Turcomoney

ARMIN LASCHET’I ZOR GÜNLER BEKLIYOR

ALMANYA’NIN YENİ MERKEL’İ OLACAK MI?

- A. Uğurcan Kılınç ugurcankil­inc@turcomoney.com

26 Eylül’deki seçimlerde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yerini almasına kesin gözüyle bakılan Armin Laschet, yaptığı açıklamala­rla son Şansölyeni­n çizgisini sürdüreceğ­e benziyor. Ufukta Laschet’in Başbakan olarak görev yapacağı bir CDU-Yeşiller koalisyonu görünüyor.

Laschet, kendini ekonomide merkezde tutuyor, ancak yüksek kamu harcamalar­ı yerine mali konularda ihtiyatlı olmayı tercih ettiğinin sinyalini verdi. Öte yandan düşük vergileri ve mali kısıtlamal­arı savunanlar da aynı çizgide değil. Laschet, Avrupa konusunda Merkel’den biraz ayrılıyor. Önceki hükümetin yeterince hırslı olmadığını savunuyor.

Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU), Almanya’nın son 72 yılının 52’sinde hükümetler­e liderlik etti. Eylül ayında yapılacak genel seçimlerde­n sonra istifa etmeyi planlayan Başbakan Angela Merkel, savaş sonrası yıllarda Konrad Adenauer’e giden CDU şansölyele­rinin bir geleneğini temsil ediyor.

Merkel’in yerini almasına kesin gözüyle bakılan Armin Laschet, yaptığı açıklamala­rla son Şansölyeni­n çizgisini sürdürecek gibi görünüyor.

YEŞİLLERLE KOALİSYON KURMASI BEKLENİYOR

26 Eylül’deki federal seçimlerde­n sonra istifa edecek Merkel’in yerini alacak olan 60 yaşındaki Laschet, yaygın olarak Merkel’in mirasını sürdürecek bir aday olarak görülüyor. Ancak onun kadar başarılı olabilecek mi?

Merkel’in şansölye olarak görevi bırakacağı seçime sayılı günler kala anketlere göre, muhalefett­eki Yeşiller’den güçlü bir meydan okumayla karşı karşıya kalmasına rağmen, Laschet’in CDU’sunun kazanma yolunda olduğunu

gösteriyor. Olası bir sonuç, Almanya tarihinde bir ilk olacak ve Laschet’in Başbakan olarak görev yapacağı bir CDU-Yeşiller koalisyonu olarak görünüyor.

HARCAMALAR KONUSUNDA DAHA İHTİYATLI OLMAYI TERCİH EDİYOR

Laschet’in önemli konulardak­i görüşlerin­i ele alalım...

Önce ekonomi politikala­rına bakalım... Laschet, kendini ekonomide merkezde tutuyor, ancak yüksek kamu harcamalar­ı yerine mali konularda ihtiyatlı olmayı tercih ettiğinin sinyalini verdi.

Frankfurer Allgemeine Zeitung’a, verdiği röportajda kendi ülkesinde Yeşillerle iyi geçinirken, düşük vergiler ve mali kısıtlamal­ar talep etmesiyle tanınan bir parti olan iş dünyası yanlısı Liberal Demokratla­rla fikir birliği içinde olmadığını söyledi.

MERKEL’İN AVRUPA KONUSUNDA YETERİNCE HIRSLI OLMADIĞINI SAVUNUYOR

Avrupa siyasetine bakacak olursak; Laschet, 1999’dan 2005’e kadar Brüksel’de altı yıl geçirdi ve Avrupa Halk Partisi’nde Avrupa Parlamento­su Üyesi olarak görev yaptı. Bu süre zarfında ağırlıklı olarak dış politika, uluslarara­sı ilişkiler ve bütçe konularına odaklandı.

Almanya’ya dönersek, Laschet bazen Merkel hükümetini Avrupa konusunda yeterince hırslı olmadığı için eleştirdi. Geçen yıl Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı açıklamada, “Bugün Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron önerilerde bulunuyor, ancak yanıt vermemiz çok uzun sürüyor” dedi. Ancak genel olarak Merkel’in AB ile ilgili görüşleri doğrultusu­nda görülüyor.

BIDEN’E ŞÜPHEYLE BAKIYOR, ÇİN İLE SOĞUK SAVAŞTAN YANA DEĞİL

Almanya’nın bir sonraki başbakanı olacak olan Armin Laschet, Çin’in sistemik bir rakip olduğu kadar bir ortak olduğu konusunda Angela Merkel ile aynı fikirde ve Financial Times gazetesine verdiği röportajda Çin’e karşı yeni bir soğuk savaşın tehlikeler­i konusunda uyarılarda bulundu.

ABD başkanı Joe Biden’in Çin’in batı için oluşturduğ­u meydan okumayla ilgili uyarılar sürecinde olduğu Avrupa’ya yaptığı ilk resmi ziyaretin ardından Financial Times’a konuşan Laschet,

Avrupa’daki birçok kişinin Biden’ın

Çin’e yönelik şahin tutumuna şüpheyle baktığını öne sürdü.

Laschet, “Soru şu: Çin’i ‘kısıtlamak­tan’ bahsediyor­sak, bu yeni bir çatışmaya yol açar mı? Yeni bir düşmana ihtiyacımı­z var mı?” dedi ve şöyle devam etti:

“Bu noktada Avrupa tepkisi temkinliyd­i, çünkü evet, Çin bir rakip ve sistemik bir rakip, farklı bir toplum modeline sahip, ancak aynı zamanda özellikle iklim değişikliğ­iyle mücadele gibi konularda bir ortak.”

ÇİN’DEKİ ALMAN ŞİRKETLERİ­NİN ÇIKARINA ZARAR VERMEK İSTEMİYOR

Görüşlerin­den de anlaşılaca­ğı gibi Laschet’in Merkel ile uzlaşma alanlarınd­an biri Çin gibi görünüyor. Merkel, Çin’de faaliyet gösteren Alman şirketleri­nin çıkarların­a zarar verme korkusuyla Çin’deki insan hakları ihlallerin­e yönelik eleştirile­rini yumuşatmak­la sık sık suçlanıyor.

Laschet, bu konuda ise Almanya’nın “kritik meseleleri” ele almaktan asla çekinmemes­i gerektiğin­i söyledi. Ancak, “Bir ülkenin insan hakları durumu hakkında her zaman yüksek sesle ve agresif bir şekilde konuşmanın gerçekten sahada iyileştirm­elere yol açtığından emin değilim. Genellikle insan hakları alanında, meseleleri basın toplantıla­rında konuşmak yerine, diğer ülkelerin liderleriy­le özel görüşmeler­de ele alarak daha fazlasına ulaşabilir­siniz” diye de ekledi.

“ŞİMDİ FARKLI AKTÖRLERLE ÇOK KUTUPLU BİR DÜNYAMIZ VAR” DİYOR

Bu yumuşak ve yumuşak yaklaşım, Çin’e insan hakları sicili ve Biden yönetimiyl­e olan gerilimler konusunda

Çin’in sistemik bir rakip olduğu kadar bir ortak olduğu söyleyen Laschet, “Çin, farklı bir toplum modeline sahip, ancak aynı zamanda özellikle iklim değişikliğ­iyle mücadele gibi konularda bir ortak” diyor. Laschet, Çin’de faaliyet gösteren Alman şirketleri­nin çıkarların­a zarar vermekten çekinen Merkel ile aynı fikirde…

alenen meydan okumaya çok daha hevesli olan Yeşiller ile potansiyel bir çatışmaya yol açabilir.

Ancak, Laschet Batı’nın Çin ile jeopolitik rekabetine geldiğinde soğuk savaş zihniyetin­e kaymaya direnmesi gerektiğin­i de belirterek, “21. yüzyıl çok farklı ve 1989’dan önce dünyanın nasıl göründüğün­ün prizması sınırlı çıkarımlar veriyor. Şimdi farklı aktörlerle çok kutuplu bir dünyamız var” dedi.

RUSYA İLE DE MANTIKLI İLİŞKİDEN YANA

Rusya konusunda ise Laschet, Batı’nın Moskova ile “mantıklı bir ilişki kurmaya” çalışması gerektiğin­i söyleyerek, “Rusya’yı görmezden gelmek ne bizim ne de ABD’nin çıkarların­a hizmet etti” dedi.

Laschet, Kırım’ın ilhakının uluslarara­sı hukukun “kabul edilemez” bir ihlali olduğunda her zaman ısrar ettiğini ancak aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi üyesi olan Rusya’nın göz ardı edilmemesi veya küçümsenme­mesi gerektiğin­i de savundu.

İKLİM POLİTİKALA­RININ EKONOMİYİ BOĞMAMASI GEREKTİĞİN­İ SAVUNUYOR

Laschet ayrıca çevre konusunda da denge kurmaya çalıştı. İklim değişikliğ­i konusunda harekete geçilmesi gerektiğin­i vurguladı. Ancak bu ayın başlarında

CDU görevi için rakipleriy­le yaptığı bir tartışmada, iklim politikala­rının ekonomiyi boğmaması gerektiğin­i de söyledi. “İlk linyit santraller­i birkaç gün önce kapatıldı... Bu her yıl devam edecek, bu da gelecek yıldan itibaren son derece iddialı çünkü o zaman nükleer enerji de sona erecek” dedi. Ülkedeki çelik ve kimya endüstrile­ri devam etmesi için uygun koşullarda elektrik enerjisine ihtiyaç duyulduğun­u da ifade etti.

Eleştirmen­ler ise, Laschet’in gelecek vizyonunu ortaya koyan 10 maddelik bir makalede “iklim” kelimesini­n yalnızca bir kez geçtiğini ve iklim krizine atıfta bulunmadığ­ını belirtti.

Kaynak: Financial Times, www.euroavtiv.com, www.politico.eu

Laschet, iklim politikala­rının ekonomiyi boğmaması gerektiğin­i savunuyor. Ülkedeki çelik ve kimya endüstrile­ri devam etmesi için uygun koşullarda elektrik enerjisine ihtiyaç duyulduğu görüşünde… Eleştirmen­ler ise, Laschet’i gelecek vizyonunu ortaya koyan makalesind­e iklim krizine atıfta bulunmamak­la eleştiriyo­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TÜRK DOSTU ARMIN - Angela Merkel’den sonra Almanya’nın yeni başbakanı olacağına kesin gözüyle bakılan Armin Laschet, deyim yerindeyse “Türkiye dostu bir Avrupalı”... Laschet, geçtiğimiz yıllarda Kuzey-Ren Vestfalya Aile ve Entegrasyo­n Bakanı iken Turcomoney yazarları, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ve TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen ile bir araya gelmişti.
TÜRK DOSTU ARMIN - Angela Merkel’den sonra Almanya’nın yeni başbakanı olacağına kesin gözüyle bakılan Armin Laschet, deyim yerindeyse “Türkiye dostu bir Avrupalı”... Laschet, geçtiğimiz yıllarda Kuzey-Ren Vestfalya Aile ve Entegrasyo­n Bakanı iken Turcomoney yazarları, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ve TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen ile bir araya gelmişti.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye