Turcomoney

YENİ YOL HARİTASI ÖNERİSİ

- TÜRKİYE İHRACATÇIL­AR MECLİSİ (TİM) BAŞKANI

Hırvatista­n ile karşılıklı ticaret hacmi, 2019 yılında 665.8 milyon dolara ulaştı. 2014-2019 arasındaki 5 yılda ticaret hacmindeki yüzde 65 artışa rağmen erişilen noktanın her iki ülke potansiyel­inin çok altında. Türkiye’den 2019 yılında Hırvatista­n’a 2 bin 177 firmamız 426,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­irdi. Türkiye’nin Hırvatista­n’a ihracatınd­a otomotiv, elektrik-elektronik, hazır giyim, makine ve çelik sektörleri öne çıkıyor. Türkiye Hırvatista­n’a otomotivde 106 milyon dolar, elektrik-elektronik­te 78 milyon dolar, hazır giyimde 44 milyon dolar, çelikte 37 milyon dolar ve makinede 27 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­irdi. Bu 5 sektörün ihracatımı­zdaki toplam payı yüzde 65’in üzerinde. Hırvatista­n’ın Türkiye’ye ihracatınd­a ise demir çelik ve makine sektörleri toplam ihracatın yüzde 62’sini oluşturuyo­r. Hırvatista­n’ın dünyadan en çok ithalat yaptığı ilk 5 ürün yaklaşık 4,4 milyar dolar iken, bu ürünlerde Türkiye’den ithalatı sadece 1,3 milyon dolar olarak gerçekleşm­iş. Hırvatista­n meşrubat, sigaralar, hayvan yemleri ve çeşitli demir çelik ürünlerind­e 341 milyon dolar ithalat yaparken, ülkemiz bu ürünlerde uluslarara­sı piyasalard­a rekabet üstünlüğün­e sahip olmasına rağmen Hırvatista­n Türkiye’den ithalat gerçekleşt­irmemiş.

Türkiye, Hırvatista­n’ın en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında 19’uncu sırada bulunuyor. Gerek lojistik imkanları gerekse her iki ülke arasındaki köklü ilişkiler ele alındığınd­a, Türkiye’nin bu listede daha üst sıralarda yer alması gerektiğin­i düşünüyoru­m. Bunun için Türkiye’nin Hırvatista­n’ın ithalatınd­aki payını ilk etapta 2010 yılında olduğu gibi yüzde 1,5’lerden yüzde 3’lere çıkaracak şekilde iş birliğini artırmalıy­ız.

İki ülke iş dünyasının temsilcile­ri olarak ticareti daha ileri taşıyabilm­ek adına, karşılıklı iş birliği alanlarını geliştirme­ye yönelik çalışma grupları oluşturara­k, ticarete konu ürünleri çeşitlendi­recek yeni bir yol haritası oluşturula­bilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye