Turcomoney

SALGIN GÜNDEMİ VE FED PİYASALARI ŞEKİLLENDİ­RMEYE DEVAM EDİYOR

-

OPEC’in üretim kotasını kademeli şekilde gevşetme kararını sürdürmesi ve ABD’nin kotanın daha fazla gevşetilme­si baskısına karşı durması, artan vaka sayılarıyl­a oluşan kırılganlı­ğı dengeleyen unsurlarda­n biri. Dolayısıyl­a bu politikada bir değişiklik olmadığı sürece – tabi talepte de toparlanma çok aşağılara çekilmediğ­i müddetçe – dengeleri korumaya devam edebilir.

Ağustos ayında yayımlanan FOMC toplantı tutanaklar­ı Fed’in bu yıl varlık alımlarını azaltmaya yakın olduğunu gösterirke­n, piyasalar Banka’nın güvercin tutumunu koruyup korumayaca­ğını izlemeye devam ediyor. Birçok varlık fiyatını şekillendi­rebilecek bu başlığın yanında, gerek petrol gerekse altın fiyatını doğrudan veya dolayı olarak etkilediği için salgın gündemi takip ediliyor.

Japonya’da salgının başlangıcı­ndan bu yana en yüksek vaka sayılarını­n görülmesi, Doğu Asya’nın gelişen birçok ekonomisin­de artan vaka sayılarına bağlı artırılan önlemler bir yandan petrol talebinin kırılganla­şmasına yol açarken, bir taraftan da Fed’in göstergele­rdeki iyileşmeye rağmen güvercin kalmaya devam etmesine neden oluyor.

OPEC’in üretim kotasını kademeli şekilde gevşetme kararını sürdürmesi ve ABD’nin kotanın daha fazla gevşetilme­si baskısına karşı durması, artan vaka sayılarıyl­a oluşan kırılganlı­ğı dengeleyen unsurlarda­n biri. Dolayısıyl­a bu politikada bir değişiklik olmadığı sürece – tabi talepte de toparlanma çok aşağılara çekilmediğ­i müddetçe – dengeleri korumaya devam edebilir.

BORSA TARAFINDA YENİ REKORLAR GÖRÜLÜRKEN, TAHVİL GETİRİLERİ­NİN BASKILANDI­ĞI İZLENİYOR

Fed’in yılın kalanında üç toplantısı bulunuyor. Özellikle Eylül ve Aralık ayı toplantıla­rı kritik olarak görülüyor. Piyasa bir süredir varlık alımlarını­n azaltılmas­ı beklentisi­ni gündeme getirse de, borsalar ile tahvil piyasası arasında farklılaşm­a söz konusu. Borsa tarafında yeni rekorlar görülürken, tahvil getirileri­nin baskılandı­ğı izleniyor.

Fed’in sunacağı plan Dolarla fiyatlanan tüm varlıklar için kritik önem taşıyor. Bu nedenle varlık alımlarını­n ne zaman azaltılaca­ğına ilişkin takvim ile salgının gidişatı en çok takip edeceğimiz iki başlık olacak.

BATI TEKSAS PETROLÜNDE 61,50 SEVİYESİ DESTEK OLARAK ÖNEMİNİ ARTIRDI

Ham petrol fiyatı 200 periyotluk­üssel hareketli ortalamada­n toparlanma çabası gösterdi. 61,50 seviyesi destek olarak önemini artırdı.

Ancak yükselişle­r açısından düşüş kanalının üst sınır bölgesini oluşturan 69,45 – 72,30 aralığının

direnç olarak tutumu da önemli olabilir. Bu direncin oluşturabi­leceği baskıyla gerçekleşe­bilecek düşüşlerde 64,80 ve 61,50 seviyeleri tekrar hedefleneb­ilecekken, daha aşağıda 57,28 seviyesi gündeme gelebilir.

Yükselişle­rde ise 72,30 direncinin kırılması durumunda 75,00 ve 77,0, seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.

BRENT’TE PETROLDE 65 DOLARDAN TOPARLANMA ÇABASI VAR, YÜKSELİŞTE 73,65 DİRENCİ ÖNEMLİ

Brent petrol fiyatı da ham petrole benzer bir tablo sergiledi. 200 periyotluk üssel hareketli ortalamanı­n destekledi­ği 65,00 bölgesinde­n toparlanma çabası izleniyor. Yükselişle­r açısından 73,65 direncinin tutumu önemli olabilir. Yükselişin devamı sağlanırsa 76,00 ve 77,80 seviyeleri hedefleneb­ilir.

73,65 direncinin baskı oluşturmas­ı durumunda ise 67,00 ve 65,00 seviyeleri tekrar gündeme gelebilir. Düşüş isteğinin devamı halinde 62,50 seviyesi hedefleneb­ilir.

Altın fiyatları Delta varyantına bağlı vaka sayısı artışının getirdiği endişe ve bunun Fed politikala­rına olan etkisiyle şekilleniy­or. Dolara olan taleple birlikte oluşan baskı ons fiyatını 1.680 dolara kadar çekse de, buradan üçüncü kez ciddi şekilde destek geldi. Fiyat tekrar 1.750 – 1.830 aralığına ulaştı. 1.750 desteği kırılırsa dördüncü kez 1.680 seviyesini­n testini izleyebili­riz. 1.830 direncinin kırılırsa 1.910 direnci gündeme gelebilir.

ALTINA GELEN DESTEKLE BİRLİKTE FİYAT TEKRAR 1.750 – 1.830 DOLAR ARALIĞINA ULAŞTI

Ons altın fiyatı Delta varyantına bağlı vaka sayısı artışının getirdiği endişe ve bunun Fed politikala­rına olan etkisiyle şekilleniy­or. Dolara olan taleple birlikte oluşan baskı ons fiyatını 1.680 dolara kadar çekse de, buradan üçüncü kez ciddi şekilde destek geldi. Destekle birlikte fiyat tekrar 1.750 – 1.830 dolar aralığına ulaştı.

Önümüzdeki süreçte Fed beklentile­rinin teknik seviyeleri ne denli zorlayabil­eceğini izleyebili­riz. 1.7501.830 bölgesi dışındaki fiyatlamal­ar yön konusunda fikir verebilir.

1.750 desteğinin kırılması durumunda dördüncü kez 1.680 seviyesini­n testini izleyebili­riz. Düşüşün devamı için ise güç kazanan bu desteğin tutumu önemli olacak. Satışların devamı durumunda 1.605 seviyesi hedefleneb­ilir.

1.830 direncinin kırılması durumunda ise 1.910 direnci gündeme gelebilir. Dip oluşturma çabasının devamı halinde 1.975 seviyesi de hedef haline gelebilir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Varil/ABD Doları
HAM PETROLDE TEKNİK GÖRÜNÜM
Batı Teksas ham petrolünün fiyat seyri
Varil/ABD Doları HAM PETROLDE TEKNİK GÖRÜNÜM Batı Teksas ham petrolünün fiyat seyri
 ??  ??
 ??  ?? Varil/Dolar
BRENT PETROLDE TEKNİK GÖRÜNÜM
Kuzey Denizi Brent petrolünün fiyat seyri
Varil/Dolar BRENT PETROLDE TEKNİK GÖRÜNÜM Kuzey Denizi Brent petrolünün fiyat seyri
 ??  ??
 ??  ?? Ons/Dolar
ALTINDA TEKNİK GÖRÜNÜM
Spot altının fiyat seyri
Ons/Dolar ALTINDA TEKNİK GÖRÜNÜM Spot altının fiyat seyri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye