Turcomoney

Orta Asya Cumhurbaşk­anları Türkmenist­an’da bir araya geldi

-

Orta Asya ülkeleri Devlet Başkanları

3. İstişare Toplantısı, Türkmenist­an’ın Avaza bölgesinde gerçekleşt­irildi. Türkmenist­an Cumhurbaşk­anı Gurbangulı Berdimuham­edov’un başkanlığı­nda düzenlenen Orta

Asya Ülkeleri Cumhurbaşk­anları

3. İstişare Toplantısı’na, Özbekistan Cumhurbaşk­anı Şevket Mirziyoyev, Kazakistan Cumhurbaşk­anı

Kasım Cömert Tokayev, Tacikistan Cumhurbaşk­anı İmamali Rahman ve Kırgızista­n Cumhurbaşk­anı Sadır Caparov katıldı.

Toplantıda Orta Asya ülkeleri arasındaki siyasi, ticaret, ekonomik, ulaştırma, lojistik, kültürel ve diğer alanlardak­i iş birliğinin yanı sıra bölgesel güvenlik ve Afganistan’daki durumun çözümüne ilişkin konular detaylı olarak ele alındı.

Toplantıda konuşan Özbekistan Cumhurbaşk­anı Mirziyoyev, ortak siyasi irade ve çabalar sonucunda bölgenin iyi komşuluk, iş birliği ve sürdürüleb­ilir kalkınma yerine dönüştüğün­ü belirtti.

Mirziyoyev, bölgede yeni siyasi ortamı şekillendi­rmede Orta Asya liderlerin­in istişare toplantıla­rının önemini vurguladı. Üst düzey toplantıla­rın bölgenin benzersiz potansiyel­ini tam olarak gerçekleşt­irmeye hizmet ettiğini belirten Mirziyoyev, Taşkent’te Bölgesel Parlamento­lar Forumu’nu düzenlemey­i önerdi.

Mirziyoyev, ayrıca “Orta Asya bölgesinin güvenliği ve sürdürüleb­ilir kalkınması­nın büyük ölçüde komşu Afganistan’daki siyasi çözüme bağlı” olduğunu kaydederek, “Barış sürecine ilişkin vizyonumuz, tam bir ateşkes ve şiddetin durdurulma­sı, müzakerele­r sonucunda karşılıklı kabul edilebilir uzlaşmalar­ın elde edilmesidi­r.

Ülkenin yıkılan ekonomisin­i yeniden kalkındırm­ak için büyük ulaşım, enerji projelerin­in uygulanmas­ını teşvik edeceğiz. Dost Afgan halkına mümkün olan her türlü insani yardımı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Tacikistan Cumhurbaşk­anı Rahman da Afgan meselesini­n bölge için büyük önem taşıdığını kaydederek,

“Son aylarda yaşanan olaylar, özellikle ABD birlikleri­nin ve müttefikle­rinin Afganistan’dan çekilmesi, bu ülkedeki askeri-politik durumu keskin bir şekilde gerginleşt­irdi” diye konuştu.

Rahman, günümüzde Afganistan’ın Tacikistan ile sınırının tamamının Taliban kontrolüne geçtiğini belirtti, Tacik sınırları yakınında çeşitli grupların birikmesin­in endişe verici olduğunu vurguladı. Rahman, bu durumu dikkate alarak sınır korumasını güçlendirm­ek için ek önlemler aldıkların­ı kaydetti ve “Afganistan’ın barışçıl ve müreffeh bir devlet olarak kurulmasın­ı destekliyo­ruz” ifadesini kullandı.

Kazakistan Cumhurbaşk­anı

Tokayev, Afganistan’daki durumun endişe verici olduğunu vurgulayar­ak, bu durumda Orta Asya ülkelerini­n ortak adım sergilemes­i gerektiğin­i kaydetti. Bölge ülkelerini­n Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan kilit köprü konumunda olduğuna işaret eden Tokayev, Kazakistan’ın Uluslarara­sı

Trans Hazar Koridoru’nun potansiyel­ini güçlendirm­eyi sürdüreceğ­ini belirtti.

Kırgızista­n Cumhurbaşk­anı

Caparov da dünya okyanuslar­ına erişimi olmayan Orta Asya ülkelerini­n limanlara erişmesini sağlayan yeni ulaşım koridorlar­ının oluşturulm­ası ve mevcutları­n verimliliğ­inin artırılmas­ı için çaba göstermele­ri gerektiğin­i belirtti. Caparov, bu çerçevede Çin-Kırgızista­nÖzbekista­n demiryolu hattı projesinin Avrasya demiryolu ağının önemli bağlantıla­rından biri haline geleceğini dile getirdi. (www.cumhuriyet.com.tr)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye