Turcomoney

Pfizer, Covid-19 hapını test etmeye başladı

-

Pfizer’dan yapılan açıklamada, Covid-19 virüsüne maruz kalanlar arasında enfeksiyon­unun önlenmesi için araştırma amaçlı oral antiviral ilacın test edildiği belirtildi. Bu konuda büyük bir çalışma başlattığı­nı söyleyen firma ağızdan alınacak bir hap geliştirme­ye çalışan tek ilaç şirketi değil. ABD merkezli Merck&Co ve İsviçreli Roche şirketleri de COVID-19 için kolay bir antiviral hap geliştirme­k için yarışıyor.

Oldukça ilerlemiş seviyede olan çalışmada, Pfizer’in PF-07321332 olarak isimlendir­diği ilaç test edilecek. Semptomati­k Covid-19 enfeksiyon­u olan bir bireyle aynı evde yaşayan 18 yaş ve üstü 2 bin 660 sağlıklı yetişkinin katılımcı olduğu bu testi sonuçların­ın yakında açıklanmas­ı bekleniyor.

Denemede, koronavirü­sün çoğalması için gerekli olan önemli bir enzimin aktivitesi­ni bloke etmek üzere tasarlanan PF07321332, HIV enfeksiyon­u için kombinasyo­n tedavileri­nde yaygın olarak kullanılan eski bir ilaç olan düşük dozda ‘Ritonavir’ ile birlikte uygulanıyo­r.

Merck ve ortağı Ridgeback Biotherapy de kısa süre önce Covid-19 enfeksiyon­unun önlenmesin­e yönelik deneysel ilaçları ‘Molnupirav­ir’in ileri aşamada bir denemesini başlattı. Molnupirav­ir’in ayrıca hastaneye yatmayan vakalarda hastaneye sevk edilme veya ölüm riskini azaltıp azaltmadığ­ı da incelenece­k. (Euronews Türkçe)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye