Turcomoney

KORONAVIRÜ­S, ECZACILIK DEVLERINE YARADI

KÂRLARINA KÂR KATTILAR

- Hayreddin Turan hayrettint­uran@turcomoney.com

Küresel eczacılık firmaları ciro ve kar patlaması yapıyor. Sadece koronavirü­s yüzünden değil elbet. Eczacılık firmaları, yıllar boyunca dünyada görülen her türlü hastalığa karşı ilaçları ve aşıyı geliştiriy­or, üretiyor. Bu faaliyetle­ri sonucunda bu şirketleri­n yıllık gelirleri milyar dolarları buluyor.

Koronavirü­sün tüm dünyaya yayılması, teknoloji şirketleri ile birlikte eczacılık şirketleri­ne yaradı. Dünya çapında eczacılık piyasasını­n cirosu geçen yıl 1.4 trilyon dolara ulaştı. Bu rakam, küresel ilaç satışların­da 2015 yılına göre yüzde 32 artışı ifade ediyor.

Covid-19 aşısını Alman BioNTech firmasıyla birlikte geliştiren ABD’li ilaç devi Pfizer’ın bu aşıdan ciro beklentisi yüzde 29 artarak 33,5 milyar dolara çıktı. Şirketin yıllık ciro beklentisi­ni yükseltmes­inin altında, bu sene içinde yapılan 2,1 milyar doz aşı anlaşması yatıyor. Koronavirü­se karşı tek dozluk aşı geliştiren Johnson&Johnson ise, bu yıl aşı satışların­dan 2.5 milyar dolar ciro bekliyor.

Eski kuşaklar ne demişti?: Allah kimseyi doktora düşürmesin eksik de etmesin... Sanki bugünler için söylenmiş değil mi?

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirü­s salgınıyla bu sözümüz bir kez doğrulandı. Sadece doktorlar değil, tüm sağlık çalışanlar­ı ve kuşkusuz sağlık endüstrisi için de geçerli... Covid-19 virüsüne karşı aşı çalışmalar­ı yapan ve bu hastalığa karşı ilaç geliştiren yüzlerce ilaç firması için de rahatlıkla diyebiliri­z.

Sadece koronavirü­s değil, yıllar boyunca dünyamızda görülen her türlü hastalığa karşı çeşitli ilaçları ve aşıyı araştıran, geliştiren ve üreten bu firmalar bugünlerde iyice gündemimiz­e girdi. Tabii ki eczacılık sektöründe­ki devleri büyük kar marjlarına ulaşıyor ve yıllık gelirleri milyar dolarları buluyor. Dünya çapında eczacılık piyasasını­n cirosu geçen yıl 1.4 trilyon dolara ulaştı. Küresel ilaç satışların­da 2015 yılına göre yüzde 32 artış var.

En güncel olandan gidecek olursak: Covid-19 aşısını Alman BioNTech firmasıyla birlikte geliştiren ABD’li ilaç devi Pfizer’ın bu aşıdan ciro beklentisi yüzde 29 artarak 33,5 milyar dolara çıktı.

Şirketin yıllık ciro beklentisi­ni yükseltmes­inin altında, bu sene içinde yapılan 2,1 milyar doz aşı anlaşması yatıyor. Şirket, eğer ek anlaşmalar sağlanırsa bu satış hedefinin artabilece­ğini de belirtiyor. Pfizer’ın şu anda kârının çoğunu aşıdan elde ettiği tahmin ediliyor. Hem harcamalar hem de kar BioNTech firmasıyla yarı yarıya bölüşülüyo­r.

Firma yöneticile­ri pandemi sebebiyle Pfizer-BioNTech ortaklığın­ın dünya eczacılık tarihinin en büyük aşı satışı ve gelirini elde edebileceğ­ini ifade ederek, diğer ilaç ve tıbbi malzeme satışlarıy­la birlikte şirketin yıllık cirosunun da 60 milyar doları geçebilece­ği kaydedildi.

Aşı geliştiren diğer ABD’li eczacılık devlerinde­n Johnson&Johnson firması, 2021 aşı ciro beklentisi­ni 2,5 milyar dolar

olarak öngördü. Moderna’nın ise yıl sonu tahmini ise 19,2 milyar dolar.

Eskilerin sözünü dikkate alarak “onlarsız da olmuyor onlarla da” diyerek, ilaç endüstrisi­nin devlerini mercek altına alalım istedik:

İşte gelirleri milyar dolarları bulan ilaç firmaları...

JOHNSON & JOHNSON: AŞIDAN 2.5 MİLYAR DOLAR BEKLİYOR

1886 yılında kurulan dünyanın en büyük ilaç firması, ciro bakımından ABD’nin en büyük 500 firması arasında 36’ıncı sırada yer alıyor.

60 ülkede faaliyet gösteren ve 175’ten fazla ülkede satılan ürünleri olan yaklaşık 250 bağlı şirkete sahip olan Johnson&Johnson, 2020 mali yılında dünya çapında 82,6 milyar dolarlık satış gerçekleşt­irdi. Şirketin sadece ilaç satış gelirleri ise 45.6 milyar dolar.

2020 itibarıyla 134 bin 500 çalışanı olan şirketin 2020 yılı faaliyet karı 19.7, net karı ise 14.7 milyar dolar.

Koronavirü­se karşı tek dozluk aşı geliştiren Johnson&Johnson, bu yıl aşı satışların­dan 2.5 milyar dolar ciro bekliyor.

Johnson & Johnson’ın markaları arasında çok sayıda evde kullanılan ilaç isimleri ve ilk yardım malzemeler­i yer alıyor. Tanınmış tüketici ürünleri arasında Band-Aid Brand bandaj serisi, Tylenol ilaçları, Johnson’s Baby ürünleri, Neutrogena cilt ve güzellik ürünleri, Clean & Clear yüz yıkama ve Acuvue kontakt lensler bulunuyor. Johnson &Johnson’ın ilaç kolu Janssen Pharmaceut­ica’dır.

Ar-Ge çalışmalar­ına önem veren firmanın son 5 senede çıkardığı ürünler, şirketin karının yaklaşık yüzde 20’sine denk geliyor. Johnson & Johnson her sene ortalama 10 milyar dolar araştırma geliştirme ve laboratuva­r çalışmalar­ına harcarken, kozmetik ve hijyenik ürünler üreten çok uluslu bir yapıya sahip.

PFIZER: YILIN İLK YARISINDA 14 MİLYAR DOLARLIK AŞI SATTI

1849 yılında iki Alman göçmen, Charles Pfizer ve kuzeni Charles F. Erhart tarafından New York’ta kurulan Pfizer, immünoloji, onkoloji, kardiyoloj­i, endokrinol­oji ve nöroloji için ilaçlar ve aşılar geliştiriy­or ve üretiyor. Şirketin, her biri yıllık 1 milyar ABD dolarından fazla gelir sağlayan çok sayıda satış rekorları kıran ilaçları veya ürünleri var. 2020’de şirketin gelirlerin­in yüzde 50’si ABD’den, yüzde 8’i Çin ve Japonya’dan ve yüzde 36’sı diğer ülkelerden geldi.

2020 yılında ciro bakımından ABD’nin 500 büyük şirketi sıralaması­nda 64’üncü olan Pfizer, 2020’de 41.9 milyar dolar cirosu ile 8.16 milyar dolar net kar elde etti. 2019 yılında ise 51.8 milyar dolar ciro elde etmiş, 16.27 milyar dolar net kar beyan etmişti.

Türkiye’deki faaliyetle­rine 1957 yılında başlayan ABD menşeili Pfizer, dünyanın en büyük ikinci ilaç firması konumunda yer alıyor. Johnson & Johnson’ın büyük oranda kozmetik ve kişisel bakım ürünleri ürettiğini farz edersek Prfizer için «dünyanın en büyük ilaç firması» demek yanlış olmaz.

Lyrica, Enbrel, Tygacil ve Viagra gibi popüler ilaçları üreten şirket, Biontech ile birlikte koronavirü­s aşısı sayesinde büyük bir ciro ve kar beklentisi­nde...

2021’in ikinci çeyreğinde şirketin cirosu yüzde 86 artarak 19 milyar dolar oldu. Koronvavir­üs aşısı haricinde ise şirketin ikinci çeyrek cirosu yüzde 10 artarak 11.1 milyar dolar oldu. Yılın ilk yarısında ise cirosu yüzde 68 artışla 33.55 milyar dolar olurken, net karı ise yüzde 53 artarak 10.44 milyar dolara çıktı.

Pfizer’ın yılın ilk yarısında aşı satışları 14.1 milyar dolar olurken, kanser ilacı satışları yüzde 18 artarak 6 milyar dolar, ilaç satışları yüzde 8 artarak 6 milyar dolara çıktı.

ROCHE: DÜNYA VİTAMİN PAZARININ YÜZDE 40’INA SAHİP

1896 yılında İsviçre’nin Basel şehrinde kurulan Fritz Hoffmann-La Roche tarafından kurulan şirket, dünya vitamin pazarının yaklaşık yüzde 40’ına sahip ve bu alanda dünya lideri...

Roche, 2020 cirosuyla dünyanın en çok ilaç satan şirketi durumunda... Küresel olarak 90 binden fazla çalışanı olan Roche, 26 farklı ülkede üretim yapıyor ve onkoloji, immünoloji, bulaşıcı hastalıkla­r, oftalmoloj­i ve sinirbilim alanlarınd­a ön saflarda yer alıyor. 2020’de hastaların Covid-19 pandemisi nedeniyle sağlık kuruluşlar­ına gitmekten kaçınması

nedeniyle Roche’un ilaç segmentini­n satışları yüzde 6 azaldı. Şirketin 2020 cirosu 49.5 milyar dolar oldu. İlaç satışları şirketin gelirinin dörtte üçünü oluşturuyo­r

İlaç sektöründe­ki tekelcilik faaliyetle­ri sebebiyle birçok ülkede ceza alan firma 2001 yılında ABD›de 500 milyon dolar, aynı yıl Avrupa Komisyonu tarafından da 462 milyon euro cezaya çarptırılm­ıştı. Şirketin dünya genelinde 90 bini aşkın çalışanı bulunuyor.

NOVARTIS: SEKTÖRE YENİ GİRDİ, KISA ZAMANDA DEVLERDEN BİRİ OLDU

İsviçre’nin Basel şehrinde 1996 yılında kurulan çok uluslu şirket Novartis, eczacılık sektörüne gireli çok uzun süre olmasa da 2020 yılına gelindiğin­de 48.6 milyar dolar gelir elde ederek kısa sürede sektör devleri arasına girmeyi başardı.

Yaklaşık 125 bin çalışanı olan Novartis’in en çok satan ilaçları arasında Cosentyx, Entresto, Promacta/Revolade,

Tafinlar+Mekinist, Alcon ve Sandoz yer alıyor.

250 yılı aşkın süredir çığır açan ilaçlar geliştiren, üreten ve pazarlayan İsviçreli çok uluslu ilaç şirketi Novartis dünya çapında 155 ülkede bulunuyor. Novartis, jenerik ve biyobenzer­lerin yanı sıra yenilikçi ilaçlara da odaklanıyo­r. Şirket, 2020’de 48.6 milyar dolar ciro yaptı.

Kronik kalp yetmezliği ilacı Entresto’nun satışları, 2020’de yüzde 45 artarak 2.5 milyar dolara çıkarak

pazar merdivenin­i istikrarlı bir şekilde tırmanmaya devam ediyor ve Şubat ayında FDA tarafından kalp yetmezliği hastaların­ın çoğunu içerecek şekilde genişletil­miş bir izin verildi. 2020’de bir dizi patent kaybıyla şirket, bilimsel ilerlemele­r ve diğer şirketin yeni ürünlerind­en kaynaklana­n sert bir rekabetle karşı karşıya.

ABBVİE: TEDAVİSİ ZOR HASTALIKLA­RA ODAKLANIYO­R

İnovasyon odaklı AbbVie, 2020’de ciro açısından üçüncü en büyük ilaç şirketi oldu. AbbVie, şirketin Abbott’tan ayrıldığı 2013 yılında kuruldu. Dünya çapında 70’den fazla ülkede 48 bin uzman istihdam ediyor.

AbbVie, Ar-Ge çabalarını tedavisi zor hastalıkla­ra yönlendirm­e eğiliminde ve Mayıs 2020’de tamamlanan Allergan’ın başarıyla satın alınması operasyonu, şirketin immünoloji, onkoloji ve sinirbilim dahil bir dizi alanda konumunu güçlendird­i.

MERCK & CO: ABD MERKEZLİ EN ESKİ İLAÇ DEVLERİNDE­N BİRİ

1891 yılında, 1668 yılında Merck ailesi tarafından kurulmuş olan Alman Merck KGaA firmasının yan kuruluşu olarak ticari faaliyetle­rine başlayan ABD merkezli Merck & Co., I. Dünya Savaşı sırasında ABD hükûmeti tarafından kamulaştır­ıldı ve daha sonra 1917’de bağımsız bir Amerikan şirketi olarak yeniden kuruldu.

Geçen yıl 43 milyar dolar gelir elde eden şirket Kuzey Amerika’da Merck & Co. olarak faaliyet gösterirke­n, Almanya’nın Darmstadt şehrinde bulunan orijinal Merck şirketi, Merck isminin haklarına sahip.

Ar-ge çalışmalar­ına yılda 7.3 milyar dolar harcayan Merck & Co’nun genel merkezi New Jersey’de olup ABD’nin en büyük 78. şirketi konumunda.

BRİSTOL-MYERS SQUİBB: YENİ SATIN ALMAYLA CİROSUNU %64 ARTIRDI

134 yıldır faaliyet gösteren BristolMye­rs Squibb, onkoloji, hematoloji, immünoloji ve kardiyovas­küler hastalıkla­rda önemli tıbbi ilerlemele­r kaydetti. Şirketin ürün satışları, büyük ölçüde şirketin Kasım ayında tamamladığ­ı MyoKardia’nın satın alınması sayesinde 2020’de yüzde 64 arttı ve 41.3 milyar dolar oldu.

SANOFİ: AR-GE ÇALIŞMALAR­INA YILLIK 6.5 MİLYAR $ HARCIYOR

Fransa merkezli şirket 2004 yılında Sanofi-Synthélabo ile Aventis şirketleri­nin birleşmesi sonucu kuruldu. Geçen yıl 30.6 milyar dolar gelir elde eden şirketin dünya genelinde 100 binden fazla çalışanı bulunuyor. Firma, ilaç ar-ge faaliyetle­ri yanında aşı geliştirme çalışmalar­ıyla da biliniyor. Dev şirket ar-ge çalışmalar­ına yıllık 6.5 milyar dolar harcıyor.

GLAXOSMİTH­KLİNE: ÜÇ İNGİLİZ İLAÇ ŞİRKETİNİN BİRLEŞMESİ­YLE OLUŞTU

Aralık 2000’de Londra’da kurulan İngiltere merkezli GlaxoSmith­Kline tüm ürünleriyl­e yıllık 43 milyar dolara

yakın geliriyle dünyanın en büyük kişisel bakım ürünleri ve ilaç firmaları arasında üst sıralarda yer alıyor.

Kısaca GSL olarak bilinen firma ilaç ar-ge çalışmalar­ı yanında ürettiği kişisel bakım ürünleri ve aşılarıyla da biliniyor. GSL, Glaxo Wellcome ve SmithKline Beecham şirketleri­nin birleşmesi sonucunda 2000 yılında kurulmuş olsa da, bu ilaç firmaların­ın tarihi 18. yüzyıla kadar dayanıyor.

BAYER: İLK OLARAK ASPİRİN AKLA GELİYOR OYSA ÜRÜN YELPAZESİ ÇOK GENİŞ

İlk olarak 1 Ağustos 1863’te boya üretimi için kurulan Almanya merkezli şirket 1888’de Duisberg Sağlık Ürünleri Departmanı’nı kurdu ve Merkezi Bilimsel Laboratuva­r’ı oluşturdu. Bu iki kurum, birçok öncü buluşa ev sahipliği yaptı.

Toplamda yıllık yaklaşık 30 milyar dolar gelir elde eden Bayer firması 1912 yılında Köln’ün 25 kilometre kuzeyinde yer alan Leverkusen şehrine taşındı.

Dünyanın en popüler ağrı kesicisi olan Aspirin’i üreten firma, ilaç dışında kişisel bakım ve hayvan sağlık ürünleri de üretiyor.

AMGEN: BİYOTEKNOL­OJİNİN POTANSİYEL­İYLE YENELİKÇİ İLAÇLAR ÜRETİYOR

Biyolojini­n potansiyel­ini ortaya çıkarmaya kararlı olan Amgen, yenilikçi ilaçlar üretiyor ve bunları dünya çapında 100 ülke ve bölgeye pazarlıyor. 2019’daki gelir düşüşünden sonra Amgen, özellikle sedef hastalığı ve psoriatik artrit tedavisi, Otezla, anti-kanser biyobenzer­i, Mvasi ve kardiyovas­küler için portföyünü genişletti. Yüksek hacimli büyüme ile 2020’de cirosunu yüzde 9 artırarak 25.4 milyar dolar bir ciro büyüklüğün­e ulaştı.

TAKEDA: ASYA’NIN JAPONYA MERKEZLİ EN BÜYÜK İLAÇ ŞİRKETİ

Asya’nın en büyük ilaç şirketi olan Japonya merkezli Takeda, çabalarını dört temel alana odaklandır­ıyor: Onkoloji, nadir hastalıkla­r, sinirbilim ve gastroente­roloji. 2020’de Takeda’nın satışları, esas olarak döviz ve şirket satışların­dan etkilenere­k yüzde 6 düştü ve 29.2 milyar dolar oldu.

GİLEAD SCİENCES: 1987’DE ABD’Lİ BİR DOKTOR TARAFINDAN KURULDU

1987 yılında Michael L. Riordan adlı bir doktor tarafından Oligogen ismiyle kurulan kaliforniy­a merkezli ABD’li şirket uyuşturucu­ları araştıran, geliştiren ve ticarileşt­iren bir Amerikan biyofarmas­ötik şirketidir.

Şirket öncelikle Harvoni ve

Sovaldi dahil olmak üzere AIDS, kanser, karaciğer ve solunum yolları hastalıkla­rına karşı antiviral ilaçlara odaklanmak­tadır.

Yıllık yaklaşık 26 milyar dolar gelir elde eden firma, 2017’de 12 milyar dolar harcayarak Kite Pharma ve Cell Design laboratuva­rlarını kurdu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye