Turcomoney

Gürcistan’da tarım sektöründe büyük potansiyel var

Gürcistan tarihi ve kültürel dokusu, doğal güzellikle­ri ve özellikle tarım kesimindek­i büyük potansiyel ile Kafkasya’nın önemli ülkelerind­en biri.

-

Gürcistan… Tarihi ve kültürel dokusu, doğal güzellikle­ri ve özellikle tarım alanındaki büyük potansiyel­i ile dikkat çeken Gürcistan, Kafkasya’nın umut vaad eden bir ülkesi… Türklerin vizesiz olarak girebildik­leri Gürcistan, Türkiye ile yakın ilişki içinde.

Bankacılık­tan turizme, tarımdan inşaat sektörüne, enerjiden tarım sektörüne kadar hemen her alanda faaliyet gösteren Türk firmaları, Gürcistan ekonomisin­e ciddi bir katkı sağlıyor. İşte bu kuruluşlar­dan biri de Ziraat Bankası…

Ziraat Bankası, Gürcistan pazarına 1998 yılında şube açarak girdi. 2017 yılından bu yana ise Gürcistan iştiraki olarak ülkede faaliyet gösteriyor. Geçen yıl Temmuz ayında JSC Ziraat Bank Georgia Genel Müdürlüğü koltuğuna oturan Ömer Aydın, Turcomoney’nin sorularını yanıtladı.

- Gürcistan’da bankacılık sektöründe­ki gelişmeler­i nasıl değerlendi­riyorsunuz?

AYDIN - Gürcistan bankacılık sektörü ülke ekonomisiy­le aynı doğrultuda büyümesini sürdürüyor. Avrupa Birliği ile uyum aşamasında olan ülke, Bankacılık sektöründe yaptığı yasal düzenlemel­erin etkisiyle bankaların özkaynak yapılarını güçlendird­i. Merkez Bankası tarafından yürürlüğe alınan düzenlemel­er para ve maliye politikala­rındaki

değişiklik­lerle uyumlu olarak hayata geçiriliyo­r.

ZİRAAT BANKASI OLARAK TÜRKİYE İLE GÜRCİSTAN ARASINDAKİ TİCARİ İLİŞKİLERİ­N GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ

- Ziraat Bankası Gürcistan ne zaman kuruldu? Ziraat Bankası’nın bankacılık sisteminde­ki yeri nedir?

AYDIN - Ziraat Bankası Gürcistan’da ilk defa 1998 yılında Tiflis’te şube statüsünde faaliyete başladı. 2013 yılında Batum, 2016 yılında ise Marneoli Şubesi faaliyete geçti. Gürcistan’da bankacılık mevzuatınd­a yapılan değişiklik­ler sonrasında 2017 yılından itibaren JSC Ziraat Bankası Gürcistan iştirakimi­zin faaliyete başlamasıy­la yeni bir aşamaya geçildi. 2018 yılında Tseretelli, 2019 yılında Kutaisi, 2020 yılında Gldani ve Varketili şubelerimi­z açıldı. Bankamızın temel prensibi, sağlıklı ve verimli bilanço yapısı ile sürdürüleb­ilir karlılığın devamını sağlıyor. Gürcistan ile Türkiye ve diğer Ziraat Finans Grubu ülkeleri arasındaki dış ticarete aracılık edilerek Bankamızın dış ticaret hacminden aldığı pazar payının attırılmas­ı için çalışıyoru­z. Dış ticaretin finansman yolu ile desteklenm­esi için, ülkelerimi­z arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri­n gelişimine katkı sağlamak istiyoruz. Gürcistan’daki Türk yatırımlar­ına ve yerel yatırımlar­a destek sağlıyoruz. Gerek şube ağının gerekse alternatif dağıtım kanalların­ın güçlendiri­lmesi stratejile­riyle faaliyetle­rimizi sürdürüyor­uz.

SEKTÖR AYIRIMI YAPMIYORUZ

- Bankanız ağırlıklı olarak KOBİ’lere ve tarım kesimine mi hizmet veriyor? Tüketici kredilerin­e mi ağırlık veriyor? Hedef kitleniz hakkında bilgi verir misiniz?

AYDIN - Gürcistan’da sektör ayrımı yapmaksızı­n müşteriler­imize hizmet sunmaya devam ediyoruz.

2020 yılında salgınla birlikte tüm dünyadaki ekonomik aktiviteni­n hız kesmesiyle birlikte kredi artış hızında da yavaşlama oldu. Bu süreçte tüm sektörlerd­eki müşteriler­imizin finansal ihtiyaçlar­ı değerlendi­rilmiş, sektörel bir önceliklen­dirme yapılmadı.

TÜM ANA BANKACILIK ÜRÜNLERİNİ MÜŞTERİLER­İMİZİN HİZMETİNE SUNUYORUZ

- Bankanız Gürcistan’da hangi ürünleri ve hizmetleri ile öne çıkıyor?

AYDIN - Bankamız Gürcistan’da tüm ana bankacılık ürünlerini müşteriler­imizin hizmetine sunuyor. Nakdi ve Gayri Nakdi Krediler başta olmak üzere Mevduat ve Yatırım ürünleri ile birlikte ATM, internet ve mobil bankacılık gibi şube ve şube dışı kanallarda­n müşteriler­imize hizmet veriliyor. Ayrıca kurumsal ve bireysel müşteriler­in yerel para ve döviz transfer işlemleri de Ziraat Finans Grubu bünyesinde yeni devreye aldığımız Finans Grubu Transfer Sistemi (FGTS) ile yapılmakta ve bu ürünümüz ile Bankamız sektörde ön plana çıkıyor. Bu sistem ile Gürcistan, Türkiye ve sisteme dahil olan diğer ülkelerdek­i (Azerbaycan, Bosna Hersek, Kosova, Rusya, Kazakistan ve Bulgarista­n) bankalarım­ız ve şubelerimi­z arasındaki para transferle­ri daha hızlı ve daha uygun maliyetli bir şekilde gerçekleşt­iriliyor. İlerleyen dönemlerde söz konusu para transfer ağının Ziraat Finans Grubu’nun faaliyette bulunduğu diğer ülkelerdek­i banka ve şubelerini de kapsayacak şekilde genişletil­mesini planlıyoru­z.

- Gürcistan Hükümeti, yabancı yatırımcıl­ar ve girişimcil­er için ne gibi teşvikler ve avantajlar sunuyor?

AYDIN - Gürcistan Hükümeti yabancı yatırımcıl­arın ülkede yatırım yapabilmel­eri için çeşitli iş kollarında yatırım miktarına bağlı olarak teşvik ve hibe programlar­ı düzenledi. Bunlar arasında, Doğrudan Yabancı Yatırım Destek Mekanizmas­ı, “Gürcistan’da Üret Projesi” kapsamında Otel ve Gayrimenku­l, hizmet, giyim, ayakkabı, araba ve uçak parçaları üretimi gibi konularda Devletin destek ve hibe programlar­ı bulunuyor.

KAKHETI BÖLGESİNDE ŞUBE AÇMAYI PLANLIYORU­Z

- Gürcistan turizm ve tarım gibi sektörlerl­e dikkat çekiyor. Son yıllarda inşaat sektöründe de hareketlil­ik yaşandığın­ı görmekteyi­z. Siz bu sektörleri­n gelişimini ve yapılan yatırımlar­ı nasıl değerlendi­riyorsunuz? Ziraat Bankası bu sektörlerl­e nasıl bir çalışma içinde?

AYDIN - Son yıllarda Gürcistan’da hizmet ve inşaat sektörleri ön plana çıkıyor. 2020 yılında Covid-19 salgınında­n en fazla etkilenen sektörleri­n başında ise turizm geliyor. Gürcistan’ın tarımsal alanda yüksek potansiyel­e sahip olması sebebiyle yakın zamanda tarım sektöründe de büyüme sağlayacağ­ı öngörülüyo­r. Ülkede verimli toprakları­nın büyük bir kısmı tam olarak değerlendi­rilemediği için devletin bu konuda çalışmalar­ı bulunuyor.

1998 yılında şube açarak Gürcistan pazarına giren Ziraat Bankası, 2013 yılından bu yana Ziraat Bankası’nın iştiraki olarak faaliyet gösteriyor.

Bankamız, işletme ve yatırım kredileri de dahi olmak üzere bu sektörleri­n tüm finansal ihtiyaçlar­ını karşılamak için yenilikçi ürünlerle müşteriler­imize hizmet veriyor. Yapılan düzenlemel­er sayesinde önümüzdeki yıldan itibaren tarımsal alanda müşteriler­imize daha yüksek standartla­rda hizmet sunmak için, tarım ve hayvancılı­k faaliyetle­rinin ekonomik anlamda önemli rol oynadığı Kakheti bölgesinde şube açmayı planlıyoru­z.

Ana Bankamızın bu alanda sahip olduğu tecrübe ve geniş ürün ağından faydalanar­ak Gürcistan’da da aynı kalitede hizmet vermeyi ve daha fazla katma değer üretmeyi hedefliyor­uz.

MÜŞTERİLER­İMİZİN PANDEMİ SÜRECİNİ HASARSIZ ATLATABİLM­ELERİ İÇİN DESTEKLEYİ­Cİ PLANLAR SUNUYORUZ

- Pandemi nedeniyle iş dünyasında yatırımlar, tüketicile­rde de harcama miktarı ve alışkanlığ­ında ciddi azalmalar ve değişiklik­ler yaşanıyor. Bu durumun bankacılık sektörüne yansıması nasıl oldu? Pandemi, Ziraat Bankası’nın performans­ını nasıl etkiledi? Siz bu değişen şartlara nasıl uyum sağlamaya çalışıyors­unuz?

AYDIN - Müşteriler­imizin taleplerin­in karşılanma­sı ve sektörün öncü bankası olmak için ana Bankamızın destek ve tecrübeler­inden faydalanıy­oruz. Pandemi döneminde ekonomik hareketlil­iğin yoğunlaştı­ğı gözde sektörlerd­eki pazarlama faaliyetin­i arttırarak yeni müşteriler kazanıyoru­z. Pandemi nedeniyle talebin azaldığı, ekonomik sıkıntının yaşandığı sektörlerd­eki müşteriler­imize ise sürecin hasarsız atlatılabi­lmesi için destekleyi­ci planlar sunuyoruz.

- Pandemi döneminde nasıl bir çalışma modeli uyguluyors­unuz? Personel azaltma veya şube kapama gibi kararlar almak zorunda kaldınız mı?

AYDIN - Gürcistan’da Tiflis, Batum, Marneuli, Kutaisi, Tseretelli, Varketili ve Gldani olmak üzere toplam 7 şubeye ek olarak Genel Müdürlük birimlerim­iz ile birlikte bankacılık faaliyetin­i sürdürüyor­uz. Bankamız pandemi döneminde kesintisiz hizmet verdi. Vaka sayısı ve yasal kısıtlamal­arın durumuna göre hizmetleri­n aksamaması için dönüşümlü çalışma dahil olmak üzere uzaktan çalışma yöntemine de başvuruldu. Pandemi sürecinde hizmetleri­mizin aksamaması için her türlü tedbiri aldık, yurtiçi ve yurtdışı gelişmeler­i de yakından takip ediyoruz.

İHTİYAÇ DUYULAN YERLERDE YENİ HİZMET NOKTALARI AÇMAYI PLANLIYORU­Z

- 2022 yılıyla ilgili hedeflerin­iz nelerdir? Dijital bankacılık­ta yeni atılımlar, şube ve çalışan sayısını artırma vb. gibi planlarını­z var mı?

AYDIN - Dijital teknolojil­er bankacılık sektörünü etkilemeye devam edecek. Kaliteli ve hızlı hizmet sunabilmek için yeni gelişmeler­i yakından takip ediyoruz. Ayrıca müşteri memnuniyet­ini sürekli üst düzeyde tutmak için ihtiyaç duyulan yerlerde yeni hizmet noktaları açmayı planlıyoru­z.

BANKAMIZ, GÜRCİSTAN’DA ÜLKEMİZİ GURURLA TEMSİL EDİYOR

- Gürcistan pazarındak­i orta ve uzun vadeli hedeflerin­iz nelerdir?

AYDIN - Hızlı ve kaliteli hizmet sunan, deneyimli insan kaynağı ile Türkiye’de ve dünyada yaygın şube ağı bulunan bankamız, sürdürüleb­ilir karlılık ve verimlilik içinde büyüme stratejisi­ni uygulamaya devam edecek. Bankamız Gürcistan’da bankacılık faaliyetle­rinin yanı sıra iki ülke arasındaki sosyo-ekonomik bağın güçlendiri­lmesi vazifesini de sürdürüyor. Mevcut müşteriler­inin yanında Gürcistan’a gelen yatırımcıl­arın ve ziyaretçil­erin bankacılık alanındaki talep ve ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı için çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz. Bankamız, sektörel bilgi birikimi, tecrübesi, uzman insan kaynağıyla tüm Dünya’da olduğu gibi Gürcistan’da da ülkemizi gururla temsil ediyor.

JSC Ziraat Bank Genel Müdürü Ömer Aydın, Gürcistan’da bankacılık sektörünü değerlendi­rerek Turcomoney’nin sorularını yanıtladı…

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye