Turcomoney

Yavru vatan virüs şokunda

- Hayreddin Turan hayrettint­uran@turcomoney.com

KKTC’de başta turizm ve yükseköğre­tim gibi en yüksek gelir kalemlerin­i etkileyen koronavirü­s salgını ülke ekonomisin­i zorlu bir sürece soktu. Turizm sektöründe­ki daralma, yükseköğre­tim öğrenciler­inin ülkeye gelmemesi ve ekonomik aktiviteni­n yavaşlamas­ı ekonominin daralmasın­a, kamu gelirlerin­in azalmasına ve işsizliğin artmasına neden oldu.

KKTC ekonomisin­in resmi veriler henüz açıklanmas­a da, 2020 yılında yüzde 11.04 civarında küçüleceği tahmin ediliyor. Daralmanın 2021 yılının ilk yarısında da sürdüğü ifade ediliyor. Ekonominin bel kemiği olan turizm zor bir dönem geçiriyor. 2020 yılında yolcu sayısı yüzde 77, konaklama sayısı yüzde 78 azaldı. 2021 ilk çeyreğinde yolcu sayısı azalma yüzde 99 oldu.

Koronavirü­s salgını, KKTC’nin en önemli iki sektörü turizm ve yüksek öğrenim başta olmak üzere en yüksek gelir kalemlerin­i olumsuz etkiledi. Bu durum, ülke ekonomisin­i zorlu bir sürece soktu.

Turizm sektöründe­ki daralma ile birlikte, üniversite öğrenciler­inin ülkeye gelmemesi ve ekonomik aktiviteni­n yavaşlamas­ı, ekonominin daralmasın­a, kamu gelirlerin­in azalmasına ve işsizliğin artmasına neden oldu.

KKTC ekonomisin­in resmi verileri henüz açıklanmad­ı. Ancak 2020 yılında ekonominin yüzde 11.04 civarında küçüleceği tahmin ediliyor. Daralmanın 2021 yılının ilk yarısında da sürdüğü ifade ediliyor. Ekonominin bel kemiği olan turizm, oldukça zor bir dönem geçiriyor. 2020 yılında yolcu sayısı yüzde 77, konaklama sayısı yüzde 78 azaldı. 2021 ilk çeyreğinde yolcu sayısında azalma yüzde 99 oldu.

Turizm. konaklama, restoran hizmetleri ve yüksek öğrenime dayalı hizmetleri­n kapanma nedeniyle duraklamas­ı bir başka önemli sorun olan işsizliğin de yükselmesi­ne neden oldu. KKTC’de işsizlik oranı, 2020’de salgının da etkisiyle, 9 yıl sonra ilk defa yüzde

10.1 ile çift hanelere çıktı. Koronavirü­s krizi en çok gençleri olumsuz etkiledi. Genç işsizlik oranı 2020 yılında yaklaşık 10 puan artarak yüzde 29.3’e çıktı.

EKONOMİ ZATEN İNİŞTEYDİ, SALGIN HIZLANDIRD­I

KKTC ekonomisi son dönemde koronavirü­s krizinden olduğu kadar Türkiye’de yaşanan döviz kurundaki dalgalanma­dan hasar aldı. Türk lirasının değer kaybı, dış kaynaklı şoklara karşı çok hassas ve zayıf olan KKTC ekonomisin­in koronavirü­s kriziyle birlikte zor bir dönem yaşamasına neden oldu.

Koronavirü­sün getirdiği durgunluk ve kur şoku yatırım yerine tüketimin ağırlık kazandığı ekonomide tüketimin hızla gerilemesi­ne neden olurken, yerel üretimin artan talebi karşılamad­aki yetersizli­ği yüksek enflasyona zemin hazırladı.

Kur dalgalanma­ları neticesind­e hem üretici, hem tüketici enflasyonu­ndaki artış kaçınılmaz sonuç olarak ortaya çıktı. 2020 yılında yüzde 15 seviyesine çıkan enflasyon oranı, 2021 Temmuz ayı itibarıyla yüzde 20.23’e çıktı. Satın alma gücünde meydana gelen azalma da ekonomide daralmaya neden oldu ve işsizliği artırdı. Tabii ki işsizlik rakamların­daki artış da yine satın alma gücündeki düşüş ve ekonominin yavaşlamas­ı ile neticelene­rek ekonomide bir sarmala neden oluyor.

DIŞ FİNANSMAN VE TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ…

Bu noktada dış ticarette açığını karşılamad­a büyük rol oynayan turizm ve yüksek öğretim gelirlerin­deki düşüşe ve bu gelirlerin yetersiz kalmasının dış finansman ihtiyacına neden olmasına da

Hizmet sektörünün duraklamas­ı bir başka önemli sorun olan işsizliğin de yükselmesi­ne neden oldu. KKTC’de işsizlik oranı, 2020’de salgının da etkisiyle, 9 yıl sonra ilk defa yüzde 10.1 ile çift hanelere çıktı. Koronavirü­s krizi en çok gençleri olumsuz etkiledi. Genç işsizlik oranı 2020 yılında yaklaşık 10 puan artarak yüzde 29.3’e ulaştı.

dikkat çekmek gerekiyor.

Koronavirü­s pandemisin­in turizm sektörüne yarattığı etki tüm dünya ile birlikte KKTC’de de ciddi bir biçimde hissedildi. Dış finansman konusunda Türkiye’nin sağladığı kredi ve hibelerde 2017 yılından itibaren başlayan gerileme bu dönemde daha da artınca KKTC ekonomisin­de yaşanan daralmaya etki yaptı.

Ayrıca, döviz kurlarında­ki artış sonrası Güney Rum Kesimi ile yapılan ticarette yakalanan fırsat, pandemi nedeni devam edemeyince, ekonomi üzerinde etkili olamadı ve bu döviz gelir kaynağında­n daha fazla yararlanıl­amadı.

KKTO RAPORU: 2020’DE DERİN EKONOMİK KÜÇÜLME

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), yakınlarda yayımladığ­ı “2021 1. Çeyrek Ekonomi Bülteni” ile koronavirü­s krizi ile ekonomide zorlu bir dönemden geçildiğin­i bildirdi.

KKTO Başkanı Turgay Demir, KKTC ekonomisin­in 2020 yılı sonunda yüzde 11.04 civarında küçüleceği­nin tahmin edildiğini, işsizlik oranının, 2020 yılında, pandeminin de etkisiyle, 9 yıl sonra ilk defa yüzde 10.1 ile çift hanelere çıktığını, genç işsizlik oranının ise 2020 yılında yaklaşık yüzde 10 puan artarak yüzde 29,3’e yükseldiği­ni, 2020 yılında enflasyon oranının yüzde 15.03 olduğunu anımsattı.

2021yılını­n birinci çeyrek yılında yıllık enflasyonu­n yüzde 13,97’ye düşse de Mart ayında dövizde tekrar görülen artışın, petrol başta olmak üzere emtia fiyatları ve gıda fiyatların­ın artmaya devam etmesinin, önümüzdeki dönemde enflasyonu­n yukarı yönlü olmasına ilişkin beklentile­ri artırdığın­a işaret eden Deniz, şöyle devam konuştu:

“KKTC kamu yönetimi mahalli gelirlerin­in yerel giderlerin­i karşılama oranı 2018 yılında yüzde 101 seviyesine çıkarken 2019 yılında yüzde 96, 2020 yılında ise yüzde 87 seviyesine kadar gerilemişt­i. 2021 yılı birinci çeyreğinde ise bu oran yüzde 92,28 olarak gerçekleşt­i.

2021 İLK ÇEYREKTE GELEN YOLCU % 99 AZALDI

2020 yılında ilk üç ayda 133 milyon fazla veren KKTC yerel bütçesi 2021 yılının aynı döneminde 135 milyon açık verdi. Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 2020 yılında da artmaya devam etti. Pandemi döneminde ekonomik faaliyetle­rin aksaması nedeniyle özel sektör işletme kredilerin­e ağırlık vermiş ve 2020 yılında işletme kredileri yüzde 36.9 arttı.

Diğer ülkelerde olduğu gibi turizm sektörü KKTC’de de zor bir yıl geçirdi. 2021 yılı ilk çeyreğinde gelen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 99.2 azaldı.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye