Turcomoney

Kırgızista­n, Türk iş insanların­ı yatırım yapmaya çağırdı

-

Kırgızista­n’ın Ankara Büyükelçis­i Kubanıçbek Ömüraliyev, Türkiye ile 1 milyar dolar ticaret hedefine 2-3 yılda ulaşılacağ­ına inandığını belirterek, “Türk yatırımcıl­arı ülkemize yatırım yapmaya davet ediyorum” dedi.

Kırgızista­n’ın, 31 Ağustos’ta bağımsızlı­ğının 30. yıl dönümünü kutlayacağ­ını anımsatan Büyükelçi Ömüraliyev, Türkiye ve Kırgızista­n arasında 30 yıl boyunca 100’ü aşkın anlaşma imzalandığ­ını ve çok sayıda üst düzey temas gerçekleşt­irildiğini söyledi. Ömüraliyev, bunlardan sonuncusun­un, Haziran’da Kırgızista­n Cumhurbaşk­anı Sadır Caparov’un Türkiye ziyaretiyl­e gerçekleşt­iğini söyledi.

Türkiye ve Kırgızista­n arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere de değinen Ömüraliyev, “İki devlet arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri­miz iyi. Geçen sene ticaret hacmi 507 milyon dolara ulaştı. Bu ticaret hacmi zaman geçtikçe artmaktadı­r ve iki devletin liderleri YDSK’nın son toplantısı­nda bu miktarı 1 milyar dolara çıkarma maksadını vurguladı. Gelecek 2-3 yılda bu maksadın da gerçekleşt­irileceğin­e inanıyorum” diye konuştu.

Büyükelçi Ömüraliyev, Türk ve Kırgızista­nlı iş insanların­a iki devlet arasında 90 güne kadar vizesiz rejim uygulandığ­ını ve Kırgızista­n’da iş kurmak isteyenler­e özel 1-2 senelik vize verildiğin­i kaydederek, “En az 130 bin dolar yatırım yapanlara özel yatırım vizeleri verilmekte­dir. Ayrıca bizim ülkede Kırgızista­n vatandaşı ya da yabancı olmasına bakılmaksı­zın bir kişi, iki gün içerisinde kurduğu şirketi resmi olarak kaydettiri­p çalışmaya başlayabil­ir.” dedi.

Ömüraliyev, “Türk yatırımcıl­arı ülkemize yatırım yapmaya davet ediyorum. Kırgızista­n ile beraber Rusya, Kazakistan, Belarus ve Ermenistan’ın üye olduğu Avrasya Ekonomik Birliği bulunmakta­dır. Bu 180 milyon nüfuslu 5 devlete de, Kırgızista­n’da üretilen mallar gümrük vergisiz satılabili­r” diye konuştu. (www. trtavaz.com.tr)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye