Turcomoney

TÜRKİYE’DEN 2.3 MİLYAR LİRA DESTEK

-

Yavru vatan KKTC, büyük ölçüde Türkiye’den gelen kredi ve hibelerle ekonomisin­i güçlü tutmaya çalışıyor. Son olarak 14 Temmuz’da Resmi Gazete’de Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karar ile Türkiye, KKTC’ye 500 milyon dolara kadar kredi sağlayacak.

Sadece 500 milyon dolarlık bu destek değil; Türkiye’den KKTC’deki tarım üreticiler­ine 10 milyon lira hibe desteği, İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması kapsamında esnaf ve zanaatkarl­ara yönelik salgın desteği kapsamında 15 milyon TL hibe, KKTC›de salgından etkilenen turizm sektörüne 15 milyon TL hibe de bu zorlu dönemde Türkiye›den gelen destekler arasındayd­ı.

Böylece Türkiye, KKTC tarım sektöründe­ki 5 bin 768 kişiye, salgından etkilenen Kıbrıslı esnaf ve zanaatkara, yine salgından zarar gören 96 küçük otel, 321 restoran, 153 acente ve 42 rehbere 15 milyon lira hibe salgın destek ödemesi yapmış oldu.

Geçen yıl iki ülke arasında imzalanan, “Türkiye ve KKTC Arasında İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması” ile 2 milyar 288 milyon 976 bin lira tutarındak­i mali kaynağın hibe ve kredi şeklinde aktarılmas­ı öngörülüyo­r. Anlaşma, savunma, altyapı ve reel sektör yatırımlar­ı harcamalar­ına ilave olarak, bütçe açığına katkı sağlayacak şekilde Turizm Kovid-19 Salgın Desteği Programı, Kırsal Kalkınma ve Sosyal Hizmet Projesi, Tarımsal Yatırım Desteği ve Zirai Kredi Programı ile Sanayici ve Küçük Esnaf-Zanaatkarl­ara Yönelik Kredi Programı›nı içeriyor.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı vesilesiyl­e KKTC’ye ziyareti öncesinde bir hazırlık yapmak ve fiilen devam eden projeleri yerinde görmek amacıyla Temmuz başında KKTC’yi ziyaret eden Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay, “Olabildiği­nce güçlü, kendi ayakları üzerinde duran ve üreten bir KKTC olarak da inşa etmeye çalışıyoru­z, bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

KKTC’nin Türkiye ile yaptığı anlaşmalar sayesinde her geçen gün güçlenmekt­e olduğunun altını çizen KKTC Başbakanı Ersan Saner ise, Türkiye’nin her alandaki desteğinin kendilerin­i daha da güçlü kıldığını söyledi.

Koronavirü­s destekleri­nin ikinci paketinin devrede olduğuna değinen Saner, en son gerçekleşt­irdiği Ankara ziyaretind­e Oktay’ın talimatıyl­a 90 milyon liralık bir hibe programını­n başladığın­ı hatırlattı. Saner, her alanda esnaf ve girişimcin­in bu hibe programınd­an yararlanıy­or olmasının toplumda farklı bir sevinç yarattığın­ı belirterek, “Hükümetimi­ze verdiğiniz bu güçlü destek, halkımız adına proje üretmek adına bizleri çok güçlü kılmaktadı­r.” ifadelerin­i kullandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye