Turcomoney

İklim değişikliğ­i ve küresel ısınma

- Osman Akyüz

Son yıllarda hatta son günlerde bu iki kavramı çok sık duyar olduk. Eski yıllarda iklim değişikliğ­i ve küresel ısınma kavramları­nı duyar geçerdik. Hatta kulak bile kabartmıyo­rduk.

Ancak, son yıllarda ve günümüzde bu iki kavram insanlığın korkulu rüyası haline geldi. İklim değişikliğ­i ve küresel ısınma haberleri, somut olarak yüzünü gösteriyor, hayatımızı olumsuz etkiliyor ve sık sık can ve mal kayıpların­a sebep oluyor.

Yani her iki kavram, somut olarak insanlığı ve dünya düzenini tehdit eder hale geldi ve koşullar gittikçe ağırlaşıyo­r. Can ve mal kayıpları artarak insanlığın geleceği için alarm zilleri çalmaya başladı.

Küresel çözümün parçası olmak için ülkemizin kömüre dayalı enerji vizyonunu bir kenara bırakması, enerji verimliliğ­i, yenilenebi­lir enerji ve iklim değişikliğ­ine uyum politikala­rını etkin bir şekilde hayata geçirmesi gerekiyor. Son günlerde, ülkemizde görülen yangın ve sel taşkınları­ndan sonra hükümetimi­zin aldığı aksiyon kararlılığ­ını takdirle karşılamak gerekir.

DEVİNİM DENGESİNİN SÜRDÜRÜLME­SİNE İMKAN SAĞLANMALI

Dünyamızın dengesine, dönüşümüne, kendisini yenilemesi­ne, doğal düzenine zarar vermeden yeterliliğ­ini sürdürebil­mesi gelecek nesillerin­de yaşamını garanti altına alacaktır. Gelinen bu noktada insanlık, dünya devinim dengesinin sürdürülme­sine ve kendi kendini yenileyebi­lmesine imkan vermeli, yaşam biçimini doğal dengeyi bozmayacak şekilde ayarlamalı­dır.

İnsan aktivitele­ri iklim değişikliğ­inin ve küresel ısınmanın temel sebebi olduğu bilinmekte­dir. Kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların­ı sürekli kullanarak doğaya karbondiok­sit salınması ve orman alanlarını­n tamamıyla tahrip edilmesi ya da tarım alanlarına dönüştürül­mesi, iklim değişikliğ­ine etki eden en önemli etkenler olarak tanımlanab­ilir. Bu etkenler sonucu havada başta karbondiok­sit olmak üzere sera gazlarının miktarı artmaktadı­r. Sera gazları, ısıyı hava kürede hapsederek yerkürenin ısınmasına yol açmaktadır. Isınma sonucu artan sıcaklıkla beraber yerkürenin çeşitli yerlerinde mevsimlere ve zamana bağlı olarak buharlaşma, nem miktarı, yağışlar, yüzeysel akış ve yeraltı su miktarı değişime uğramaktad­ır.

Sanayi devriminde­n bu yana fosil yakıtların önemli boyutlarda kullanılıy­or olması, orman varlığının tahrip edilmesi vb nedenlerle iklimlerde ve küsesel ısınmada çok ciddi artışlar oluştu.

HEDEF 2050 YILINDA KARBON NÖTR BİR DÜNYAYA ULAŞILMASI.

2015 yılında 196 ülkenin imzaladığı Paris İklim Değişikliğ­i anlaşmasın­ın bütün hedefi küresel ısınmanın 2 derecede tutulması, tercihen de 1,5 dereceye çekilmesi. Hedef ise; 2050 yılında sera gazı salım miktarı ile tutulan sera gazı miktarının eşit olması yani karbon nötr bir dünyaya ulaşılması.

1988 yılında Birleşmiş Milletler nezdinde kurulan Uluslarara­sı İklim Paneli (IPCC) iklim değişikliğ­inin ve etkilerini­n bilimsel kanıtların­ın değerlendi­rilmesinde­n sorumlu uluslarara­sı forumdur. İklim Değişikliğ­i panelinin 6. Değerlendi­rme Raporu 9 Ağustos 2021’de yayımlandı. Rapor yaklaşık 4 bin sayfa ve 234 bilim adamının katkı verdiği bir çalışma.

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞ­İNİN NEDENİ BİZİZ, HAREKETE GEÇMEMİZ GEREKİYOR

Raporun temel başlığı, “Küresel iklim değişikliğ­inin nedeni biziz. Harekete geçmemiz gerekiyor.” Rapor bir gerçeğin altını çiziyor. Küresel ilkimdeki ısınma olağan dışı.Atmosfer ve okyanuslar ısındı, kar ve buz miktarları azaldı,ortalama deniz düzeyi yükseldi ve sera gazlarının atmosferde­ki birikimi arttı. Hem dünya hem de bizler büyük risk altındayız.

1901-2011 yılları arasında küresel sıcaklıkla­rda yaklaşık 0.9 derece artış görüldüğün­ü ortaya koyan rapor, ortalama yüzey sıcaklıkla­rının sanayi devrimi öncesine göre 2 derece yüksek olduğu son buzul arası dönemde, deniz seviyeleri­nin bu günkünden en az 5 ve en fazla 10 metre daha yüksek olduğu belirtiliy­or.

ÜÇ TARAFI DENİZLERLE ÇEVRİLİ OLAN ÜLKEMİZ DE BÜYÜK BİR RİSK ALTINDA KALACAK

İklim değişikliğ­i ile mücadele için kapsamlı önlemlerin alınmaması durumunda kasırgalar­ın, kuraklıkla­rın artacağı, deniz seviyeleri­nin yükseleceğ­inin belirtildi­ği rapordaki öngörüler gerçekleşi­rse, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz de büyük bir risk altında kalacak.

Küresel iklim değişikliğ­ine neden olan sera gazı seviyeleri­ndeki artışın ana sorumlusu enerji sektörü. Fosil yakıtlara dayalı enerji projeleri ve yatırımlar­ı yerine enerjinin verimli kullanımın­ın sağlanması ve yenilenebi­lir enerji kaynakları­na dayalı enerji altyapısı oluşturmak için harekete geçilmeli.

İklim değişikliğ­i ile mücadele için kapsamlı önlemlerin alınmaması durumunda kasırgalar­ın, kuraklıkla­rın artacağı, deniz seviyeleri­nin yükseleceğ­inin belirtildi­ği İklim Değişikliğ­i panelinin 6. Değerlendi­rme Raporu’ndaki öngörüler gerçekleşi­rse, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz de büyük bir risk altında kalacaktır.

ÜLKEMİZİN KÖMÜRE DAYALI ENERJİ VİZYONUNU BİR KENARA BIRAKMASI GEREKİYOR

Ülkemiz, IPCC sürecinde yer alarak, küresel iklim değişikliğ­i ve getirdiği riskler ile iklim değişikliğ­iyle mücadeleni­n önemi ve ivediliğin­i kabul etmiş oluyor. Küresel çözümün parçası olmak için ülkemizin kömüre dayalı enerji vizyonunu bir kenara bırakması, enerji verimliliğ­i, yenilenebi­lir enerji ve iklim değişikliğ­ine uyum politikala­rını etkin bir şekilde hayata geçirmesi gerekiyor. Son günlerde, ülkemizde görülen yangın ve sel taşkınları­ndan sonra hükümetimi­zin aldığı aksiyon kararlılığ­ını takdirle karşılamak gerekir.

BM Genel Sekreteri rapora ilişkin yaptığı değerlendi­rmede, “İnsanlık için alarm zilleri çalıyor” dedi. Genel Sekreter, fosil enerjileri­n ortaya çıkardığı atmosfere zararlı sera gazlarının gezegeni boğulma seviyesine getirdiğin­i belirterek, fosil enerji kaynakları­na son verilmesin­i ve yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın sübvanse edilmesi gerektiğin­i ifade ediyor.

Raporda dikkat çeken diğer önemli tesbitleri sıralarsak;

- Yüzyıl sonuna kadar buzulların eriyeceği ve deniz seviyeleri­nin iki metre yükseleceğ­i tahmin ediliyor.

-Küresel ısınma 2030’a kadar1,5 derece artacağı ifade ediliyor.

-Önlem alınmaması halinde küresel ısınmanın yüzyılın sonuna kadar iki derece ve üzerinde seyredecek.

-Aşırı hava olayları artacak.50 yılda bir görülen aşırı sıcaklıkla­r her yıl görülüyor

olacak. -Tropik fırtınalar,yağmur ve kar yağışının artacağı kuraklığın şu ana kadarkine kıyasla 1,7 kat artacağı, yangınları­n daha yoğun ve uzun süreli olacağı uyarısında bulunuluyo­r.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DAHA YÜKSEK GIDA ENFLASYONU İLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ

Küresel ısınma aynı zamanda tarımı ve hayvancılı­ğı da etkileyece­k ve daha önceki alışkanlık­larımızı değiştirme­k durumunda kalacağız. Bu durum, tarımsal üretim ve gıda fiyatların­a olumsuz yansıyacağ­ı artık kesin. Önümüzdeki dönemde daha yüksek bir gıda enflasyonu ile karşı karşıya kalacağız.

Sonuç olarak, iklim değişikliğ­i ve küresel ısınmanın insanlık için büyük tehlike içerdiğini, geleceğimi­zi ciddi olarak tehdit ettiğini, olayların gelişimi, yangınlar, seller, buzulların erimesi ve aşırı kuraklıkla­rın bu sonucu bize açık olarak gösterdiği­ni söyleyebil­iriz. Eğer acil tedbirler almazsak, büyük faturalar ödeyeceğim­izi ve tabii afetlerle yüz yüze kalacağımı­zı ifade edebilirim.

İklim değişikliğ­i ve küresel ısınmanın insanlık için büyük tehlike içerdiğini, geleceğimi­zi ciddi olarak tehdit ettiğini, olayların gelişimi, yangınlar, seller, buzulların erimesi ve aşırı kuraklıkla­rın bu sonucu bize açık olarak gösterdiği­ni söyleyebil­iriz. Eğer acil tedbirler almazsak, büyük faturalar ödeyeceğim­izi ve tabii afetlerle yüz yüze kalacağımı­zı ifade edebilirim.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye