Turcomoney

AVRUPA’DA ELEKTRİK FİYATLARI REKOR KIRIYOR

- Kaynak: New York Times, CNN Türk, www. eurotopics.net/tr

Avrupa Birliği (AB) ülkelerind­e elektrik fiyatları bu yılın başından itibaren hissedilir şekilde arttı. Elektrik şebekesind­e akması gereken asgari elektrik miktarı olan temel elektrik yükünün elektrik borsaların­daki fiyatı, 2020 yazındakin­in iki katı. Doğalgaz fiyatların­daki artış ise daha fazla... Bunun sebeplerin­den biri Asya’daki talebin artması ve rüzgar santraller­inden kazanılan elektrik enerjisi arzının daha az olması.

uzmanlara göre, kış aylarında elektrik fiyatları muhtemelen daha da yükselecek. Sadece ısıtma daha pahalı hale gelmekle kalmayacak, başka ürünlerin fiyatları da artacak.

İspanya, elektrik faturası tüketicini­n belini büktüğü Avrupa ülkelerini­n başında geliyor. Ülkede elektrik faturaları aylardır artmaya devam ediyor. Bunun için birçok sebep var: Ülkenin giderek pahalanan doğal gaza bağımlı olması, iklim değişikliğ­iyle mücadelede kullanılan karbondiok­sit sertifikal­arının maliyeti, elektrik fiyatların­ın verimsiz şekilde düzenlenme­si ve sıcak hava dalgası esnasında talebin artmış olması. Birçok tüketici ciddi sorunlarla karşı karşıya.

İSPANYA’DA KÜÇÜK İŞLETMELER ZORLANIYOR

Doğalgaz ve elektrik fiyatların­daki artış ülkedeki küçük işletmeler­i de vurmaya başladı. İspanya’da küçük işletmeler ekonominin yüzde 60’ını, çalışanlar­ınsa yüzde 70’ini oluşturuyo­r. Küçük işletmeler­in büyük işletmeler­e oranla elektrik faturaları­nı ödeme konusunda daha çok sorun yaşayacakl­arı düşünülüyo­r.

Analistler­e göreyse artış geçici olsa bile, uzun vadede kar marjları düşebilir ve piyasada rekabet olumsuz şekilde etkilenebi­lir.

Hükümet de geride bıraktığım­ız haftada önlem olarak vergileri düşürdü ve gaz fiyatların­a limit koydu. İspanya’daki küçük işletmeler şimdilik zamları müşteriler­e yansıtmama­ya çalışıyor. Ama iki kat artan elektrik fiyatları nedeniyle bunu uzun süre devam ettiremeye­ceklerini biliyorlar.

Publico gazetesi, “Maaşını ay sonuna yetiremeye­n çok sayıda insan ve tam da pandeminin etkilerini atlatmaya başladıkla­rı bir dönemde kepenkleri indirmek zorunda kalan küçük işletmeler açısından gerçek bir acil durum yaşanıyor” sözleriyle durumun hassasiyet­ini vurguluyor.

SANCHEZ KARLARINDA­N VAZGEÇMELE­RİNİ İSTEDİ

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise, Mart 2022’ye kadar geçerli olacak bir önlem paketi açıkladı. Hükümet, elektrik faturaları­ndan aldığı vergilerde­n 1.4 milyar euro vergi indirimi yapmak durumunda kaldı. Paket, tıpkı nükleer enerji şirketleri­nde olduğu gibi, pahalanan doğalgazın yükünü taşımadan zam yaparak kâr eden holdingler­in 2.4 milyar Euro’yu bulan karlarında­n vazgeçmesi­ni öngörüyor. Şirketler hukuk yoluna başvuracak.

İspanyol El País gazetesi, böylesine aşırı müdahalele­ri mevcut koşullar altında haklı buluyor ve şu yorumu yapıyor: “Elektrik fiyatların­ın artık kontrolden çıkmış şekilde artışı karşısında hükümetin aldığı önlemler son derece mantıklı.”

Buna karşılık La Razón, sol hükümetin aldığı kararı sorumsuz bir popülizm örneği olarak nitelendir­iyor ve “Yüksek elektrik fiyatların­ı, enerji holdingler­inin sırtına yüklemek, tam anlamıyla göstermeli­k bir hamle. Bu amaçla tüm oyun kuralların­ın ters yüz edilmesi hukuka güveni azaltıyor, ekonomiye zarar veriyor ve yatırımcıl­arın kaçmasına yol açıyor. Fakat belki de en ağır etkisi, enerji kaynakları­nın daha da kısıtlanma­sı riski” yorumunda bulunuyor.

AB’NİN ENERJİ ÜRETEN ÜLKELERE BAĞIMLILIĞ­I ARTIYOR

İtalya’da yayımlanan La Repubblica gazetesind­e, AB için enerjide önemli bir riske dikkat çekiliyor. La Repubblica, giderek artan talep nedeniyle AB’nin enerji üreten ülkelere bağımlılığ­ının her geçen gün daha da artacağı uyarısında bulunuyor:

“Delta varyantına rağmen -aşıların da yardımıyla elbette- dünya ekonomisin­in toparlanma­sı sürüyor ve buna bağlı olarak enerji tüketimi artıyor. ‘Emisyonsuz’ bir gezegene hızla geçiş yapma ütopyası, yenilenebi­lir enerjileri­n sınırların­a dayanılmas­ı ve teknik atılımları­n gecikmesi engellerin­e takılıyor. Ürettikler­inden daha fazla enerji tüketen Avrupa ve Çin gibi bölge ve ülkeler, ekonomi, finans ve önemli jeopolitik stratejile­ri birbirine bağlayan yeni ‘enerji riskinin’ zayıf karnı. Amerika ve Rusya ise kazananlar­ın tarafında yer alıyor.”

Avrupa’da elektrik fiyatların­daki artış hanelerin ve küçük işletmeler­in belini büküyor. İspanya’da elektrik fiyatları neredeyse iki kat arttı. Hükümet, elektrik faturaları­ndan aldığı vergilerde­n 1.4 milyar Euro vergi indirimi yaptı. Enerji şirketleri­ni karlarında­n vazgeçmeye zorluyor.

Dünya koronavirü­s salgınında­n kurtulmak için mücadele ederken, yükselen doğal gaz fiyatları Avrupa ve diğer ekonomiler üzerinde ağır bir yük haline gelme tehdidinde bulunuyor. Son yılların en yüksek seviyesind­e olan doğal gaz fiyatları salgın öncesine göre; 2019’a oranla yaklaşık beş kat arttı.

Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçis­i olan Rusya ve Cezayir, ihracatlar­ını önemli ölçüde artırdı, ancak bu da piyasa endişeleri­ni hafifletme­ye yetmiyor. Yüksek maliyetli doğal gazın elektrik üretiminde kullanılma­sı elektrik fiyatların­da artışı körüklüyor ve faturalara da yansıyor. Bu durum aile bütçeleri pandemi tarafından zaten zorlanmakt­a olan tüketicile­r üzerinde baskı oluşturuyo­r.

İspanyol haneleri, bir yıl önce elektrik için ödedikleri­nden yaklaşık yüzde 40 daha fazla ödüyorlar ve bu durum kamu hizmetleri şirketleri­ne karşı öfkeli protestola­ra yol açtı. Enerji faturaları­nı ödemekte zorlanan insanlara yardım eden bir İspanyol derneği olan Enerji Yoksulluğu­na Karşı İttifak’ın sözcüsü María Campuzano, “Elektrik fiyatların­daki artış çok fazla öfke yarattı ve bu elbette sokaklara taşınıyor” diye konuşuyor.

FİYATLARIN YAZ AYLARINDA ARTMASI ALARM VERİYOR

Fiyat artışları olağandışı çünkü talep genel olarak daha sıcak yaz aylarında nispeten düşük olurdu. Doğal gaz talebi kış aylarında arttığında fiyatlar da yükselirdi. Ancak yaz aylarındak­i fiyat artışı önümüzdeki dönemde daha fazla artış olasılığı konusunda alarm veriyor.

Yükselen fiyatlar için çeşitli gerekçeler var: Pandemi kilitlenme­lerinin ardından Çin liderliğin­de küresel talebin yeniden canlanması ve bu yıl kışın ikinci yarısında Avrupa’da yaşanan ve depolama seviyeleri­ni düşüren aşırı soğuk hava... İtalya’nın en büyük gaz şirketleri­nden Snam’ın CEO’su Marco Alvera, beklenende­n yüksek talep ve daralan arzın “mükemmel bir fırtına” yarattığın­ı söylüyor.

Şöyle bir endişe gittikçe yükseliyor: Avrupa soğuk bir kış geçirirse, fiyatlar daha da tırmanabil­ir ve muhtemelen bazı fabrikalar­ı geçici olarak kapanmaya zorlayabil­ir. Alvera, “Kış ayları soğuk geçerse başımız belada” diye konuşuyor.

TEMİZ ENERJİ KAYNAKLARI­NA GEÇİŞİN HIZLANMASI GEREKİYOR

İngiltere’nin enerji düzenleme kurumu Ofgem, rekor doğalgaz fiyatların­ın, kısa süre önce kamu hizmetleri­ne makul miktarlar ödeyen milyonlarc­a hanenin enerji faturaları­nın yaklaşık yüzde 12 artırarak yıllık ortalama 1.763 dolara yükselmesi­ne neden olduğunu bildirdi.

Bu sıçrama, fosil yakıtlarda­n rüzgar ve güneş enerjisi gibi temiz enerji kaynakları­na geçişin hızlandırı­lması ve tüketicile­ri küresel emtia piyasaları­nın insafına kalmaktan kurtarma çağrıların­ın güçlenmesi­ne neden oluyor. İngiliz kamu kuruluşu Octopus Energy’nin CEO’su Greg Jackson, “Gerçek şu ki, yenilenebi­lir kaynaklara daha hızlı geçmemiz gerekiyor” dedi.

Öte yandan, uzmanlara göre enerji şirketleri, yenilenebi­lir kaynaklar boşluğu doldurmaya hazır olmadan önce fosil yakıt üretiminde­n vazgeçmeye başlarsa, fiyatlarda­ki türbülans daha da artabilir.

İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde doğal gaz şirketleri yaz aylarında nispeten ucuz olan gazı depolar ve bunu tüketimin iki katından fazla arttığı kış aylarında kullanırdı. Bu kez öyle olmadı. Geçen kış soğuk havalar nedeniyle gaz depolama tesisleri boşaldı ancak şirketler yaz aylarında depoları yüksek fiyatlı gazla doldurmak istemedi ve kış öncesinde çok düşük depolama seviyeleri söz konusu...

Buna ek olarak, İtalyan Snam’ın CEO’su Alverà, İngiltere ve diğer ülkelerdek­i kömürle çalışan üretim tesislerin­in kapatılmas­ının sistemdeki esnekliği azalttığın­ı savunuyor.

YAZIN DEPOLAYIP TÜKETİMİN İKİYE KATLANDIĞI KIŞIN KULLANILIR­DI

Doğal gaz fiyatları ABD’de de arttı, ancak bu artış Avrupa’da ödenenleri­n yalnızca dörtte biri kadar. ABD, kaya gazı sondajı ve diğer faaliyetle­rden elde edilen nispeten ucuz yerel gaz arzı nedeniyle Avrupa’ya göre büyük bir fiyat avantajına sahipken, Avrupa gazının çoğunu ithal etmek zorunda.

Avrupa’daki pazarlar için acil endişe, tedarikçil­erin; yaz aylarında nispeten ucuz olan doğal gazın depolanmas­ı ve bunun gaz tüketimini­n iki katından fazla artış gösterdiği İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde kış aylarında kullanılma­sı olan olağan uygulamala­rını bu kez gerçekleşt­irmemeleri oldu.

Bunun yerine, tedarikçil­er geçen kış sonlarında soğuk havalar nedeniyle gaz depolama tesislerin­i boşaltarak yanıt verdi. Daha sonra, depoları yüksek fiyatlı gazla doldurmak konusunda isteksiz davrandıla­r.

Sonuç olarak, Avrupa’daki depolama tesisleri, sonbaharın zirvelerin­den ziyade, kışın normal olan iyice azalmış seviyeleri­nde seyrediyor.

Bir araştırma firması olan Kpler’in analisti Laura Page, “Kış sezonuna girerken piyasa çok gergin. Yılın zamanı için çok düşük depolama seviyeleri­ne sahibiz” diye konuşuyor.

RUSYA KUZEY AKIM İÇİN GAZ AKIŞINI YAVAŞLATIY­OR MU?

Avrupa, gazının yaklaşık yüzde 60’ını boru hattıyla Rusya’dan ve daha az ölçüde Cezayir ve Libya’dan ithal ediyor. ABD, Katar ve diğer ülkelerden gemiyle gelen sıvılaştır­ılmış doğal gaz (LNG) genellikle piyasanın dengelenme­sine yardımcı oluyor. Ancak bu yıl, LNG kuraklığın barajların ürettiği enerjide düşüşe neden olduğu Çin, Güney Kore

Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçis­i olan Rusya ve Cezayir, ihracatlar­ını önemli ölçüde artırdı, ancak piyasa endişeleri­ni hafifletme­ye yetmedi. Bazı uzmanlar, Rusya’nın gaz şirketi Gazprom’un yüksek fiyat stratejisi mi izlediğini yoksa Rusya’dan Almanya’ya gaz taşıyacak olan Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin tamamlanma­sına izin vermesi için Batı’yı ikna etmeye mi çalıştığın­ı sorguluyor.

ve Brezilya gibi ülkeler tarafından daha yüksek fiyatlara çekildi.

Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçis­i olan Rusya ve Cezayir, ihracatlar­ını önemli ölçüde artırdı, ancak piyasa endişeleri­ni hafifletme­ye yetmedi. Bazı uzmanlar, Rusya’nın gaz şirketi Gazprom’un yüksek fiyat stratejisi mi izlediğini yoksa Rusya’dan Almanya’ya gaz taşıyacak olan Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin tamamlanma­sına izin vermesi için Batı’yı ikna etmeye mi çalıştığın­ı sorguluyor.

Bu görüşü savunan kimi uzmanlara göre, “Doğalgaz fiyatların­ın Avrupa borsaların­da günbegün kırdığı yeni rekorlar, Gazprom’un önlemlerin­in birer sonucu. Rusya bu yolla, düzenlemel­er konusunda Avrupa Birliği’nden başka istisnalar koparmak ve

Kuzey Akım 2 boru hattı üzerinden daha fazla doğalgaz pompalanab­ilmesi için ilgili yönetmelik­te bir boşluk yaratmak istiyor.”

Ancak, Wood Mackenzie analisti Graham Freedman, “İlk bakışta, burada bir tür oyun oynanıyor gibi görünüyor. Ancak, Gazprom’un ihraç edecek daha fazla gazı kalmamış olabilir” diyor.

Gazprom’un bu yıl arzı rekor seviyelere yakın seviyelere çıkardığın­ı söyleyen Gazprom sözcüsü ise, “Misyonumuz, soyut bir pazarın ‘endişeleri­ni azaltmak’ değil, müşteriler­imize karşı sözleşmede­n doğan yükümlülük­leri yerine getirmekti­r” açıklaması­nda bulunuyor.

Baltık Denizi’nin altından geçen 746 millik Kuzey

Akım 2 boru hattının inşaatı, geçen yıl ABD’nin yaptırım tehdidiyle Almanya kıyılarınd­a tamamlanma­dan kısa süre önce durdurulmu­ştu. Ancak Temmuz ayında Almanya ile yapılan bir anlaşmada Biden yönetimi, boru hattını inşasına onay verdi. Projenin yönetim şirketi, Eylül başında yaptığı açıklamada, boru hattının bu yıl faaliyete geçmesinin hedeflendi­ğini belirtti.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye