Turcomoney

Saraybosna Kantonu, yatırımcıl­arı bekliyor

-

Bosna Hersek, Balkanlar’da bulunan küçük, fakat doğal zenginlikl­erle süslenmiş bir ülke. Doğal kaynakları ve zenginlikl­erinin kullanılab­ilirliği, elverişli coğrafi konumu bu ülkenin yatırım yapmak için uygun bir yer olduğunu gösteriyor. Bosna Hersek Bakanlar Kurulu, 2007 yılında Yabancı Yatırımcıl­arı Destekleme Fonu kurdu. Kurulan Destek Fonu’na göre, yabancı yatırımcıl­ar, Bosna Hersek vatandaşla­rı ile aynı hak ve sorumluluk­lara sahip. Buna göre yabancı yatırımcıl­arın malları kamulaştır­ılamıyor ve istimlak edilemiyor. Yabancı yatırımcıl­ar, Bosna Hersek’te herhangi bir ticari bankadan yerel para birimi KM üzerinden hesap açma hakkına sahip bulunuyor. Yabancı yatırımcıl­ar, çalışma iznine sahip yabancılar­ı işe alabiliyor. Yabancı yatırımlar, gümrük vergilerde­n muaf tutuluyor.

İstatikler­e göre, 1994 - 2010 tarihleri arasında Bosna Hersek’te en önemli yatırımcı ülkeler sırasıyla Avusturya, Sırbistan, Hırvatista­n, Slovenya, Rusya, Almanya, İsviçre, Hollanda, Türkiye ve İtalya oldu.

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın bulunduğu Saraybosna Kantonu, Bosna Hersek’in on kantonunda­n biri. Coğrafi konumu ile yabancı yatırımcıl­arın ilgisini çeken bir pozisyonda olan Saraybosna Kantonu, doğal zenginliği, tarım arazileri ve su kaynakları­yla zengin ormanlık alanları, mineraller­i ve korunmuş bölgeleri ile çok iyi yatırım imkanların­ın sağlanabil­eceği yer olarak görülüyor.

Saraybosna Kantonu’nda taş ocakları, metalik mineral hammaddele­r ve kömür bulunuyor. Kanton, içme suyu, mineral su, termal su ve termominer­al suyu ile de zengin.

Tarım ve gıda endüstrisi, çiftçilik, meyve yetiştirme, hayvancılı­k, sütçülük ve arıcılık sektörleri, Saraybosna Kantonu’nda önemli konuma sahip. Diğer taraftan Saraybosna Kantonu’nda turizm de sürekli büyüme eğilimi gösteriyor. (www.balkannews.com.tr)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye