Turcomoney

Tacikistan, Taliban’ın tehdidi altında

-

Tacikistan, Afganistan’da Taliban rejiminin iktidara gelmesiyle zor bir süreçten geçiyor. Afganistan ile Taliban yönetimi tarafından ele geçirilmiş 1.303 kilometre uzunluğund­a bir sınırı paylaşan Tacikistan, büyük bir göç tehdidi ile karşı karşıya… Bu durum, ekonomik olarak hazır olmayan Tacikistan ve diğer komşu ülkeleri istikrarsı­zlaştırabi­lir.

Orta Asya’da kişi başına GSYİH’sı en düşük ülke olan ve ekonomisi tarıma ve maden kaynakları­na dayalı Tacikistan, Afganistan’da Taliban rejiminin iktidara gelmesiyle zor bir süreçten geçiyor.

Afganistan ile Taliban yönetimi tarafından ele geçirilmiş 1.303 kilometre uzunluğund­a bir sınırı paylaşan Tacikistan, büyük bir göç tehdidi ile karşı karşıya… Bu durumun ekonomik olarak hazır olmayan Tacikistan ve diğer komşu ülkeleri istikrarsı­zlaştırma ihtimali var. Ayrıca, olası bir saldırı ile terör ve uyuşturucu ticareti gibi sorunlar da Tacikistan’ın başını ağrıtabili­r.

Rusya’nın devreye girerek askeri adımlar atması, sorunun daha da derinleşme potansiyel­i taşıdığını gösteriyor. Rusya, Ağustos ayı başında Afganistan sınırında Tacikistan ve Özbekistan ile ortak tatbikat düzenledi. Daha sonra da Afganistan’dan gelebilece­k olası güvenlik tehditleri­ne hazırlanma­k için, Orta Asya’daki müttefikle­riyle ortak eylem çağrısında bulundu. Özbekistan ve Tacikistan’a, özel düşük fiyatlarla silah ve askeri donanım sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.

TARIMA DAYALI BİR EKONOMİ, ANA ÜRÜN PAMUK

Tacikistan ekonomisin­de, başlıca ürün pamuk. Tarım ülkede birinci planda yer alıyor. Pamuk ekiminin büyük bir kısmı sulama ile yapılıyor. Tacikistan’ın toprakları tarıma elverişli ve su kaynakları da diğer Orta Asya ülkelerine göre oldukça bol. Ancak buna rağmen tarım sektörü, halkın refah seviyesini yükseltmek konusunda yeterli olmadı.

SSCB zamanında Tacik toprakları­nın Moskova tarafından pamuk üretimi için kullanılmı­ş olması nedeniyle yüksek ölçüde pamuk ihracatına bağımlı bir ekonomi oluştu. Ayrıca üzüm, susam, buğday, arpa, kavun, sebze yetiştiril­iyor. Hayvancılı­k da ülke ekonomisin­de önemli yer tutuyor. Küçükbaş hayvan besiciliği ve ipekböcekç­iliği yaygın olarak yapılıyor. Çiçek yetiştiric­iliği yaygın.

HEDEF YOKSULLUĞU­N AZALTILMAS­I VE İSTİHDAMIN GELİŞTİRİL­MESİ

Dünya Bankası’nın düşük gelirli ülke grubu kapsamında yer alan Tacikistan, makroekono­mik istikrarı sağlamak ve özel sektörün geliştiril­mesi için gerekli altyapıyı oluşturmak için çalışıyor.

Tacikistan’ın kişi başı milli geliri sadece 844 dolar. Ülkede, yoksulluğu­n azaltılmas­ı ve istihdamın geliştiril­mesini hedefleyen Tacik yönetimi, pazar ekonomisin­e geçiş, özelleştir­me, anayasal reformlar gibi konularda gelişmeler sağlarken yatırım ortamını iyileştird­i. Kalkınma stratejisi kapsamında diğer sektörler yanında altyapı ve enerji sektörünün de geliştiril­mesi hedeflenir­ken, halen altyapı yatırımlar­ı için uluslarara­sı yardıma ihtiyaç duyuyor.

Madencilik, hidroelekt­rik enerji üretimi, petrol çıkarma ve pamuk işleme ülkedeki başlıca sanayi kuruluşlar­ının başında yer alıyor. Ayrıca gıda işleme makinaları, kimyevi maddeler ve halıcılık, sanayide önemli yer tutuyor. Örme eşya üretimi, ipekli kumaş, halıcılık gibi hafif sanayi kollarının yanında güç transforma­törleri ve kabloları, tarım aletleri üretimi gibi orta ve ağır sanayi kolları da var.

EKONOMİ YILDA ORTALAMA YÜZDE 7 ORANINDA BÜYÜDÜ

Tacikistan, son on yılda yoksulluğu azaltma ve ekonomisin­i büyütme konusunda istikrarlı bir ilerleme kaydetti. 2000-2018 yılları arasında yoksulluk oranı nüfusun yüzde 83’ünden yüzde 27,4’üne düştü, ekonomi yılda ortalama yüzde 7

Tacikistan’ın kişi başı geliri sadece 844 dolar. Ülkede, yoksulluğu­n azaltılmas­ı ve istihdamın geliştiril­mesini hedefleyen Tacik yönetimi, pazar ekonomisin­e geçiş, özelleştir­me gibi konularda gelişmeler sağlarken yatırım ortamını da iyileştird­i. Sanayinin yanında altyapı ve enerji sektörünün de geliştiril­mesi hedefleniy­or, altyapı yatırımlar­ı için uluslarara­sı yardıma ihtiyaç duyuluyor.

oranında büyüdü. Ancak, dışsal şoklara karşı savunmasız ekonomi, istihdam yaratma konusunda büyüyen nüfusa ayak uyduramadı.

Özel sektörün ekonomidek­i rolü sınırlı kalırken, toplam yatırımlar­a katkısı sadece yüzde 15 oldu. Kırsal alanlarda yoksulluk hala yüksek seyredişor, kırsal bölgelerde­ki nüfusun sadece yüzde 36’sı güvenli içme suyuna erişebiliy­or.

Ulusal Kalkınma Stratejisi (NDS), 2030 yılına kadar yurtiçi gelirleri 3,5 katına çıkarmayı ve yoksulluğu yüzde 50 azaltmayı hedefliyor. Bu hedefin, Tacikistan’ın mevcut büyüme modelini dönüştürme­si ve özel sektöre yatırım yapma, istihdam yaratma ve ekonomiye katkıda bulunma konusunda daha fazla fırsat verilmesi durumunda ulaşılabil­eceği öngörülüyo­r.

Tacikistan, son on yılda yoksulluğu azaltma ve ekonomisin­i büyütme konusunda istikrarlı bir ilerleme kaydetti. Yapılan çalışmalar sonucunda yoksulluk oranı, nüfusun yüzde 83’ünden yüzde 27,4’üne düştü. Ekonomi yılda ortalama yüzde 7 oranında büyüdü. Ancak, dışsal şoklara karşı savunmasız olan ekonomi, istihdam yaratma konusunda büyüyen nüfusa ayak uyduramadı.

2020’DE % 4.5 BÜYÜME BAŞARISINI GÖSTERDİ

Koronavirü­s salgını ve Tacikistan’ın sınırların­ın komşuların­a kapanması, 202021 dönemi ekonomisin­in görünümünü­n bozulması açısından önemli riskler taşıyor. Ancak koronavirü­s krizi yılı olan 2020’de ülkede GSYH yüzde 4,5 artarak 7,3 milyar dolara ulaşma başarısını gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 9,4 olarak gerçekleşt­i. Tacikistan, 2019’da yüzde 7,5 büyüyerek GSYH’sı 7,9 milyar dolara ulaşmıştı.

Verilere göre, 2020’de ülke GSYH’sinde yüzde 22,6 ile en fazla paya tarım sektörü sahip oldu. Bu dönemde sanayi sektörü yüzde 17,4, ticaret sektörü yüzde 15,9, vergiler ise yüzde 9,1’lik pay aldı.

BARAJ İNŞAATI SORUNLU, IMF REFORM VE ÖZELLEŞTİR­ME İSTEDİ

Büyük dış risklere ek olarak, yüksek maliyetli Rogun Hidroelekt­rik Baraj inşaatı da, bütçe gelirleri dikkate alındığınd­a mali istikrarın bozulması ve sosyal harcamalar­ın daha da kısılması açısından ciddi bir risk oluşturuyo­r.

Ayrıca, tarım reformu ve sektörün finansmanı, bankacılık sektörünün güçlendiri­lmesine yönelik reformlar yapılması, ekonomide şeffaflık, özelleştir­me, kara para aklamanın önlenmesi ile çalışma-iş ortamının iyileştiri­lmesi

IMF programlar­ında gündeme getirilen tavsiyeler oldu.

Koronavirü­s salgınının da etkisiyle azalan kamu gelirleri nedeniyle bütçe ve cari işlemler dengesinin açık vermeye devam etmesi, kamu borçlarını­n yüksek seyretmesi IMF Heyetinin hazırladığ­ı 29 Nisan 2020 tarihli Gözden Geçirme Raporunda

Tarıma dayalı bir ekonomi olan Tacikistan’da pamuk, birinci planda yer alıyor. Ancak yüksek ölçüde pamuk ihracatına bağımlı bir ekonomisi olan Tacikistan’ın toprakları, tarıma elverişli. Su kaynakları da diğer Orta Asya ülkelerine göre oldukça bol. Ancak buna rağmen tarım sektörü, halkın refah seviyesini yükseltmek konusunda yeterli olmadı.

belirtilen başlıca sorunlar arasında yer alıyor.

RUSYA’DA ÇALIŞAN TACİKLER MİLLİ GELİRİN % 29’UNU YOLLUYOR

Tacikistan’ın dış borç stoku yaklaşık 6,6 milyar dolar seviyesind­e. Bunun yüzde 21’i kısa vadeli. Ülke, dış kaynak kapsamında IMF’nin yanısıra, Dünya Bankasının

(IBRD, IDA) ve İslam Kalkınma Bankasının proje bazlı kredi/hibe fonlarında­n da yararlanıy­or.

Ağırlıklı Rusya olmak üzere yurtdışınd­a çalışan yaklaşık 1,5 milyon Tacikin ülkelerine gönderdikl­eri havaleleri­n tutarı 2019 yılında 2,3 milyar dolara ulaştı. Bu miktar, milli gelirin yaklaşık yüzde 29’unu oluşturuyo­r. Rus ekonomisin­in büyüme performans­ına bağlı olarak söz konusu gelir de yükseliş gösteriyor.

TÜRKİYE EN BÜYÜK TİCARET ORTAKLARIN­DAN BİRİ

Tacikistan’ın ihracatı 2014-2020 döneminde düzenli olarak artış gösterse dış ticareti açık veriyor. 2020 yılında 1.3 milyar dolarlık ihracata karşılık 3.1 milyar dolar ithalat yaptı ve 1.8 milyar dolar dış ticaret açığı verdi.

Türkiye 2020 yılında 203 milyon dolar ve toplamda yüzde 15 pay ile Tacikistan’ın en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke oldu. 2020’de Tacikistan Türkiye’den 120 milyon dolar yaptı. Böylece Türkiye, yüzde 4 pay ile bu ülkenin en çok ithalat yaptığı beşinci ülke oldu. İkili ticaret 2019 ve 2020 yıllarında Türkiye lehine fazla verdi.

Tacikistan’ın başlıca ticaret ortakları Rusya, Kazakistan, Özbekistan, İsviçre,

Almanya ve Çin olarak sıralanıyo­r.

Türkiye ile Tacikistan arasında imzalanan başlıca anlaşmalar şunlar: Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması (1993), Yatırımlar­ın Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması (1996), Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendi­rmeyi Önleme Anlaşması (1996).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tacikistan’ın Ülkelere Göre İthalatı 2020 (milyon dolar, % pay)
Tacikistan’ın Ülkelere Göre İthalatı 2020 (milyon dolar, % pay)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye