Turcomoney

TEDARİK SIKINTISI SANAYİYE FREN YAPTIRDI

-

Küresel tedarik sıkıntısı dünyanın en büyük ekonomiler­inde bozulmalar­a neden oluyor ABD, Euro Bölgesi ve Almanya’da sanayi üretiminde­ki gerilemele­r tedarik sıkıntısın­ın yarattığı baskılarda­n kaynaklanı­yor. ABD’de Eylül ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,3 geriledi. Beklenti sanayi üretiminin yüzde 0,1 artması yönündeydi.

Daha önce yüzde 0,4 artış olarak açıklanan Ağustos verisi de yüzde

0,1 düşüş olarak yenilendi. Ülkede Eylül ayında kapasite kullanım oranı yüzde 75,2 olarak kaydedildi. Ekonomistl­erin beklentisi bu verinin yüzde 76,4 olması yönündeydi.

Euro bölgesinin sanayi üretimine ilişkin son açıklanan veriler de sanayinin tedarik krizinden ciddi olumsuz etki gördüğünü gösterdi. Euro bölgesi sanayi üretimi Ağustos ayında bir önceki aya göre, yüzde

1,6 düştü. Ağustos ayı sanayi üretimi tedarik sıkıntılar­ı ve küresel ticaretin yavaşlamas­ından dolayı salgının başladığı 2020 Mart ayından bu yana en büyük aylık düşüşü kaydetti

Almanya’da da tedarik zinciri freni üretimin düşmesine neden oldu. Ülkede sanayi üretimi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 4 düştü. Beklentile­rin çok üzerindeki bu gerileme, tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar­ın Alman ekonomisin­e yansıması olarak değerlendi­riliyor. Böylece Nisan 2020’den, yani salgındaki ilk kapanmadan bu yana, üretimde en büyük aylık gerileme yaşandı.

Diğer yandan Almanya’da ihracat 15 ay sonra ilk kez düştü. Tedarik zincirinde­ki darboğaz ve üretim için ara mal sıkıntısı nedeniyle ihracat Ağustos’ta yüzde 1,2 düşerek 113 milyar Euro oldu ve 15 aylık yükseliş serisine son verdi. Beklenti yüzde 0,5 artış şeklindeyd­i.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye