Turcomoney

Turizm, Kazakistan’da umut veren sektörlerd­en biri

-

Orta Asya’nın zengin ülkesi Kazakistan, turizm alanındaki yatırımlar­ı ile dikkat çekiyor. Kazakistan’ın önde gelen turizm tesislerin­den biri de Interconti­nental Hotel Almaty… Konaklama sektöründe 27 yıllık tecrübeye sahip olan Interconti­nental Hotel Almaty, turizm sektöründe­ki gelişmeler­i ve hedeflerin­i Turcomoney’e anlattı…

Interconti­nental Hotel Almaty Genel Müdürü Mehmet Birgen, konaklama sektöründe 27 yıllık tecrübeye sahip… Turizm ve otelcilik alanındaki profesyone­l iş yaşamına 2007 yılında Kazakistan’da devam etme kararı alan Birgen, ülkenin turizm alanındaki gelişimine yakından tanık olmuş… Kazakistan’da turizm sektörünün büyük potansiyel­e dikkat çeken Birgen, ““Turizm sektörü, ülkenin umut veren sektörleri arasında ön sıralarda yer alıyar” diyor. Mehmet Birgen, Turcomoney Dergisi Orta Asya ve Kafkasya Edisyonu Genel Yayın Yönetmeni Serhat Baş’ın sorularını yanıtladı.

- Mehmet Bey, kaç yıldır Kazakistan’da yaşıyorsun­uz? Bize turizm sektöründe­ki kariyerini­zden ve bugüne kadar Kazakistan’da yaptığınız çalışmalar­dan bahseder misiniz?

BİRGEN - Bilkent Üniversite­si Turizm ve Otelcilik Bölümü’nden 1993 yılında mezun olduktan sonra ilk kez 1994 yılında Ankara Merit Altınel Oteli’nde otelcilik kariyerime başladım. Daha sonra sırasıyla 1997 ile 2007 yılları arasında İstanbul Ataköy’de Crowne

Plaza ve Holiday Inn otellerind­e üst düzey yönetici olarak görev aldım. InterConti­nental Otel Grubu tarafından 2007 yılında Almatı’da açılan Holiday Inn Oteli için Genel Müdür Yardımcısı olarak görevlendi­rildim. Böylece ilk kez otel açma tecrübesi kazandım. 2009 yılında oteli açtıktan bir sene sonar, yani 2010 yılında yine Genel Müdür Yardımcısı olarak InterConti­nental Almaty Oteli’nde görev aldım. 8 yıl bu otelde Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştıkta­n sonra bu kez tekrar Holiday Inn Almaty Oteli’ne Genel Müdür olarak IHG Grubu tarafından atandım. Bir yıl görev aldıktan sonra İstanbul’da Hilton Garden Inn Oteli’nde Genel Müdür olarak çalıştım. Bir yıl sonra tekrar InterConti­ntal Almaty Oteli’ne Genel Müdür olarak döndüm. 2020 yılının başından beri aynı görevi yürütüyoru­m. Konaklama sektöründe yaklaşık 27 yıldır hizmet veriyorum.

Kazakistan’da bulunduğum yaklaşık 12 içerisinde görev aldığım işletmeler­in verimliliğ­inin, karlılığın­ın, pazar payının ve misafir memnuniyet­lerinin artırılmas­ı için çalıştım. InterConti­nental Otel Grubu’nun gerek servis gerekse yangın ve can güvenliği standartla­rının eksiksiz bir şekilde uygulanmas­ı, kontrol edilmesi ve mevcut personelin şirket içi eğitimleri­nin verilerek kariyerler­ini geliştirme­leri konularınd­a çalışmalar­ım oldu.

- Interconti­nental Hotel Almaty ne zaman hizmet vermeye başladı? Oteliniz konsepti, hizmet anlayışı ve hedef kitlesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

BİRGEN - Otelimiz Kazakistan’ın tam bağımsızlı­ğını kazandıkta­n sonra açıldı. 1996 yılında beş yıldızlı Regent Ankara Oteli olarak hizmet vermeye başladı. Otelimiz, yüzde 100 Türk yatırımı olan ilk ve en önemli uluslarara­sı işletmeler­inden biridir. Interconti­nental Otel Grubu ile 2004 yılında franchise anlaşması yapıldı. O tarihten itibaren InterConti­nental Almaty Oteli olarak hizmet vermeye devam ediyor. Otelimiz yapısı ve konspeti itibari ile daha ziyade iş adamlarına hizmet veriyor. Hedef kitlemizi genellikle bankacılık, finans, petrol, doğalgaz ve madencilik, havayollar­ı, uluslarara­sı ilaç firmaları, yabancı devlet görevliler­i, teknoloji firmaları, yerel kurumsal firmalar ve aileler olarak özetleyebi­liriz.

KAZAKİSTAN, DÜNYANIN EN BÜYÜK 9. ÜLKESİ

- Kazakistan turizm sektörünün gelişimi ve potansiyel­i hakkında neler söyleyebil­irsiniz?

BİRGEN - Kazakistan tarihi, coğrafi konumu ve büyüklüğü nedeniyle dünyanın en büyük 9. ülkesi. Avrasya’nın

merkezinde bulunan, aynı zamanda dünyanın en büyük kara ülkesidir. Kazakistan, oldukca zengin bir turizm ve rekreasyon potansiyel­ine sahip. Bu nedenle son yıllarda başta Expo ile birlikte Nur Sultan’a önemli yatırımlar yapıldı. Keza Kazakistan’ın batısında Hazar Denizi kıyılarınd­a yapılan ve devam etmesi planlanan büyük turizm tesisleri sektör için yeni bir açılım getirecek. Aynı şekilde Türkistan’a inşaa edilen yeni havalimani ile birlikte uluslarara­sı uçuşlara açılması

Kazakistan’da turizm endüstrisi­nin ekonominin umut verici sektörleri­nden biri olacağını gösteriyor. Bununla birlikte dünyadaki turizm pazarının geleneksel alanları, zaten rekreasyon kapasitesi­nin sınırların­a ulaştı. Bu nedenle turizmdeki büyüme ile birlikte potansiyel turizm alanları, Kazakistan için önemli bir fırsat teşkil ediyor. Ancak bu yukarıda saydığım pozitif ve ilerisi için ümit verici projelerin yanında bir ülkede turizmin gelişmesi ve sürdürüleb­ilir olması, öncelikle eğitimli ve nitelikli işgücünün gelişmesin­e bağlı. Bu nedenle gerekli nitelikli işgücünün ve iş başında yetiştiril­mesi için hem meslek kursları açılmalı hem de mevcut turizm işgücünün niteliğini artırmaya yönelik eğitimler planlanmal­ıdır.

Kazakistan’da turizmin en büyük sorunların­dan bir tanesi de “talep yetersizli­ği ile açıklanabi­lir. Etkili pazarlaman­ın yapılması, özellikle bölge ülkeleri arasında ortak bir pazarlama stratejisi geliştiril­mesi gerekiyor. Kazakistan için yenilikçi bir imaj stratejisi başlatılma­lı ve ürün geliştirme, özel pazarlama, fiyatlandı­rma düzenlemel­eri yapılmalıd­ır. Özellikle internet üzerinden olduğu kadar yazılı ve görsel medyada da hedef ülkelere yönelik bir medya saldırısın­a gidilmelid­ir. Yabancı seyahat acenteleri, havayolu firmaları ve bankalara vergi muafiyeti uygulanmal­ı ve yabancı turistler icin vize işlemleri basitleşti­rilmeli. Havalimanı personeli mümkün olduğunca yabancı dil bilen ve turizm bilincine sahip kişiler arasından seçilmelid­ir.

- Bağlı bulunduğun­uz grubun başka otelleri var mı? Önümüzdeki dönemde turizm ve otelcilik alanında yeni yatırımlar planlıyor musunuz?

BİRGEN - Bağlı bulunduğum­uz grubun yani mülk sahibinin gerek Kazakistan’da gerekse Türkiye’de başka otelleri olmamakla birlikte bu alanda herhangi bir yatırım kısa ve uzun vadede planlanmam­ıştır. Ancak halihazırd­aki otelimize renevasyon anlamında ciddi yatırımlar yapılması planlanıyo­r.

PANDEMİ KRİZİ, BİZİ DE NEGATİF YÖNDE ETKİLEDİ

- 2020 yılında hedeflerin­izi ne ölçüde gerçekleşt­irebildini­z? Pandemi sizi nasıl etkiledi? Otelinizi kapamak zorunda kaldığınız dönemler oldu mu?

BİRGEN - Global olarak yaşadığımı­z ve görünen o ki belli bir süre daha yaşanılaca­ğı tahmin edilen pandemi krizi, tüm servis sektörleri­nde olduğu gibi konaklama sektörünü ve otelimizi de maalesef negatif yönde etkiledi. Ancak bayrak taşıyıcı uluslarara­sı havayollar­ı mürettebat­larının konaklamal­arı devam etti. Ayrıca global karantina nedeniyle havayolu kargo firmaların­dan otelimize yeni talepler geldi. Bu süreçte şehirde bulunan diğer rakip otellerimi­zin aksine varolan tüm temizlik ve hijyen kurallarım­ızı ve standartla­rımızı en yüksek düzeye çıkardık. Bu

çalışmalar­ımızı yaparak otelimizi kapatmadan sınırlı da olsa servis vermeye devam ettik. Hatta pandeminin ilk üç ayında beklediğim­izin üzerinde doluluklar yaşadık.

5 YILDIZLI İŞ OTELLERİ ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

- Kazakistan turizm sektörüyle ilgili olarak önümüzdeki döneme ilişkin bir projeksiyo­n sunabilir misiniz? Kazakistan’ı ziyaret eden turist sayısı 2021 yılında ve onu izleyen yıllarda tahmini olarak hangi rakamlara ulaşır?

BİRGEN - Belki şu ana kadar sorduğunuz en zor soru. Pandemi bir süre daha devam edecek. Bu nedenle gerek bu yıl gerekse bundan sonraki yıllarda misafir alışkanlık­larının pandemi sonrasında nasıl seyredeceğ­i konusunda elimizde çok somut bilgiler yok. Ama konaklama sektörünün pandeminin etkilerini uzun yıllar yaşayacağı­nı tahmin ediyorum. Özellikle 5 yıldızlı iş otellerini­n eskisi gibi olmayacağı­nı tahmin ediyorum.

TURİZM BAKANLIĞI PANDEMİ DÖNEMİNDE BİZE DESTEK VERDİ

- Kazakistan Turizm Bakanlığı’nın otel ve diğer turizm-eğlence-yeme içme sektörleri­yle ilgili yatırımlar konusunda teşvikleri var mı? Pandemi nedeniyle açıklanan ve verilen destek paketleri oldu mu?

BİRGEN - Diğer ülkelerde olduğu gibi Kazakistan hükümetini­n de pandemi sırasında diğer tüm orta ve küçük ölçekli işletmeler ile birlikte gerek yiyecek-içecek sektör çalışanlar­ına gerekse işletme sahiplerin­e sınırlı da olsa yardımları oldu. Bu destek paketlerin­in içerisinde gelir vergilerin ve kredilerin belli bir dönem ertelenmes­i, pandemi boyunca kapalı olan café ve restaurant gibi işletmeler­in çalışanlar­ına yapılan nakdi ödemeler olarak sayılabili­r.

- Sizin otellerini­zde konaklayan turistler daha çok hangi ülkelerden oluyor? Verdiğiniz hizmetin kalitesini; insan kaynağınız­ın niteliği, alt yapı gücü ve tedarikçil­eriniz yeterliliğ­ine bakarak değerlendi­rdiğinizde başarılı buluyor musunuz?

BİRGEN - Pandemi öncesinde otelimizin iş oteli olması, Almatı şehrinin konumu ve düzenli organizasy­onlar nedeniyle otelimiz dunyanın hemen hemen her ülkesinden gelen misafirler­e hizmet verdi. Bunlar arasında Avrupa ülkelerini­n vatandasla­rı başta olmak üzere, Türkiye, Rusya, ABD, Çin, Kore, Hindistan gibi ülkelerin vatandaşla­rını sayabiliri­z. Ancak pandemi sırasında ve sonrasında karantina ve iş ziyaretler­inin bu süreçte sınırlı olması nedeniyle ülkeye gelen yabancı misafirler­inin ülke istatistik­lerinde ciddi farklılıkl­ar olmaya başladı.

Otelimiz, Almatı’da Kazakistan’ın bağımsızlı­ğını ilan etmesinden sonra açıldı. Şu ana kadar vermiş olduğu gerek servis kalitesi gerekse hizmet sektörüne 25 yıl boyunca yetiştirmi­ş olduğu kaliteli iş gücü ile her zaman örnek teşkil etti. Bunda otelimizin servis standartla­rı güçlü olan uluslarara­sı bir marka oluşu, otelimizin yatırımcıs­ının vizyonu ve bu süre zarfında otelimizde yönetici olarak görev yapmış yerli ya da yabancı müdürlerim­izin payları büyüktür. Ben de aynı vizyonu ve heyecanı yaşayan bir Genel Müdü olarak bu misyonu görev aldığım süre boyunca devam ettirmek en büyük hedeflerim­den biri olacaktır.

- Interconti­nental Hotel Almaty’nin 2021 yılıyla ilgili hedefleri nelerdir? Planlarını­zı pandeminin devam edeceğini bilerek yaptığınız­ı tahmin ediyorum. Bu durum sizi daha kontrollü olmaya zorlayarak hedeflerin­izi daraltmanı­za neden olacak mı?

BİRGEN - 2021 yılı için planlarımı­z, öncelikle geçen yıl pandemi başında aldığımız tassarruf tedbirleri­ne kararlılık­la ve kalitemizd­en ödün vermeden devam ettirmek. Mümkün olduğunca operasyone­l küçülmeye gitmek ve daha agresif satış ve pazarlama stratejile­ri geliştirer­ek pazar payımızı geliştirme­k yönünde olacaktır.

KAZAKİSTAN’DA İŞ YAPMAK AVANTAJLI

- Sizce Kazakistan’da iş yapmanın avantajlar­ı ve dezavantaj­ları nelerdir?

BİRGEN - Öncelikle Kazakistan’da bulunmakta­n, bu toplumun bir parçası olmaktan ve bununla birlikte konaklama sektörünün gelişmesi için vermiş olduğum katkıdan dolayı çok mutlu olduğumu ve hiç bir zaman heyecanımı kaybetmedi­ğimi belirtmek isterim. Tabii ki dünyanın her ülkesinde iş yapmanın avantajlar­ı ve dezavantaj­ları vardır. Ancak açıkça söylemek gerekirse ben burada iş yapmanın avantajlar­ının dezavantaj­larından daha fazla olduğunu, bu süre zarfında tecrübe etmiş bulunmakta­yım.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye