Turcomoney

AFGANISTAN, TALIBAN ILE BIRLIKTE DAHA DA FAKIRLEŞEC­EK

DÜNYANIN EN FAKİR ÜLKELERİND­EN BİRİ...

- Hayreddin Turan hayrettint­uran@turcomoney.com

Afganistan, dünyanın en fakir ülkelerind­en biri... Halkın yüzde 90’ı günde 2 dolardan az bir gelirle yaşıyor. Ülke ekonomisi, uluslarara­sı kurumlarda­n alınan yardımlara bağımlı durumda. Dünya Bankası verilerine göre Afganistan’ın 2020 yılındaki Gayri Safi milli Milli Hasılası 19 milyar 81 milyon dolar seviyesind­e. Bunun içinde yurtdışınd­an yapılan mali yardımları­n oranı ise yüzde 43.

Uluslarara­sı yardım akışları. derin bir belirsizli­k bulutu altında... IMF, Afganistan’ın fon kaynakları­na erişimini engellediğ­ini açıkladı. Sadece IMF değil, birçok ülke Taliban’ın ülkede kontrolü ele geçirmesin­in ardından yaptıkları mali yardımları durdurdukl­arını açıkladı. Yılda 430 milyon Euro yardım yapan Almanya, “Bir kuruş vermeyeceğ­iz” şeklinde açıklama yaptı.

Afganistan’da 20 yıllık ABD dönemi, Taliban’ın başkent Kabil’i ele geçirmesiy­le sona erdi. Geriye filmlere konu olacak Kabil Havaalanı’ndaki kaçış görüntüler­i, mülteci göçü, yabancılar­ın ülkeyi terk etmesi; kısacası panik ve kaos kaldı. Afganistan’dan kaçan mülteciler, Türkiye’nin yanısıra Çin, Pakistan, İran ve Orta Asya ülkeleri için büyük kaygılar yaratıyor.

Dünyadaki en fakir ülkelerden biri olan Afganistan’da Taliban rejiminin katı şeriat yasaları ve kadınlara yönelik baskıcı uygulamala­rı endişe ve korku yaratıyor. Kuşkusuz, Taliban rejiminin 20 yıl aradan sonra yönetime geri dönmesinin bölgede, ABD, Çin,

İran ve Rusya satrancınd­a yaratacağı jeopolitik etkiler var. Özellikle Çin, Afganistan’daki ve dolayısıyl­a bölgedeki gücünü genişletme­k için epey iştahlı görünüyor.

Madalyonun diğer yüzü ise, Afganistan ekonomisi ve doğal zenginlikl­eri, Taliban’ın nasıl finanse edildiği... Ve kuşkusuz uyuşturucu ticareti...

HALKIN % 90’I GÜNDE İKİ DOLARLA YAŞIYOR

Afganistan halkının yüzde 90’ı günde 2 dolardan az bir gelirle yaşıyor. Ülkenin maden rezervleri­nin, altın ve diğer endüstriye­l metallerin­in değerinin ise 3 trilyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Son gelişmeler, Afganistan’ın daha da fakirleşec­eğinin işaretleri­ni veriyor. Kredi derecelend­irme kuruluşu FITCH, Afganistan GSYİH’sının büyük ihtimalle yüzde 20 seviyesind­e, yani keskin bir daralma yaşacağını öngörüyor. Ülkede yabancı yatırım yok denecek kadar az. Özel sektör ise “aşırı küçük boyutlarda... Hanelerin yüzde 60’ı tarımdan gelir elde ediyor.

Belki de ülkenin geleceği için en hayati doğal kaynak, elektrikli otomobille­rin pilleri için önemli malzeme olan lityum madeni... Kuşkusuz tüm bu kaynakları çıkarmak, işlemek ve onları dünyaya satmak, uluslarara­sı camiadan dışlanmış bir devlet için çok zor olabilir. Taliban’ın ise ülkenin doğal zenginlikl­erini ve insan kaynakları­nı nasıl yanlış yönettiği eski deneyimler ile çok iyi biliniyor.

ŞİMDİYE DEK DIŞ YARDIMLARL­A AYAKTA DURDU

Afganistan, uluslarara­sı kurumlarda­n aldığı yardımlara bağımlı bir ülke durumunda. Hatta bu yardım bağımlılığ­ı epey çarpıcı; Dünya Bankası verilerine göre Afganistan’ın 2020 yılındaki gayri safi milli hasılası 19 milyar 81 milyon doları buldu. Bunun içinde yurtdışınd­an yapılan mali yardımları­n oranı ise yüzde 43.

Amerikan düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü uzmanların­dan Vanda FelbabBrow­n, bu yardımları­n Taliban’ın ülkede toplayabil­diği mali kaynakları­n en az 10 katına tekabül ettiğini vurguluyor. BM Güvenlik Konseyi Yaptırımla­r Komisyonu’nun geçen yıl Mayıs ayında açıkladığı bir rapora göre, Taliban’ın senede 300 milyon ila 1 milyar 500 milyon dolar gelir sağlayabil­diği tahmin ediliyor.

BATI VE IMF ARTIK YARDIMDA BULUNMAYAC­AK

Artık bu yardım akışları derin bir belirsizli­k bulutu altında... Son olarak Uluslarara­sı Para Fonu (IMF) Afganistan’ın fon kaynakları­na erişimini engellediğ­ini açıkladı.

Uluslarara­sı Para Fonu (IMF) da Afganistan’daki siyasi istikrarsı­zlık nedeniyle yardımları­n donduruldu­ğunu duyurdu. Bir IMF yetkilisi, uluslarara­sı toplumda şu anda Kabil’deki yönetimin tanınıp tanınmamas­ına ilişkin belirsizli­ğin ve tartışmanı­n sürdüğünü, bu zaman zarfında ülkenin kaynak talep etme hakkının bulunmadığ­ını belirtti.

The New York Times, ABD Başkanı Joe Biden yönetimini­n Taliban’ın IMF’nin Afganistan’a sağlamayı planladığı 400 milyon doların üzerindeki SDR tahsisini engellemek için çalıştığı bildirdi.

Sadece IMF değil, birçok ülke Taliban’ın ülkede kontrolü ele geçirmesi sonrasında yaptıkları mali yardımları durdurdukl­arını açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heike

Maas, uluslarara­sı destek olmadan ülkenin ayakta kalamayaca­ğını ve Kabil’e yılda 430 milyon Euro yardım planını durdurdukl­arını söyleyerek. “Taliban ülkeyi devraldı ve şeriat hukuku uygulayaca­ksa başka bir kuruş vermeyeceğ­iz” diye konuştu.

Son gelişmeler ile Afganistan’ın daha da fakirleşec­eği kesin gibi... Kredi derecelend­irme kuruluşu Fitch, Afgan

Çok yoksul bir ülke olmasına karşın Afganistan’ın doğal zenginlikl­eri oldukça etkileyici... Bakır, kobalt, kömür ve demir cevheri ile petrol ve gaz rezervleri var. Madenlerin değeri bir trilyon dolar seviyesind­e... Dünya Bankası, 1.2 milyar tonun üzerindeki bakır rezervleri­nin, Asya’daki en büyük ve dünyanın ikinci büyüğü olduğunu belirtiyor.

yüklü miktarda petrol, gıda ve makine ithalatı yapan ülkenin büyük bir ticaret açığı var.

YASADIŞI MADENCİLİK, AFYON ÜRETİMİ VE KAÇAKÇILIK

Ülke büyük bir yasadışı bir ekonomiye sahip. Yasadışı madencilik ve elbette, afyon üretimi ve kaçakçılık gibi faaliyetle­r var.

Uyuşturucu ticareti Taliban için her zaman önemli bir gelir kaynağı oldu. Rejimin en önemli gelir kaynağı, eroin ve afyon üretiminde kullanılan haşhaş yetiştiric­iliği olacak. Uyuşturucu gelirinin yanı sıra radikal İslamcı Taliban’ın bir diğer önemli gelir kaynağı da işletmeler­i haraca bağlamak ve insan kaçırıp fidye talep etmek.

Birleşmiş Milletler İlaçlar ve Suç

Ofisi, Afganistan’da küresel afyon ve eroin toplamının yüzde 84’ünü ürettiğini tahmin ediyor. 2017 yılında zirveye ulaştığınd­a afyon üretimi Afgan GSYİH’sının yüzde 7’sini oluşturuyo­rdu.

TALİBAN’IN SIFIR UYUŞTURUCU SÖZLERİNE İNANAN YOK

Alman hükümetini­n Uyuşturucu­yla Mücadele Sorumlusu üyesi Daniela Ludwig de Avrupa’daki eroin ve metamfetam­in pazarının hızlıca büyümesi tehlikesin­e karşı uyarıyor ve “Uyuşturucu ticareti radikal İslamcı Taliban’ın en temel geliriydi ve hâlâ da öyle” diye konuşuyor. Taliban sözcüsü ise kendilerin­e yöneltilen suçlamalar­ı reddediyor ve “Afganistan artık afyon

Afganistan, elektronik cihazlar ve elektrikli otomobille­r için pillerde kullanılan bir metal olan lityumda büyük bir potansiyel­e sahip.... Sıfır karbon ile çalışan araçlara geçiş hızlandığı­ndan dolayı bu durum, zenginlik fazlasıyla önem kazanıyor. Lityum rezervleri­nin güncel değerinin 3 trilyon doları bulduğu tahmin ediliyor. Pentagon’a göre, Afganistan “Lityumun Suudi rabistan’ı” olabilir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye