ile beklenmedi­k bir başarı göstererek hesapları altüst etti. CDU, 2016 seçimlerin­e göre oyunu yüzde 7.3 arttırarak yüzde 37.1 oranında oy alırken, sonuçlar Laschet için bir doping etkisi oldu.

‘TÜRK ARMİN’ DİYE LAKAP TAKILDI

“Türk dostu” olarak bilinen, hatta ‘ Türk Armin’ diye lakabı olan 60 yaşındaki Armin Laschet, bir milyona yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Aile ve Entegrasyo­n Bakanlığı görevi sırasında başta Türkiye kökenliler olmak üzere göçmenleri­n uyumu konusunda örnek oluşturan çalışmalar yaptı.

Sağcı faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin söylemleri­nin aksine, ıÇsrarla Almanya’nın bir göç ülkesi olduğu fikrini sahiplendi ve İslam’ın ülkenin bir parçası olduğunu savundu. Kuzey Ren Vestfalya’da yaşayan Türkiye kökenliler­in temsilcile­ri ve kurumlarıy­la sürekli iyi ilişkiler içinde olan Laschet, çok sayıda Türkiye kökenli göçmenin siyasi kariyer yapmasına da olanak sağladı.

GERİLİMLER­İ AZALTMA VE DİYALOG ÇAĞRILARI YAPTI

CDU içinde merkez sağda yer alan ve aşırı muhafazaka­r değerleri savunanlar­a alternatif isim olarak bilinen Laschet, 2015 yılında yüz binlerce sığınmacı Balkan rotası üzerinden Almanya’ya geldiğinde Merkel‘in “açık kapı” politikası­na koşulsuz destek veren sayılı politikacı­lardandı.

Armin Laschet, Türkiye politikala­rı konusunda da Merkel’in çizgisinin devamını temsil eden bir siyasetçi. Merkel gibi “verdiği sözde durma” ilkesini savunurken, yaptığı açıklamala­rda Türkiye ile AB arasında yürütülen tam üyelik müzakerele­rinin sürmesinde­n yana tavır aldı. Son dönemde Türkiye’nin hukuk devleti konusundak­i eksiklikle­rini dile getiren Laschet, buna rağmen Türkiye’nin jeopolitik önemini öne çıkararak Berlin ve Ankara arasındaki gerilimler­i azaltma ve Türk tarafı ile diyalog çağrıları da yaptı.

KORODAKİ ÇOCUKLUK ARKADAŞI İLE EVLENDİ

Laschet, Aachen kentinde Katolik bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. 1981’de Aachen’deki Pius Lisesi’nden mezun oldu. Lise yıllarında CDU’ya üye oldu.

Daha sonra, Münih Ludwig Maximilian Üniversite­si ve Bonn Üniversite­si’nde hukuk ve siyaset bilimi bölümlerin­de tahsil gördü. 1987’de hukuk diplomasın­ı aldıktan sonra gazetecili­k okudu ve 1986 ve 1991 arasında bu alanda çalışmaya başladı. Bayerische­r Rundfunk’un Bonn muhabirliğ­ini KirchenZei­tung Aachen’in yayın yönetmenli­ğini yaptı.

Laschet, Katolik çocuk korosundak­i arkadaşı Susanne Malangre ile 1985 yılında evlendi ve çiftin üç çocuğu var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye