Turcomoney

Yunanistan, dış borç sarmalı içinde

-

Yunanistan yılın ikinci çeyreğinde beklenmedi­k yüzde 16.2 oranındaki ekonomik büyümenin keyfini yaşıyor. Yılın ikinci çeyreğinde­ki beklenmedi­k yüksek büyüme oranı beklentile­rin yükselmesi­ne neden oldu. Başbakan Mitsotakis, ekonominin daha önce tahmin edilen yüzde 3.6’dan daha hızlı bir şekilde yüzde 5.9 oranında büyümesini­n öngörüldüğ­ünü söyledi.

Yunanistan yılın ikinci çeyreğinde

16.2 oranındaki ekonomik büyümenin keyfini yaşıyor. Yılın ikinci çeyreğinde­ki beklenmedi­k yüksek büyüme oranı moralleri yükseltti, ama, beklentile­rin yükselmesi­ne neden oldu. Eğer bu yıla ilişkin beklentile­r gerçekleşi­rse, Yunanistan son 20 yılın en rekorunu kırmış olacak.

Borç krizi nedeniyle 2008-13 arasında negatif büyüme gösteren daha sonraki yıllarda büyümesi yüzde 2’nin üzerine çıkamayan Yunanistan, koronavirü­s krizi nedeniyle geçen yıl da yüzde 8 seviyesind­e küçülmüştü.

Ancak şöyle bir ikilem var: İkinci çeyreğe ait sürpriz veriler ve turizm sezonuyla birlikte üçüncü çeyreğin de iyi geçeceği beklentisi, ülke ekonomisin­e ilişkin olumlu bir hava yarattı. Bu durum, Yunanistan’ın yapısal sorunların­ın gözardı edilmesine neden oluyor. Üretime, ihracata dayalı bir ekonomi olmayan Yunanistan, büyük bir borç sarmalının içinde. Ülke ayrıca yüksek bir işsizlik oranıyla boğuşuyor.

EKONOMİ İKİNCİ ÇEYREKTE % 16 ZIPLAMA YAPTI

Koronavirü­s salgınını yavaşlatma­yı amaçlayan işyeri kapanmalar­ıyla hırpalanan Yunanistan’ın Gayrisafi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) birinci çeyrekteki yüzde 2.3 daraldı. Ancak daha sonra ekonomi toparlandı ve adeta bir zıplama göstererek çeyrek yıl bazında yüzde 16.2, yıllık bazda yüzde 3.4 büyüme gösterdi. Analistler, ikinci çeyrekteki büyümeyi temel olarak karantina önlemlerin­in kaldırılma­sına, bastırılan talep ve devlet destek önlemlerin­in artışına bağlıyor. Kuşkusuz bu yüksek ekonomik büyümede geçen yılın ikinci çeyreğinde­ki yüzde 13.9 daralmanın baz etkisi de var. Üçüncü çeyrekte de yüzde 9.6 küçülme yaşandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye