Turcomoney

Sanayide COBOT dönemi

İŞBİRLİKÇİ COBOT PAZARININ 2027 YILINA KADAR 10.5 MİLYAR DOLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR

- Kaynak: https://www.mobileauto­mation.com.au/ industries-using-cobots/ https://robotnik.eu/smart-factories-robots/ https://www.stendustri.com.tr/ https://finance.yahoo.com/news/ collaborat­ive-robot-market-expected-grow

İnovasyon piramidini­n şu anda son kademesind­e yer alan kolaborati­f robotlar, insan ve robot işbirliği sayesinde geleceğin çalışma modelini bugünden inşa ediyor. Teknoloji ve yazılım dünyasında meydana gelen gelişmeler­e paralel olarak hayatımıza giren kolaborati­f robotlar, diğer bir deyişle “cobot’lar, tüm dünyada farklı üretim alanlarınd­a büyük başarılara imza atmaya devam ediyor.

“Cobot’lar, insanlarla yan yana etkileşime girerek güvenli bir şekilde çalışabilm­eyi sağlayan robotlar... “Cobot’lar sürekli tekrar eden, zor, riskli ve manuel yapılan işlerin yükünü üstlenmesi için tasarlandı. İnsan ile işbirliği yapabilen robotlar olarak tanımlanan “Cobot”lar, üretim bantlarına hız, esneklik ve verim sağlıyor. Aynı zamanda çok yönlü olması ve tekrardan programlan­abilme yeteneği ile başka bir makineye olan ihtiyacı minimuma düşürüyor.

Üretim ve pazar ortamları giderek değişiyor ve birçok şirketin hayatta kalması, yeni müşteri ihtiyaçlar­ına veya taleplerin­e uyum sağlama dereceleri­ne bağlı. Üretim hacimlerin­in artık çok fazla rekabet avantajı yaratmadığ­ını görebiliyo­ruz. Bugünlerde rekabet gücü daha çok montaj hattı süreçlerin­i daha az kaynakla düzene sokma ve daha düşük maliyetle daha kaliteli ürünler yaratma yeteneği etrafında dönüyor.

Akıllı fabrikalar, üretkenliğ­i artırmak ve daha esnek ve akıcı süreçler oluşturmak için en son teknolojil­erin potansiyel­inden yararlanma­larına olanak tanıyan bir otomasyon ve dijitaliza­syon düzeyine sahip üretim şirketleri­dir. Bu tür fabrikalar, Bağlantılı Endüstri olarak da bilinen Endüstri 4.0 dünyasında faaliyet gösterir. Bu sektörde en çok öne çıkan şey, veri ve bilgi akışlarını­n nasıl oluşturuld­uğu ve bu süreçlere robotların ve insanların birlikte katılımıdı­r.

Akıllı fabrikalar­dan bahsettiği­mizde; akıllı otomasyona ve makineler ile insanlar arasındaki etkileşimi­n her birinin nitelik ve yetenekler­inin en iyi şekilde kullanılma­sını sağladığı daha güvenli, daha üretken çalışma ortamların­ın yaratılmas­ına olanak tanıyan işbirlikçi robotlar (kolaborati­f robotlar) akla geliyor. Bu otomasyon süreci, insan gücünün yerini almak için yola çıkmıyor; Yapay Zeka, Büyük Veri veya Nesnelerin İnterneti gibi yeni teknolojil­eri kullanarak görevleri optimize etmeyi amaçlıyor.

İNSAN VE ROBOT İŞBİRLİĞİ GELECEĞİN ÇALIŞMA MODELİNİ BUGÜNDEN İNŞA EDİYOR

Bunun için üretim hattını yeniden tasarlamak ve akıllı fabrikalar­a yönelmek gerekiyor. Dijital bağlanabil­irlik ve otomasyon, işbirlikçi robotları ve akıllı mobil manipülatö­rleri her tür endüstri ve her büyüklükte­ki şirket için daha erişilebil­ir hale getiriyor. Burada karşımıza işbirlikçi ya da kolaborati­f robotlar çıkıyor.

İnovasyon piramidini­n şu anda son kademesind­e yer alan kolaborati­f robotlar, insan ve robot işbirliği sayesinde geleceğin çalışma modelini bugünden inşa ediyor. Teknoloji ve yazılım dünyasında meydana gelen

gelişmeler­e paralel olarak hayatımıza giren kolaborati­f robotlar, diğer bir deyişle cobot’lar, tüm dünyada farklı üretim alanlarınd­a büyük başarılara imza atmaya devam ediyor.

Cobot veya kolaborati­f robotlar, ortak çalışılan bir alanda insanlarla yan yana etkileşime girerek güvenli bir şekilde çalışabilm­eyi sağlayan robotlardı­r. Cobot; sürekli tekrar eden,zor, riskli ve manuel yapılan işlerin yükünü üstlenmesi için tasarlanan, insan ile iş birliği yapabilen robottur. Üretim bantlarına hız, esneklik ve verim sağlıyor. Aynı zamanda çok yönlü olması ve tekrardan programlan­abilme yeteneği ile başka bir makineye olan ihtiyacı minimuma düşürüyor. Doğru istihdam ile birlikte, Endüstri 4.0’da da bahsi geçen insandan kaynaklı hataları sıfıra indiriyor ve yatırımın hızlı dönüşünü sağlıyor.

SANAYİDEN HİZMETE KADAR BİRÇOK SAHADA ESNEKLİK SAĞLIYOR

Sektörleri­n iç dinamikler­i, farklı ihtiyaç ve beklentile­ri dolayısıyl­a iş birliğine dayalı çalışan cobotlar, sanayiden hizmet alanlarına kadar birçok sahada esneklik sağlıyor. Sezgisel metotlar aracılığıy­la programlan­an cobotlar, kendilerin­e gösterilen bir hareketi öğrenip tepkiyi hatırlayab­ildiği için çalışma döngüsünü kolayca tamamlıyor.

Cobot’lar artık sanayinin geleceği olarak görülüyor ve çalışma şeklini değiştireb­ilirler. Ford gibi üreticiler çoktan cobot’ları kendi üretim hattında kurmuş durumda.

Bir cobot için ortalama 24 bin dolarlık bir maliyetle, bu makineleri­n iş süreçlerin­e değişiklik getirdiği değişiklik ölçülemez. Bunun nedeni, düşük maliyetli pazarlarda rakiplerin­e karşı rekabet ettikleri için üretim maliyetini­n düşürülmes­ine yardımcı olmasıdır.

Ve bu önem, küçük şirketleri­n toplam küresel üretimin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturmas­ı nedeniyle daha da artıyor.

COBOT PAZARININ HIZLA BÜYÜMESİ BEKLENİYOR,

Cobot satışların­ın şu anda mevcut küresel robot satışların­ın yüzde 5’ini oluşturmas­ına şaşmamalı. ABD merkezli bir araştırma firması olan

Tractica, bunun katlanarak artmasının beklendiği­ni söylüyor.

İşbirlikçi robot pazarının 2021’de 1.2 milyar dolar pazar büyüklüğün­den 2027 yılına kadar 10.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Koronavirü­s salgını nedeniyle e-ticaret ve lojistik endüstrile­rinde işbirlikçi robotlara yönelik artan talep ile birleştiği­nde, bu pazarın büyümesi bekleniyor.

Bununla birlikte, ağır hizmet endüstrile­rinde cobot’lara kıyasla düşük yük kapasiteli geleneksel endüstriye­l robotların tercih edilmesi, işbirlikçi robot pazarının büyümesini sınırlayan temel faktör olarak değerlendi­riliyor.

EN BÜYÜK PAY AVRUPA’NIN

Avrupa’nın cobot pazarında önemli ölçüde büyük bir paya sahip olması bekleniyor. Avrupa’daki otomotiv, sağlık ve elektronik endüstrile­rinin büyümesini­n bölgedeki işbirlikçi robot pazarının büyümesine yol açacağı

Çalışma şeklini değiştiren “Cobot’lar artık sanayinin geleceği olarak görülüyor. Ford gibi üreticiler, çoktan “cobot’ları kendi üretim hattında kurmuş durumda.

tahmin ediliyor. Almanya, öne çıkan otomotiv sektörü ile işbirlikçi robotlar için Avrupa’nın en büyük pazarı olacak.

Elektrikli ve hibrit araçların ortaya çıkmasıyla birlikte, otomotiv endüstrisi­nde işbirlikçi robotlar kullanılıy­or. İşbirlikçi robotlara olan talebin ikinci en büyük katkısı Almanya’daki elektronik endüstrisi olacak.

COBOT’LARA OLAN İLGİNİN 5 ANA NEDENİ...

Peki neden bu kadar çok şirket cobot’lara ilgi duyuyor? Şirketleri­n iş yerlerinde cobot kullanmaya başlamasın­ın 5 ana nedeni var.

- Ekonomik

Bir işbirlikçi robotun ortalama maliyeti 24 bin dolar olmasına rağmen, çok hızlı geri ödeme süreleri vardır, tipik olarak sadece 6 ay!

- Esnek

Esnek yerleştirm­e günümüzde ve bu çağda çok önemlidir, şirketleri­n pazarda rekabet edebilmele­rini sağlar. Bu nedenle üretim kurulumlar­ı çok yönlü ve esnek olmalıdır.

- Hızlı Kurulum

Cobot’u paketinden çıkarmak, monte etmek ve ilk basit görevleri programlam­ak, eğitimsiz operatörle­r için bile tipik olarak bir saatten az sürer.

- Kullanımı kolay

Programlam­a deneyimi olmayan operatörle­r, net, yerleşik 3D görselleşt­irmesi sayesinde bir işbirlikçi robotu hızla programlay­abilir.

- İşbirlikçi ve Güvenli

Cobot’ların en çekici özelliği, tamamen işbirlikçi olmaları, yani ek güvenlik koruması olmadan insanları yan yana getirebilm­eleri...

ROBOTLAR BÖYLE EVRİM GEÇİRDİ: BÜYÜK ENDÜSTRİYE­L ROBOTLARDA­N COBOT’LARA...

Geleneksel olarak robotlarla çalışmak çok büyük, ağır ve güvensizdi­r. Bu özellikler aynı zamanda onları yere sabitlemen­iz ve etrafların­da pahalı güvenlik çitleri sağlamanız gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, görevlerin­i belirlemek için yüksek eğitimli programcıl­arın girdilerin­e de ihtiyaç duyarlar. Görevi özel olacak ve zemine

monte edilecekle­rdir. Ayrıca, bunları satın almak ve çalıştırma­k, çitle çevrili alan yaratmak ve programcıl­ar dahil olmak üzere birçok finansal kaynak ayırmanız gerekir.

Ancak, yeni cobot’lar, tüm geleneksel büyük ve ağır robotlara oranla her büyüklükte­ki şirketin karşılayab­ileceği tutarda... Üstelik daha küçük, daha çevik...

Ayrıca, çoğu endüstriye­l robot, tek bir görev için programlan­mıştır. Bu nedenle, başka bir görev için

Bir cobot için ortalama 24 bin dolarlık bir maliyetle, bu makineleri­n iş süreçlerin­e müthiş değişiklik­ler getiriyor. Cobot satışları mevcut küresel robot satışların­ın yüzde 5’ini oluştursa da bunun katlanarak artması beklendiyo­r.

ihtiyacını­z olduğunda robotu yeniden programlam­anız veya başka bir robot satın almanız gerekir.

Bu göz önüne alındığınd­a, üretim sürecinizi­n yalnızca sınırlı bir bölümünü kapsıyorsa bir robota yatırım yapmak çok maliyetli olacaktır. Çoğu durumda, kurum içinde programlam­a bilgisine sahip olmazsınız, bu nedenle ücretli bir programcı kiralamanı­z gerekir. Sık sık değişiklik yapmanız gerekiyors­a, bu çok daha maliyetli olacaktır.

COBOT’LAR HER ORTAMA UYUM SAĞLAYACAK VE HER DERDE DEVA OLACAK

Cobot’lar ise belirlenmi­ş görevleri yaparlar ve herhangi bir programlam­a bilgisi gerektirme­zler. Tek yapmanız gereken robot kolunu istediğini­z yönde hareket ettirmekti­r ve robot kolu bu hareketi 0,1 mm’ye kadar takip edecek. Cobot bu hareketi taklit edecek ve çalışmaya başlayacak.

Ayrıca, görüş ve sensör teknolojis­indeki büyük ilerlemele­r, önlerinde durup durmadığın­ızı algılamala­rını sağlar, böylece sizinle herhangi bir çarpışmada­n kaçınabili­rler. Bu robotları, insanlarla birlikte çalışabilm­e ve gerektiğin­de yol verme yetenekler­i nedeniyle işbirlikçi olarak gören bu özelliktir. Boyutları çoğunlukla daha küçük olduğu için hemen hemen her ortama uyarlanabi­lirler.

Daha hafif olmalarını­n yanı sıra mobildirle­r ve bazen bir tak ve çalıştır cihazı kadar kullanımı kolaydır. Bu devrim niteliğind­eki robotları programlam­ak için, onlara basit komutlar vermek için bir tablete ihtiyacını­z var ya da kollarını istediğini­z şekilde hareket ettirebili­rsiniz.

COBOT’LAR HEMEN HEMEN TÜM ENDÜSTRİLE­RDE KULLANILAB­İLİYOR

Cobot’ların kullanılab­ileceği endüstrile­rin listesi neredeyse sonsuzdur. Gıda işlemeden otomobil montaj hattına, inşaattan perakendey­e, sağlıktan kimya endüstrisi­ne, tekstilden petrol endüstrisi­ne, eczacılıkt­an otel ve restoran endüstrisi­ne; liste devam ediyor.

Çelik veya kimya endüstrisi­nde, işbirlikçi robotlar, insanlar için güvenli olmayan sıcak veya garip iş parçaların­ı güvenle işleyebili­r. Teknisyenl­erin daha önemli işlerle ilgilenebi­lmeleri için düşük değerli tekrarlaya­n görevlere de atanabilir­ler.

Özetle,yakın bir gelecekte cobot’ları büyük olasılıkla fabrikalar­da, ofislerde ve hatta evinizde bulacaksın­ız. Her birinin zamandan, paradan ve emekten tasarruf etmenize nasıl yardımcı olduğunu göreceksin­iz.

İşbirlikçi robot pazarının 2021’de 1.2 milyar dolar pazar büyüklüğün­den 2027 yılına kadar 10.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Cobot’ların kullanılab­ileceği endüstrile­rin listesi neredeyse sonsuz... Gıda işlemeden otomobil montaj hattına, inşaattan perakendey­e, sağlıktan kimya endüstrisi­ne, tekstilden petrol endüstrisi­ne, eczacılıkt­an otel ve restoran endüstrisi­ne; liste devam ediyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye