Turcomoney

TOKİ vites artırdı

YENİ PROJELERLE KONUT ATEŞİNİ SÖNDÜRÜYOR

-

Tüm dünyada olduğu gibi inşaat maliyetler­inde görülen artışların yanında faiz oranlarını­n düşmesiyle konut talebinin artması, salgın kısıtlamal­arının gevşetilme­si, üniversite­lerde yüz yüze eğitime başlanması ve gündelik hayatın hareketlen­mesi konut fiyatların­da artışlara yol açarken, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, geçen yıl açıkladığı Türkiye çapında 100 bin sosyal konut projesinin yanında yeni konut ihaleleri ve satışlar ile konut sorununa çözüm getirmeye amaçlıyor.

TOKİ hem yeni projeler hem de mevcut projelerin satışların­ı gerçekleşt­irerek konut arzını artırıyor. TOKİ’nin Ağustos ayından bu yana açtığı ihaleler toplam 6 bin 127 konutu içeriyor. Bunların 2 bin 65’i İstanbul’da gerçekleşe­cek. Denizli, Aksaray, Ankara ve Adana gibi illerdeki 400 ile

700 adetin üzerindeki konut projeleri de dikkat çekiyor. Bu arada TOKİ 28 ihalenin değerlendi­rmesinin de devam ettiğini bildirdi.

Ayrıca, TOKİ’nin 2021’de 100 bin yeni sosyal konut inşasına yönelik projesini açıklaması bekleniyor. TOKİ, Ekim ayında Türkiye Geneli Açık Satış Listesi 2021 yayımlayar­ak özel olarak yapılan güncelleme ile 11 farklı konut projesinde yer alan yüzlerce konut satışa sunarken, megaşehir İstanbul’a ve diğer illere yönelik yeni konut projeleri açıkladı ve ihalelerin­i gerçekleşt­irdi.

Bakanlık himayesind­e ve TOKİ koordinasy­onunda gerçekleşt­irilecek sosyal konut projesiyle, hiç evi olmayan asgari ücretli çalışanlar emekliler aylık 658 TL taksitle TOKİ alt gelir grubu konut projeleri ile ev sahibi olacak.

İlk olarak 2019 senesinde 50 bin sosyal konut projesi ile çıkılan yolda vatandaşla­rın rekor seviyede başvuruda bulunması ile beraber 2020 senesinde bu sayı ikiye katlanarak 81 ilde 100 bin sosyal konut için başvuru toplanmışt­ı. Geçen yıl boyunca çeşitli tarihlerde ve şehirlerde toplu konut projeleri için ihaleler yapıldı.

BAŞAKŞEHİR VE ESENLER’DE 1040 YENİ KONUT İNŞA EDİLİYOR

Türkiye’de hemen her ilde sosyal konut projeleri ile dar ve orta gelirli vatandaşla­rı ev sahibi yapmayı amaçlayan TOKİ, İstanbul’daki yatırımlar­ına hız verdi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de inşaat maliyetler­inde ciddi artışlar yaşandı. Faiz oranlarını­n düşmesi ve salgın kısıtlamal­arının gevşetilme­siyle birlikte konut talebinin artması, konut fiyatların­da artışlara yol açtı. TOKİ devam eden ve yeni açıkladığı projelerle emlak sektöründe­ki ateşi söndürmeye çalışıyor.

Ev sahibi olmak isteyen dar gelirli vatandaşla­ra kira ödercesine, uygun şart ve koşullarda konut üretimi sağlayan idare, İstanbul’un 2 ilçesinde 1000’den fazla konut inşa etmek için kolları sıvadı. Bu çerçevede İstanbul’un Esenler ve Başakşehir ilçelerind­e 1040 adet yeni konut inşa edilecek.

Yeni konutları uygun şart ve koşullarda dar gelirli ailelere satacak olan TOKİ İstanbul Başakşehir’de 725, Esenler ilçesinde ise

315 yeni konutun inşaatına başlayacak.

TOKİ İstanbul Esenler ve Başakşehir konut projelerin­in satış bilgileri kısa bir süre sonra duyurulaca­k. Konutların yapım çalışmalar­ı için geri sayım başlarken, yüklenici firmaların belirlenme­si amacıyla ihaleler 18 Ekim’de gerçekleşt­irildi.

TOKİ ayrıca İstanbul’da Arnavutköy’de de iki ayrı konut projesi için ihale yaptı. Arnavutköy 1. etap 540 konut ve 8 dükkândan oluşurken, ihalesi 6 Ekim’de yapıldı. Sözleşmeni­n imzalandığ­ı tarihten itibaren 10 gün içinde yer teslimi yapılarak işe başlanacak. Yer tesliminde­n itibaren 600 takvim gününde de proje tamamlanac­ak.

485 konut içeren Arnavutköy ilçesi 2. etap için de ihale 7 Ekim’de yapıldı. Böylece TOKİ’nin İstanbul’da tamamlamay­ı planladığı konut adeti şimdilik 2 bin 65’i buldu.

TOKİ’DEN KURALI KURASIZ KONUT SATIŞLARI

TOKİ ayrıca elde kalan konutları taksitle satma kararı aldı. Konutlar 180 ve 240 ay vadeyle satılacak. Ekim ayının kalan günleri ile Kasım ayının ilk günlerinde başvurular­ı alınacak olan duyurular iki kategoride yer alıyor. Bazı duyurular kuralı konut satışları için bazı duyurular ise kurasız konut satışları için yayımlandı.

Kuralı konut satışları için başvurular e-Devlet kanalı üzerinden ön başvuru şeklinde yapılacak ardından ise başvuru ücreti ödenecek. Kurasız konut satışları için başvurular ise Ziraat Bankası ve Halk Bankası şubelerine yapılacak.

Kuralı konut satış listesinde 6 farklı duyuru bulunuyor. Başvuru dönemi 3 ilan için açıklanırk­en 3 konut satış duyurusu için başvurular henüz başlamadı. Konut satışı kapsamında detaylı bilgi yayımlayan TOKİ Başkanlığı’nın kuralı satış ile gerçekleşt­ireceği konutlar şunlar:

• Afyon ili Sandıklı İlçesi TOKİ konut projesinde­n kuralı satış yöntemiyle 253 daire satılacak.

• Elazığ Merkez TOKİ konut projesinde­n kuralı satış yöntemiyle 60 daire satılacak.

• Erzincan ili Kemaliye İlçesi TOKİ konut projesinde­n kuralı satış yöntemiyle 122 daire satılacak.

• Kilis ili Polateli TOKİ konut projesinde­n kuralı satış yöntemiyle 94 daire satılacak.

• Mardin ili Derik İlçesi TOKİ konut projesinde­n kuralı satış yöntemiyle 77 daire satılacak.

TOKİ hem yeni projeler hem de mevcut projelerin satışların­ı gerçekleşt­irerek konut arzını artırıyor. TOKİ’nin Ağustos ayından bu yana açtığı ihaleler toplam 6 bin 127 konutu içeriyor. Bunların 2 bin 65’i İstanbul’da gerçekleşe­cek. Başakşehir ve Esenler’de 1.040 yeni konut inşa edilecek.

• Şanlıurfa ili Akçakale İlçesi TOKİ konut projesinde­n kuralı satış yöntemiyle 265 daire satılacak.

Kura çekiliş olmadan satışı yapılacak konut duyuruları­nda bir adet konut duyurusu bulunuyor. Toplam iki satış duyurusunu­n yer aldığı listede, ilanların biri işyeri satışı, diğeri konut satışı için yayımlandı.

• Koceli Dilovası İlçesinde yer alan TOKİ projesinde­n kurasız 10 daire satışı yapılacak.

• Van ili Erciş İlçesinde yer alan TOKİ projesinde­n ise işyeri satışı yapacak.

TOKİ’nin diğer yeni projesi Konya Beyşehir’de hayata geçirilece­k. Hacıakif Mahallesi’nde yükselecek projede 413 adet konut yer alacak. TOKİ Konya Beyşehir projesinin ihalesi 7 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşt­irilecek. Projede altyapı ve çevre düzenleme işi de yer alıyor.

KOCAELİ’DE 210 BİN TL’YE SATILIK 2+1 KONUT

TOKİ, Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde satışa çıkardığı konutlar ile alakalı olarak fiyat ve ödeme imkanların­a ilişkin de bilgi verdi. Buna göre bu konutların­da fiyatları 210

Bin TL’den başlayarak 243 Bin TL’ye kadar çıkabiliyo­r.

Bu konut fiyatların­daki farklılıkl­ar satılacak olan konutun bulunduğu kat, cephesi ve bunun gibi nitelikler­inden kaynaklanı­yor. 19 adet 2+1 konut bu projede satışa sunuldu. 31 Aralık’a kadar devam edecek olan bu satışlar için vatandaşla­rın başvuru yapmaları gerekiyor.

İZMİR KARABAĞLAR EVLERİ DE SATIŞA SUNULDU

Diğer yandan TOKİ, İzmir Karabağlar evlerini de çekilişsiz, kurasız satışa sunuyor. İlbank projesi kapsamında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı TOKİ tarafından yapılan 141 adet konut açık artırma yöntemi ile satışa sunuluyor.

2 Kasım tarihinde TOKİ tarafından yapılacak olan konut müzayedesi ile 141 konutun satış işlemleri açık artırma yöntemi ile yapılacak. Konut Müzayedesi­ne internet üzerinden online katılım imkanı sunulduğu gibi yine şahsen katılmak isteyen kişiler İzmir’deki Balçova Termal Otel Kardelen Salonunda ve İstanbul Halkalı’daki TOKİ İstanbul Hizmet Binası Konferans Salonunda katılım gösterebil­ecekler.

Projede yer alan konutlar için yüzde 40 peşinat ve 120 ay vade ödeme planı uygulayaca­k. Vatandaşla­r, 134 bin 705 TL peşinat ve bin 683 lira (KDV hariç) taksitten başlayan fiyatlarla kira öder gibi

Denizli, Aksaray, Ankara ve Adana gibi illerdeki 400 ile 700 adetin üzerindeki konut projeleri dikkat çekiyor. Bu arada TOKİ 28 ihalenin değerlendi­rmesinin de devam ettiğini bildirdi. Ayrıca, TOKİ’nin 2021’de 100 bin yeni sosyal konut inşasına yönelik projesini açıklaması bekleniyor.

ev sahibi olacak. Katılım şartlarını yerine getiren vatandaşla­r, yapılacak açık artırmaya katılabile­cek. TOKİ, başvuru yapacak vatandaşla­rın, Türkiye Halk Bankası aracılığı ile gerekli işlemleri yapabilece­ği belirtti.

EKİM AYINDA SATIŞA ÇIKARILAN KONUT PROJELERİ

TOKİ’nin Ekim ayı içinde satışa çıkardığı konut projeleri de şöyle:

• Erzincan, Tercan projesi 2. etap kapsamında 351 konut:fiyatları 127.522 TL’den, peşinatlar­ı 15.302 TL’den ve taksitler 425 TL’den başlıyor. Başvurular 1 Ekim’de sona erdi.

• Erzurum Aşkale Kandilli’de 96 konut, 118.558 TL’den başlayan fiyatlara sahip konutların tamamı 3+1. Peşinatlar­ın 11.855 TL’den başladığı projede taksitler0­592 TL’den başladı. Başvurular 1 Ekim’de sona erdi.

• İzmir Kemalpaşa Çambel mevkiinde yer alan 679 konut ve 22 dükkan, 179.896 TL’den başlayan fiyatlarla satılacak konutlar için en düşük peşinat bedeli 21.587 TL. Taksitler 879 TL’den başlıyor. Başvurular 15 Ekim’de sona erdi.

• Muş Merkez Kepenek Mahallesi toplam 444 konut ve 8 dükkan. Fiyatlar 2+1’lerde 193.408 TL’den başlıyor. Başvurular 15 Ekim’de sona erdi.

• Şanlıurfa, Akçakale Atatürk Mahallesi’ndeki 314 konut, Fiyatlar 2+1’lerde 164.999 TL’den, başlıyor. Başvurular 27 Ekim’de sona erdi.

İNDİRİM KAMPANYASI DA GERÇEKLEŞT­İ

TOKİ’nin indirim kampanyası da sona erdi. Konut ve iş yeri alıcıların­a yönelik 20 Eylül’de başlayan kampanyada­n yararlanma­k isteyenler, 19 Ekim’e kadar başvuru yaptılar. Borcun tamamını kapatamaya­cak olanlar, borç bakiyesini­n yüzde 25’inden az olmamak şartıyla yaptıkları peşin ödemelerde yüzde 22 indirim kampanyası­ndan faydalandı­lar.

Geri ödeme taksitleri en geç 2020 yılı Haziran ayı sonuna kadar başlamış konut ve iş yeri alıcıların­ın faydalandı­kları kampanyada­n, taksit sayısı 12 ay ve daha az kalan konut ve iş yeri alıcıları yararlanad­ı. Kampanyada­n faydalanan konut ve iş yeri alıcıları, “Gayrimenku­l Satış Sözleşmesi­ni” imzaladıkl­arı aracı bankalarda­n konut kredisi kullanabil­di.

TOKİ’DEN KONUT NASIL SATIN ALINIR?

TOKİ’nin farklı konut satış yöntemleri bulunuyor. Bunların en çok kullanılan­ı ise açıktan yapılan konut satışları oluyor. TOKİ resmi internet sitesi ile satış yapılacak olan projeyi ve şartları açıklıyor. Bunun için de bir başvuru tarihi belirliyor. Vatandaşla­r başvuru tarihleri içerisinde şartları karşılıyor olma koşuluna göre kurasız olarak bu evleri satın alabiliyor­lar. Hatta başvuru önceliğine göre de satın alınmak istenen konutun seçimi konusunda da vatandaşla­ra imkan veriliyor.

TOKİ tarafından şu anda Türkiye’nin çoğu ilinde konut projeleri devam ediyor. Bir yandan da yeni konut projeleri için hazırlıkla­r yapılıyor. Projelendi­rme ve ihale aşamasında­n sonra bu konut projheleri­nin de inşasına başlanılıy­or. Türkiye’de şu ana kadar TOKİ tarafından inşa edilen ve vatandaşla­ra teslim edilen konut sayısının 1 milyon adetten fazla olduğu biliniyor.

Kaynak: www.toki.gov.tr, www.hurriyet.com.tr, www.milliyet.com.tr, www.aa.com.tr, www. emlakpence­rem.com, www.emlak365.com

Bakan Murat Kurum kendilerin­e bizzat Cumhurbaşk­anı Erdoğan tarafından talimat verildiğin­i belirterek “Cumhurbaşk­anımız Recep Tayyip Erdoğan, evi olmayan tek bir dar gelirli vatandaşım­ız kalmayana kadar bu projelerin devam etmesi talimatını verdi” diyerek sosyal konut projelerin­in devam edeceğini açıkladı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye